Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Katastrofos » 2015 » Spalio » 26

«El Ninjo» fenomenas: Šis atmosferos reiškinys smogs viskam

Ne tik ekologai ir ūkininkai, bet ir ekonomistai turi ruoštis naujam „El Ninjo“ („El Nino“) fenomenui – neįprastam, necikliškam Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies vandenyno srovių pasikeitimui. „El Ninjo“ jau prisidėjo prie miškų gaisrų Indonezijoje, kurie sukėlė didelį užterštumą, jis grasina paskandinti Kaliforniją liūtimis ir tapo viena iš rekordinio rugsėjo karščio priežasčių.

Maža to, šis atmosferos reiškinys smogs viskam – pradedant kolumbiškos kavos kainai, baigiant šiaurinėse jūrose plaukiojančioms žuvims, rašo „Bloomberg“.

Atslenkanti „El Ninjo“ banga taps pačia stipriausia nuo 6-ojo dešimtmečio – to meto, kai buvo pradėta šį fenomeną stebėti. Jis vadinamas stipriu tuomet, kaip vandens paviršiaus temperatūra trejetą mėnesių iš eilės viršija 1,5 laipsnio.

Spalio 19 dienos duomenimis, dabar ši temperatūra siekia 2,4 laipsnio. Pastarąjį kartą panašus epizodas su panašiais temperatūros svyravimais įvyko 1997–1998 metais ir tai sukėlė potvynius, gaisrus, sausras ir kitas nelaimes.

Remiantis JAV Nacionalinio atmosferos tyrimų centro vyresniojo mokslinio bendradarbio Kevino Trenbertho teigimu, jos nusinešė 30 tūkst. žmonių gyvybę ir padarė 100 mlrd. dolerių žalos.

Kava ir kakava

Kompanijos „World Weather“ prezidento Drewo Lernerio prognozėmis, pirmiausia nukentės Javos ir pietinės Sumatros kavos ir kakavos gamintojai.

Antra, pablogės situacija Singapūre, Naujojoje Gvinėjoje ir Borneo, kur siaučia miškų gaisrai, o dėl „El Ninjo“ nėra lietaus.

Sausra ir liūtys

„Kalbant apie klimatą, bus arba labai daug liūčių, arba labai mažai, – sako tyrimus atliekančios firmos „Climate Impact Company“ prezidentas Scottas Yuknis. – Kai kurios žemės ūkio kultūros nukentės dėl pernelyg gausaus lietaus, o kitų regionų laukia karštis ir sausra.“

Analitikai spėlioja, kokių gi pokyčių gali tikėtis arbatos augintojai. Šių metų pradžioje kilusi sausra Kenijoje gali sumažinti derlių iki 10 proc. Savo ruožtu „El Ninjo“ į Afrikos rytus atneša lietų.

Australijos meteorologijos biuro duomenimis, 17 iš 26 „El Ninjo“ nuo 1900 metų tapo galingos sausros Australijoje priežastimi.

Kalifornijoje laukiama galingo kritulių kiekio. Tai pagerintų situaciją valstijoje, kuri jau ketvertą metų kenčia nuo sausros, tačiau visiškai pašalinti jos padarytos žalos nepajėgs.

Apelsinų žūtis

Nors Kalifornijos gyventojai laukia lietaus, Floridos valstijoje daugiau vandens tikrai nepageidaujama.

Liūtys tik padidintų žalą, kurią sukelia „geltonasis drakonas“ – liga, kuri daro didelę įtaką apelsinų derliui, paversdama juos žaliais ir nevalgomais: bakterijos, kurios sukelia „žaliąją ligą“, puikiai jaučiasi drėgnoje terpėje.

Amerikos žemės ūkio ministerijos prognozėmis, kitais metais apelsinų derlius Floridoje bus mažiausias per pastaruosius 52 metus.

Žuvų pabėgimas

Žuvys, kurios veisiasi šaltuose vandenyse, bus priverstos patraukti į šiaurę arba gilesnius vandenis. Tai savo ruožtu turės neigiamos įtakos paukščiams, kurie minta tokiomis žuvimis, – jie netgi bus priversti palikti įprastas vietas, kuriuose jie minta arba išmirti iš bado. Viskas, ką gali padaryti žmogus tokiomis sąlygomis, – tai iš anksto pasiruošti galimam stichijos poveikiui.

Meteorologų įspėjimai ir kruopštus planavimas gali padėti ekonomikoms, kurios paremtos žemės ūkiu, išvengti „El Ninjo“ pasekmių, kurias ji sukėlė 1982–1983 ir 1997–1998 metais, ir sumažinti finansinius nuostolius bei žmonių aukų skaičių.

„Jeigu būsi pasiruošęs, viskas nebus taip blogai“, – ramina K. Trenberthas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.06.2019 laikas 20:03 Receptai – Patiekalai Naminiai sausainiai ant keptuvės. Skanūs sausainiai, be problemų!
Pabandykite pasigaminti patys! Naminiai sausainiai ant keptuvės. Skanūs sausainiai, be problemų! Skanaus!

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 08:28 Receptai – Patiekalai Tradiciniai virti varškėtukai
Pasigaminkime skanius varškėtukus. Skanių varškėtukų receptas.

Skaityti daugiau

14.11.2017 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Juodasis ridikas nuo kosulio

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: juodasis ridikas, medus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau