Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Rugsėjo » 20

Apie žarnyno problemas įspėja nemalonūs simptomai

Žarnynas – mūsų antrosios smegenys, nes jame yra per 100 mlrd. nervinių ląstelių – daugiau nei galvos ir nugaros smegenyse, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.  Be to, priduria jis, vartojant netinkančius produktus sugriauta žarnyno mikrobioma tampa daugybės negalavimų priežastimi.

Medicina, Žarnynas, Sveikata, Mityba

„Daugeliui kalbėti apie tai, kas dedasi žarnyne – nepatogu ar net verčia raudonuoti“, – sako A. Unikauskas ir priduria, kad nuo to, kas vyksta žarnyne priklauso šiandienos savijauta ir rytojaus sveikata.

Gydytojas tikina, kad virškinimas – tik viena iš šio svarbaus organo užduočių: „Žarnynas – mūsų antrosios smegenys, nes jame yra per 100 mlrd. nervinių ląstelių – daugiau, nei galvos ir nugaros smegenyse. Kitas svarbus dalykas – mikroorganizmai. Žarnyne gyvenančių padarėlių įvairovė įspūdinga: tyrimai rodo, kad jų ten – per 500 rūšių, o  kiekvieno žmogaus mikroorganizmų mišinys – toks pat unikalus kaip pirštų antspaudai.

Vienam žmogaus genui tenka 300 bakterijų genų. Mes jiems parūpiname maisto, gyvenamąją vietą ir judėjimo priemones, o jie mums padeda suvirškinti ir absorbuoti tai, ką suvalgome, gamina vitaminus bei hormonus, neutralizuoja toksinus, treniruoja imuninę sistemą.“

Pasak A. Unikausko, nesirūpinant žarnynu ir mityba, gali atsirasti įvairių negalavimų. Apie tai, kad pažeista žarnyno mikrobioma, gali įspėti nutukimas, diabetas, alergijos, autoimuninės ligos, depresija, nuovargis, nuotaikų kaita, pilvo skausmai, širdies ligos, astma ir kiti požymiai.

„Tam, kad jaustumėtės žvalesni ir energingesni, būtina žinoti savo žarnyno tipą ir kokį maistą galite valgyti“, – sako A. Unikauskas.

Profesoriaus teigimu, žarnynas gali būti skirstomas į tris tipus – „amžinai alkanas“, „išnaikintų bakterijų“ ir „pilnas dujų“. Kiekvienam iš jų priskiriamos skirtingos charakteristikos ir sprendimo būdai:

Tipas „amžinai alkanas“. Simptomai: jaučiamas nuolatinis alkis, nėra sotumo jausmo – nėra arba yra per mažai tam tikrų bakterijų. Žarnynas negali kai kurių maisto skaidulų paversti į butiro rūgštį, kuri padeda pajusti sotumą bei saugo žarnų gleivinę ir gydo uždegimą. Visada alkanų žmonių žarnynas negamina tam tikrų cheminių medžiagų, kurios padeda patogiai jaustis.

Gydytojo patarimas: Įtraukite į kiekvieną patiekalą produktų, turinčių inulino. Inulinas – nevirškinamos skaidulos. Jos tampa gerųjų bakterijų gyvenimo ir maitinimosi terpe. Gerosioms bakterijoms reikia skaidulų. Jos paverčia skaidulas trumpos grandinės riebalų rūgštimis, o šios padeda mums jaustis sotiems. Geriausi produktai – avižos, porai, česnakai, baltosios pupelės, porai.

„Išnaikintų bakterijų“ tipas. Nustatomas tada, kai žarnyno gerosios bakterijos išnaikintos dėl netinkamos mitybos ar medikamentų, pavyzdžiui, antibiotikų. Jei vartojame daug greitojo, perdirbto maisto, žarnyne įsivyraus blogosios bakterijos. Blogėja maisto medžiagų pasisavinimas, mažėja vitaminų ir hormonų, prasideda žarnyno uždegimai, trūksta riebalų rūgščių.

Gydytojo patarimas: Gardinkite kiekvieną patiekalą prieskoniu, turinčiu polifenolių. Polifenoliai padeda maistą paversti prebiotiku, kuriuo maitinasi gerosios bakterijos. Bakterijos – sveikatos garantas. Geriausi produktai –cinamonas, kmynai, aitriosios paprikos, petražolės, ciberžolė, paprikų milteliai.

„Pilnas dujų“ tipas. Nustatomas tada, kai valgoma per daug gyvulinių baltymų. Jie nėra visiškai suvirškinami, prasideda puvimas, išsiskiria daug metano dujų. Pastarosios ardo B grupės vitaminus. Padidėjus blogųjų bakterijų kiekiui, dujų kvapas prastėja.

Gydytojo patarimas: Pakeiskite gyvulinius baltymus į  augalinius. Tokiu būdu gausite baltymus kartu su skaidulomis. Nepamirškite, kad paros baltymų kiekis turi būti ribotas. Geriausi produktai – lęšiai, baltosios pupelės, ispaninių šalavijų sėklos.

Žarnyno testas ir daugiau naudingos informacijos – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-28 laikas 17:17 Receptai 3 mėlynių konservavimo receptai
Uogas šiek tiek blenderiu sutriname, įberiam cukrų ir užkaičiame. Kai uogienė užverda, verdam dar 10 min. Likus 5 min iki virimo pabaigos, įdedam mėtų šakeles (baigus virti šakeles išmetam) ir citrinos sultys.

Skaityti daugiau

2020-12-20 laikas 23:31 Receptai Makaronai: Pasta su dešrelėmis, pievagrybiais ir sūriu
Šį kartą noriu Jums parodyti kaip aš gaminu savo šeimai pastą su dešrelėmis. Receptas itin paprastas, jį pasigaminti pavyks kiekvienam, net ir visiškam virtuvės naujokui.

Skaityti daugiau

2020-12-17 laikas 08:18 Receptai Viskas, ką turite žinoti apie miltus – 5 populiariausios rūšys ir joms būdingi kepiniai
Pirmojo karantino metu net du trečdaliai lietuvių kepė namuose, dalis iš jų – atrado kepimą, todėl miltų paklausa šiandien ir toliau auga kaip ant mielių. Tai kone pigiausias, paprasčiausias ir universaliausias ingredientas, kurį ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau