Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugpjūčio » 5

Kinija nutraukia bendradarbiavimą su JAV dėl Taivano nesutarimų

Penktadienį Kinija pareiškė, kad nutraukia bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis daugeliu svarbių klausimų, įskaitant klimato kaitą, kovą su narkotikais ir karines derybas, nes abiejų supervalstybių santykiai pašlijo dėl Taivano.

Pekinas įnirtingai reagavo į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą į Taivaną, kurį jis laiko savo teritorija ir yra pažadėjęs ją susigrąžinti, prireikus - jėga.

Nuo ketvirtadienio jis apsupo demokratinę salą, kurioje vyksta didžiulės karinės pratybos, kurias griežtai pasmerkė Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės.

Penktadienį jos užsienio reikalų ministerija dar labiau atkeršijo Jungtinėms Valstijoms, sustabdydama derybas ir bendradarbiavimą dėl daugelio jų susitarimų, įskaitant susitarimą dėl klimato kaitos.

Dvi didžiausios pasaulio teršėjos pernai įsipareigojo bendradarbiauti, kad šį dešimtmetį paspartintų veiksmus klimato srityje, ir pažadėjo reguliariai susitikti, kad "spręstų klimato krizę".

Tačiau šis susitarimas atrodo netvirtas, nes santykiai nusmuko iki žemiausio lygio per daugelį metų, kaip ir susitarimai dėl visko - nuo derybų kariniais klausimais iki bendradarbiavimo kovos su narkotikais srityje.

N. Pelosi, kuriai Pekinas taip pat pritaikė sankcijas už šį vizitą, gynė savo kelionę į Taivaną ir penktadienį pareiškė, kad Vašingtonas "neleis" Kinijai izoliuoti salos.

Taivanas taip pat pasmerkė Pekino atsaką į vizitą, o premjeras Su Tseng-changas paragino sąjungininkus siekti deeskalacijos.

"(Mes) nesitikėjome, kad piktoji kaimynė kaimynystėje demonstruos savo galią prie mūsų durų ir savo karinėmis pratybomis savavališkai kels pavojų judriausiems pasaulio vandens keliams", - sakė jis žurnalistams.

- "Mūsų tėvynė yra galinga" -

Pekinas pareiškė, kad jo karinės pratybos tęsis iki sekmadienio vidurdienio, o Taipėjus pranešė, kad penktadienį 68 Kinijos lėktuvai ir 13 karinių laivų kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją.

AFP žurnalistai Kinijos Pingtano saloje matė virš galvos praskrendantį naikintuvą, kuris paskatino turistus fotografuoti jį skrendant palei pakrantę.

Jie taip pat pridūrė, kad buvo matyti Kinijos karinis laivas, plaukiantis Taivano sąsiauriu.

Kinijos pratybose buvo vykdomas "įprastinis raketų ugnies puolimas" vandenyse į rytus nuo Taivano, pranešė Kinijos kariuomenė.

Valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad Kinijos raketos skriejo tiesiai virš Taivano - tai būtų didelė eskalacija, jei būtų oficialiai patvirtinta.

Kinijos Pingtano saloje vietiniai turistai išdidžiai gyrė savo šalies karinę galią prieš daug mažesnę kaimynę.

"Mūsų tėvynė yra galinga. Mes nebijome karo su Taivanu, JAV ar bet kuria kita pasaulio šalimi", - AFP sakė 40-metis turistas Liu iš Džedziango provincijos.

"Tikimės greitai suvienyti Taivaną. Niekas mūsų nebijo", - pridūrė jis.

"Mūsų šalis yra galinga. Nenorime pradėti karo, bet nebijome ir kitų".

- "Reikšmingas eskalavimas" -

Kinijos pratybų mastas ir intensyvumas sukėlė pasipiktinimą Jungtinėse Valstijose ir kitose demokratinėse šalyse.

"Šie provokaciniai veiksmai yra reikšmingas eskalavimas", - sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas po derybų su Pietryčių Azijos užsienio reikalų ministrais ASEAN aukščiausiojo lygio susitikime Pnompenyje.

"Faktas tas, kad pranešėjo vizitas buvo taikus. Šiam kraštutiniam, neproporcingam ir eskaluojančiam kariniam atsakui nėra jokio pateisinimo", - pridūrė jis.

Kinijos užsienio reikalų ministras atsakė perspėjimu Jungtinėms Valstijoms, ragindamas Vašingtoną neaštrinti įtampos.

"Amerikos įprotis - sukurti problemą ir tada ja pasinaudoti savo tikslams pasiekti. Tačiau toks požiūris neveiks su Kinija", - sakė Wang Yi to paties aukščiausiojo lygio susitikimo spaudos konferencijoje.

"Norime įspėti JAV nesielgti neapgalvotai ir nesukelti didesnės krizės."

Japonija pateikė oficialų diplomatinį skundą Pekinui, nes manoma, kad penkios Kinijos raketos nukrito jos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

O Australija, kurios santykiai su Kinija, didžiausia prekybos partnere, yra problemiški, pasmerkė pratybas kaip "neproporcingas ir destabilizuojančias".

Manevrai vyksta palei kai kuriuos judriausius pasaulio laivybos kelius, kuriais visame pasaulyje tiekiami Rytų Azijoje pagaminti gyvybiškai svarbūs puslaidininkiai ir elektroninė įranga.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.11.2019 laikas 12:50 Receptai – Patiekalai Purūs Naminiai Mieliniai Blynai

Kaip pasigaminti namuose purius, naminius mielinius blynus, blynelius pusryčiams? Gaminame namuose. Purūs mieliniai blynai. Skanaus!

Skaityti daugiau

29.10.2019 laikas 15:16 Receptai – Patiekalai Greiti blynai skaniems pusryčiams

Pristatome jums greitų ir skanių pusryčių receptą. Blynai gaunasi labai apetitiški, o patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai paprastai paruošiami, bet labai sotūs.

Skaityti daugiau

11.09.2019 laikas 20:44 Receptai – Patiekalai Purūs kefyriniai paplotėliai
Tokiais puriais paplotėliais dažnai mane lepino močiutė, kepė juos kiekvieną savaitę. Kaip sunku būdavo sulaukti, kol jie nors truputį atauš… Dabar aš gaminu tokius paplotėlius savo artimiesiems, kuo jie neapsakomai džiaugiasi!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau