Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 19

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Įsivaizduokite situaciją, kad labai norite gabalėlio sūrio, nueinate į virtuvę, atidarote šaldytuvo dureles ir randate šiek tiek apipelėjusį produktą. Ką darote – nedvejodami metate į šiukšlių dėžę ar nupjovę pelėsį valgote toliau? Pasirodo, nemažai maisto produktų tampa visiškai saugūs vartoti, jei nuo jų mechaniniu būdu pašalinamas pelėsis.

Tačiau pelėsis ant kai kurių maisto produktų gali kelti labai didelį pavojų žmogaus sveikatai. Pelėsis gali sukelti kvėpavimo takų, virškinimo sutrikimus, o kartais ir alergijas. Kai kurie pelėsiai iš tikrųjų yra labai toksiški.

Mėlynąjį sūrio pelėsį sudaro tam tikros, gerosios bakterijos, tačiau bet kokios kitos spalvos pelėsiai ant sūrio sveikatai yra nuodingi, todėl juos reikia nupjauti.

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Pelėsį galima nupjauti ir saugiai vartojant nuo kietų maisto produktų: morkų, kietųjų sūrių, kriaušių. Pelėsis sunkiau išplinta šiuose produktuose. Tačiau minkštesniuose maisto produktuose, tarkime, minkštuose sūriuose, neužtenka vien tik išpjauti pelėsio, nes taip nepašalinamas jo židinys. Deja, bet tokius supelijusius maisto produktus teks mesti į šiukšlių dėžę. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.

Pašalinus pelėsį saugu valgyti šiuos maisto produktus:

  • Kietus vaisius ir daržoves. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį.
  • Kietuosius sūrius. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį ir suvynioti į naują maistinę plėvelę.
  • Kietą saliamį ir vytintą kumpį. Galima vartoti, pelėsis suteikia pikantiško skonio, tačiau prieš valgant nuo kumpio reikėtų nugremžti pelėsį.
  • Gorgonzolą ir mėlynojo pelėsio sūrius. Tiesiog išpjauti pelėsį.

Pašalinus pelėsį produktus sudėti į naują arba švariai išvalytą indą, kad pelėsis neatsinaujintų.

Negalima valgyti maisto produktų, net jei pelėsio yra labai mažai:

  • Bri, kamambero sūrių;
  • Dešrelių;
  • Šoninės;
  • Troškinių;
  • Maisto likučių;
  • Makaronų;
  • Džemų ir uogienių;
  • Jogurtų ir grietinės;
  • Mėsos gaminių;
  • Virtos mėsos;
  • Minkštų vaisių, daržovių, net jei pelėsis yra tik ant žievelės;
  • Duonos ir miltinių gaminių;
  • Pjaustyto, tarkuoto sūrio;
  • Riešutų ir riešutų sviesto.

Pavojingas maistas tampa ne tik tada, kai pelėsis tampa vizualiai matomas. Jei maisto produktas atrodo suplėkęs, pasikeičia jo skonis ir kvapas, reikėtų negailint tokius produktus mesti į šiukšlių dėžę.

Pelėsio būtų galima išvengti, jei:

  • Maisto likučiai būtų suvartojami per 3 – 4 dienas nuo paruošimo;
  • Šaldytuvas būtų valomas bent kartą per pora mėnesių su sodos ir vandens tirpalu;
  • Pelėsį galima nugramdyti su kempinėle, suvilgyta vandens ir baliklio tirpale (1 l vandens reikia 3 šaukštų baliklio).

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 18:44 Receptai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 19:52 Receptai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (sidabražolės, gyvatžolės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: sidabražolės, paprastosios gyvatžolės šaknų.

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 19:24 Receptai Niekas nesuvokia, kas tai per pyragas be tešlos! Varškės – bananų saldėsis prie arbatos

Išbandęs šį kepinį, niekas nesuvokia, kad jis yra be tešlos! Tai skanus varškės – bananų vyniotinis prie arbatos!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau