Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Istorija » 2024 » Balandžio » 18

Egipto kapų paslaptys

Egipto kapų paslaptys

Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Šie stačiakampiai statiniai su nuožulniais šonais ir sudėtinga vidaus apdaila leidžia pažvelgti į senovės egiptiečių įsivaizduojamą pomirtinio gyvenimo pasaulį.

Mastabų kapavietės datuojamos ankstyvuoju dinastiniu Egipto laikotarpiu, maždaug 3100-2686 m. pr. m. e., ir yra daugiau nei 5000 metų senumo. Jos pirmiausia buvo statomos kaip didikų ir aukšto rango pareigūnų amžinojo poilsio vieta. Terminą "mastaba", kilusį iš arabiško žodžio "suolas", archeologai sugalvojo dėl šių statinių suolo formos.

Mastabų kapaviečių statyba rodo senovės egiptiečių architektūrinį išradingumą. Iš purvo plytų arba akmens pagaminti statiniai paprastai būna apie 30 m ilgio, 15 m pločio ir apie 6 m aukščio. Išorinės sienos maždaug 75 laipsnių kampu nusileidžia į vidų, todėl statinys įgauna būdingą suolo pavidalą.

Mastabos kapavietės vidų sudaro dvi pagrindinės dalys: koplyčia ir laidojimo kamera. Koplyčia, į kurią galėjo patekti gyvieji, buvo papuošta gražiais raižiniais ir paveikslais, vaizduojančiais mirusiojo gyvenimą ir pasiekimus. Laidojimo kameroje, esančioje statinio gale, buvo laikomas mirusiojo sarkofagas ir įvairūs kapo reikmenys, skirti naudoti pomirtiniame gyvenime.

Mastabų kapavietės buvo ne tik laidojimo vietos, bet ir atspindėjo senovės egiptiečių idėjas apie pomirtinį gyvenimą. Buvo tikima, kad įmantrūs raižiniai ir piešiniai, esantys kapaviečių viduje, maitina mirusiojo ka arba gyvybinę jėgą pomirtiniame gyvenime. Laidojimo įranga, kurią dažnai sudarė maistas, baldai ir asmeniniai daiktai, turėjo užtikrinti mirusiojo komfortą ir gerovę amžinajame gyvenime.

Mastabų kapaviečių datavimas buvo atliktas derinant radiokarboninį datavimą ir kapavietėse rastų artefaktų kontekstinę analizę. Manoma, kad kapaviečių vieta, paprastai nukreipta į Nilą, turi religinę reikšmę, galbūt susijusią su senovės egiptiečių tikėjimu, kad Nilas yra kelias į pomirtinį gyvenimą.

Nors iš pradžių buvo skirtos tik kilmingiesiems, palaipsniui mastabų kapavietės paplito ir jomis naudojosi įvairaus socialinio statuso žmonės. Kai kurios garsiausios mastabų kapavietės, pavyzdžiui, Ptahhotepo kapavietė Sakkaroje, garsėja puikiais reljefais ir suteikia neįkainojamų žinių apie senovės egiptiečių kasdienį gyvenimą ir tikėjimą.

Nepaisant jų amžiaus, daugelis mastabų kapaviečių išliko iki šių dienų ir suteikia istorikams bei archeologams daug informacijos apie šią žavią civilizaciją. Jų išlikimas liudija apie senovės egiptiečių meistriškumą statyti ir didelę pagarbą pomirtiniam gyvenimui.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-15 laikas 06:37 Receptai Ėrienos šonkauliai su raita padažu

Ant grotelių iškepti ėrienos šonkauliukai yra tiesiog tobuli. Jų skonis visada pakylėjo valgančiuosius iki dangaus. Jeigu dar patieksite juos su jogurto ir agurkų raita, tai patiekalas bus tarsi prabangiame restorane! Mūsų ėrie...

Skaityti daugiau

2019-09-18 laikas 07:18 Receptai Obuolių blynai su traškia plutele

Nulupkite obuolį, supjaustykite jį kubeliais, dėkite į blynų tešlą ir išmaišykite. Į įkaitintą keptuvę dėkite dalį tešlos, formuokite norimo dydžio bynus ir ant jų viršaus dėkite trupinių masės. Kai blynai apkeps, apverskite ju...

Skaityti daugiau

2020-12-19 laikas 11:20 Receptai Orkaitėje kepta žuvies filė tirštame padaže
Labai skani žuvis švelniame ir labai skaniame žolelių padaže su sultingomis citrinomis. Tai bus nuostabi vakarienė visiems žuvies mėgėjams ir ne tik! Valgė net mano vaikai, kurie ne itin mėgsta žuvį.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau