Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2019 » Gegužės » 12

Gyvenkime sveikai. Subalansuokite omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių koncentracijas

Sureguliuokite omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių disbalansą organizme. Šios rūgštys yra svarbios kelioms organizmo funkcijoms, o jų stoka gali sukelti įvairių ligų. Ideali proporcija būtų 1:1,7, deja, šiuolaikinio Vakarų šalių gyventojo racione santykis dažniausiai būna 1:20 omega-6 riebalų rūgščių naudai (jų esama, pvz., kukurūzų ir saulėgrąžų aliejuose). Visada verta turėti omenyje, kad geriau su maistu gauti daugiau omega-3 ir mažiau omega-6 riebalų rūgščių. Jei vartojate maisto papildų, teikite pirmenybę žuvų taukams arba linų ar sėmenų aliejui, kuriuose yra apie 60 proc. omega-3 riebalų rūgščių.

Ką omega-3 riebalų rūgštys daro organizme?

Omega-3 nesočiosios riebalų rūgštys veikia ir sveikatą, ir savijautą.

  • Saugo kraujagysles ir išlaiko jas elastingas. Padeda palaikyti tolygų širdies ritmą.
  • Skatina kalcio absorbavimą griaučiuose. Padeda išvengti osteoporozės.
  • Reguliuoja kraujagyslių formavimąsi akyse. Mažina galimybę kentėti nuo sausų akių sindromo ir regos pablogėjimo, kuris susijęs su senatve.
  • Smegenyse jos tiek pat svarbios, kaip kauluose kalcis. 60 proc. smegenų sudaro riebalai! Omega-3 riebalų rūgštys dalyvauja procesuose, kurie susiję su nuotaika, mokymosi sutrikimais, stresu, senatvine demencija.
  • Malšina uždegimus. Tai labai svarbu asmenims, kurie serga lėtinėmis, autoimuninėmis ir uždegiminėmis ligomis (įskaitant bronchų astmą, artritą, žvynelinę, vėžį, alergijas, migreną).
  • Yra ląstelių apvalkaluose ir veikia šių pralaidumą.

Faktai, kurie įtikina

  • Žmones, kurie reguliariai valgo žuvies, rečiau ištinka depresija ir bipoliniai sutrikimai. Depresija sergančių asmenų kraujyje paprastai būna mažiau omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, palyginti su šia liga nesergančiais žmonėmis.1
  • Asmenis, kurie su žuvimi gauna omega-3 riebalų rūgščių, rečiau kamuoja širdies ligos, aritmija, aterosklerozė, periferinių kraujagyslių ligos, jie rečiau patiria širdies priepuolius, miokardo infarktus.2
  • Omega-3 riebalų rūgštys gali sumažinti krūties vėžio riziką. Savo ruožtu sergantiems asmenims šios rūgštys gali padėti sveikti ir sumažinti tikimybę, kad liga pasikartos.3
  • EPR ir DHR-omega-3 riebalų rūgštys-mažina pirmalaikio gimdymo riziką.4

omega-3, omega-6, riebalų rūgštys, mityba, sveikata, maistas

Pakels nuotaiką

Omega-3 nesočiąsias riebalų rūgštis būtų galima vadinti maisto papildu nuo uždegimo. Kadangi dauguma atvejų sveikatos problemų priežastis yra uždegimas, omega-3 riebalų rūgštys yra gyvybiškai svarbios. Be to, jei omega-6 riebalų rūgščių persvara maisto racione yra iš esmės didesnė (dažniausiai taip ir yra), omega-3 riebalų rūgščių reikėtų vartoti proporcionaliai daugiau.

Laikoma, kad omega-3 riebalų rūgštys taip pat daro įtaką serotonino veiklai smegenyse, o tai pagerina mūsų nuotaiką. Produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių (riebios žuvys, riešutai, sėklos ir aliejai, pvz., sėmenų ar kanapių aliejai), optimaliai aprūpins organizmą omega-3 riebalų rūgštimis ir padės pakelti nuotaiką.

Naudotos literatūros sąrašas

  1. Su K. P., Matsouka Y., Pae C. U. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders. Iš: Clin Psychopharmacol Neurosci, 2015; 13(2):129—137
  2. Jain A. P., Aggarwal K. K. Y., Zhang P. Omega-3 fatty acids and cardlovascular disease. Iš: Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2015; 19(3):441-445
  3. Fabian C. J., Kimler B. F., Hursting S. D. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Iš: Breast Cancer Res, 2015; 17(1):62
  4. Swanson D., Block R., Mousa A. S. Omega-3 Fatty Acids EPR and DHR: Health Benefits Throughout Life. Iš: Adv Nutr, 2012;3(1):1-7
  5. Tarptautinis leidinys "Ko gydytojai tau nepasako"

Niekas neišdrįso palikti komentarą.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar