Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Gruodžio » 11

Kokia Ispaninio Šalavijo Sėklų Nauda?

Ko gero visi yra girdėję, kad ispaninių šalavijų sėklos yra supermaistas, ir netgi yra gardinę jomis tirštąjį kokteilį. Dabar šios sėklos taip išpopuliarėjo, kad žmonės ėmė gerti šių sėklų vandenį, netgi parduotuvėse galima įsigyti komercinių gėrimų iš šių sėklų. Išsiaiškinkime, ar ispaninių šalavijų sėklos išties tokios naudingos, kaip reklamuojama? Goodhousekeeping.com kreipėsi į mitybos ekspertę ir paprašė plačiau papasakoti apie šias stebuklingas sėklas.

Kas iš tiesų yra ispaninių šalavijų sėklos?

„Ispaninių šalavijų sėklos gaunamos iš ispaninio šalavijo augalo (lot. Salvia Hispanic L), – aiškina Tufts medicinos centro dietologė, Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai Alicia Romano. – Jos sudarytos praktiškai vien iš baltymų ir yra vienas iš geriausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių.“

Šios sėklos unikalios tuo, kad labai greit sugeria daug vandens – iki 10 kartų daugiau nei jų pačių svoris. Gaunama drebučių tekstūra.

sėklos, Šalavijo sėklos, omega-3, maistas, mityba

Kokia ispaninio šalavijo sėklų nauda?

Stiprina širdį.

Ispaninių šalavijų sėklose yra alfa linoleno (ALA) rūgšties – tai daugiausiai iš augalų gaunama omega-3 riebalų rūgščių rūšis. Žmogaus organizme ALA rūgštis gali virsti į kitas dvi omega-3 riebalų rūgštis – eikozapentaeno rūgštį (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštį (DHR). Mes žinome, kad omega-3 riebalų rūgštys būtinos, norint užtikrinti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, bet mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti, kaip jos veikia organizmą – ar jos mažina cholesterolio lygį, mažina insulto ir infarkto riziką ar mažina kraujo spaudimą.

Geresnė gliukozės kontrolė.

Viename tyrime mokslininkai tyrinėjo ispaninių šalavijų sėklų poveikį žiurkėms ir pastebėjo, kad žiurkių, kurių valgiaraštyje reguliariai buvo ispaninių šalavijų sėklų arba šių sėklų aliejaus, organizme pagerėjo reakcija į gliukozę ir insuliną. Kitame tyrime paaiškėjo, kad ispaninių šalavijų sėklos sumažino metabolinį sindromą nulemiančius veiksnius insulinui atsparių žiurkių organizme. Nors reikėtų atlikti daugiau tyrimų, pageidautina, su žmonėmis, vis dėlto jau dabar yra aišku, kad ispaninių šalavijų sėklos padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, nes juose esančios skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą.

Gerina virškinimą. Virškinimą gerina skaidulos.

Ispaninių šalavijų sėklos yra puikus skaidulų šaltinis – 2 šaukštuose sėklų yra 10 g skaidulų. „Tai sudaro vieną trečdalį Amerikos vyrams rekomenduojamos skaidulų dienos normos“, – sako A. Romano. Ir beveik pusę daugumai moterų rekomenduojamos dienos normos. O geriausia tai, kad, kaip pažymi A. Romano, didžioji dalis šiose sėklose esančių skaidulų yra tirpios, todėl jos užtikrina sotumo jausmą ir sulėtina virškinimą.

Kaip gerti šalavijų sėklas su vandeniu?

„Ispaninių šalavijų sėklų vanduo iš esmės yra sėklos su vandeniu, nors kai kuriuose receptuose patariama dar paskaninti saldikliais ar citrusais, – atskleidžia A. Romano. – Šalavijų sėklų vandens nauda sveikatai iš esmės tokia pati kaip pačių sėklų nauda.“

Vis dėlto jei iškart imsite valgyti didelį kiekį skaidulų, gali sutrikti virškinimas. Tad jei iki šiol jūsų valgiaraštyje nebuvo šalavijų sėklų, pradėkite nuo nedidelių kiekių, o ne nuo visos stiklinės vienu ypu.

A. Romano rekomenduoja ispaninių šalavijų sėklas į valgiaraštį įtraukti palaipsniui, po truputį – įmaišyti į košę ar kokteilį arba gerti šalavijų sėklų vandenį – nedideliais kiekiais. Svarbiausia nepamiršti saiko.

Vartojant šias sėklas rekomenduojama išgerti daugiau vandens.

4 būdai, kaip valgyti ispaninių šalavijų sėklas

1. Skaninkite jomis tirštuosius kokteilius, jogurtą, sriubą, avižinę ar kitą pusryčių košę.

2. Pasigaminkite ispaninio šalavijo drebučių iš ¼ puodelio ispaninio šalavijo sėklų ir 1 puodelio skysčio. „Šie drebučiai gali būti vartojami kaip papildomas maistinių medžiagų šaltinis, naudojami tirštinti patiekalus“, – sako Romano.

3. Pasigaminkite ispaninių šalavijų sėklų pudingo: iš vakaro suberkite ¼ puodelio ispaninio šalavijo sėklų į 1 puodelį pieno (karvės arba augalinio), iki ryto sėklos išbrinks, gausite drebučių pavidalo masę. Galite paskaninti kakava, vaisiais ir (arba) riešutais. „Tai visų labiausiai mėgstamas patiekalas – kaip desertas, užkandis, puikiai tinka ir pusryčiams“, – sako A. Romano.

4. Į iš vakaro užpilamą avižinę košę įberkite ir 2 šaukštus ispaninių šalavijų sėklų – košė bus tirštesnė ir maistingesnė.

Publikuoja: Delfi.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-16 laikas 11:59 Receptai Apelsinų keksas su aguonomis ir sirupu
Taigi, papildomo skonio ir išvaizdos keksui suteikia apelsinų sulčių bei žievelės sirupas. Iškepusį keksą apipilkite sirupu ir palikite susigerti bei atvėsti. Saldžių akimirkų!

Skaityti daugiau

2019-08-03 laikas 13:22 Receptai Purios bandelės su aguonomis: besvorė minkšta tešla ir įdaro gausa

Bandelės su aguonomis – mėgstamas kepinys, kuris iškart sukelia kažkokius malonius vaikystės prisiminimus, perkelia į močiutės virtuvę ir verčia šypsotis. Ir niekur tokio skanėsto nenusipirksi, kad tešla būti orinė ir min...

Skaityti daugiau

2020-02-15 laikas 18:57 Receptai Klasikinis Blynų Su Varške Receptas Nežinantiems
Noriu su jumis pasidalinti klasikiniu savo močiutės blynų su varške receptu. Vaikystėje man tai buvo geriausi pusryčiai. Prisipažinsiu, kad ir dabar kartais mėgstu prisiminti vaikystę ir juos pasigaminti.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-24 laikas 11:43 Kodėl SSRS geležinkelių konduktoriai į arbatą dėjo sodos? Moksliniai paaiškinimai
Kodėl SSRS laikais į arbatą buvo dedama soda? Sužinokite mokslinius paaiškinimus ir praktines priežastis, kurios formavo šią unikalią tradiciją.

Skaityti daugiau

2025-07-24 laikas 11:25 Tiesa ar melas: Kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja mūsų santykius
Sužinokite, kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja jūsų santykius. Praktiniai patarimai ir moksliniai paaiškinimai padės pakeisti toksiškų santykių ciklą. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip mūsų vidiniai įsitikinimai ir elgesio modeliai formuoja...

Skaityti daugiau

2025-07-22 laikas 21:11 Tiesa ar melas: Kaip sąmoningai kurti laimingus santykius?
Sužinokite, kaip sąmoningai kurti laimingus santykius! Praktiniai žingsniai ir moksliniai patarimai padės atrasti harmoniją ir meilę. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip mokslas ir psichologija padeda suprasti santykių kūrimo procesą, ir pateiksime p...

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:21 Jungtinės Karalystės migrantų viešbutyje kilo protestai po to, kai prieglobsčio prašytojas buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais
Demonstracija virto smurtiniais neramumais prie „The Bell Hotel“ viešbučio po to, kai buvo suimtas Etiopijos prieglobsčio prašytojas, apkaltintas seksualine prievarta prieš moksleivę ir moterį Eppingo miesto centre....

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:02 Ką apie jus pasakoja jūsų akių spalva? Moksliniai faktai ir hipotezės
Švedijos Erebro universiteto studijos, rodo, kad genai, lemiantys rainelės spalvą, taip pat daro įtaką smegenų priekinės dalies formavimuisi, kuri atsakinga už mūsų elgesį ir asmenybės bruožus. Šiame straipsnyje gilinsimės į tai, kaip akių spalva sie...

Skaityti daugiau