Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Sausio » 17

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kokie kvapai ir skoniai mus gali sušildyti spaudžiant šaltukui? Štai visa puokštė svečių iš Azijos, gardinančių mūsų kasdienį maistą.

Kinijoje manoma, kad kuo daugiau prieskonių ir kuo sunkiau suprasti, kas lėkštėje, tuo didesnis meistras virėjas. Japonai, priešingai – už natūralų skonį. Geriausi pasaulio virėjai balansuoja tarp šių dviejų polių. Laimė, su azijietiškais prieskoniais galima praktiškai viską daryti.

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kasija (kininis cinamonas)

Kasija, arba kininis cinamonas, yra kiniškas cinamono brolis. Jo skonis labai panašus į cinamono. Pavyzdžiui, Amerikoje pyragus dažniausiai pagardina pigia kasija. Gurmanai taip atskiria originalą nuo analogo: cinamono žievė susukta į vamzdelį, lygi, kasijos žievė pilkšva, gruoblėta. Kasija puikiai tinka į įvairius kepinius, o mėsos patiekalams tinka net geriau už cinamoną. Aitrus skonis dera prie riebios kiaulienos.
Kasija tinka su gvazdikėliais, pankoliais ir žvaigždanyžiais.

Sičuano pipirai

Tai laukinio krūmo uogos, kurio skonis – kaip pipirų. Ne veltui jie pavadinti provincijos, kurioje valgomas aštriausias Kinijoje maistas, pavadinimu. Tik jie ne degina, o tiesiog žadą atima. Šių pipirų žievelė kvepia citrinomis, todėl jais dažnai gardina jūros gėrybes. Citrininis aštrumas puikiai tinka ir su subproduktais, tuo pasinaudoja tibetiečiai. Na, o japonams tai vienas iš pagrindinių prieskonių. Į salotas deda šio augalo lapus, pumpurus ir žiedus. Citrinines žieveles marinuoja žiemai.
Sičuano pipirai tinka su imbieru, žvaigždanyžiais ir česnaku.

Muskatas

Nors jis ir vadinamas muskato riešutu, nepatartina jo kramtyti. Geriau prieš gamindami patarkuokite smulkia tarka. Muskatas tradiciškai asocijuojasi su pyragais ir pudingais. Kulinarai jį mėgsta už saldų aromatą ir aitroką skonį. Didžiausia jo vertybė – stiprus kvapas, su juo žaidžia visose pasaulio virtuvėse. Anglai jo deda į alų, kad būtų kvapnesnis, vokiečiai – į karštą vyną, indai – į įvairius prieskonių mišinius, skandinavai – į žuvies marinatus, prancūzai – į bešamelio padažą ir pyragų įdarus, lenkai – į mėsos vyniotinius.
Muskatas tinka su cinamonu, gvazdikėliais ir žvaigždanyžiais.

Gvazdikėliai

Populiarus, universalus prieskonis, tačiau su juo reikia būti labai atsargiems. Jo kotelis – aitraus skonio, o kepurėlė – kartaus aromato. Jei tik padauginsite, patiekalas nueis šuniui ant uodegos. Jei perkaitinsite, gvazdikėliai atiduos visą kartumą, o kvapo neliks. Atsiminkite, kad gvazdikėliai dedami pačioje gaminimo pabaigoje. Tinkamomis proporcijomis gvazdikėliai suteikia nepamirštamą aromatą marinatams, mėsos sultiniams ir keptai mėsai. Gvazdikėliai sudaro žavų duetą su daugeliu prieskonių, o konditerijoje – tik su cinamonu.
Gvazdikėliai tinka su juodaisiais pipirais, cinamonais.

Žvaigždanyžiai

Europoje žvaigždanyžių dedama į saldžius kepinius ir karštus gėrimus. Skandinavai mėgsta jų įberti į marinatus. Azijoje jų deda į mėsos troškinius, žuvies, daržovių patiekalus. Kinai apibarsto patiekalus stambiai sutrintais žvaigždanyžiais, o europiečiams to per daug – jiems pakanka vienos žvaigždutės visam pyragui. Net ir nedidelis žvaigždanyžio kiekis – puikus konservantas. Į žuvies patiekalus jo nededa net eksperimentuoti mėgstantys kinai. Jis tinka saldiems gaminiams ir neutraliai paukštienai, pvz., antienai.
Žvaigždanyžis tinka su česnaku, juodaisiais pipirais ir imbieru.

Imbieras

Rožinės marinuoto imbiero juostelės prie sušių – viskas, ką dauguma žino apie imbierą. Šis prieskonis – vos ne vienintelis, kurį galima naudoti vieną, ir skonis bus ne prastesnis, nei derinyje su kitais prieskoniais. Pabandykite – išvirkite uogienę arba pasigaminkite džiovintų, cukruotų gabalėlių. Vasarą gėrimai su imbieru žvalina, žiemą sušildo. Jei norite autentiško azijietiško skonio, įberkite tarkuoto imbiero į salotas arba į mėsos patiekalą. Europoje imbiero mieliau deda į saldžius gaminius – į keksus, į sausainius, į pyragus. Įsidėmėkite, kad į kepinius geriau dėti žalio imbiero, džiovintas turi dirbtinio kvapo, kuris užgoš viską.
Imbieras tinka su kardamonu, juodaisiais pipirais, muskato riešutu.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas. Čia, niekas jūsų neseka! Būkite laisvi. Nepykite komentatoriai, bet komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
05.02.2023 laikas 23:23 Billas Gatesas sako, kad Elonas Muskas turėtų išleisti savo pinigus masiniam skiepijimui, o ne kelionei į Marsą
Billas Gatesas (Bill Gates) mano, kad Elono Musko (Elon Musk) siekis kolonizuoti Marsą ir taip išgelbėti žmoniją nuo išnykimo nėra geras pinigų panaudojimas.

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 23:05 Po FTB reido Niujorke uždaryta slapta komunistinės Kinijos policijos nuovada
Po JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) reido Niujorke uždaryta komunistinės Kinijos režimo valdoma slapta Kinijos policijos nuovada.

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 19:29 Klonai, kuriais jie nori mus pakeisti, jau užaugo?

Jau kelias savaites konspiracijos forumuose diskutuojama apie internete pasirodžiusių vakarėlių nuotraukų kilmę.

Skaityti daugiau

Nemokami skelbimai

05.02.2023 laikas 23:48 Tauta Siūlo Bažnyčių sudeginimas

Kai sudega bažnyčia ar biblioteka, gaisras nevadinamas dideliu, nors visa civilizacija liepsnoja palyginti ilgą laiką. Kaip knygų žudynių Aleksandrijoje ar Paryžiaus Notre Dame katedros atveju. Notre Dame tapo garsiausia krikšč...

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 22:48 Receptai | Patiekalai "Daugelio pamirštas receptas, ir ne veltui - labai skanus": švelnūs bulvių riestainiai (juos dažnai gamindavo mano mama)
Minkšti, švelnūs ir labai, labai skanūs bulvių riestainiai! Mano mama dažnai juos gamindavo, o dabar ir aš juos gaminu. Lengva, greita ir ekonomiška! Dalinuosi šiuo receptu su jumis.

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 22:17 Receptai | Patiekalai "Aš imu stiklinę kefyro, kiaušinį ir 10 minučių": cukraus suktinukai (mama juos gamindavo prie arbatos, dabar ir aš juos gaminu)
Minkšti, kvapnūs ir labai skanūs cukraus suktinukai! Mano mama juos dažnai kepdavo arbatai, o dabar juos kepu ir savo šeimai. Juos galima greitai ir lengvai pagaminti.

Skaityti daugiau