Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Birželio » 29

Tarkuoti Krienai Liaudies Medicinoje (Krienų Receptai)

Valgomasis krienas (Armoracia rusticana) – daugiametis, 40-120 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis trumpas, šaknys ilgos, storps. Stiebas status, šakotas. Pamatiniai lapai pailgi, širdiškais arba apvaliais pamatais, ilgakočiai, sudaro skrotelę; viduriniai – plunksniškai suskaldyti, trumpakočiai; viršutiniai – linijiški, beveik lygiakraščiai, bekočiai. Balti žiedai susitelkę į kekes. Vaisius – pailga ankštara.

Valgomasis krienas yra prieskoninė daržovė, todėl Lietuvoje daug kur auginamas (Taip pat skaitykite: kas padeda užauginti stambią ir tiesią krieno šaknį). Sulaukėjęs krienas aptinkamas šlapiose pievose, upių pakrantėse. Žydi gegužės-liepos mėnesiais.

Vaistams vartojamos šviežios augalo šaknys, rečiau lapai. Augalas kaupia glikozidą sinigriną, todėl krienas yra aštraus kvapo ir skonio. Jis dirgina burnos gleivinės receptorius, dėl to žadina apetitą.

Liaudies medicinoje apetitui žadinti, virškinamojo trakto ligoms gydyti (hipoacidinis gastritas, žarnyno atonija) vartojamos iš sutarkuotų krienų šaknų išspaustos sultys. Tuo pačiu tikslu galima vartoti ir šaknų vandeninę ištrauką (gaminama santykiu 1:10) bei šaknų košelę.

Daug krienų vartoti nepatartina, nes, labai sudirginus skrandžio ir žarnyno gleivinę, gali atsirasti neigiamų reiškinių (skrandžio skausmai, vėmimas, viduriavimas). Jei padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, yra skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos ar uždegimai, nesveiki inkstai ar kepenys, vietoje krienų reikėtų vartoti švelnesnius prieskonius.

Turi krienas ir baktericidinių savybių. Jas augalui suteikia šviežių šaknų sultyse esantis lizocimas. Vandeniu praskiestomis sultimis patariama skalauti burnos ertmę ir gerklę nuo anginos, tonzilito. Manoma, kad augalo preparatai veiklūs ir prieš virusus.

Susmulkintas krieno šaknis galima vartoti kaip odą dirginantį, skausmą slopinantį vaistą (dirginant odą nestiprus, bet nuolatinis varginantis skausmas tampa nebe taip juntamas) sergant radikulitu, artritu, reumatu, podagra ir kitomis ligomis. Krieno šaknų kompresai veikia silpniau, negut garstyčių trauklapiai.

Skausmą prislopina ir augalo lapai. Nuskinti jie nuplaunami 40-50 laipsnių karščio vandeniu ir, uždėti ant skaudamos vietos, laikomi 20-30 min. Šilumai palaikyti ant lapų uždedama guminė arba elektrinė šildyklė. Krienų šaknų ištraukos anksčiau žmonės lašindavo į pūliuojančią ausį, skalaudavo ja pūliuojančias, sunkiai gyjančias žaizdas.

Kaip kosmetinė priemonė vartojama krieno ir obuolių košelė (1:1) veido kaukei ir 40% spiritinė krieno ištrauka veido pigmentinėms dėmėms blankinti.

Krienas yra puikus prieskonis. Susmulkinti ir atitinkamai paruošti krienai vartojami su mėsos, žuvies patiekalais, kiaušiniais. Krieno lapų dedama į rauginamus agurkus, sūdomus grybus.

Augalo nepatartina vartoti sergantiems ūmiais ir lėtiniais virškinamojo trakto uždegimais, esant audinių pabrinkimams dėl inkstų funkcijos nepakankamumo.

Augalai, krienai, liaudies medicina, liaudies receptai

Tarkuoti krienai

Pavasaris ir ruduo – geriausias laikas kasti krienus, nes tuomet naminiai krienai sukaupę daugiausia maisto medžiagų. Pavasarį jos laukia, kai sušilus orui galės išleisti didžiulius lapus, o atėjus rudeniui kaupia atsargas žiemai.

Jei pavasarį žemės jau nebekausto įšalas, pamatysime pasirodančius krienų lapelius, kurie bus alyvinės spalvos, labiau ūgtelėję bus įgavę žalią spalvą.

Jei pavasaris vėlyvas, nauji krienų lapai neskuba išlįsti, tad geras būdas juos aptikti – ieškoti sudžiuvusių pernykščių lapų. Jie išduoda kurioje vietoje kasdami rasite gerą krieno šaknį.

Kasant krienus reikalingas tvirtas kastuvas ir kantrybė. Krienų šaknys kartais driekiasi gilyn, kartais auga horizontaliai, tad norint kuo didesnę šaknies dalį išsikasti, gali tekti nemažai paprakaituoti. Jei krienus imsite traukti rankomis, didelė tikimybė, kad šaknis nutrūks, o jums liks tik mažas šaknies gabalėlis, tad daugiau naudokitės kastuvu, o ne vien rankomis.

Krienų paruošimas

Iškastus krienus nuplauname ir apskutame.

Sudėtingiausia dalis – krienų tarkavimas. Tam geriausiai tinka elektrinės bulvių tarkavimo mašinėlės, galima tarkuoti ir rankomis, tačiau bus „daug liūdniau“.

Sutarkavus krienus jau galima naudoti, tačiau bus daug skaniau jei užpilsite marinatu. Jis ruošiamas taip:

  • 0,5 l vandens
  • 1 kupinas šaukštas druskos
  • 1 kupinas šaukštas cukraus
  • 2 šaukštai acto.

Paruoštą marinatą sumaišome su 1l tarkuotų krienų,  sudedame mišinį į mažus sandariai uždaromus stiklainius, laikome vėsioje vietoje.

Užpylus marinatu, prieš vartojimą reikia leisti šiek tiek pastovėti.

Krienai linkę išgaruoti, tad ruoškite tokį kiekį, kokį žadate greitai sunaudoti, pastovėjęs krienas tampa nebe toks aštrus, gali atsirasti kartokas skonis.

Ką daryti, kad tarkuojant krienus negraužtų akių?

Visi žino, kad krienai turi aštrų ne tik skonį, bet ir kvapą. Tad jei nusprendėte patys tarkuoti krienus tai darykite gerai vėdinamoje patalpoje. Taip pat galite būti užsidėję dujokaukę, ar tiesiog atvėrę langus ar įjungę virtuvės gartraukį (šį efektyvų metodą patvirtino net du bandžiusieji žemiau komentaruose).

Rašo zolininkas.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-05-19 laikas 16:04 Receptai Liaudiški patarimai kaip gydytis linų sėmenimis
Plaukų stiprinimui - išsiplovus plaukus, praskalauti linų sėmenų nuoviru - 2 šaukšteliai linų sėmenų užpilame dviem stiklinėm vandens, paviriname apie 10 minučių, leidžiame nusistovėti bei atvėsti, tuomet nukošiame. Vočių gydymui ...

Skaityti daugiau

2019-06-20 laikas 06:02 Receptai Baklažanai su česnaku

Baklažanai ne visada gali būti skanūs, net galima pasakyti, kad jie tik mėgėjams. Tačiau viskas slypi teisingame jų paruošime. Mes skubame pasidalyti su jumis tokios įdomios daržovės paruošimo receptu, kad ji gali būti tokia sk...

Skaityti daugiau

2020-03-28 laikas 19:59 Receptai Labai Skanu. Aštraus Pomidorų Padažo Receptas

Pradžiai nuplauk baklažanus ir pipirus, nusausink ir išdėliok ant skardos. Kepk daržoves įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje. Pipirus išimk po 30 min, o baklažanus kepk apie valandą. Tuo metu užsiimk pomidorais. Gerai juos n...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-21 laikas 20:27 🌿 4K Miško Ramybė 2025: Paukščių Čiulbėjimas ir Gamtos Garsai Vasarą
Pasinerkite į Lietuvos miškų ramybę su šiuo įspūdingu 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykite natūralių miško garsų – melodingo paukščių čiulbėjimo, švelnaus medžių ošimo ir subtilios miško gaivos, įrašytos stereo garsu be jokio redagavimo....

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 18:56 Česnako Nauda Sveikatai: Cheminė Sudėtis, Poveikis ir Receptai
Česnakas stiprina imunitetą, gerina širdies sveikatą ir kovoja su infekcijomis. Sužinokite jo cheminę sudėtį, poveikį ir liaudies receptus! Šiame straipsnyje aptarsime česnako cheminę sudėtį, poveikį organizmui, liaudies medicinos receptus ir mokslin...

Skaityti daugiau

2025-06-21 laikas 15:47 Mikroorganizmai Antarktidoje: Gyvybės Paslaptys Ledo Karalystėje
Naujas mokslinis atradimas Antarktidoje atskleidžia, kaip mikroorganizmai išgyveno prieš 700 mln. metų. Sužinokite apie fosilijas, kosmoso tyrimus ir psichinės sveikatos svarbą! Šis tyrimas ne tik keičia mūsų supratimą apie gyvybės evoliuciją, bet ir...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau