Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 17

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kokie kvapai ir skoniai mus gali sušildyti spaudžiant šaltukui? Štai visa puokštė svečių iš Azijos, gardinančių mūsų kasdienį maistą.

Kinijoje manoma, kad kuo daugiau prieskonių ir kuo sunkiau suprasti, kas lėkštėje, tuo didesnis meistras virėjas. Japonai, priešingai – už natūralų skonį. Geriausi pasaulio virėjai balansuoja tarp šių dviejų polių. Laimė, su azijietiškais prieskoniais galima praktiškai viską daryti.

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kasija (kininis cinamonas)

Kasija, arba kininis cinamonas, yra kiniškas cinamono brolis. Jo skonis labai panašus į cinamono. Pavyzdžiui, Amerikoje pyragus dažniausiai pagardina pigia kasija. Gurmanai taip atskiria originalą nuo analogo: cinamono žievė susukta į vamzdelį, lygi, kasijos žievė pilkšva, gruoblėta. Kasija puikiai tinka į įvairius kepinius, o mėsos patiekalams tinka net geriau už cinamoną. Aitrus skonis dera prie riebios kiaulienos.
Kasija tinka su gvazdikėliais, pankoliais ir žvaigždanyžiais.

Sičuano pipirai

Tai laukinio krūmo uogos, kurio skonis – kaip pipirų. Ne veltui jie pavadinti provincijos, kurioje valgomas aštriausias Kinijoje maistas, pavadinimu. Tik jie ne degina, o tiesiog žadą atima. Šių pipirų žievelė kvepia citrinomis, todėl jais dažnai gardina jūros gėrybes. Citrininis aštrumas puikiai tinka ir su subproduktais, tuo pasinaudoja tibetiečiai. Na, o japonams tai vienas iš pagrindinių prieskonių. Į salotas deda šio augalo lapus, pumpurus ir žiedus. Citrinines žieveles marinuoja žiemai.
Sičuano pipirai tinka su imbieru, žvaigždanyžiais ir česnaku.

Muskatas

Nors jis ir vadinamas muskato riešutu, nepatartina jo kramtyti. Geriau prieš gamindami patarkuokite smulkia tarka. Muskatas tradiciškai asocijuojasi su pyragais ir pudingais. Kulinarai jį mėgsta už saldų aromatą ir aitroką skonį. Didžiausia jo vertybė – stiprus kvapas, su juo žaidžia visose pasaulio virtuvėse. Anglai jo deda į alų, kad būtų kvapnesnis, vokiečiai – į karštą vyną, indai – į įvairius prieskonių mišinius, skandinavai – į žuvies marinatus, prancūzai – į bešamelio padažą ir pyragų įdarus, lenkai – į mėsos vyniotinius.
Muskatas tinka su cinamonu, gvazdikėliais ir žvaigždanyžiais.

Gvazdikėliai

Populiarus, universalus prieskonis, tačiau su juo reikia būti labai atsargiems. Jo kotelis – aitraus skonio, o kepurėlė – kartaus aromato. Jei tik padauginsite, patiekalas nueis šuniui ant uodegos. Jei perkaitinsite, gvazdikėliai atiduos visą kartumą, o kvapo neliks. Atsiminkite, kad gvazdikėliai dedami pačioje gaminimo pabaigoje. Tinkamomis proporcijomis gvazdikėliai suteikia nepamirštamą aromatą marinatams, mėsos sultiniams ir keptai mėsai. Gvazdikėliai sudaro žavų duetą su daugeliu prieskonių, o konditerijoje – tik su cinamonu.
Gvazdikėliai tinka su juodaisiais pipirais, cinamonais.

Žvaigždanyžiai

Europoje žvaigždanyžių dedama į saldžius kepinius ir karštus gėrimus. Skandinavai mėgsta jų įberti į marinatus. Azijoje jų deda į mėsos troškinius, žuvies, daržovių patiekalus. Kinai apibarsto patiekalus stambiai sutrintais žvaigždanyžiais, o europiečiams to per daug – jiems pakanka vienos žvaigždutės visam pyragui. Net ir nedidelis žvaigždanyžio kiekis – puikus konservantas. Į žuvies patiekalus jo nededa net eksperimentuoti mėgstantys kinai. Jis tinka saldiems gaminiams ir neutraliai paukštienai, pvz., antienai.
Žvaigždanyžis tinka su česnaku, juodaisiais pipirais ir imbieru.

Imbieras

Rožinės marinuoto imbiero juostelės prie sušių – viskas, ką dauguma žino apie imbierą. Šis prieskonis – vos ne vienintelis, kurį galima naudoti vieną, ir skonis bus ne prastesnis, nei derinyje su kitais prieskoniais. Pabandykite – išvirkite uogienę arba pasigaminkite džiovintų, cukruotų gabalėlių. Vasarą gėrimai su imbieru žvalina, žiemą sušildo. Jei norite autentiško azijietiško skonio, įberkite tarkuoto imbiero į salotas arba į mėsos patiekalą. Europoje imbiero mieliau deda į saldžius gaminius – į keksus, į sausainius, į pyragus. Įsidėmėkite, kad į kepinius geriau dėti žalio imbiero, džiovintas turi dirbtinio kvapo, kuris užgoš viską.
Imbieras tinka su kardamonu, juodaisiais pipirais, muskato riešutu.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-10-10 laikas 21:50 Receptai Tarkuotų Bulvių Blyneliai Su Sūriu (Video)
Bulves nulupkite, nuplaukite i sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite tarkuotas bulves į virtuvinį rankšluostį ir gerai nusunkite.

Skaityti daugiau

2019-07-12 laikas 18:36 Receptai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

2020-09-07 laikas 09:42 Receptai Perlinių kruopų risotto su vištos filė

Iki pat patiekalo paragavimo, žiūrėjau į šį receptą ganėtinai skeptiškai, kaip į visiškai ekspermentinį, bet galiu tik pasakyti, kad rezultatas pranoko visus lūkesčius, tad dalinuosi su jumis nuostabiu risotto su vištiena.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-13 laikas 17:23 Gražus rudens miškas, paukščių čiulbėjimas, raminantis upės šniokštimas
Pasinerk į rudeninio miško ramybę su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus upelio šniokštimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir rudeninių lapų ošimo, įrašytų saulėtą rudens dieną. Šis 2 valandų įrašas puikiai tinka meditacijai, jogai, atsipala...

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 16:21 Jungtinės Karalystės vyriausybė priverčia visą gyventojų masę vartoti sintetinius priedus, susijusius su ‘pagreitintu vėžio augimu’
Nuo 2026 m. gruodžio mėn. Jungtinėje Karalystėje kiekvienoje duonos kepalėje, picos pagrinde ir pyragėliuose pagal įstatymą privaloma bus dėti sintetinių folio rūgščių – dirbtinių junginių, kurie vis dažniau siejami su pagreitintu vėžio augimu ir pas...

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:41 Obama siekia ginti demokratiją... arba bent jau savo sunkiai sukurtą liberalią tvarką už Amerikos ribų
Kai kurie naujai iškepti „Obamos mokslininkai“ dės visas pastangas, kad išlaikytų LGBTQ, anti-baltųjų, pro-Hamas, atvirų sienų paradą.

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:32 Austrijoje sparčiai auga jaunimo nusikalstamumas, o per dešimtmetį įtariamų sirų skaičius išaugo 3900 %
2015 m. buvo užregistruoti tik 25 jaunimo nusikaltimai, kuriuose buvo įtraukti Sirijos piliečiai. Iki 2025 m. šis skaičius išaugo iki daugiau nei 1000.

Skaityti daugiau

2025-10-13 laikas 15:25 Nuogas afrikietis pabėgėlis vėl ir vėl terorizuoja mažą Vokietijos miestelį
Vokiečiams dar viena kultūrinės įvairovės dozė, šįkart susijusi su nuogu afrikiečiu, kuris nuolat priekabiauja prie mažų vaikų ir pasirenka pagyvenusius aukas.

Skaityti daugiau