Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Gruodžio » 23

Kalankės Gydomosios Savybės

Ant palangės įsitaisiusią kalankę galima išvysti dažnuose namuose. Šis augalas visame pasaulyje garsėja kaip šeimos gydytojas, naminis ženšenis ar gyvybės medis.

Kalankių yra labai daug rūšių, jos visos pasižymi gydomosiomis savybėmis. Žinomiausia ir mūsų šalyje labiausiai paplitusi yra plunksninė kalankė – daugiametis storlapinių šeimos žolinis augalas, išaugantis iki 20–30 cm aukščio. Šios kalankės dantytų lapų pakraščiai nusagstyti daugybe mažų augalėlių su siūliškomis šaknimis – tai originalus augalo dauginimosi būdas. Dėl tokio „vaikų“ mėtymo kalankė įgijo paleistuvės vardą. Plunksninės kalankės ima žydėti dažniausiai antraisiais metais vamzdiškais žiedais gausiai, bet nereguliariai. Vaistinei žaliavai ruošiamos antžeminės augalų dalys (lapai ir stiebai). Prieš naudojant kalankes vaistams reikėtų nelaistyti jų savaitę, paskui nupjauti keletą stiebų su lapais ir palaikyti juos šaldytuve septynias paras. Kalankių sultis prieš vartojimą reikia dvi dienas palaikyti 4-10 laipsnių temperatūroje, o po to nukošti.

Gydomosios savybės

Šviežioje plunksninių kalankių žaliavoje yra vandens, flavonoidų, polisacharidų, daug organinių rūgščių (obuolių, citrinų, acto), rauginių medžiagų, mineralų (kalcio, magnio, mangano, vario, geležies, aliuminio, silicio, titnago), vitaminų C ir P.

Plunksninėmis kalankėmis ir jų sultimis gydomos žaizdos, odos opos, nudegusios kūno vietos, pūliniai, pragulos, pūslelinė. Kalankių preparatai slopina uždegimą, nedirgina odos, padeda greičiau užgyti žaizdoms, opoms ir randams. Nuo slogos ir valant nosį kalankės labai praverčia mažiems vaikučiams, dar nemokantiems nusišnypšti nosies. Kalankėmis gydomos gana paplitusios burnos ligos: parodontozė, stomatitas, gingivitas. Kalankių sultys naudojamos gydant egzemą, vabzdžių ir gyvačių sukąstas kūno vietas.

Antpilai ir gydomieji mišiniai

* Jeigu vargina išsiplėtusios kojų venos, į pusės litro butelį priberkite susmulkintų kalankių lapų, juos iki pat butelio viršaus užpilkite spiritu arba degtine ir palikite šiltoje tamsioje vietoje nusistoti, kasdien pakratykite. Jau po savaitės šiuo antpilu galite gydytis. Kojas trinkite kiekvieną vakarą sukamaisiais judesiais, kildami nuo pėdų aukštyn. Jau po kelių dienų sumažės kojų pabrinkimas ir skausmas. Gydymo kursas – mėnuo, bet sunkesniais atvejais gali prireikti ir 3–4 mėnesių. Šis antpilas taip pat tinka įtrinti skaudamiems sąnariams ir naudoti kompresams.

* Jei kamuoja nuovargis, susmulkinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite kalankių lapų, ramunėlių žiedų, pelkinių pūkelių žolės ir mėtų lapų, 2 šaukštus vaistinių augalų mišinio užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite trumpam nusistoti, paskui nukoškite. Gerkite šios arbatos po trečdalį stiklinės 4 ar 5 kartus per dieną.

Sergant peršalimo ligomis

* Norite išvengti gripo šios ligos epidemijos metu? Šviežiomis kalankių sultimis tepkite nosies gleivinę kartą ar 2 kartus per dieną arba 2 kartus per dieną įlašinkite į nosį po 2 lašus kalankių sulčių, praskiestų drungnu virintu vandeniu santykiu 1:3. Šią procedūrą taip pat patariama atlikti kaskart grįžus iš lauko.

* Sloguodami į kiekvieną nosies šnervę lašinkite po 2 lašus kalankių sulčių, praskiestų virintu vandeniu santykiu 1:2, kas 4 valandas. Galite įmaišyti ir keletą lašų alyvuogių aliejaus – kad nesausėtų nosis. Kalankių sultys dažniausiai sukelia stiprų čiaudulį, padedantį nosiai išsivalyti.

* Jei susirgote pūliuojančia angina, iš 2–3 kalankių lapų išspauskite sultis ir sumaišykite jas lygiomis dalimis su virintu vandeniu. Šiuo šiltu tirpalu skalaukite gerklę 7–10 kartų per dieną, kol pasveiksite.

Odos ligoms gydyti

* Žaizdoms gydyti kalankių lapų sultis praskieskite šaltu virintu vandeniu santykiu 1:3, mišinyje suvilgykite tvarstį, truputį nuspauskite, uždėkite ant žaizdos ar supūliavusios kūno vietos ir apriškite. Ant šunvotės uždėtas kalankių tvarstis ištraukia pūlius ir nuslopina uždegimą. Jei žaizda – nedidelė, galite ją tepti nuluptu gleivėtu kalankės lapu.

* Ant sumuštos ar įdrėkstos kūno vietos uždėkite ką tik nuskintą ir sumaigytą, subraižytą (kad išsiskirtų sulčių) ar nuluptą kalankės lapą ir apriškite. Kalankė sustabdys kraujavimą ir paskatins žaizdos gijimą.

* Jei nudegėte, kalankių sultis sumaišykite su kiaušinio baltymu ir šiuo mišiniu tepkite gydomas vietas.

Kitos sveikatos problemos

* Sergant lėtiniu kolitu padės toks nuoviras: susmulkintus kalankių lapus užpilkite verdančiu vandeniu santykiu 1:5, palikite valandą nusistoti, pavirkite 2–3 minutes ant mažos ugnies, atvėsinkite ir nukoškite. Gerkite nuoviro po šaukštą 2 ar 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Išeinamosios angos įtrūkiams gydyti kalankių sultyse sumirkykite vatos gniužulėlį, jį pridėkite prie gydomos vietos ir palaikykite pusvalandį. Kompresėlius dėkite kartą ar 2 kartus per dieną.

Rašo savaitė.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-04 laikas 12:58 Receptai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

2019-08-01 laikas 08:07 Receptai Mielinės tešlos receptas keptiems pyragėliams
Jei jūs seniai susiruošėte pagaminti pyragėlius – šis straipsnis specialiai tau! Pyragėliai pagal šį receptą pavyksta visada ir visiems! Net jei jūs tik vakar pradėjote gaminti!

Skaityti daugiau

2020-06-30 laikas 14:46 Receptai Triušienos maltiniai su pievagrybių traškučiais ir gaiviomis salotomis
Jeigu kada nusipirksite maltinukus mėsainiams, tai žinokite, kad nėra būtina iš jų gaminti mėsainius. :) Tiesiog juos iškepame ir patiekiame su mėgiamais garnyrais. Apie visa tai plačiau recepte, skaitom!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau