Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Birželio » 20

Kuo naudinga želatina ir kaip ją galima panaudoti

Želatina – maisto produktas, kuris gali būti lapelių arba grūdelių forma, beskonis ir bekvapis, išgaunamas iš gyvūnų ir žuvų audinių. Žodis želatina kilęs iš lotynų kalbos žodžio „gelatus“, reiškiančio „sustingęs“, „sušalęs“. Gaminama iš kiaulių, galvijų ir kitų naminių gyvulių odų, kaulų. Želatina sudaryta daugiausiai iš baltymų. Labiausiai vertinama dėlto, kad joje yra itin dideli kiekiai kolageno.

Oficialiai želatiną atrado ir patentavo amerikiečių inžinierius Peteris Cooperis 1845 metais. Beveik 50 metų po išradimo niekas nesuprato, kuo naudinga želatina ir kaip ją galima panaudoti. Daugelis manė, kad taip niekam nenaudingas produktas, kol kitas inovatyvus išradėjas Pearlas B. Waitas iš želatinos pagamino skanų desertą, žinomą kaip želė. Taigi, želatina buvo pradėta vertinti ir ją pradėjo naudoti eksperimentams pasaulio kulinarijos ir konditerijos šefai.

Želatina – maisto produktas Šiandien iš želatinos gaminama daugybė skanių ir sveikų patiekalų – žuvies ir mėsos drebučiai, šaltiena, želė, kremai, suflė, zefyrai. Prieš naudojimą rekomenduojama želatiną išmirkyti šaltame vandenyje, kol ji 2 – 3 kartus padidės. Želatina visiškai ištirpsta karštuose skysčiuose. Be maisto gamybos želatina naudojama ir farmacijos pramonėje (iš jos gaminamos kapsulės ir žvakutės. Želatinos apvalkalas padeda išsaugoti veikliąsias vaistų medžiagas ir lengvai ištirpsta, patekęs į vidų), fotografijoje (specialiam popieriui ir fotojuostoms), kosmetikoje (šampūnuose, kaukėse, balzamuose), taip pat gaminti spaustuvių dažams. Želatina turi ir augalinę alternatyvą – pektinas ir agaras, išgaunamas iš jūros dumblių.

Pagrindinė želatinos sudedamoji medžiaga – kolagenas. Taip pat joje yra vandens, baltymų, krakmolo, pelenų, angliavandenių, riebalų, makro ir mikroelementų, vitamino PP, aminorūgščių. Nėra jokių abejonių, kad želatina naudinga žmogaus sveikatai – joje yra kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies, aminorūgšties glicino. Želatinoje yra dviejų esminių žmogaus organizmui aminorūgščių (hidroksiprolino ir prolino), kurios padeda susidaryti, išsaugoti ir atsinaujinti jungiamajam audiniui bei kremzlėms.

Želatina – puikus dietinis produktas. Visi patiekalai, kuriuose yra želatinos, yra labai gerai įsisavinami organizmo ir nedidina virškinimo liaukų sekrecijos. Daugelis žmonių žino, kad želatina padeda greičiau sugyti kaulų lūžiams ir skilimams, padeda atkurti audinius po traumos.

Jei valgysite želatinos daugiau, galėsite džiaugtis gražesniais ir stipresniais plaukais ir nagais, o sąnariai yra judresni ir lankstesni. Kenčiantiems nuo artrito, osteochondrozės rekomenduojama dažniau įtraukti į savo mitybą patiekalus, kurių pagrindą sudaro želatina. Be to, želatina gali būti naudojama ir išoriškai – pavyzdžiui, veido kaukėms ir stiprinančioms nagų vonelėms.

Aminorūgštys, esančios želatinoje, yra energijos, reikalingos kūnui, šaltinis, stiprina širdies raumenį, gerina protinę veiklą. Želatina taip pat labai naudinga, kurių kraujo krešumas yra sumažėjęs. Reguliariai vartojant šaltieną, kisielių arba desertinę želę, sumažėja skrandžio, plaučių, žarnyno ir kitų vidaus organų kraujavimo rizika.

Ne visiems saugu naudoti želatiną. Labai retais atvejais želatina gali sukelti alerginių reakcijų. Atsargiai šį produktą reikėtų vartoti ir tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, serga hemoragine diateze.

Želatinos panaudojimo būdų yra daug ir įvairių. Štai 4, ko gero, populiariausi:

  • Želatinos užpilas. 2 šaukštelius želatinos granulių užpilti 100 ml šiek tiek atvėsinto verdančio vandens ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Rytą užpilti dar 100 ml šilto vandens arba sulčių, gerai išmaišyti, kad želatina visiškai ištirptų ir išgerti, likus pusvalandžiui iki pusryčių. Siekiant geriausių rezultatų, šį gėrimą reikėtų gerti kasdien visą mėnesį.
  • Pieniška želė. Sąnarių būklę gali pagerinti skani pieniška želė. Paruošti paprasta: 150 ml šilto pieno sumaišyti su 2 šaukštais maistinės želatinos, įdėti šiek tiek medaus arba cukraus pagal skonį, palaukti, kol želatina šiek tiek sutirštės arba išbrinks. Tada pašildyti pieną, kad želatiną galutinai ištirptų, tačiau stengtis, kad neužvirtų. Atvėsinti želatiną iki kambario temperatūros, tada padėti į šaldytuvą. Rekomenduojama vartoti 3 kartus per savaitę.
  • Vandeningas želatinos tirpalas. Lengviausias būdas, paruošti želatiną vartojimui, tai paruošti jos tirpalą. Viskas, ko reikia – tai ištirpinti šaukštą želatinos šiltame vandenyje, išmaišyti ir išgerti. Rekomenduojama vartoti, jei skauda sąnarius, du kartus per dieną tris mėnesius.
  • Želatinos kompresai. Plačią marlę sulankstyti keliais sluoksniais. Marlę įmerkti į karštą vandenį ir po to gerai išgręžti. Į išlankstytą audinį įpilti šiek tiek želatinos, sulankstyti ir palaikyti, kad ji šiek tiek patirptų. Tada kompresą dėti ant skaudamų kūno vietų, aprišti polietileno plėvele arba šiltu vilnoniu šaliku, užrišti tvarsčiu. Kompresą naudoti bent savaitę.

Griežtų taisyklių, kaip reikia vartoti želatiną nėra. Ją galima naudoti kaip tirštiklį įvairiuose maisto produktuose ir patiekaluose, pavyzdžiui, sultiniuose, sriubose, jogurtuose, kefyre, sultyse ir kt.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://priekavos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-01-03 laikas 14:37 Receptai Maitinamoji ir drėkinamoji kaukė su medumi
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Medus , Trynius, Aliejus.

Skaityti daugiau

2019-07-03 laikas 18:39 Receptai Tinginys su graikiniais riešutais

Gaminame. Tinginys su graikiniais riešutais. Į puodą beriame cukrų, kakavą, pilame pieną ir maišant užkaitiname. Nukeliame nuo ugnies ir dedame sviestą, išmaišome. Jeigu sviestas neišsilydė, dar truputėlį pakaitiname, bet neužv...

Skaityti daugiau

2019-06-27 laikas 21:52 Receptai Super skani sluoksniuota tešla per 10 minučių
Gauname štai tokius skanius traškius sausainius. Skardą pabarstome miltais ir kiekvieną trikampį mirkome baltyme, o paskui cukruje iš vienos pusės ir sausa puse dedame į skardą, kad cukrus būtų viršuje. Iš šios tešlos normos išein...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-06 laikas 12:40 Kapitalizmas be kaukės: tamsioji globalios ekonomikos pusė
Sužinokite, kaip kapitalizmas slepia krizes, korporacijų kontrolę ir galios žaidimus, formuojančius mūsų pasaulį. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip kapitalizmas, remdamasis sąmokslu, korupcija ir prievarta, veikia po paviršiumi. Ar esame pasiruošę ...

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 12:07 Gyvasis Nostradamas: Ar Galime Tikėti Jo Pranašystėmis Apie Pasaulio Chaosą?
Ar galime tikėti „gyvo Nostradamo“ Atos Salome vizijomis apie kibernetines atakas, dolerio žlugimą ir emocinį stebėjimą? Sužinokite, kas gali laukti pasaulio! Šiame straipsnyje gilinsimės į šias vizijas, papildysime jas naujais pavyzdžiais ir paklaus...

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 10:29 Kas pastatė Didžiąją piramidę? Nauji faktai paneigia mitus
Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip kvalifikuoti meistrai, o ne vergai, pastatė šį stebuklą, kokios technologijos buvo naudojamos ir kokios paslaptys vis dar slepiasi piramidės viduje. Ieškokite daugiau apie Didžiąją piramidę....

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 10:15 Mūsų smegenys mato pasaulį 15 sekundžių vėliau nei realybė
Kaip smegenys kuria stabilų pasaulio vaizdą? Sužinokite apie vizualines iliuzijas, serijinę priklausomybę ir jų poveikį kasdieniam gyvenimui!

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 08:57 Kokie Agurkai Netinka Konservavimui: Paslaptys, Kaip Paruošti Tobulas Žiemos Atsargas
Šiame straipsnyje, remdamiesi ekspertų patarimais ir užsienio šaltiniais, atskleisime, kokie agurkai netinka konservavimui, kaip išsirinkti tinkamus ir kokias klaidas dažniausiai daro net patyrę šeimininkai. Pasiruoškite sukurti tobulas žiemos atsarg...

Skaityti daugiau