- 18.09.2018
- 0.0 Reitingas
- 2234 Peržiūrų
- Komentarai
Kad ir koks būtų vasarą oras, moliūgų derlius dažniausiai nenuvilia. Tad šios nereikliosios daržovės auginamos kone kiekviename darže, o jų formų ir spalvų galima pamatyti itin įmantrių. Kaip susigaudyti, kokiai rūšiai priklauso jūsų darže pūpsantis pilvotas moliūgas?
Šios daržovėse itin naudingos žmogaus organizmui, jose gausu vitaminų. Vieni iš jų spaudžia sultis, kiti verda košes. Nieko nereikia išmesti – viskas valgoma, net žievė. Labai naudingos moliūgų sėklos. Kai kurių veislių moliūgų jų nereikia net lukštenti. Iš sėklų galima spausti vertingą aliejų. Moliūgai naudojami kosmetikai, vaistams, įvairiems pikantiškiems patiekalams gaminti. Vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių asortimentas mažėja, moliūgai sulaukia ypač daug dėmesio dėl juose ypač gausaus karoteno kiekio. Jo būna net du kartus daugiau nei morkose.
Moliūguose taip pat gausu vitaminų C, B, B2, PP, E, D, nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, vario, kobalto. Iš visų daržovių moliūgų vaisiuose daugiausia geležies, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Kadangi moliūgų ląsteliena yra nepluoštinė, gerai suverda ir yra lengvai organizmo pasisavinama, ypač naudinga virškinimui. Ši daržovė padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos, taip pat naudinga susirgus kepenų ir inkstų ligomis.
Moliūgai – universali priemonė, gerinanti organizmo medžiagų apykaitą ir turinti savybių, skatinančių skysčių šalinimą iš organizmo. Moliūgų sėklose gausu riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralinių druskų, ypač gausu vitamino E ir cinko.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau