Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Stichinės Nelaimės » 2022 » Liepos » 6

Atogrąžose aptikta didžiulė visą sezoną trunkanti ozono skylė

Vaterlo universiteto profesorius Qing-Bin Lu atrado didelę, visą sezoną trunkančią ozono skylę apatiniame stratosferos sluoksnyje virš atogrąžų (30 laipsnių šiaurės platumos - 30 laipsnių pietų platumos). Šios atogrąžų ozono skylės gylis yra panašus į gerai žinomos pavasarinės ozono skylės virš Antarktidos gylį, o jos plotas yra maždaug septynis kartus didesnis už pastarosios skylės plotą.

XX a. septintojo dešimtmečio viduryje atmosferos tyrimai parodė, kad ozono sluoksnis, kuris sugeria didžiąją dalį Saulės ultravioletinės spinduliuotės, gali būti nuskurdęs dėl pramoninių cheminių medžiagų, daugiausia chlorfluorangliavandenilių (CFC).

1985 m. atradus ozono skylę Antarktidoje, buvo patvirtintas ozono sluoksnio nykimas dėl chlorofluorangliavandenilių.

Nors tokių cheminių medžiagų draudimai padėjo sulėtinti ozono sluoksnio nykimą, įrodymai rodo, kad ozono sluoksnio nykimas išliko.

"Tropikai sudaro pusę planetos paviršiaus ploto ir juose gyvena maždaug pusė pasaulio gyventojų, - sakė profesorius Lu, Vaterlo universiteto Fizikos ir astronomijos bei Biologijos ir Chemijos katedrų mokslininkas.

"Atogrąžų ozono skylės egzistavimas gali kelti didelį visuotinį susirūpinimą".

"Dėl ozono sluoksnio nykimo gali padidėti antžeminė ultravioletinė spinduliuotė, kuri gali padidinti žmonių odos vėžio ir kataraktos riziką, taip pat susilpninti žmonių imuninę sistemą, sumažinti žemės ūkio produktyvumą ir neigiamai paveikti jautrius vandens organizmus bei ekosistemas."

Atradimas, kad virš tropikų ištisus metus yra ozono skylė, nustebino mokslo bendruomenę, nes įprastiniai fotocheminiai modeliai to nenumatė.

Jos egzistavimas gali sukelti rimtą pasaulinį susirūpinimą, nes dėl jos gali padidėti antžeminė UV spinduliuotė ir ji gali paveikti 50 % Žemės paviršiaus ploto, kuriame gyvena apie 50 % pasaulio gyventojų.

Be to, kadangi gerai žinoma, kad ozono nykimas lemia stratosferos atšalimą, visą sezoną trunkančios tropinės ozono skylės ir sezoninės poliarinės ozono skylės buvimas prilygsta trijų "temperatūros skylių" susidarymui pasaulinėje apatinėje stratosferoje.

"Šis atradimas grindžiamas ankstesniais kosminių spindulių sukeltos elektronų reakcijos (CRE) inicijuoto ozono nykimo mechanizmo tyrimais, kuriuos iš pradžių pasiūlėme maždaug prieš du dešimtmečius", - sakė profesorius Lu.

"Dabartinis atradimas skatina toliau kruopščiai tirti ozono sluoksnio nykimą, UV spinduliuotės pokyčius, padidėjusią vėžio riziką ir kitą neigiamą poveikį sveikatai bei ekosistemoms tropiniuose regionuose."

Apie šį atradimą rašoma straipsnyje, paskelbtame žurnale "AIP Advances".

P komentaras: Atrodo, kad pasaulinė darbotvarkės kaita, apie kurią perspėjo tiek daug chanelerių ir jautriųjų žmonių, daugiau ar mažiau jau vyksta.

Ozono skylė virš Antarktidos, kurios buvo baiminamasi XX a. septintajame dešimtmetyje, yra viena, tačiau 7 kartus didesnė skylė virš atogrąžų - visai kas kita. Dabar Afrikoje prasideda labai linksmi laikai ir atrodo, kad netrukus išsipildys gerai žinoma eschatologinė pranašystė, jog laikų pabaigoje Afrika taps negyvenama ir keli milijardai žmonių pabėgs į Šiaurę. 

Kita akivaizdi problema - planktonas, nes ultravioletinė spinduliuotė sterilizuos vandenyną ir dar labiau padidins deguonies trūkumą visoje planetoje, nes deguonį daugiausia gamina atogrąžų planktonas, kuris kaip tik dabar yra puolamas. 

Tačiau didžiausia problema yra tai, kas vyksta, nes tai neatitinka žinomų atmosferos modelių ir šviesos adeptams kelia abejonių. Tačiau iš tiesų profesorius užsimena apie priežastį, nes jo komanda neieškojo ozono skylės, o tyrinėjo CRE, kosminių spindulių sukeltą elektroninę reakciją, t. y. gerai žinomą ozono molekulių naikinimą didelės energijos kosminiais elektronais. Tai turi būti priežastis, dėl kurios vyksta tai, kas vyksta: iš kosmoso atkeliauja daugiau elektronų ir atmosferoje atsiranda skylė. Bet kas verčia elektronus ateiti? Kas juos skleidžia? 

Geriausias paaiškinimas - Saulės sistemoje esanti neutroninė žvaigždė, kuri netolimoje ateityje dar labiau priartės prie planetos.  Tada ozono skylė žemiečiams atrodys kaip vaikų žaidimas, tad būkite atidūs.

Atogrąžose aptikta didžiulė visą sezoną trunkanti ozono skylė

Nuotraukoje: Qing-Bin Lu atskleidė naują ozono skylę, egzistuojančią apatinėje stratosferoje virš tropikų visais metų laikais nuo 1980 m. Ozono skylė apibrėžiama kaip plotas, kuriame, palyginti su netrikdoma atmosfera, ozono sluoksnio nuostoliai yra didesni nei 25 %. Paveikslėlio kreditas: Qing-Bin Lu, doi: 10.1063/5.0094629.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.06.2019 laikas 06:02 Receptai – Patiekalai Baklažanai su česnaku

Baklažanai ne visada gali būti skanūs, net galima pasakyti, kad jie tik mėgėjams. Tačiau viskas slypi teisingame jų paruošime. Mes skubame pasidalyti su jumis tokios įdomios daržovės paruošimo receptu, kad ji gali būti tokia sk...

Skaityti daugiau

13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

24.11.2019 laikas 08:36 Receptai – Patiekalai Makaronai Su Mėsa Ir Daržovėmis, Be Virimo

Greitas patiekalas. Skanūs makaronai pietums. Makaronai su mėsa ir daržovėmis. Kitą dieną jei nesuvalgote makaronai išlieka nesusilietę, atskirti vienas nuo kito ir tokie pat skanūs, tereikia juos pašildyti.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau