Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Gruodžio » 8

Gvazdikėlių nauda: gydomosios savybės ir kulinarinis naudojimas

Gvazdikėliai, žinomi kaip kvapnūs prieskoniai, slepia daugybę naudingų savybių, kurios gali pagerinti mūsų sveikatą. Nuo seniausių laikų šie augalai buvo vertinami ne tik kulinarijoje, bet ir tradicinėje medicinoje. Šiame straipsnyje panagrinėsime gvazdikėlių cheminę sudėtį, jų gydomąsias savybes ir įvairius naudojimo būdus.

Gvazdikėlių nauda: gydomosios savybės ir kulinarinis naudojimas

Dėl vertingų virškinimo ir antimikrobinių savybių gvazdikėliai rekomenduojami gydymo tikslais. Tai taninų, flavonoidų, sterolių ir kitų sveikatą gerinančių komponentų šaltinis. Be to, gvazdikėliai šalina žarnyno dujas, kovoja su burnos infekcijomis.

Dėl vertingų virškinimo ir antimikrobinių savybių toks prieskonis kaip gvazdikėliai rekomenduojamas gydymo tikslais. Tai taninų, flavonoidų, sterolių ir kitų sveikatą gerinančių komponentų šaltinis. Gvazdikėliai taip pat šalina žarnyno dujas, kovoja su burnos infekcijomis ir kt.

Gvazdikėlių naudojimas medicinoje, kulinarijoje ir ne tik

Mums pažįstami „kulinariniai“ gvazdikėliai yra gvazdikmedžio pumpurai. Tai atogrąžų augalas, priklausantis mirtos klasei.

Šiandien šis augalas auginamas Indijoje, Šri Lankoje, Zanzibaro ir Pembos salose bei Tanzanijoje. Tanzanija yra gvazdikėlių auginimo rekordininkė - 90 proc.

Savybės

Gvazdikėliai yra neįprastai aštraus skonio. Gvazdikėliai yra aštrūs, o patrauklaus kvapo - kepurėlėje. Prieskonis yra aliejingas.

Cheminė sudėtis

Gvazdikėlių sudėtyje yra:

  • aromatinių aliejų (iki 20 %).
  • Taninų (20 %).
  • maistinių skaidulų (apie 35 %).
  • Pelenų.
  • Vandens.
  • B komplekso vitaminai, PP, C, E, K.
  • Mikroelementai (magnis (Mg), geležis (Fe), varis (Cu), kalis (K0, natris (N)a, fosforas (P), kalcis (Ca), selenas (Se), manganas (Mn), cinkas (Zn).

Vertingos savybės

Gvazdikėliai garsėja naudingomis savybėmis, kurios siejamos su jų sudėtyje esančiu eteriniu aliejumi eugenoliu. Tai šios savybės:

  • antiseptinės savybės;
  • antispazminės;
  • antivirusinės (naikina stafilokokus, dizenterijos sukėlėjus);
  • dezinfekuojanti priemonė;
  • diuretikas.

Aliejus

Gvazdikėlių aliejui gaminti imami žiedai, medžio žievė.

Aliejų iš gvazdikėlių galima pasigaminti namuose. Reikalingi ingredientai: alyvuogių aliejus (100 ml), gvazdikėlių pumpurai (1 valgomasis šaukštas). Mišinys siunčiamas į ugnį, užvirus išimamas. Aliejų atvėsinkite, supilkite į iš anksto paruoštą indą.

Gvazdikėlių aliejaus savybės:

  • Gvazdikėlių gvazdikėliai: gera priemonė peršalimo ligų metu. Inhaliacijos su šiuo produktu veiksmingos nuo kosulio.
  • Nuo dantų skausmo: suvilgykite vatos gabalėlį aliejumi ir uždėkite ant skaudamo danties.
  • Gvazdikėlių aliejus įvedamas į masažinio aliejaus pagrindą. Padeda sergant artritu, osteoartritu, malšina skausmą ir uždegimą.
  • Pagreitina žaizdų, įpjovimų gijimą. Paruoškite aliejinį losjoną ant reikiamo odos ploto.
  • Nuo spuogų.
  • Naudojimas aromaterapijoje: mažina stresą ir nervinę įtampą.
  • Tai kosmetinių balzamų ir kremų, parfumuoto vandens sudedamoji dalis.

Gvazdikėlių naudojimas

Kulinarijoje

  • Gvazdikėliai plačiai naudojami kulinarijoje kaip marinatų ir marinatų sudedamoji dalis. Jis įvedamas konservuojant agurkus ir pomidorus. Prieskonis yra naminio kečupo sudedamoji dalis.
  • Konditerijos gaminiuose dažnai naudojamas klasikinis gvazdikėlių, kardamono ir cinamono derinys. Prieskonis naudojamas kepiniams, pudingams ir punšams gardinti.
  • Gvazdikėliai gerai dera su juodaisiais pipirais. Toks mišinys naudojamas ruošiant mėsos patiekalus, padažus.

Ką naudinga žinoti! Gvazdikėlių aromatas yra gana intensyvus. Dėl šios priežasties prieskonį į patiekalus reikėtų dėti be fanatizmo. Priešingu atveju jis užgoš paties patiekalo skonį ir kvapą.

Medicinoje

  • Normalizuoja kraujospūdį.
  • Optimizuoja virškinamojo trakto funkcijas.
  • Odontologija: antiseptinės gvazdikėlių savybės panaudojamos taip: jei skauda dantį, galima kramtyti pumpurą.
  • Normalizuoja menstruacinį ciklą.
  • Peršalimo ligų terapija: sumaišykite žiupsnelį maltų gvazdikėlių pumpurų ir 1 valgomąjį šaukštelį medaus. Vartoti du kartus per dieną.
  • Esant sausam kosuliui: kramtykite gvazdikėlius su saldainiais-konditeriniais saldainiais (kad išvengtumėte deginimo pojūčio).
  • Antiparazitinė priemonė.
  • Sąnarių ligų (artrito, artrozės) gydymas.
  • Pumpurų nuoviru gydomi akių negalavimai. Jis taip pat šalina patinimus aplink akis.
  • Gvazdikėlių aliejus palengvina astmą.

Virškinimą gerinančios priemonės receptas

Reikia vartoti: - Kvapniųjų gvazdikėlių, kurių reikia vartoti:

  • 5 sausų gvazdikėlių pumpurų.
  • Stiklinės vandens

Paruošimo technologija:

  • Vandens virimo būdas: užvirinkite vandenį.
  • Kai vanduo pasieks virimo temperatūrą, sudėkite pumpurus.
  • Nuimkite nuo ugnies ir palaikykite 10 min. Filtruoti.
  • Vartokite du kartus per dieną tris dienas.

Vaistų nuo gerklės skausmo receptas

Antimikrobinis poveikis, kuriuo pasižymi gvazdikėliai, naudojamas kovai su mikroorganizmais ir su jais susijusiu gerklės skausmu.

Būtina vartoti:

  • Gerklę reikia: maltų gvazdikėlių - 1 šaukštelis.
  • ridikėlių - 1 valgomasis šaukštas
  • Medaus - 1 valg. š. medaus
  • Šiltas vanduo - stiklinė

Paruošimo technologija:

  • Sudėkite visus ingredientus ir užpilkite stikline vandens.
  • Gerklę skalaukite 2-3 minutes kelis kartus per dieną, kol būklė pagerės.

Kepenų gydimo priemonės receptas

Gvazdikėliuose yra eugenolio (cheminio junginio, kuris naudingas kepenims). Prieskonis gydo kepenų nutukimą ir poveikį po oksidacinio streso.

Būtina vartoti:

  • 5 džiovintų gvazdikėlių pumpurų
  • 1 puodelio vandens
  • 1 valgomasis šaukštas medaus

Paruošimo technologija:

  • Medaus ir medaus paruošimas: prieskonius užpilkite stikline verdančio vandens.
  • Uždenkite ir palaikykite 10 minučių.
  • Perkoškite ir įdėkite medaus.
  • Vartokite kartą per dieną dvi savaites

Ką reikia žinoti! Yra gvazdikėlių vartojimo kontraindikacijų.

Norint numesti svorio

Gvazdikėliuose yra nuostabaus vitaminų ir mineralų komplekso, juos galima įtraukti į įvairias dietas. Prieskoniai gerina virškinimą.

Namams

Intensyvus gvazdikėlių aromatas atbaido kraują siurbiančius vabzdžius. Aromatinė lempa su gvazdikėliais padės jų atsikratyti.

Neigiamas poveikis

  • Prieskonis didina skrandžio rūgštingumą, dėl to gali sukelti rėmenį.
  • Didina raumenų tonusą - tai labai nepageidautina nėščioms moterims.

Kontraindikacijos

  • Jaunesniems nei 2 metų vaikams.
  • Hipertenzija.
  • Nėštumas.
  • Lėtinis nuovargis.
  • Gastritas su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu.
  • Kepenų nepakankamumas.
  • Krono liga.

Gvazdikėliai turi stiprių antimikrobinių savybių, kurios buvo patvirtintos naujausiais tyrimais. Eugenolis, esantis gvazdikėliuose, pasirodė esąs veiksmingas kovoje su įvairiomis bakterijomis, įskaitant stafilokokus.

Prisijunkite prie mano kanalo:

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 14:16, 2024-12-08
Ar žinojote, kad gvazdikėliai ne tik pagardina mūsų patiekalus, bet ir turi galingų gydomųjų savybių? Pasidalinkite savo patirtimi su šiuo prieskoniu komentaruose – galbūt turite savo receptų arba naudingų patarimų!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-01-19 laikas 15:04 Receptai Drėkinamoji varškės ir medaus kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Varškė, Skystas medus, Kiaušinis

Skaityti daugiau

2020-06-30 laikas 14:46 Receptai Triušienos maltiniai su pievagrybių traškučiais ir gaiviomis salotomis
Jeigu kada nusipirksite maltinukus mėsainiams, tai žinokite, kad nėra būtina iš jų gaminti mėsainius. :) Tiesiog juos iškepame ir patiekiame su mėgiamais garnyrais. Apie visa tai plačiau recepte, skaitom!

Skaityti daugiau

2020-09-11 laikas 10:25 Receptai Makaronai: Baravykai su spagečiais, šonine ir grietinėle
Šį kartą atėjo eilė makaronams (tiksliau spagečiams) su grybais. Rezultatas: labai skanus, lengvai pagaminamas patiekalas mano virtuvėje, kurį įtrauksiu į sąrašą "gaminti vėl, kai bus namuose grybų".

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-08 laikas 12:33 Mėlynės: nauda sveikatai, maistinės savybės ir moksliniai atradimai
Šiame straipsnyje išnagrinėsime mėlynių naudą, maistines savybes, kalorijas, kaip organizmas jas įsisavina, ką pašalinti, kad patiekalai būtų pilnaviduriai, ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Pasiruoškite atrasti, kodėl mėlynės vadinamos s...

Skaityti daugiau

2025-08-08 laikas 12:02 Svogūnai: nauda sveikatai, maistinės savybės ir moksliniai atradimai
Šiame straipsnyje pasinersime į naujausius mokslinius atradimus apie svogūnų naudą, jų maistines savybes, kalorijas, kaip organizmas jas įsisavina, ir kaip paruošti pilnavidurį patiekalą, išsaugant visas naudingas medžiagas. Ar esate pasiruošę atrast...

Skaityti daugiau

2025-08-08 laikas 10:11 Ežiuolės: nauda sveikatai, maistinės savybės ir moksliniai atradimai
Sužinokite apie ežiuolių (Echinacea) naudą sveikatai, maistines savybes, kalorijas, prarandamas medžiagas gaminimo metu ir jų poveikį onkologinėms ligoms. Naujausi moksliniai tyrimai ir praktiniai patarimai!

Skaityti daugiau

2025-08-08 laikas 08:03 Didžiosios Gizos piramidės mįslė: ar nežinoma civilizacija pastatė ją prieš 12 500 metų?

Šiame straipsnyje nagrinėsime Hancocko teoriją, naujausius mokslinius paaiškinimus, galimus kosminius poveikius ir kaip šios diskusijos veikia mūsų emocinę sveikatą, įskaitant onkologinių ligų riziką.

Skaityti daugiau

2025-08-08 laikas 07:53 Tarpžvaigždinis debesis, pakeitęs Žemę: kaip kosmosas formavo Homo sapiens evoliuciją
Šis įvykis ne tik pakeitė Žemės atmosferą, bet galimai turėjo įtakos žmogaus evoliucijai. Šiame straipsnyje nagrinėsime šią hipotezę, mokslinius paaiškinimus, galimus pavojus ateityje ir kaip šie kosminiai procesai siejasi su mūsų sveikata, įskaitant...

Skaityti daugiau