Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 19

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Įsivaizduokite situaciją, kad labai norite gabalėlio sūrio, nueinate į virtuvę, atidarote šaldytuvo dureles ir randate šiek tiek apipelėjusį produktą. Ką darote – nedvejodami metate į šiukšlių dėžę ar nupjovę pelėsį valgote toliau? Pasirodo, nemažai maisto produktų tampa visiškai saugūs vartoti, jei nuo jų mechaniniu būdu pašalinamas pelėsis.

Tačiau pelėsis ant kai kurių maisto produktų gali kelti labai didelį pavojų žmogaus sveikatai. Pelėsis gali sukelti kvėpavimo takų, virškinimo sutrikimus, o kartais ir alergijas. Kai kurie pelėsiai iš tikrųjų yra labai toksiški.

Mėlynąjį sūrio pelėsį sudaro tam tikros, gerosios bakterijos, tačiau bet kokios kitos spalvos pelėsiai ant sūrio sveikatai yra nuodingi, todėl juos reikia nupjauti.

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Pelėsį galima nupjauti ir saugiai vartojant nuo kietų maisto produktų: morkų, kietųjų sūrių, kriaušių. Pelėsis sunkiau išplinta šiuose produktuose. Tačiau minkštesniuose maisto produktuose, tarkime, minkštuose sūriuose, neužtenka vien tik išpjauti pelėsio, nes taip nepašalinamas jo židinys. Deja, bet tokius supelijusius maisto produktus teks mesti į šiukšlių dėžę. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.

Pašalinus pelėsį saugu valgyti šiuos maisto produktus:

  • Kietus vaisius ir daržoves. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį.
  • Kietuosius sūrius. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį ir suvynioti į naują maistinę plėvelę.
  • Kietą saliamį ir vytintą kumpį. Galima vartoti, pelėsis suteikia pikantiško skonio, tačiau prieš valgant nuo kumpio reikėtų nugremžti pelėsį.
  • Gorgonzolą ir mėlynojo pelėsio sūrius. Tiesiog išpjauti pelėsį.

Pašalinus pelėsį produktus sudėti į naują arba švariai išvalytą indą, kad pelėsis neatsinaujintų.

Negalima valgyti maisto produktų, net jei pelėsio yra labai mažai:

  • Bri, kamambero sūrių;
  • Dešrelių;
  • Šoninės;
  • Troškinių;
  • Maisto likučių;
  • Makaronų;
  • Džemų ir uogienių;
  • Jogurtų ir grietinės;
  • Mėsos gaminių;
  • Virtos mėsos;
  • Minkštų vaisių, daržovių, net jei pelėsis yra tik ant žievelės;
  • Duonos ir miltinių gaminių;
  • Pjaustyto, tarkuoto sūrio;
  • Riešutų ir riešutų sviesto.

Pavojingas maistas tampa ne tik tada, kai pelėsis tampa vizualiai matomas. Jei maisto produktas atrodo suplėkęs, pasikeičia jo skonis ir kvapas, reikėtų negailint tokius produktus mesti į šiukšlių dėžę.

Pelėsio būtų galima išvengti, jei:

  • Maisto likučiai būtų suvartojami per 3 – 4 dienas nuo paruošimo;
  • Šaldytuvas būtų valomas bent kartą per pora mėnesių su sodos ir vandens tirpalu;
  • Pelėsį galima nugramdyti su kempinėle, suvilgyta vandens ir baliklio tirpale (1 l vandens reikia 3 šaukštų baliklio).

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-12 laikas 21:57 Receptai Švelnus mėsos pyragas be terlionės su tešla

Tortas yra labai minkštas, švelnus ir sultingas, neužima daug laiko jį paruošti. Išsamų maisto paruošimo procesą žiūrėkite vaizdo įraše

Skaityti daugiau

2020-11-24 laikas 13:02 Receptai Kebabai su česnakiniu padažu ir vištiena

Visada norėjau atrasti tokį tobulą kebabų receptą, kad galėčiau jais didžiuotis. Man atrodo, kad man pagaliau tai pavyko. Šis receptas pralenkia daugumą Lietuvos kebabinių (negaliu sakyti dėl visų, nes tikrai ne visose jų ragav...

Skaityti daugiau

2019-11-05 laikas 19:27 Receptai Gardūs Plikytos Tešlos Tradiciniai Eklerai

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:53 Prancūzija: motina yra tarp gyvybės ir mirties po to, kai afrikietis migrantas La Rochelle kelis kartus dūrė jai į krūtinę ir veidą
Motina patyrė sunkius durtinius sužalojimus per afrikiečio migranto užpuolimą lapkričio 20 d. La Rochelle mieste, Mireuil rajone, rue Ernest-Meissonnier gatvėje.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:46 Benamis migrantas iš Gvadelupos Liono tramvajaus stotyje subadė vyrą barbekiu šakute
56-erių metų auka mirė nuo sužalojimų praėjus dviem savaitėms po to, kai po užpuolimo nugriuvo ant tramvajaus bėgių

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:32 Kai marčia perima namus: tikra 62 metų moters istorija ir kaip pasielgti?

62 metų moteris pasakoja tikrą istoriją, kaip sūnaus mergina palaipsniui perėmė jos namus: keitė taisykles, išmetinėjo daiktus, sprendė, ką valgyti. Dažna situacija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Psichologai įspėja – „rūpinimosi&ldquo...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:20 Buvęs vyras atvedė meilužės vaiką: „Pasilik su ja“ – mano atsakymas

Po 8 metų tylos buvęs vyras atsivedė meilužės dukrą ir paprašė prižiūrėti, nes „neturi su kuo palikti“. Atsakiau griežtu „ne“. Jis išvadino mane beširde ragana ir pagrasino. Po dviejų mėnesių paskambino jo nauja žmona... Ta...

Skaityti daugiau