Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 4

Mitai apie kepenis

Kepenys yra svarbiausias žmogaus organizmo filtras. Per parą kepenys išvalo apie 2 tūkstančius litrų kraujo, jį valydami 300-400 kartų. Deja, kepenimis žmonės dažniausiai ne pernelyg rūpinasi ar rūpinasi taip, kad joms labiau pakenkia. Yra nemažai mitų apie tai, kas naudinga ir kas kenkia kepenims.

Pirmasis mitas: kepenys gerai dirbs, jei jas reguliariai valysite

Specialistų teigimu, kepenų specialiai valyti nereikia. Tiesa, kai kas bando kepenis valyti aliejumi ir citrinos sultimis. Toks kepenų valymas gali būti ne tik naudingas, bet ir kai kada žalingas.

Jei kepenis bandys valyti sergantys tulžies pūslės akmenlige, akmenys gali pajudėti iš vietos, užkimšti tulžies pūslės kanalus ir sukelti skausmus. Be to, toks valymas - tai stresas kepenims, galintis kurį laiką pabloginti jų darbą.

Mitai apie kepenis

Antrasis mitas: kepenims pakenkia tik alkoholis

Įvairiomis kepenų ligomis suserga ne tik alkoholikai. Kartais ir negausūs alkoholio kiekiai gali pakenkti kepenims.

Kepenims ypač pavojingas reguliarus, net ir negausus alkoholio vartojimas, nes tada organizme kaupiasi nuodingasis etanolis, pažeidžiantis kepenų ląsteles.

Trečiasis mitas: nevartojančių alkoholinių gėrimų kepenys yra visiškai sveikos

Specialistų teigimu, riebus ir saldus maistas kepenims pakenkia ne ką mažiau nei alkoholiniai gėrimai.

Žmogaus organizmas sunkiai perdirba kaloringą maistą, kuriame gausu gyvulinių riebalų. Riebaus, saldaus ir kaloringo maisto poveikyje sutrinka tulžies sulčių išsiskyrimas ir jų sudėtis. Taip pat pakinta skrandžio ir žarnyno hormonai bei kasos fermentai, kepenys nesugeba perdirbti gausaus riebalų kiekio, todėl nukenčia kepenų ląstelės.

Po kurio laiko kepenys nesugeba neutralizuoti žmogaus organizmui žalingų medžiagų: toksinų, medžiagų apykaitos produktų, bakterijų ir virusų.

Kepenyse pradeda kauptis riebalai, todėl po kurio laiko šį vidaus organą gali pažeisti uždegiminiai procesai. Susirgus šia liga, žūva dalis kepenų ląstelių. Likusioms kepenų ląstelėms tenka didžiuliai krūviai, tačiau ir jos nesugeba perdirbti visų riebalų. Jei laiku nesiimsime būtinų priemonių, kepenų uždegimas gali peraugti į kepenų cirozę ir kepenų vėžį.

Ketvirtasis mitas: kepenis gali pažeisti tik stiprūs alkoholiniai gėrimai

Pasak specialistų, kepenis pažeidžia ne tik stiprūs, bet ir silpnesni alkoholiniai gėrimai. Sąlyginai saugiu negalima pavadinti ir 20 ml spirito. Tai 50 g degtinės, taurė sauso vyno ar bokalas alaus. Tokį alkoholio kiekį kepenys perdirba per valandą laiko. Deja, mažai kas pasitenkina šiuo alkoholio kiekiu.

Penktasis mitas: kepenų ligų išgydyti -neįmanoma

Iš tikrųjų kepenys sugeba regeneruotis, o hepatocitai (kepenų ląstelės) puikiai atsinaujina.

Net jei ir pažeista 50 proc. kepenų audinių, sveikas gyvenimo būdas ir atitinkamos gydymo priemonės šiam organui padeda pasveikti.

Svarbu atsisakyti alkoholio, riebaus ir kaloringo maisto, vartoti kepenų darbą pagerinančių vaistų ir po kurio laiko pažeistos kepenys vėl bus sveikos.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 11:31 Receptai – Patiekalai Žirnelių kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Virtų žirnelių, Grietinėlė

Skaityti daugiau

15.11.2017 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (šalpusnis, piliarožė, raudonėlis)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: šalpusnio lapai, piliarožės šaknys, raudonėlis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau