Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Birželio » 20

Kuo naudinga želatina ir kaip ją galima panaudoti

Želatina – maisto produktas, kuris gali būti lapelių arba grūdelių forma, beskonis ir bekvapis, išgaunamas iš gyvūnų ir žuvų audinių. Žodis želatina kilęs iš lotynų kalbos žodžio „gelatus“, reiškiančio „sustingęs“, „sušalęs“. Gaminama iš kiaulių, galvijų ir kitų naminių gyvulių odų, kaulų. Želatina sudaryta daugiausiai iš baltymų. Labiausiai vertinama dėlto, kad joje yra itin dideli kiekiai kolageno.

Oficialiai želatiną atrado ir patentavo amerikiečių inžinierius Peteris Cooperis 1845 metais. Beveik 50 metų po išradimo niekas nesuprato, kuo naudinga želatina ir kaip ją galima panaudoti. Daugelis manė, kad taip niekam nenaudingas produktas, kol kitas inovatyvus išradėjas Pearlas B. Waitas iš želatinos pagamino skanų desertą, žinomą kaip želė. Taigi, želatina buvo pradėta vertinti ir ją pradėjo naudoti eksperimentams pasaulio kulinarijos ir konditerijos šefai.

Želatina – maisto produktas Šiandien iš želatinos gaminama daugybė skanių ir sveikų patiekalų – žuvies ir mėsos drebučiai, šaltiena, želė, kremai, suflė, zefyrai. Prieš naudojimą rekomenduojama želatiną išmirkyti šaltame vandenyje, kol ji 2 – 3 kartus padidės. Želatina visiškai ištirpsta karštuose skysčiuose. Be maisto gamybos želatina naudojama ir farmacijos pramonėje (iš jos gaminamos kapsulės ir žvakutės. Želatinos apvalkalas padeda išsaugoti veikliąsias vaistų medžiagas ir lengvai ištirpsta, patekęs į vidų), fotografijoje (specialiam popieriui ir fotojuostoms), kosmetikoje (šampūnuose, kaukėse, balzamuose), taip pat gaminti spaustuvių dažams. Želatina turi ir augalinę alternatyvą – pektinas ir agaras, išgaunamas iš jūros dumblių.

Pagrindinė želatinos sudedamoji medžiaga – kolagenas. Taip pat joje yra vandens, baltymų, krakmolo, pelenų, angliavandenių, riebalų, makro ir mikroelementų, vitamino PP, aminorūgščių. Nėra jokių abejonių, kad želatina naudinga žmogaus sveikatai – joje yra kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies, aminorūgšties glicino. Želatinoje yra dviejų esminių žmogaus organizmui aminorūgščių (hidroksiprolino ir prolino), kurios padeda susidaryti, išsaugoti ir atsinaujinti jungiamajam audiniui bei kremzlėms.

Želatina – puikus dietinis produktas. Visi patiekalai, kuriuose yra želatinos, yra labai gerai įsisavinami organizmo ir nedidina virškinimo liaukų sekrecijos. Daugelis žmonių žino, kad želatina padeda greičiau sugyti kaulų lūžiams ir skilimams, padeda atkurti audinius po traumos.

Jei valgysite želatinos daugiau, galėsite džiaugtis gražesniais ir stipresniais plaukais ir nagais, o sąnariai yra judresni ir lankstesni. Kenčiantiems nuo artrito, osteochondrozės rekomenduojama dažniau įtraukti į savo mitybą patiekalus, kurių pagrindą sudaro želatina. Be to, želatina gali būti naudojama ir išoriškai – pavyzdžiui, veido kaukėms ir stiprinančioms nagų vonelėms.

Aminorūgštys, esančios želatinoje, yra energijos, reikalingos kūnui, šaltinis, stiprina širdies raumenį, gerina protinę veiklą. Želatina taip pat labai naudinga, kurių kraujo krešumas yra sumažėjęs. Reguliariai vartojant šaltieną, kisielių arba desertinę želę, sumažėja skrandžio, plaučių, žarnyno ir kitų vidaus organų kraujavimo rizika.

Ne visiems saugu naudoti želatiną. Labai retais atvejais želatina gali sukelti alerginių reakcijų. Atsargiai šį produktą reikėtų vartoti ir tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, serga hemoragine diateze.

Želatinos panaudojimo būdų yra daug ir įvairių. Štai 4, ko gero, populiariausi:

  • Želatinos užpilas. 2 šaukštelius želatinos granulių užpilti 100 ml šiek tiek atvėsinto verdančio vandens ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Rytą užpilti dar 100 ml šilto vandens arba sulčių, gerai išmaišyti, kad želatina visiškai ištirptų ir išgerti, likus pusvalandžiui iki pusryčių. Siekiant geriausių rezultatų, šį gėrimą reikėtų gerti kasdien visą mėnesį.
  • Pieniška želė. Sąnarių būklę gali pagerinti skani pieniška želė. Paruošti paprasta: 150 ml šilto pieno sumaišyti su 2 šaukštais maistinės želatinos, įdėti šiek tiek medaus arba cukraus pagal skonį, palaukti, kol želatina šiek tiek sutirštės arba išbrinks. Tada pašildyti pieną, kad želatiną galutinai ištirptų, tačiau stengtis, kad neužvirtų. Atvėsinti želatiną iki kambario temperatūros, tada padėti į šaldytuvą. Rekomenduojama vartoti 3 kartus per savaitę.
  • Vandeningas želatinos tirpalas. Lengviausias būdas, paruošti želatiną vartojimui, tai paruošti jos tirpalą. Viskas, ko reikia – tai ištirpinti šaukštą želatinos šiltame vandenyje, išmaišyti ir išgerti. Rekomenduojama vartoti, jei skauda sąnarius, du kartus per dieną tris mėnesius.
  • Želatinos kompresai. Plačią marlę sulankstyti keliais sluoksniais. Marlę įmerkti į karštą vandenį ir po to gerai išgręžti. Į išlankstytą audinį įpilti šiek tiek želatinos, sulankstyti ir palaikyti, kad ji šiek tiek patirptų. Tada kompresą dėti ant skaudamų kūno vietų, aprišti polietileno plėvele arba šiltu vilnoniu šaliku, užrišti tvarsčiu. Kompresą naudoti bent savaitę.

Griežtų taisyklių, kaip reikia vartoti želatiną nėra. Ją galima naudoti kaip tirštiklį įvairiuose maisto produktuose ir patiekaluose, pavyzdžiui, sultiniuose, sriubose, jogurtuose, kefyre, sultyse ir kt.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://priekavos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2019 laikas 16:40 Receptai Vištienos kepsneliai pievagrybių ir Marsala vyno padaže
Pievagrybius supjaustykite griežinėliais. Vištienos krūtinėlę perpjaukite išilgai ir išmuškite iki plonų kepsnelių, pagardinkite druska bei pipirais. Kepsnelius išvoliokite miltuose ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Apkepkite iš abie...

Skaityti daugiau

13.07.2019 laikas 20:17 Receptai Gaminame namuose. Pusryčių sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu
Gaminame namuose. Sumuštiniai su avokadu ir kiaušiniu receptas. Batono riekeles paskrudiname skrudintuve arba orkaitėje. Joms atvėsus, aptepame paruoštu avokado mišiniu. Ant sumuštinių viršaus dedame keptą kiaušinį. Skanaus!...

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 14:38 Receptai Kotletai su siurprizu orkaitėje. Užkariaus, bet kokį gurmaną!
Jei norite patys palepinti save ar draugus originalumu, pabandykite pasigaminti šiuos neįprastus mėsainius. Juose labai skanus ir kvapnus faršas, o taip pat įdaras-siurprizas. Tokį skanumėlį įvertins bet koks gurmanas!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
04.11.2024 laikas 09:16 Kodėl nevertiname artimųjų, kai jie yra šalia?
Šiandieniniame pasaulyje, kai technologijos leidžia bendrauti akimirksniu, vis daugiau žmonių jaučiasi vieniši net būdami šalia mylimų žmonių. Kodėl mes nepasinaudojame proga vertinti ir būti kartu? Ar tai patogumo, užimtumo ar nepasitikėjimo rezulta...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 19:47 FTB konfiskuoja Diddy ‘šantažo juostas’ su Kamala Harris ir J.Lo

Šiandienos pramogų ir politikos susikirtimas atskleidžia tamsias paslaptis, kurios gali pakeisti ne tik elitą, bet ir visą politinį kraštovaizdį. Neseniai Diddy skandalai palietė ne tik jo asmeninį gyvenimą, bet ir įžymybių, tokių kaip Jennifer Lo...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 16:11 Kodėl kelnės buvo uždraustos senovės Romoje ir kaip jos tapo privalomu garderobo elementu?
Romos imperija, turinti didelę įtaką pasaulio kultūrai, išsiskiria ir savo drabužių tradicijomis. Kelnės, kurios anksčiau buvo laikomos barbarų simboliu, pamažu tapo neatsiejama vyriško garderobo dalimi. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip ir kodėl š...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 13:35 Senovės garsai: ar Egipto piramidės galėjo paveikti sąmonę?

Egipto piramidės, šimtmečius stebinančios savo didybe ir tikslumu, slepia daugiau nei tik faraonų kapavietes. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia intriguojančią galimybę, kad šie didingi statiniai buvo sukurti ne tik architektūros šedevrams, b...

Skaityti daugiau

03.11.2024 laikas 10:26 Trumpų šeimos imperija: nuo Frederiko iki Donaldo Trumpų

Trumpų šeima – tai garsi ir įtakinga dinastija, kurios šaknys siekia XIX a. pab. ir kurios istorija kupina neįtikėtinos verslo sėkmės, rizikų ir drąsių sprendimų. Frederiko Trumpo, Donaldo Trumpo senelio, gyvenimo kelias rodo ne tik verslumo...

Skaityti daugiau