Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Gamta » 2022 » Spalio » 4

Mėsinė mityba sutrumpina lokių gyvenimą

Nors lokiai priklauso mėsėdžių šeimai, kuriai priklauso šunys ir katės, evoliuciškai jie yra giminingi kitiems mėsėdžiams žinduoliams. Mokslininkai, ištyrę įvairių rūšių šių gyvūnų mitybą, priėjo prie išvados, kad lokiams reikia daug mažiau baltymų nei kitiems mėsėdžiams ir kad zoologijos soduose laikomų lokių mityba, kurioje vyrauja mėsa, gali lemti trumpesnę jų gyvenimo trukmę.

Lokiai nuo kitų mėsėdžių žinduolių atsiskyrė maždaug prieš 20 milijonų metų, todėl evoliucijos požiūriu jie ne daugiau giminingi kiaunėms, katėms ir net mažosioms pandoms nei šiuolaikiniai žmonės - babuinams. Lygiai taip pat, kaip skiriasi pavianų mityba nuo mūsų, meškų mitybos įpročiai turi skirtis nuo vilkų ar liūtų mitybos įpročių.

Sudarant nelaisvėje gyvenančių lokių mitybą, į tai atsižvelgiama labai retai ir gyvūnai paprastai šeriami tokiu pat maistu kaip ir kiti mėsėdžiai, t. y. daug baltymų turinčiu maistu. Tačiau, jei suteiksite meškoms galimybę rinktis, greitai pastebėsite, kad šie gyvūnai mieliau renkasi liesesnį valgiaraštį.

Siekdami ištirti dviejų rūšių, kurių mitybos racionas yra savičiausias - didžiųjų pandų ir žąsinių lokių - mitybos ypatumus, mokslininkai JAV zoologijos soduose laikomiems gyvūnams pasiūlė skirtingo baltymingumo maisto. Rezultatai nustebino: net ir turėdamos galimybę gauti daug baltymų turinčių bambuko lapų, pandos mieliau kramtė stiebus, kuriuose buvo daug angliavandenių, o guminukai ignoravo "baltymingus" obuolius ir pirmenybę teikė riebiam avokadų minkštimui. 

Stebėtina, kad patirtis kituose zoologijos soduose ir lauko tyrimai patvirtino pirminę prielaidą, kad meškoms nereikia daug baltymų turinčio maisto. Kinijos zoologijos sodų, kuriuose pandos sėkmingai veisiamos jau daugiau nei metus, pandų racione taip pat yra daugiau angliavandenių nei baltymų. Laukinėje gamtoje gubačiai maitinasi daugiausia riebiais termitais ir skruzdėlėmis ir gyvena daugiau nei 30 metų, o Amerikos zoologijos soduose jie gyvena ne ilgiau kaip 17 metų ir dažniausiai miršta nuo kepenų vėžio.

biologija, lokys, mityba, zoologijos sodas
Dėl ypatingos išvaizdos ir pomėgio maitintis termitais gubachais buvo pramintas "tinginiu lokiu" / © wikipedia.org

Panašios išvados buvo padarytos ir anksčiau, tiriant baltųjų ir rudųjų lokių mitybą: baltosios meškos nelaisvėje gyvena vidutiniškai dešimčia metų trumpiau nei jų laukiniai kolegos, kurie maitinasi riebiu maistu, o laukiniai rudieji lokiai savo mitybą praskiedžia augaliniu maistu net tada, kai gausu gyvūninio maisto, pavyzdžiui, neršiančių lašišų. 

Kitaip tariant, žmonės, sudarantys nelaisvėje laikomų lokių mitybos racioną, neturėtų "suplakti visų plėšrūnų į vieną krūvą", o sutelkti dėmesį į laukinių lokių mitybą, kuri gali gerokai pagerinti šių gyvūnų gyvenimo trukmę ir kokybę zoologijos soduose.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Scientific Reports".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-07-04 laikas 17:53 Receptai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

2018-07-21 laikas 09:32 Receptai Džiovintos dilgėlių sėklos
Liaudies medicinoje naudojamos visos dilgėlės dalys: lapai, stiebai, šaknys, sėklos. Dilgėlių sėklos turi adaptogeninių savybių, padeda susidoroti su stresu, nuovargiu, endokrininių ligų problemomis, impotencija, skausmu inkstuos...

Skaityti daugiau

2020-03-19 laikas 16:36 Receptai Moliūgų Pyragas Su Kefyru
Esate namuose? Siūlome paruošti dar vieną pyragą, o būtent – moliūgų ir manų kruopų pyragą su kefyru. Pagaminti labai lengva, o rezultatas visuomet jus nudžiugins. Ne tik jus, bet ir jūsų namiškius.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-15 laikas 21:16 Kaip Išvalyti Termosą nuo Pelėsio Kvapo: 5 Veiksmingi Būdai
Kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso? 5 paprasti ir veiksmingi namų būdai su soda, actu ir citrina! Šiame straipsnyje dalinamės penkiais moksliniais principais pagrįstais būdais, kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso, naudojant paprastas namų pr...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:54 Vyrų ir Moterų Skirtumai: Kaip Elgiamės Skirtingai Kasdienėse Situacijose
Vyrų ir moterų elgesio skirtumai kasdienėse situacijose – nuo miego iki sąskaitos dalinimosi. Sužinokite, kaip priimti šiuos skirtumus!

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:41 Kaip Priimti Kitą Žmogų ir Kurti Harmoningus Santykius
Praktiniai patarimai, kaip priimti kitą žmogų ir kurti harmoningus santykius, gerbiant asmenines ribas ir ugdant empatiją.

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:50 Pienas su medumi: nauda ir žala žmogaus organizmui

Pienas su medumi – natūralus būdas gerinti miegą ir kaulų sveikatą, tačiau gali sukelti alergijas ar svorio priaugimą. Sužinokite mokslinius faktus! Sužinokite, kaip šis gėrimas gali pagerinti jūsų miegą, stiprinti kaulus ar net padėti širdi...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:31 Vakarų žemės ūkio verslo įmonės kolonizuoja Ukrainą, teigia Vengrijos naujienų portalas
„Šių gigantų pagrindinis interesas yra, kad Ukraina kuo greičiau taptų ES nare, kad ne tik sustiprintų savo nuosavybės teises, bet ir gautų prieigą prie didžiulės neapmokestinamos rinkos savo produktams“, rašo Mandiner...

Skaityti daugiau