Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Rugpjūčio » 27

Geras klausymas: Jėzus turėjo žmoną, o Marija Magdalietė buvo apaštalė?

Atlikus naują ganėtinai prieštaringai vertinamo papiruso fragmento analizę sustiprėjo įtarimas, kad Jėzus galėjo būti susituokęs ir turėjo apaštalę Mariją Magdalietę, rašo independent.co.uk.

Vadinamoji „Jėzaus žmonos evangelija“ yra koptų kalba prirašytas papiruso fragmentas, ne ką didesnis už tipinę vizitinę kortelę. Vienoje išverstoje eilutėje esama užuominos apie Jėzų, tariantį žodžius „mano žmona“ bei apie apaštalą, vardu Marija.

Praėjusiais metais atlikus šio papiruso analizę, jis buvo datuotas maždaug VI-IX a., tačiau vienas Vokietijos profesorius iškėlė idėją, jog panašumas tarp šios „evangelijos“ ir kito papiruso reiškia, kad abu jie yra klastotės.

Jėzaus žmonos evangelijos fragmentas ©historianet.nl

Septuagintinių ir Biblijos tyrimų instituto Vupertalyje (Vokietija) mokslininkas Christianas Askelandas tvirtino, kad radioaktyviojo anglies izotopo datavimo metodu nustatyta, jog antrasis papirusas, priskiriamas Evangelijai pagal Joną, buvo užrašytas prieš 1200 metų. Ir užrašymui panaudota kalba, kuri jau tuo metu buvo 300 metų išnykusi.

C. Askelundo teigimu, tai įrodo, kad papirusas yra klastotė, o kadangi, panašu, klastotojas buvo tas pats, tai pačiai kategorijai turėtų būti priskiriama ir numanomoji „Jėzaus žmonos evangelija“.

Tačiau neseniai Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai, atlikę naujus papiruso tyrimus, teigia, kad pirminiai jų analizės rezultatai paneigia C. Askelundo teoriją. Leidiniui „Live Science“ JAV universiteto mokslininkas Jamesas Yardley sakė: „Mūsų pirmojo patikrinimo metu nustatėme, kad rašalai, naudoti abiem šiems tiriamiesiems dokumentams [Evangelijos pagal Joną fragmentui ir Evangelijos pagal Jėzaus žmoną fragmentui] buvo ganėtinai skirtingi. Tą patvirtina ir naujesni tyrimai“.

J. Yardley teigė, kad daugiau nesakys nieko tol, kol oficialiai nebus publikuota tyrimo ataskaita. Tuomet galimybę pasisakyti turės ir C. Askelundas.

Tiesa, nors amerikiečių tyrimas padidina tikimybę, jog „Jėzaus žmonos evangelija“ nėra klastotė, juo visiškai nebandoma atsakyti į klausimą, ką tai reikštų krikščionybei apskritai. Harvardo religinės mokyklos ekspertė, profesorė Karen King, pirmoji viešai paskelbusi apie papiruso atradimą 2012 metais, sakė, kad nors šis dokumentas vienareikšmiškai neįrodo, kad Jėzus buvo susituokęs, jis galėtų pateikti daugiau informacijos apie vieną pirmųjų krikščioniškųjų debatų „apie idealų gyvenimo būdą“: ar tai santuoka, ar celibatas.

Ekspertės teigimu, pagrindinė papiruse aptariama mintis – klausimas, ar moterys, kurios yra motinos ir žmonos, gali būti apaštalėmis. „Šis evangelijos fragmentas suteikia priežastį iš naujo apsvarstyti tai, ką manėme žiną. Jis užduoda klausimą, koks buvo istorinis Jėzaus šeimyninės padėties vaidmuo ankstyvosioms krikščioniškosioms prieštaroms dėl santuokos, šeimos ir celibato“, – sakė K. King.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://delfi.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
01.07.2019 laikas 21:56 Receptai – Patiekalai Keptas triušis (majonezo marinatas)

Gaminame. Keptas triušis. Prieš kepant orkaitę įkaitiname iki 180 laipsniu. Triušio gabaliukus dedame į kepimo maišą ir kepame apie 1,5 valandos. Jeigu norite, kad triušiena labiau apskrustų, išimkite iš maišo ir dar pakepinkit...

Skaityti daugiau

26.09.2018 laikas 13:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai regėjimo gerinimui
Akys liaudies medicinoje, liaudiški patarimai regėjimo gerinimui, akys, regėjimas, regėjimo gydymas, rega, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip...

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:19 Receptai – Patiekalai Daržovių troškinys su pievagrybiais

Gardžių, sveikų ir lengvai pagaminamų daržovių patiekalų receptai. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau