Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 19

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Įsivaizduokite situaciją, kad labai norite gabalėlio sūrio, nueinate į virtuvę, atidarote šaldytuvo dureles ir randate šiek tiek apipelėjusį produktą. Ką darote – nedvejodami metate į šiukšlių dėžę ar nupjovę pelėsį valgote toliau? Pasirodo, nemažai maisto produktų tampa visiškai saugūs vartoti, jei nuo jų mechaniniu būdu pašalinamas pelėsis.

Tačiau pelėsis ant kai kurių maisto produktų gali kelti labai didelį pavojų žmogaus sveikatai. Pelėsis gali sukelti kvėpavimo takų, virškinimo sutrikimus, o kartais ir alergijas. Kai kurie pelėsiai iš tikrųjų yra labai toksiški.

Mėlynąjį sūrio pelėsį sudaro tam tikros, gerosios bakterijos, tačiau bet kokios kitos spalvos pelėsiai ant sūrio sveikatai yra nuodingi, todėl juos reikia nupjauti.

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Pelėsį galima nupjauti ir saugiai vartojant nuo kietų maisto produktų: morkų, kietųjų sūrių, kriaušių. Pelėsis sunkiau išplinta šiuose produktuose. Tačiau minkštesniuose maisto produktuose, tarkime, minkštuose sūriuose, neužtenka vien tik išpjauti pelėsio, nes taip nepašalinamas jo židinys. Deja, bet tokius supelijusius maisto produktus teks mesti į šiukšlių dėžę. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.

Pašalinus pelėsį saugu valgyti šiuos maisto produktus:

  • Kietus vaisius ir daržoves. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį.
  • Kietuosius sūrius. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį ir suvynioti į naują maistinę plėvelę.
  • Kietą saliamį ir vytintą kumpį. Galima vartoti, pelėsis suteikia pikantiško skonio, tačiau prieš valgant nuo kumpio reikėtų nugremžti pelėsį.
  • Gorgonzolą ir mėlynojo pelėsio sūrius. Tiesiog išpjauti pelėsį.

Pašalinus pelėsį produktus sudėti į naują arba švariai išvalytą indą, kad pelėsis neatsinaujintų.

Negalima valgyti maisto produktų, net jei pelėsio yra labai mažai:

  • Bri, kamambero sūrių;
  • Dešrelių;
  • Šoninės;
  • Troškinių;
  • Maisto likučių;
  • Makaronų;
  • Džemų ir uogienių;
  • Jogurtų ir grietinės;
  • Mėsos gaminių;
  • Virtos mėsos;
  • Minkštų vaisių, daržovių, net jei pelėsis yra tik ant žievelės;
  • Duonos ir miltinių gaminių;
  • Pjaustyto, tarkuoto sūrio;
  • Riešutų ir riešutų sviesto.

Pavojingas maistas tampa ne tik tada, kai pelėsis tampa vizualiai matomas. Jei maisto produktas atrodo suplėkęs, pasikeičia jo skonis ir kvapas, reikėtų negailint tokius produktus mesti į šiukšlių dėžę.

Pelėsio būtų galima išvengti, jei:

  • Maisto likučiai būtų suvartojami per 3 – 4 dienas nuo paruošimo;
  • Šaldytuvas būtų valomas bent kartą per pora mėnesių su sodos ir vandens tirpalu;
  • Pelėsį galima nugramdyti su kempinėle, suvilgyta vandens ir baliklio tirpale (1 l vandens reikia 3 šaukštų baliklio).

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-01-03 laikas 15:31 Receptai Varškės kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Varškė, Alyvuogių aliejaus, Pienas , Morkų sultys.

Skaityti daugiau

2020-09-12 laikas 12:30 Receptai Trupininis prancūziškas varškės pyragas su avietėmis
Pagal šį receptą pagamintas trupininis varškės pyragas gaunasi su gaivia aviečių rūgštele. Tikras skanumėlis. Valgyčiau ir valgyčiau.

Skaityti daugiau

2020-09-04 laikas 12:58 Receptai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau