Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mistinės Vietovės Lietuvoje » 2016 » Birželio » 12

Panų (Mergų) kalnas

Tarp Plinkšių ežero ir Sruojos upės yra istorinis Mergų piliakalnis. Miške, šalia pagrindinio kelio "Telšiai - Seda" maždaug 10 - ajame kilometre stovi kryžius, kuris nurodo keliuką, kuriuo pasukus į miško gilumą atrasime Panų kalną, dar kitaip vadinamą Mergų kalnu (1996 m. gruodžio 23 d. įtraukta į Lietuvos Respublikos kultūros paveldo registrą). Panų kalnas - tai padavimais garsėjanti kalva, apaugusi pušimis, juosiama pelkių (pailga, smėlėta ir pušimis apaugusi kalva, kuri yra apie 210 m ilgio ir 100 - 150 m pločio, šlaitai nuolaidūs, 5 - 6 m aukščio).

Apie Panų kalną užrašyta keletą padavimų, bet dauguma jų siejami su švedų puolimais ir savo orumą saugojusiomis žemaičių mergelėmis. Ši vieta gilioje senovėje buvusi labai įtvirtinta; įruošta požeminių urvų - slėptuvių sistema. Kai XVII a. Žemaičių žemę užplūdo švedai ir žiauriai niokojo kraštą, piliakalnio slėptuvėje pasislėpusios apylinkės merginos ir jaunos moterys.

Panų kalno koplyčia

Švedai buvę nustebinti, niekur nerasdami jaunų moterų. Tačiau po kiek laiko jiems pavyko susekti slėptuvę. Jie užvertę urvo angą ir palaidoję apie 2000 merginų ir jaunų moterų. Nuo to laiko šis kalnas Mergų kalnu vadinamas. Žuvusiųjų atminimui ant jo pastatyta koplyčia. Piliakalnio papėdėje yra šaltinis, kurio vandeniu žmonės akis gydydavo.

Šiandien Panų kalne aukojamos Šv. Mišios. Maldininkai lanko kalnelį, sudeda aplink koplyčią kryžius ir kryželius, kad ir iš šakelių ar vytelių susuktus. Žmonės čia palieka savo rūpesčius, išsako prašymus, aplankę kalnelį jaučiasi dvasiškai stipresni.

Panų kalnas

Netoli Žemaičių Kalvarijos yra Panų kalnas; ant jo stovi koplytėlė, žyminti, jog, lietuviams kovojant su švedais, čia buvo gyvos palaidotos gretimuose kaimuose gyvenusios jaunos merginos. Šioje vietoje pradedami didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai (liepos 1–12 d.).

Manau verta apsilankyti šią vieta, juk tiek mes nedaug žinome apie musų Lietuvos istorija, mistines ir sakralines vietas.

Žinote, apie šios vietovės legendas, padavimus, stebuklus, senų žmonių pasakojimus! Pasidalinkite su kitais. Buvote tenai kas? Pateikite vaizdo, foto medžiaga. Turbūt daug kas ir nežinote, kokias nuostabias vietas turime Lietuvoje kurias verta aplankyti.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 09:21 Receptai – Patiekalai Cukinijų blynai
Gardžių cukinijų blynų receptas. Skanaus

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 17:47 Receptai – Patiekalai Tokio niekur negirdėjau. Dabar „Napoleoną“ gaminu tik ant keptuvės

Šuo receptu su manimi pasidalino mano draugo mama! Iki to karto bandžiau įvairius receptus, kaip pasigaminti nuostabų „Napoleoną“ , bet visada grįžtu prie šio recepto! Tuoj suprasite kodėl!

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:34 Receptai – Patiekalai Bulvių kroketai su varške ir sūriu
Aliejuje kepti bulvių kukuliukai. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau