Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Rugsėjo » 1

Uralo kalnuose rasta medinė skulptūra yra seniausia pasaulyje

Pasirodo, kad medinė skulptūra, kuri prieš šimtmetį Rusijoje buvo ištraukta iš durpynų, yra net du kartus senesnė už patį Stounhendžą.

1890 metais Uralo kalnuose rasta „Shigir Idol“ yra  seniausia medinė skulptūra pasaulyje. Jos amžius siekia net 11 tūkst. metų.

Skulptūra vaizduoja žmogų, ant kurio yra išraižyti paslaptingi senoviniai simboliai, kurių mokslininkams dar nepavyko iššifruoti. Paaiškėjo, kad medinis stabas yra net 1,5 tūkst. metų senesnis, nei buvo manyta anksčiau.

Vokietijoje, Manheime, mokslininkai šios skulptūros amžiui nustatyti pritaikė patį moderniausią radiometrinio datavimo metodą, kuris vadinasi masių spektometrija.

Žemutinės Saksonijos kultūrinio paveldo departamento profesorius Thomas Terbergeris, kuris priklauso komandai nustačiusiai tikrąjį stabo amžių, sakė, kad rezultatai „pralenkė jų lūkesčius“.

„Tai itin reikšminga data tarptautinei mokslinei bendruomenei. Ji svarbi bandant suprasti, kaip vystėsi civilizacija, Eurazijos menas ir žmonija iš esmės.

Dėl šio atradimo galime teigti, kad tais laikais, prieš 11 tūkst. metų, medžiotojai, žvejai ir rinkėjai Uralo regione buvo išsivystę ne mažiau nei ūkininkai Artimuosiuose Rytuose“, – kalbėjo T.Terbergeris.

Šiuo metu skulptūra yra demonstruojama Rusijoje, Jektaerinburge esančiame Sverdlovsko istorijos muziejuje. Šaltinis iš šio muziejaus pasakojo, kad praslinkus 107 metams nuo jos radimo, mokslininkai pirmą kartą skulptūros amžių nustatyti bandė 1997 metais.

„Pirmieji radiometrinio matavimo bandymai parodė, kad skulptūra yra 9,5 tūkst. metų senumo. Tai sukėlė daug ginčų mokslinėje bendruomenėje.

„Tam, kad abejonės būtų išsklaidytos, o rezultatai žinomi ir pripažinti, buvo nuspręsta tyrimus atlikti dar kartą, pasitelkus naujausias technologijas“, – aiškino šaltinis.

Mokslininkai spėja, kad painios skulptūroje išraižytos runos – tai užšifruota senovinė informacija apie visatos kilmę.

Muziejaus šaltinis šią skulptūrą pavadino „raktu į Eurazijos meno supratimą“.

Originaliai ši skulptūra buvo 5,3 metrų aukščio. Bet sovietinio laikotarpio metu kelios jos dalys dingo. Dabar liko tik 2,8 metro ir eskizai, kuriuos 1914 metais nupiešė žymus vietinis archeologas Vladimiras Tolmačevas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.11.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

10.11.2019 laikas 13:45 Receptai – Patiekalai Nepakeičiamas griliažinis tortas: vaikystės nostalgija
Planuojate savo artimuosius palepinti saldžiais gaminiais? Išbandykite griliažinį pyragą, kuris ne tik sukels vaikystės nostalgiją, bet sužavės ir visą šeimą.

Skaityti daugiau

20.11.2019 laikas 15:39 Receptai – Patiekalai Paprasti, bet ne prasti naminiai sausainiai
Gaminame. Naminiai sausainiai. Sviestą ir grietinę išimame iš šaldytuvo ir palaikome kambario temperatūroje 2-3 valandas. Orkaitę įjungiame kaisti iki 180 laipsnių. Skardą išklojame kepimo popieriumi.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau