Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2016 » Kovo » 1

Pavojingose situacijose žmonės buvo robotų marionetės

Universiteto studentas sėdėjo nedideliame biure su robotu ir pildė akademinę apklausą. Staiga pasigirdo avarinis signalas ir dūmai pripildė už durų esančius koridorius. Studentas privalėjo padaryti greitą sprendimą: pabėgti per aiškiai pažymėtą išėjimą – tas pačias duris, per kurias įėjo, arba sekti paskui robotą.

Tokį pasirinkimą turėjo padaryti 30 žmonių, kurie dalyvavo Džordžijos valstijos (JAV) Technologijų instituto Atlantoje atliktame tyrime, rašo „New Scientist“.

Rezultatai nustebino tyrėjus: beveik visais atvejais žmonės sekė paskui robotą, net jei šis juos vedė į priešingą pusę nuo išėjimo.

Retsykiais robotas pavojaus signalo metu „sugesdavo“ arba sustingdavo vietoje per pirminį ėjimą koridoriumi, o iš patalpos išėję tyrėjai atsiprašė už prastą roboto veikimą.

„Mes buvome nustebinti“, – sakė Paulas Robinette, tyrimui vadovavęs studentas. – Mes manėme, kad žmonės nepasitikės robotu ir kad turėsime padaryti kažką, kad įrodytume, jog robotas yra patikimas.“

Netikėti rezultatai yra dėlionės dalis, kurios robotikos specialistai negali perkąsti. Jeigu žmonės nepasitikės robotais pakankamai, tuomet jie greičiausiai nebus sėkmingi gelbstint žmones nelaimėse ir padedant rasti kelią.

Tačiau jei nelaimės atveju žmonės seka užkrėstą virusu arba prastai veikiančią mašiną, tai taip pat nėra gerai. Mokslininkams žmogaus ir roboto santykių prigimtis kol kas yra sunkiai suprantama.

Atlikdama tyrimą Paulo Robinette komanda naudojo modifikuotą robotą „Pioneer P3-AT“, kuris atrodo tarsi nedidelė šiukšliadėžė su ratais ir iš putoplasto pagamintomis rankomis gali parodyti kryptį.

Pavojingose situacijose žmonės buvo robotų marionetės Kiekvienas dalyvis sekė robotą koridoriumi iki tol, kol jis parodė į kambarį, į kurį dalyvis turėjo įeiti. Tuomet žmogus turėjo atlikti apklausą ir įvertinti roboto navigacijos gebėjimus ir paskaityti straipsnį žurnale. Avarinis signalas buvo simuliuotas su dirbtiniais dūmais ir dūmų detektoriumi.

26 iš 30 dalyvių nusprendė sekti robotą įsijungus avariniam signalui. Du iš roboto nesekusių keturių dalyvių buvo išbraukti iš tyrimo dėl nepaaiškintų priežasčių, o kiti du niekuomet nepaliko kambario.

Eksperimento rezultatai, anot tyrėjų, leidžia daryti prielaidą, kad jei robotas yra sukurtas konkrečios užduoties atlikimui, kaip ir šiame tyrime, žmonės greičiausiai robotu pasitikės.

Pasibaigus apklausai, kai buvo baigtas netikras pavojaus signalas, dauguma dalyvių aiškino, kad jie sekė robotą todėl, jog ant šio buvo parašyta „EMERGENCY GUIDE ROBOT“ (avarinio išėjimo robotas).

„Mane labai stebina, kad visi sekė paskui robotą“, – sakė Holly Yanco, kuri studijuoja žmonių – robotų sąveiką. Pasak jos, įdomu būtų sužinoti, ar žmonės robotą ėmė sekti tik todėl, kad buvo imituojama avarinė, o ne įprasta situacija.

„Gali būti, kad žmonės pamanė, jog robotai turi daugiau informacijos“, – pridūrė H.Yanco.

Kiek laiko galėtų tęstis šis aklas pasitikėjimas? Atlikęs keletą papildomų eksperimentų P. Robinette‘as su kolegomis nedidelėms žmonių grupėms suorganizavo panašų eksperimentą, tačiau šiek tiek pakeitė jo eigą.

Retsykiais robotas pavojaus signalo metu „sugesdavo“ arba sustingdavo vietoje per pirminį ėjimą koridoriumi, o iš patalpos išėję tyrėjai atsiprašė už prastą roboto veikimą. Tačiau net ir po to beveik visi sekė robotą pasigirdus avariniam signalui.

Atliekant kitą papildomą testą robotas parodė į tamsų kambarį, kur durys buvo beveik užremtos baldais. Du iš šešių dalyvių  stengėsi pereiti per kliūtis, o ne eiti tiesiu keliu.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:59 Receptai – Patiekalai Beprotiškai skanių bulvinių blynų receptas

Gaminame. Bulviniai blynai Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine arba smulkesne tarka. Nusunkiame susidariusį skystį (krakmolą gražiname atgal). Į bulvių tarkius įtarkuojame svogūną, pilame citrinos sult...

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Šviežios bulvės kepimo popieriuje. Kažkas naujo tavo virtuvėje!
Skanus šviežių bulvių patiekalas. Jis labai paprastas ir labai skanus. Aš savaite valgau tokias bulves ir dar neatsibodo. Kvapnios bulvės su apskrudusia odele ir minkštu vidumi. Labai skanu!

Skaityti daugiau

14.07.2019 laikas 07:01 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Voveraitės su žalumynais

Gaminame namuose. Voveraitės su žalumynais. Voveraites nuvalome, nuplauname, didesnes pasmulkiname. Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus ir pakepiname pusžiedžiais ar labiau smulkintą svogūną. Skanaus!

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau