Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Mokslo Afiša » 2018 » Spalio » 18

Įdomūs faktai apie šokoladą

Šokoladas - vienas dažniausiai naudojamų ingredientų įvairiems konditeriniams gaminiams, pagamintas iš fermentuotų skrudintų maltų kakavos pupelių. Dažniausiai šokoladas saldinamas cukrumi, taip pat maistiniame šokolade naudojamos kitos sudėtinės dalys. Šokolado aktyvioji medžiaga – teobrominas. 

Kakavmedžiai, iš kurių gaunamos kakavos pupelės, auga Lotynų Amerikoje, vėliau dėl didelės paklausos pradėti auginti Afrikoje. Jau prieš 2600 metų majai gėrė šokoladą, o į Europą šokoladą atvežė Kolumbas. 

šokoladas, maistas, mokslo afiša

Dabartinį šokoladą XIX amžiuje išrado šveicarai Henri Nestle, išradęs šokolado miltelius, ir Daniel Peter, išradęs pienišką šokoladą. Rudolfas Lindras patobulino šokolado maišymo procesą, dėka jo patobulinimo buvo galima gauti vientisą masę, iš kurios buvo pradėti gaminti šokoladiniai saldainiai. 1888 m. šokolado gamyba atkeliavo į Lietuvą, Kaune pradėjo veiklą pirmoji šokolado ir cukrinės konditerijos įmonė.

• Moksliškai įrodyta, kad šokoladas stimuliuoja “laimės hormono” – serotino – gamybą. Tačiau žinoma ir kita tiesa: į šokolado sudėtį įeinantis kakavos aliejus yra puiki kosmetikos priemonė – jis švelnina odą, saugo ją nuo suglebimo ir netgi šiek tiek patempia. Todėl pašildytą iki kūno temperatūros šokoladą galima naudoti kaip puikią drėkinančią kaukę sausai veido odai. 

• Kartųjį šokoladinį skystį indėnai vartojo kaip afrodiziaką ir dopingą. Remiantis ispanų konkistadorų pasakojimais, actekų vadas Montesuma kiekvieną rytą pradėdavo 50 ąsotėlių karšto gėrimo „čokolatio“, kuris suteikdavo energijos kūnui ir aštrumo protui. Be to, jis gėrė šokoladą prieš eidamas į haremą lankyti daugybės savo žmonų. Šokoladą krimsdavo ir nenuorama Kazanova, mat jis suteikdavo jam vyriškumo galios. 

• Amerikiečių ir švedų tyrimas patvirtino, kad valgant šokolado du ar tris kartus per savaitę, mirštamumas nuo širdies ligų mažesnis 66 procentais, o jei šokolado vartojama rečiau, tai ir tokia rizika krenta mažiau, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Journal of Internal Medicine“. 

• Anot dietologų, iš saldumynų vertingiausias yra juodasis šokoladas, nes jis turi daug antioksidantų ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Nors pieniškas šokoladas daug kam skanesnis, vertingų medžiagų jis turi mažiau. 

šokoladas, maistas, mokslo afiša

• Harvardo universiteto (JAV) profesorius Davidas Edwardsas sukūrė aerozolio pavidalo šokoladą, kuriame beveik nėra kalorijų. Aerozolį sudaro labai smulkios keturių skonių šokolado dalelės: avietinio, mėtinio, mango ir įprastinio pieniško. Pakanka ant liežuvio užpurkšti 1-2 dozes „orinio šokolado“ ir lieka pojūtis lyg suvalgius gabalėlį tikro šokolado. 

• Anot profesoriaus, školadinis inhaliatorius padės pajusti visavertį šokolado skonį, nors į organizmą pateksiantis gliukozės ir kalorijų kiekis bus minimalus: „Šis išradimas padės sumažinti nutukimo ir II tipo cukrinio diabeto išsivystymo riziką“. 

• Valgant šokoladą gerėja matematiniai gebėjimai - tyrimo dalyviams savanoriams, kurie gerdavo karštą kakavą, papildytą medžiagomis, kurių yra šokolade, geriau sekėsi skaičiuoti. Taip pat jie ne taip greitai protiškai pavargdavo ar jausdavosi išsekę. 

• Žmogaus medžiagų apykaita vyksta taip, kad būtų išlaikyta normali rūgščių - šarmų pusiausvyra, o jei šis santykis kinta, sveikata stipriai pablogėja. Tačiau organizmo terpė rūgštėja ne nuo rūgščių vaisių ar daržovių! Nors ir labai būtų keista, šokoladas yra saldus, bet organizmą rūgština. 

• Tokį patį poveikį turi ir makaronai su užtarkuotu sūriu, duona su dešra, žuvis su ryžiais. Tačiau šių maisto produktų nereikėtų atsisakyti, nes yra daugybė tokių, kurie veikia priešingai ir rūgštis padeda pašalinti. Pavyzdžiui, šarminį poveikį turi citrina. 

• Briuselyje gaminamas šokoladas, kuris nekenkia dantims. Šokolado gamyboje vietoje sacharozės gaminama izomaltuliozė. Abi šias šokolado rūšis patvirtino burnos sveikatos organizacija „Tooth Friendly International“. 

šokoladas, maistas, mokslo afiša

• Šokoladas smegenyse padidina junginio feniltalamino koncentraciją. Šis junginys sukuria pojūčius, primenančius juntamus tuomet, kai įsimylima. Tyrimas aptiko, kad burnoje ištirpus šokoladui visos smegenų zonos gavo didesnį ir ilgesnį pasitenkinimo pliūpsnį nei iš bučinio. Šokoladas taip pat privertė dažniau plakti širdį: dvylikos savanorių širdies plakimas padažnėjo nuo 60 kartų per minutę iki 140. 

• Vokietijos mokslininkų grupė nustatė, kad nedidelis kiekis juodojo šokolado leidžia efektyviai kovoti su hipertonija. Anot jų, šokoladas padeda labiau nei dieta, siūlanti vartoti mažai riebalų turintį maistą. Naujausi tyrimai parodė, kad į tamsiojo šokolado sudėtį įeina polifenoliai, kurie mažina kraujo spaudimą. 

• Šokoladas padeda moterims geriau iškęsti „kritinių dienų“ negalias, mano JAV Kalifornijos valstijoje dirbanti medikė Deborah Wosterhouse.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-08 laikas 14:33 Receptai Skanūs avižiniai sausainiai su razinomis

Avižinių sausainių su razinomis ir riešutais receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-07-01 laikas 18:13 Receptai Orkaitėje kepta višta
Gaminame. Orkaitėje kepta višta. Prieš kepant vištą dedame į kepimo maišą arba rankovę ir rankovę užrišame. Kepame apie 1,5-2 valandos (priklausimai nuo dydžio), vidutinio karštumo orkaitėje. Likus pusei valandos iki kepimo pabaig...

Skaityti daugiau

2019-11-20 laikas 15:39 Receptai Paprasti, bet ne prasti naminiai sausainiai
Gaminame. Naminiai sausainiai. Sviestą ir grietinę išimame iš šaldytuvo ir palaikome kambario temperatūroje 2-3 valandas. Orkaitę įjungiame kaisti iki 180 laipsnių. Skardą išklojame kepimo popieriumi.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-07 laikas 18:27 Pasinerk į Miško Ramybę: Paukščių Garsai ir Saulėtas Miškas 4K ASMR
Atrask miško magiją su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis raminančių paukščių garsų, švelnaus medžių ošimo ir autentiškų gamtos melodijų, įrašytų saulėtą rytą miške. Šis apie 2.30 valandos trukmės įrašas puikiai tinka meditacijai, jogai, atsipalaid...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau