Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Sausio » 11

Kaip atskirti gripą nuo peršalimo?

Peršalimas ir gripas yra panašūs - tai virusų sukeltos kvėpavimo takų infekcijos. Dėl panašių simptomų jos gana dažnai supainiojamos, tačiau problemų niekada nekyla, jeigu persišaldymas diagnozuojamas kaip gripas.

Kur kas pavojingiau, jeigu gripas neteisingai diagnozuojamas kaip peršalimas. Tokiu atveju galima pražiopsoti ir gyvybei pavojingą gripo komplikaciją. Dažniausia jų - plaučių uždegimas.

Kai kurie gripo ir peršalimo simptomai panašūs, bet šios dvi ligos turi ir tik joms būdingus požymius.

Kaip atskirti gripą nuo peršalimo?

Kaip jas atskirti?

Peršalimas prasideda lėtai, praėjus dviems ar trims dienoms po to, kai žmogus užsikrečia virusu.

Pirmasis simptomas - niežtinti, skaudanti gerklė, čiaudulys ir varvanti nosis. Temperatūra paprastai nepakyla arba pakyla tik truputį. Po kelių dienų gali prasidėti lengvas kosulys.

Ryškesnius ir sunkesnius ligos simptomus patiria kūdikiai ir vaikai. Jiems temperatūra gali pakilti iki 39 laipsnių.

Peršalimo simptomai trunka nuo dviejų dienų iki savaitės.

Tuo tarpu gripo eiga - ūmesnė. Staiga prasideda galvos skausmas, sausas kosulys, šaltkrėtis.

Simptomai greit tampa sunkesni nei peršalimo atveju.

Sergantieji gripu neretai patiria maudžiantį kojų jausmą - tarsi jos būtų sudaužytos. Jiems skauda nugaros ir kojų raumenis. Temperatūra įprastai pakyla iki 40 laipsnių Celcijaus. Ji ima kristi jau antrą arba trečią ligos dieną. Tačiau tada pasirodo kiti simptomai - užsikimšusi nosis ir gerklės skausmai.

Ligonis jaučia nuovargį - toks jausmas gali neapleisti net keletą savaičių.

Mieguistumas ir aukšta temperatūra rodo, kad žmogaus organizmas stengiasi nugalėti infekciją.

Šiuo metu nėra jokių vaistų, padedančių greičiau įveikti gripą ar kitą kvėpavimo takų infekciją sukėlusį virusą, tačiau be recepto parduodami vaistai padeda sušvelninti ligos simptomus, pasijusti geriau ir komfortiškiau.

Gydytojai jokiu būdu nepataria gripo ar peršalimo gydytis antibiotikais. Antibiotikai neįveikia virusų ir gali būti vartojami tik bakterijų sukeltoms komplikacijoms, pavyzdžiui, sinusitui ar ausies uždegimui gydyti.

Vaikams ir paaugliams nereikėtų duoti aspirino arba kitų vaistų, kurių sudėtyje yra šio preparato.

Aspirinas jaunam organizmui gali sukelti mirtinai pavojingą Reye sindromą.

Dažniausiai gripu ir ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis sergama rudenį ir žiemą, tačiau tai tiesiogiai nesiejama su šaltu oru. Tokiu metu daugiau sergama tik dėl to, kad šaltu oru žmonės daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose, taip suteikdami virusams galimybę plisti tarp žmonių.

Virusai perduodami vienu iš dviejų kelių: liečiant asmenį ar aplinkos paviršius - durų rankenas, ranktūrius, o po to paliečiant akis, nosį ar burną. Arba įkvėpus virusą, kurį su savo išskyromis iškosėja ar iščiaudėja sergantis žmogus.

Nuo gripo galima apsisaugoti skiepijantis. O ūmias virusines kvėpavimo takų infekcijas sukelia daugiau nei 200 skirtingų virusų. Todėl neįmanoma sukurti nuo šių ligų saugančios vakcinos. Norėdami sumažinti galimybę susirgti peršalimo liga žmonės turėtų stiprinti savo imuninę sistemą.
Svarbu ir dažnai plauti rankas ir stengtis neliesti nosies, akių ir burnos.

Norint sumažinti viruso plitimą, patartina vengti artimų ir ilgų kontaktų su persišaldžiusiais žmonėmis, kosėti ir valyti nosį tik į vienkartines nosinaites, kurias panaudojus reikėtų tuoj pat išmesti. Rekomenduojama valyti paviršius dezinfekuojamomis medžiagomis

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.11.2019 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Nepakeičiamas griliažinis tortas: vaikystės nostalgija
Planuojate savo artimuosius palepinti saldžiais gaminiais? Išbandykite griliažinį pyragą, kuris ne tik sukels vaikystės nostalgiją, bet sužavės ir visą šeimą.

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:28 Receptai – Patiekalai Įdaryti pievagrybiai su vištiena
Gaminame. Įdaryti pievagrybiai su vištiena. Pievagrybių galvutes pridedame įdaro, dedame į kepimui skirtą indą ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje 30-35 minutes. Prieš baigiant kepti apibarstome kapotomis petražolėmis bei tarku...

Skaityti daugiau

26.08.2018 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai skrandžio negalavimams gydyti
Skrandžio negalavimai liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai Skrandžio negalavimams gydyti, receptai nuo skrandžio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau