- 12.05.2019
- 0.0 Reitingas
- 1293 Peržiūrų
- Komentarai
Sureguliuokite omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių disbalansą organizme. Šios rūgštys yra svarbios kelioms organizmo funkcijoms, o jų stoka gali sukelti įvairių ligų. Ideali proporcija būtų 1:1,7, deja, šiuolaikinio Vakarų šalių gyventojo racione santykis dažniausiai būna 1:20 omega-6 riebalų rūgščių naudai (jų esama, pvz., kukurūzų ir saulėgrąžų aliejuose). Visada verta turėti omenyje, kad geriau su maistu gauti daugiau omega-3 ir mažiau omega-6 riebalų rūgščių. Jei vartojate maisto papildų, teikite pirmenybę žuvų taukams arba linų ar sėmenų aliejui, kuriuose yra apie 60 proc. omega-3 riebalų rūgščių.
Ką omega-3 riebalų rūgštys daro organizme?
Omega-3 nesočiosios riebalų rūgštys veikia ir sveikatą, ir savijautą.
- Saugo kraujagysles ir išlaiko jas elastingas. Padeda palaikyti tolygų širdies ritmą.
- Skatina kalcio absorbavimą griaučiuose. Padeda išvengti osteoporozės.
- Reguliuoja kraujagyslių formavimąsi akyse. Mažina galimybę kentėti nuo sausų akių sindromo ir regos pablogėjimo, kuris susijęs su senatve.
- Smegenyse jos tiek pat svarbios, kaip kauluose kalcis. 60 proc. smegenų sudaro riebalai! Omega-3 riebalų rūgštys dalyvauja procesuose, kurie susiję su nuotaika, mokymosi sutrikimais, stresu, senatvine demencija.
- Malšina uždegimus. Tai labai svarbu asmenims, kurie serga lėtinėmis, autoimuninėmis ir uždegiminėmis ligomis (įskaitant bronchų astmą, artritą, žvynelinę, vėžį, alergijas, migreną).
- Yra ląstelių apvalkaluose ir veikia šių pralaidumą.
Faktai, kurie įtikina
- Žmones, kurie reguliariai valgo žuvies, rečiau ištinka depresija ir bipoliniai sutrikimai. Depresija sergančių asmenų kraujyje paprastai būna mažiau omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, palyginti su šia liga nesergančiais žmonėmis.1
- Asmenis, kurie su žuvimi gauna omega-3 riebalų rūgščių, rečiau kamuoja širdies ligos, aritmija, aterosklerozė, periferinių kraujagyslių ligos, jie rečiau patiria širdies priepuolius, miokardo infarktus.2
- Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti krūties vėžio riziką. Savo ruožtu sergantiems asmenims šios rūgštys gali padėti sveikti ir sumažinti tikimybę, kad liga pasikartos.3
- EPR ir DHR-omega-3 riebalų rūgštys-mažina pirmalaikio gimdymo riziką.4
Pakels nuotaiką
Omega-3 nesočiąsias riebalų rūgštis būtų galima vadinti maisto papildu nuo uždegimo. Kadangi dauguma atvejų sveikatos problemų priežastis yra uždegimas, omega-3 riebalų rūgštys yra gyvybiškai svarbios. Be to, jei omega-6 riebalų rūgščių persvara maisto racione yra iš esmės didesnė (dažniausiai taip ir yra), omega-3 riebalų rūgščių reikėtų vartoti proporcionaliai daugiau.
Laikoma, kad omega-3 riebalų rūgštys taip pat daro įtaką serotonino veiklai smegenyse, o tai pagerina mūsų nuotaiką. Produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių (riebios žuvys, riešutai, sėklos ir aliejai, pvz., sėmenų ar kanapių aliejai), optimaliai aprūpins organizmą omega-3 riebalų rūgštimis ir padės pakelti nuotaiką.
Naudotos literatūros sąrašas
- Su K. P., Matsouka Y., Pae C. U. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders. Iš: Clin Psychopharmacol Neurosci, 2015; 13(2):129—137
- Jain A. P., Aggarwal K. K. Y., Zhang P. Omega-3 fatty acids and cardlovascular disease. Iš: Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2015; 19(3):441-445
- Fabian C. J., Kimler B. F., Hursting S. D. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Iš: Breast Cancer Res, 2015; 17(1):62
- Swanson D., Block R., Mousa A. S. Omega-3 Fatty Acids EPR and DHR: Health Benefits Throughout Life. Iš: Adv Nutr, 2012;3(1):1-7
- Tarptautinis leidinys "Ko gydytojai tau nepasako"
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau