Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 19

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Įsivaizduokite situaciją, kad labai norite gabalėlio sūrio, nueinate į virtuvę, atidarote šaldytuvo dureles ir randate šiek tiek apipelėjusį produktą. Ką darote – nedvejodami metate į šiukšlių dėžę ar nupjovę pelėsį valgote toliau? Pasirodo, nemažai maisto produktų tampa visiškai saugūs vartoti, jei nuo jų mechaniniu būdu pašalinamas pelėsis.

Tačiau pelėsis ant kai kurių maisto produktų gali kelti labai didelį pavojų žmogaus sveikatai. Pelėsis gali sukelti kvėpavimo takų, virškinimo sutrikimus, o kartais ir alergijas. Kai kurie pelėsiai iš tikrųjų yra labai toksiški.

Mėlynąjį sūrio pelėsį sudaro tam tikros, gerosios bakterijos, tačiau bet kokios kitos spalvos pelėsiai ant sūrio sveikatai yra nuodingi, todėl juos reikia nupjauti.

Ar galima vartoti maistą su pelėsiu?

Pelėsį galima nupjauti ir saugiai vartojant nuo kietų maisto produktų: morkų, kietųjų sūrių, kriaušių. Pelėsis sunkiau išplinta šiuose produktuose. Tačiau minkštesniuose maisto produktuose, tarkime, minkštuose sūriuose, neužtenka vien tik išpjauti pelėsio, nes taip nepašalinamas jo židinys. Deja, bet tokius supelijusius maisto produktus teks mesti į šiukšlių dėžę. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.

Pašalinus pelėsį saugu valgyti šiuos maisto produktus:

  • Kietus vaisius ir daržoves. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį.
  • Kietuosius sūrius. Pjauti maždaug 1 cm aplink pelėsį ir suvynioti į naują maistinę plėvelę.
  • Kietą saliamį ir vytintą kumpį. Galima vartoti, pelėsis suteikia pikantiško skonio, tačiau prieš valgant nuo kumpio reikėtų nugremžti pelėsį.
  • Gorgonzolą ir mėlynojo pelėsio sūrius. Tiesiog išpjauti pelėsį.

Pašalinus pelėsį produktus sudėti į naują arba švariai išvalytą indą, kad pelėsis neatsinaujintų.

Negalima valgyti maisto produktų, net jei pelėsio yra labai mažai:

  • Bri, kamambero sūrių;
  • Dešrelių;
  • Šoninės;
  • Troškinių;
  • Maisto likučių;
  • Makaronų;
  • Džemų ir uogienių;
  • Jogurtų ir grietinės;
  • Mėsos gaminių;
  • Virtos mėsos;
  • Minkštų vaisių, daržovių, net jei pelėsis yra tik ant žievelės;
  • Duonos ir miltinių gaminių;
  • Pjaustyto, tarkuoto sūrio;
  • Riešutų ir riešutų sviesto.

Pavojingas maistas tampa ne tik tada, kai pelėsis tampa vizualiai matomas. Jei maisto produktas atrodo suplėkęs, pasikeičia jo skonis ir kvapas, reikėtų negailint tokius produktus mesti į šiukšlių dėžę.

Pelėsio būtų galima išvengti, jei:

  • Maisto likučiai būtų suvartojami per 3 – 4 dienas nuo paruošimo;
  • Šaldytuvas būtų valomas bent kartą per pora mėnesių su sodos ir vandens tirpalu;
  • Pelėsį galima nugramdyti su kempinėle, suvilgyta vandens ir baliklio tirpale (1 l vandens reikia 3 šaukštų baliklio).

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-10-19 laikas 07:16 Receptai Skanūs Virti Varškėtukai (Varškėčiai)

Virtus varškėčius dedame į lėkštę, apliejame tirpintu sviestu ir apibarstome ruduoju cukrumi. Jeigu mėgstate galite apibarstyti ir cinamonu. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-06-06 laikas 13:20 Receptai Nostalgija. Labai paprastas skanių vaflių receptas
Sugrįžimas į vaikystę, kam mama kepė tokius vaflius. Gaminame. Vafliai. Ištirpiname sviestą ir paliekame, kad atvėstų. Kiaušinius išplakame, beriame cukrų, žiupsnelį druskos ir gerai išsukame mediniu šaukštu, kad cukrus ištirptų....

Skaityti daugiau

2020-08-25 laikas 12:07 Receptai Gardūs, Sultingi, skanūs, mėsa minkšta - australiški šonkauliukai

Tai tikrai labai skanus receptas, kuris nepaliks abėjingų. Sultingi, skanūs, mėsa minkšta. Stenkitės naudoti tokius šonkauliukus, kur yra daugiau mėsos.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-05 laikas 09:03 Žemė pasvirusi 31,5 colio. Tai neturėtų atsitikti
Vanduo turi galią. Tiesą sakant, tokia didelė galia, kad pumpuojant Žemės gruntinį vandenį galima pakeisti planetos pasvirimą ir sukimąsi. Tai taip pat gali turėti įtakos jūros lygio kilimui ir kitoms klimato kaitos pasekmėms....

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 08:42 Mokslininkai atrado būdą, kaip atgręžti laiką ir galbūt ištrinti klaidas
Kvantinės fizikos subatominėje visatoje galima pasiekti dalykų, kurie mūsų fizinėje pasaulyje laikomi neįmanomais. Tokie dalykai kaip superpozicija, susipynimas ir net teleportacija atrodo įmanomi, kai viskas tampa kvantinė. Dabar Austrijos mokslų ak...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:41 Tyrimai atskleidžia chemoterapijos pavojus: pagreitėjęs senėjimas ir antriniai vėžiai
Naujausi tyrimai atskleidė nerimą keliančius chemoterapijos šalutinius poveikius. Gydymas gali negrįžtamai pažeisti sveikas ląsteles, pagreitinti senėjimą ir padidinti antrinių vėžio formų riziką.

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:24 Ataskaita patvirtina, kad chemtrailai buvo panaudoti 1952 m. Lynmouth potvynio katastrofai sukelti
1952 m. rugpjūčio 15 d. Jungtinę Karalystę sukrėtė viena didžiausių potvynio katastrofų per pastaruosius 300 metų. Lynmouth kaimas Devone buvo nusiaubtas, kai 90 milijonų tonų vandens ir tūkstančiai tonų uolienų nušlavė namus, tiltus ir gyvenimus, nu...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:33 Kaip Laikyti Obuolius Namuose, Kad Jie Ilgiau Išsilaikytų? Ekspertų Patarimai ir Moksliniai Paaiškinimai
Kaip laikyti obuolius, kad jie išliktų švieži? Sužinokite ekspertų patarimus ir mokslinius paaiškinimus, kaip išsaugoti obuolius šaldytuve ar rūsyje. Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais paaiškinimais ir ekspertų patarimais, atskleisime, kaip ti...

Skaityti daugiau