Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Balandžio » 10

Koks šokoladas yra sveikas?

Užėjus į parduotuvę akys raibsta nuo saldumynų gausos, tačiau dažnas patvirtins – šokoladas tvirtai laiko saldumynų karaliaus poziciją. Tiesa, šiam skanėstui keliami reikalavimai yra didesni nei bet kada anksčiau – nebeužtenka tiesiog paprasto šokolado, ieškoma ypatingesnio, skanesnio, su išskirtiniais priedais, o pastaruoju metu – ir kuo sveikesnio.

Kyla klausimas, kokį šokoladą rinktis, norint ne tik pasilepinti, bet ir nenusižengti sveikuoliško gyvenimo principams ar net gauti organizmui naudingų medžiagų?

Šokoladas

„Gal skamba neįtikimai, tačiau būtent prieš metus pasirodę šokoladai, kurių sudėtyje yra papildomų – sveikų ingredientų, yra patys populiariausi. Ir nors šiandien tokį skanėstą rasti nėra lengva, galime pasidžiaugti, kad ateityje pasirinkimas bus kur kas platesnis – jau artimiausiu metu bus gaminama daugiau gaminių be pridėtinio cukraus, bus ieškoma priedų, kurie šokoladą praturtintų vitaminais ar kitomis organizmui reikalingomis medžiagomis“, – sako saldainių fabriko „Rūta“ vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė.

D.Tamošiūnaitė rekomenduoja, kokių medžiagų ieškoti renkantis sveiką šokoladą:

1. Norintys pagerinti kraujotaką, turėtų ieškoti šokolado, kuriame yra didesnis kakavos flavanolių kiekis. Moksliškai įrodyta, kad kakavos pupelėse esantys flavanoliai padeda palaikyti kraujagyslių elastingumą, o tai gerina ir leidžia palaikyti normalią kraujotaką. Kraujagyslių ligos ir sutrikimai – viena dažniausių diagnozių, tad šokoladas, savo sudėtyje turintis flavanolių, ypač rekomenduotinas. Norint pajusti teigiamą flavanolių poveikį, rekomenduojama šio šokolado suvartoti 10–20 g per dieną.

Stevija pasižymi gydomosiomis savybėmis – naikina bakterijas, mažina uždegimus, taip pat gerina medžiagų apykaitą, nesukelia rėmens.

2. Aktyviai sportuojantiems naudinga rinktis šokoladą su spirulina. Moksliškai įrodyta, kad dėl vertingos sudėties 2 g spirulinos (tiek rekomenduojama suvartoti kasdien) savo maistinėmis savybėmis prilygsta 1 kg daržovių. 60–70 proc. šio augalo svorio sudaro baltymai, kurie yra pagrindinė raumenų statomoji medžiaga. Spirulina turi 18 aminorūgščių, iš kurių net 7 žmogaus organizmas pats negali pasigaminti, taip pat daug kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų – jų suskaičiuojama daugiau kaip 50. Šokoladą spirulina ne tik praturtina, bet ir suteikia jam išskirtinį skonį.

3. Besirūpinantiems savo linijomis ar sergantiems cukriniu diabetu rekomenduojama rinktis šokoladą su stevijomis. Šiame šokolade pridėtinį cukrų keičia natūralūs saldikliai. Vienas jų išgaunamas iš stevijų augalo, kuris dėl savo saldumo kartais vadinamas medaus žole. Stevija pasižymi ir gydomosiomis savybėmis – naikina bakterijas, mažina uždegimus, taip pat gerina medžiagų apykaitą, nesukelia rėmens.

4. Vengiantiems pridėtinio cukraus, visada geras pasirinkimas – šokoladas, kuriame yra kuo daugiau kakavos sausųjų medžiagų. Sveikiausias ir geriausiomis savybėmis pasižymi šokoladas, kuriame kakavos yra 80 proc. ir daugiau (karčiajame šokolade yra net 96 proc. kakavos). Žinoma, šis šokoladas savo skoniu patiks ne visiems – jį renkasi gurmanai, vertinantys sodrų skonį.

Kaip jau turbūt galėjote suprasti, šokoladų, papildytų žmogaus organizmui naudingais ingredientais, įprastose maisto parduotuvėse nerasite – jų reikėtų ieškoti specializuotose parduotuvėse. Tačiau juk tai ne kliūtis, kai viską darai dėl savo sveikatos!

Šaltinis: 15min

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-26 laikas 08:26 Receptai Varškės apkepas su razinomis

Tobulas varškės apkepas su razinomis. Manų kruopas užpilame pienu ir palaikome 30-45 min. Razinas užmerkiame vandenyje. Sviestą laikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Varškės apkepas kepamas 35-40 minučių&nb...

Skaityti daugiau

2019-06-29 laikas 14:24 Receptai Orkaitėje kepti avienos šonkauliukai
Gaminame. Avienos šonkauliukai. Skardą išklojame folija, dedame šonkauliukus ir kepame apie 20-30 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skanumėlis... Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-07-25 laikas 08:00 Receptai Varškės tortas su apelsinais
Gaminame namuose. Varškės tortai ne pirmą sezoną yra populiarumo pike ir tai nestebina. Jie lengvi – gabalėlio nebus per daug užbaigiant pačią sočiausią puotą. Paprastai žymiai mažiau kaloringi nei tortai su sviestiniu kremu…O dar...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau