Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 17

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kokie kvapai ir skoniai mus gali sušildyti spaudžiant šaltukui? Štai visa puokštė svečių iš Azijos, gardinančių mūsų kasdienį maistą.

Kinijoje manoma, kad kuo daugiau prieskonių ir kuo sunkiau suprasti, kas lėkštėje, tuo didesnis meistras virėjas. Japonai, priešingai – už natūralų skonį. Geriausi pasaulio virėjai balansuoja tarp šių dviejų polių. Laimė, su azijietiškais prieskoniais galima praktiškai viską daryti.

Prieskoniai kurie gali sušildyti spaudžiant šaltukui

Kasija (kininis cinamonas)

Kasija, arba kininis cinamonas, yra kiniškas cinamono brolis. Jo skonis labai panašus į cinamono. Pavyzdžiui, Amerikoje pyragus dažniausiai pagardina pigia kasija. Gurmanai taip atskiria originalą nuo analogo: cinamono žievė susukta į vamzdelį, lygi, kasijos žievė pilkšva, gruoblėta. Kasija puikiai tinka į įvairius kepinius, o mėsos patiekalams tinka net geriau už cinamoną. Aitrus skonis dera prie riebios kiaulienos.
Kasija tinka su gvazdikėliais, pankoliais ir žvaigždanyžiais.

Sičuano pipirai

Tai laukinio krūmo uogos, kurio skonis – kaip pipirų. Ne veltui jie pavadinti provincijos, kurioje valgomas aštriausias Kinijoje maistas, pavadinimu. Tik jie ne degina, o tiesiog žadą atima. Šių pipirų žievelė kvepia citrinomis, todėl jais dažnai gardina jūros gėrybes. Citrininis aštrumas puikiai tinka ir su subproduktais, tuo pasinaudoja tibetiečiai. Na, o japonams tai vienas iš pagrindinių prieskonių. Į salotas deda šio augalo lapus, pumpurus ir žiedus. Citrinines žieveles marinuoja žiemai.
Sičuano pipirai tinka su imbieru, žvaigždanyžiais ir česnaku.

Muskatas

Nors jis ir vadinamas muskato riešutu, nepatartina jo kramtyti. Geriau prieš gamindami patarkuokite smulkia tarka. Muskatas tradiciškai asocijuojasi su pyragais ir pudingais. Kulinarai jį mėgsta už saldų aromatą ir aitroką skonį. Didžiausia jo vertybė – stiprus kvapas, su juo žaidžia visose pasaulio virtuvėse. Anglai jo deda į alų, kad būtų kvapnesnis, vokiečiai – į karštą vyną, indai – į įvairius prieskonių mišinius, skandinavai – į žuvies marinatus, prancūzai – į bešamelio padažą ir pyragų įdarus, lenkai – į mėsos vyniotinius.
Muskatas tinka su cinamonu, gvazdikėliais ir žvaigždanyžiais.

Gvazdikėliai

Populiarus, universalus prieskonis, tačiau su juo reikia būti labai atsargiems. Jo kotelis – aitraus skonio, o kepurėlė – kartaus aromato. Jei tik padauginsite, patiekalas nueis šuniui ant uodegos. Jei perkaitinsite, gvazdikėliai atiduos visą kartumą, o kvapo neliks. Atsiminkite, kad gvazdikėliai dedami pačioje gaminimo pabaigoje. Tinkamomis proporcijomis gvazdikėliai suteikia nepamirštamą aromatą marinatams, mėsos sultiniams ir keptai mėsai. Gvazdikėliai sudaro žavų duetą su daugeliu prieskonių, o konditerijoje – tik su cinamonu.
Gvazdikėliai tinka su juodaisiais pipirais, cinamonais.

Žvaigždanyžiai

Europoje žvaigždanyžių dedama į saldžius kepinius ir karštus gėrimus. Skandinavai mėgsta jų įberti į marinatus. Azijoje jų deda į mėsos troškinius, žuvies, daržovių patiekalus. Kinai apibarsto patiekalus stambiai sutrintais žvaigždanyžiais, o europiečiams to per daug – jiems pakanka vienos žvaigždutės visam pyragui. Net ir nedidelis žvaigždanyžio kiekis – puikus konservantas. Į žuvies patiekalus jo nededa net eksperimentuoti mėgstantys kinai. Jis tinka saldiems gaminiams ir neutraliai paukštienai, pvz., antienai.
Žvaigždanyžis tinka su česnaku, juodaisiais pipirais ir imbieru.

Imbieras

Rožinės marinuoto imbiero juostelės prie sušių – viskas, ką dauguma žino apie imbierą. Šis prieskonis – vos ne vienintelis, kurį galima naudoti vieną, ir skonis bus ne prastesnis, nei derinyje su kitais prieskoniais. Pabandykite – išvirkite uogienę arba pasigaminkite džiovintų, cukruotų gabalėlių. Vasarą gėrimai su imbieru žvalina, žiemą sušildo. Jei norite autentiško azijietiško skonio, įberkite tarkuoto imbiero į salotas arba į mėsos patiekalą. Europoje imbiero mieliau deda į saldžius gaminius – į keksus, į sausainius, į pyragus. Įsidėmėkite, kad į kepinius geriau dėti žalio imbiero, džiovintas turi dirbtinio kvapo, kuris užgoš viską.
Imbieras tinka su kardamonu, juodaisiais pipirais, muskato riešutu.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-12 laikas 12:08 Receptai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-09-05 laikas 14:35 Receptai Avižinių dribsnių duona su graikišku jogurtu kepta orkaitėje
Šį kartą išsikepiau dar kitokią, avižinių dribsnių duoną. Labai skani, skalsi, tik truputėlį ji man linkusi trupėti. Reikia būtinai sulaukti, kol visiškai atvėsta. Įtrauksiu šią duoną į savo mėgstamiausių duonų top3....

Skaityti daugiau

2020-06-11 laikas 11:29 Receptai "Čirviniai" blynai su obuoliais

Man jie visada bus "čirviniai" blynai, nors dabar jie dažnai pavadinami vafliais. Labai knietėjo išbandyti elektrinę jų keptuvę, ir labai norėjos įtarkuoti obuolio. Eksperimentus aš mėgstu.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-18 laikas 17:57 Užfiksuota kamera: gubernatorės Hochul COVID vakcinos stiprinamoji dozė yra suklastota
Niujorko gubernatorė Kathy Hochul neseniai stovėjo eilėje, kad gautų plačiai reklamuotą COVID vakcinos stiprinamąją dozę, tačiau tai, kas turėjo būti pasitikėjimo stiprinamosiomis dozėmis parodymas, greitai virto skandalu internete....

Skaityti daugiau

2025-09-18 laikas 14:16 Kas nutiks, kai pradėsite kalbėti tik tiesą
Įsivaizduokite, kad rytoj pabundate ir nusprendžiate: nuo šiol – tik tiesa. Jokio melo, jokių baltų melagysčių, jokių išsisukinėjimų. Kaip tai pakeistų jūsų gyvenimą? Ar jis taptų lengvesnis, ar pilnas chaoso? Šiame straipsnyje mes gilinsimės į tai, ...

Skaityti daugiau

2025-09-18 laikas 10:17 Vienpusis santykis: ženklai, poveikis ir kaip išsilaisvinti iš meilės
Vienpusis santykis sukelia skausmą ir nusivylimą. Sužinokite ženklus, psichologinį poveikį ir patarimus, kaip įveikti vienpusę meilę. Patarimai remiantis realiais pavyzdžiais ir specialistų įžvalgomis.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau