Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Lapkričio » 30

Pasninkas – organizmo valymo metas. Paskutinė pasninko diena

Nuo lapkričio 30 d. prasideda adventas – laiko tarpas, kai laukiama Kristaus gimimo. Pagal senus papročius, per adventą žmonės pasninkauja, nevalgo mėsos ir riebių patiekalų, kad organizmas išsivalytų bei pasiruoštų naujiems metams.

Istorijos vingiais

Per pasninką žydai susilaikydavo nuo maisto ir vandens. Tai trukdavo visą dieną – nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Taip pat susilaikydavo nuo linksmybių, vengdavo praustis ir ilgai melsdavosi.

XVI–XVIII a. lietuviai ir lenkai tituluoti kaip griežčiausiai besilaikantys pasninko visoje Europoje. Negalėdami valgyti mėsos, kiaušinių, pieno produktų bei neturėdami gausaus jūrų gėrybių pasirinkimo, jie kūrė paprastus patiekalus. Per pasninką gertas aguonų pienas, kuris pakeitė įprastą pieną. Taip pat valgyta cibulynė – žemaitiška sriuba su silke ir svogūnais.

Kitose Europos šalyse, ypač Italijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, taip pat laikytasi griežto pasninko. Šiaurės Europoje jo laikytasi laisviau, turtingieji valgė netgi prabangius žuvies patiekalus, o prasčiau gyvenantys beveik badavo, nes negalėjo įpirkti žuvies ir silkės.

Pasninkas nėra badavimas

Iki šiol pasninkas prilyginamas badavimui, tačiau taip nėra. Žmonės pasninkauja nuo seno, o tai daryti galima nekenkiant organizmui. Pasninkas – tai tam tikro maisto ribojimas. Per jį valgoma sočiai kartą per dieną, o dar kelis sykius užkandama. Dažniausiai sočiausi būna pietūs, o pusryčiams ir vakarienei renkamasi lengvesnius patiekalus. Žinoma, per pasninką rekomenduojama nevalgyti mėsos. Tačiau jei žmogus dirba sunkų fizinį darbą, nevalgant mėsos gali trūkti jėgų, todėl derėtų elgtis protingai. Be to, daugiausia žmonių šio produkto atsisako tik tam tikromis dienomis, tarkime, per Didįjį penktadienį.

Laikytis pasninko nederėtų nėščioms ir žindančioms moterims, vaikams, seneliams, ligoniams bei dirbantiems sunkų fizinį arba protinį darbą. Sveikas žmogus, laikydamasis pasninko, gali išties padėti savo organizmui. Tačiau nevertėtų persistengti ir pradėti badauti. Atsisakyti mėsos ir riebaus maisto nėra blogai. Svarbiausia – žinoti, kuo juos pakeisti, kad nekamuotų nuolatinis alkis. Be to, per pasninką reikia gerti daug skysčių!

Paskutinė pasninko diena

Kūčių diena laikoma paskutine pasninko diena. Tą vakarą visa šeima sėda prie stalo ir vaišinasi neriebiais patiekalais: silke, žuvimi, grybais, įvairiais blyneliais bei mišrainėmis. Kaip ir per adventą, taip ir per Kūčių vakarienę nevartojami pieno bei mėsos patiekalai. Taip pat atsisakoma kiaušinių, sviesto ir majonezo. Juos galima pakeisti sojomis, pupelėmis arba riešutais. Pagal senus papročius, Kūčių vakarienė buvo skirta šeimos narių santykiams sustiprinti. Visi valgiai tarsi simbolizuodavo šeimynykščius. Duona, kviečiai, avižų kisielius buvo tėvo žemdirbio indėlis Kūčių stalui. Rauginti kopūstai, burokėliai, daržovės – namų šeimininkės motinos dalis, o grybai, riešutai bei uogos – vaikų ir senelių paveldas Kūčių stalui. Kūčioms ruošiamas maistas neturi būti riebus. Nors būtina paragauti visų 12-os patiekalų, tačiau nevalia persivalgyti.

Naminė duona su sėklomis

Naminė duona su sėklomis

100 g apie 250 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

  • 2 šaukštai sezamų sėklų
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų
  • 2 šaukštai saulėgrąžų
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 380 ml vandens
  • 70 g avižinių dribsnių
  • 50 g avižų
  • Šaukštelis geriamosios sodos
  • Šaukštelis cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • 90 g miltų

Gaminimas

Krakmolą sumaišyti su vandeniu ir sėklomis. Tada sudėti likusius ingredientus ir išminkyti tešlą. Ją dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius riekelėmis.

Silkė su daržovėmis

Silkė su daržovėmis

100 g apie 190 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

  • 400 g silkės
  • Virtas burokėlis
  • Svogūnas
  • 150 g raugintų arba marinuotų agurkų
  • 50 ml vandens
  • 2 šaukštai acto
  • Šaukštelis cukraus
  • Žalumynų papuošti

Gaminimas 

Silkę mirkyti vandenyje apie 30 min. Tada susmulkinti. Daržoves susmulkinti ir sumaišyti su silke. Vandenį sumaišyti su actu ir cukrumi. Gautu mišiniu apšlakstyti silkę. Patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

Žuvis tešloje

Žuvis tešloje

100 g apie 240 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

  • 1 kg mėgstamos žuvies filė
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštelis žuvies prieskonių
  • Aliejaus kepti

Tešlai:

  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 100 ml vandens
  • 150 g miltų
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

Žuvį supjaustyti gabalėliais, apšlakstyti citrinos sultimis ir apibarstyti žuvies prieskoniais.

Krakmolą sumaišyti su vandeniu, miltais ir pagardinti druska.

Žuvies gabalėlius pamirkyti gautoje tešloje ir kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekti karštus.

Sveiki paplotėliai

Sveiki paplotėliai

100 g apie 240 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

  • 300 g kopūsto
  • Raudona paprika
  • 100 g cukinijos
  • 200 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštelis ciberžolių
  • Šaukštelis kuminų
  • 20 ml vandens
  • Aliejaus virti
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

Daržoves susmulkinti. Tada sumaišyti su likusiais ingredientais, pagardinti druska ir išminkyti tešlą. Iš jos formuoti paplotėlius ir virti įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių apie 8 min., kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

Vegetariškos salotos

Vegetariškos salotos

100 g apie 75 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

  • 2 burokėliai
  • Ropė
  • Obuolys
  • Poras
  • 10 g krapų

Padažui:

  • 20 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Burokėlius, ropę išvirti ir nulupti. Burokėlius sutarkuoti, ropę susmulkinti. Obuolį nuskusti ir susmulkinti. Porą ir krapus taip pat susmulkinti.

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais.

Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

Voveraitės su žalumynais

Voveraitės su žalumynais

100 g apie 60 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

  • 400 g voveraičių
  • 50 g krapų
  • 50 g petražolių
  • 50 g bazilikų
  • 100 g špinatų
  • Svogūnas
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Voveraites kepti ant silpnos ugnies apie 15 min. Tada suberti smulkintus špinatus, svogūną ir kepti dar apie 5 min. Tuomet sudėti smulkintus žalumynus, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 10 min. Galima patiekti su duona arba bulvėmis.

Naminis vyšnių kisielius

Naminis vyšnių kisielius

100 ml apie 80 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

  • 400 g vyšnių be kauliukų
  • 3 l vandens
  • 300 g cukraus
  • 4 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • Cinamono lazdelių papuošti

Gaminimas

Vandenį užvirinti. Tada suberti vyšnias, cukrų ir virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Krakmolą sumaišyti su šlakeliu vandens ir išmaišyti. Į kisielių pamažu supilti krakmolą ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Patiekti papuošus cinamono lazdelėmis.

Šaltinis priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-09-18 laikas 06:56 Receptai Klasikinis tiramisu receptas

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su 3 v.š. cukraus, kaitindami garų vonelėje, gerai išsukite el. maišytuvu. Įpilkite vanilės ekstraktą, sudėkite maskarponės sūrį ir gerai išmaišykite.

Skaityti daugiau

2020-12-02 laikas 23:11 Receptai Morkų ir silkės užtepėlė (arba įdaras šaukšteliams ar krepšeliams)
Tokia morkų ir silkės užtepėlė labai tinka tiek Canape Spoons valgomiesiems šaukšteliams įdaryti, tiek tepti ant duonos arba paskrudinto batono. Taip pat užtepėlę nuostabu dėti ir į valgomuosius krepšelius.

Skaityti daugiau

2019-08-28 laikas 20:40 Receptai Pusryčiai tinginiams – nerealiai skanu

Kvapnus ir sotus patiekalas, kuriuo galite maitinti visą šeimą! Receptas tinginiams, specialiai savaitgaliui! Per kelias minutes paruošite skanų patiekalą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-30 laikas 20:40 Chaosas Vokietijoje: 100 Libano klano narių sukėlė kraujo praliejimą Heiligenhaus gatvėse
Šokiruojantis chaosas Heiligenhaus mieste, Vokietijoje, kur 100 Libano klano narių susirėmė. Sužinokite apie kraujo praliejimą ir policijos atsaką šioje sukrečiančioje istorijoje.

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 18:18 Mėnulis: Kosminis Laivas ar Žemės Apsauga? Paslaptys, Kurios Stebina
Ar Mėnulis yra kosminis laivas, saugantis Žemę, ar natūralus dangaus kūnas? Sužinokite apie paslaptingas Mėnulio anomalijas ir teorijas. Šiame straipsnyje atskleisime Mėnulio paslaptis, kurios verčia manyti, kad jis gali būti ne tik natūralus dangaus...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:57 Paslaptingas Vang Hu Grįžimas: Požeminė Ktonų Civilizacija ir Neįmenamos Paslaptys
Vang Hu grįžo po 5 metų šachtos griūties, teigdamas gyvenęs su Ktonais. Atraskite šią neįtikėtiną požeminę istoriją! Jo istorija, kupina neįtikėtinų detalių apie požeminius tunelius, sveikatą atkuriančią mitybą ir net dantų regeneraciją, sukrėtė ne t...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 17:49 Paslaptingi Laivai Kalifornijos Dykumoje: Ispanų Galeonai ir Neįmenamos Paslaptys
Paslaptingi senoviniai laivai, randami Kalifornijos dykumose, kelia klausimų: kaip jie ten atsidūrė? Sužinokite apie ispanų galeonus ir jų paslaptis! Šios istorijos, apipintos legendomis apie ispanų galeonus, vikingų laivus ar net ateivių įsikišimą, ...

Skaityti daugiau

2025-06-30 laikas 16:56 Smurtas Prancūzijoje: Tragiškas nužudymas Gagny traukinių stotyje ir smurto artimoje aplinkoje problema

Smurtas Gagny traukinių stotyje atskleidžia smurto artimoje aplinkoje krizę. Sužinokite, kaip užkirsti kelią tokioms tragedijoms.

Skaityti daugiau