- 23.02.2024
- 0.0 Reitingas
- 487 Peržiūros
- Komentarai
Kas pagalvojo, kad karštas puodelis kavos gali padėti kovoti su Wuhan koronaviruso (COVID-19) infekcija? Iš tiesų, du tyrimai parodė kavos galią kovojant su šiuo patogenu.
Pirmajame tyrime, paskelbtame praėjusių metų lapkričio mėn. žurnale "Cell & Bioscience", nustatyta, kad užtenka kasdien išgerti maždaug vieną arba du puodelius kavos, kad būtų slopinamos COVID-19 infekcijos, kurias sukelia skirtingos SARS-CoV-2 padermės. Visų pirma buvo nustatyta, kad vartojant kavą buvo sprendžiami originalios SARS-CoV-2 padermės ir vėlesnių jos atmainų - B117 alfa padermės, B16172 delta padermės ir B11529 omikron padermės - sukeltų infekcijų klausimai.
Tyrimo autoriai iš Taivano ištyrė kavos gebėjimą kovoti su COVID-19 infekcija, prekybos centruose pirkdami trijų rūšių kavą - maltą, tirpią ir be kofeino. Jie nustatė, kad visos jų tirtos kavos rūšys turi gebėjimą slopinti virusinę infekciją ląstelėse.
Tyrimo autoriai taip pat nustatė, kad pieno ar cukraus įdėjimas neturi įtakos antivirusinėms kavos savybėms. Net ir kava be kofeino "vis dar gali sustabdyti SARS-CoV-2 infekciją, o tai svarbu žinoti kofeinui jautriems gyventojams". Be to, savo straipsnyje jie paminėjo, kad "optimalus laikas, per kurį kava slopina SARS-CoV-2 infekciją, yra šešios valandos" po jos išgėrimo.
Tyrėjų teigimu, yra du būdai, kaip kava apsaugo žmogaus ląsteles nuo SARS-CoV-2 infekcijos. Pirma, kavoje esantys junginiai slopina smaigalio baltymo gebėjimą jungtis su žmogaus angiotenziną konvertuojančiu fermentu 2 (ACE2) žmogaus ląstelėse. Antra, jie mažina transmembraninės serino proteazės 2 (TMPRSS2) ir katepsino L (CTSL) aktyvumą.
"Kartu paėmus, kasdien išgeriant vieną ar du puodelius kavos, taip pat kavos be kofeino, potencialiai gali sumažėti SARS-CoV-2 infekcijos - įskaitant laukinio tipo, alfa, delta ir omikroninius variantus", - padarė išvadą tyrėjai.
Tokių pat antivirusinių savybių turi ir kavos lapai
Kitame tos pačios Taivano mokslininkų grupės tyrime daugiausia dėmesio skirta Coffea arabica lapų gebėjimui kovoti su SARS-CoV-2 infekcija. Ankstesniame jų tyrime, 2022 m. liepą paskelbtame žurnale "International Journal of Biological Sciences", nustatyta, kad C. arabica lapai gali slopinti už COVID-19 slypinčio patogeno ir įvairių jo atmainų patekimą į žmogaus ląsteles.
Taip yra todėl, kad C. arabica lapų ekstraktai turi keletą fitocheminių medžiagų, kurių yra ir kavos pupelėse. Tai chlorogeno rūgštis, kofeinas, chino rūgštis ir mangiferinas. Jie slopina infekciją, neleisdami viruso smaigalio baltymui jungtis su ACE2 receptoriais žmogaus ląstelėse ir sumažindami TMPRSS2 aktyvumą.
Taivano laidoje "Sveikata 1+1" pasirodęs Taivano nacionalinio Taivano universiteto Medicinos koledžo profesorius emeritas Jin-Jian Zhangas (Jin-Jian Zhang) aiškino apie kavos naudą. Ilgametę kavos tyrimų patirtį turintis profesorius teigė, kad kasdienis kavos vartojimas gali sušvelninti uždegimą, sustiprinti imunitetą ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei vėžio riziką.
Zhang teigimu, kavos ryšys su ilgaamžiškumu susijęs su įvairiais joje esančiais biologiškai aktyviais junginiais - tais pačiais junginiais, kurie prisideda prie jos antivirusinių savybių. Šie junginiai, pavyzdžiui, chlorogeno rūgštis, kofeino rūgštis, trigonelinas, kavfestolis ir melanoidinai, susidaro skrudinimo proceso metu ir pasižymi tam tikromis antioksidacinėmis savybėmis.
Profesorius taip pat nurodė, kad kava gali padėti spręsti depresijos problemą, nurodydamas du mechanizmus. Pirma, kava gali padidinti naudingųjų bakterijų populiaciją žarnyne, o didesnė gerųjų bakterijų populiacija prisideda prie geresnės miego kokybės. Antra, kavos pupelių aromatas gali paskatinti geros savijautos hormonų išsiskyrimą organizme, o tai savo ruožtu didina bendrą laimę.
Zhangas pasidalijo, kad kavą jis vartoja su pienu, visų pirma norėdamas sušvelninti galimą jos poveikį virškinimo sistemai. Tačiau naujesniais tyrimais nustatyta, kad kava su pienu duoda daugiau naudos, nes piene esantis cisteinas susijungia su kavos polifenoliais ir sustiprina priešuždegiminį gėrimo poveikį.
Vis dėlto profesorius patarė į kavą nedėti ne pieno grietinėlės ar cukraus. Ne pieno grietinėlėje dažniausiai yra organizmui nenaudingų transriebalų, o cukrus gali suteikti nereikalingų kalorijų.
Daugiau informacijos apie antivirusines kavos ir kitų maisto produktų savybes rasite svetainėje CoronavirusFoods.com.
Žiūrėkite šį vaizdo įrašą apie netikėtą kavos naudą.
Remiantis: https://www.planet-today.com/2024/02/study-reveals-power-of-coffee-against.html
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau