Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Sausio » 31

Vietoj Makaronų - Soros

Soros. Jų tikrai reikėtų įtraukti į patartinų vartoti maisto produktų sąrašą, nes sorose gausu veikliųjų antioksidantų.

Kas yra soros? Toks klausimas galėtų kilti ne vienam jaunam žmogui. Mūsų klimato sąlygomis šis produktas nelabai populiarus, bent ne šiuo metu, tačiau soras tikrai pažįsta vyresnio amžiaus asmenys, taip pat paukščiai, kurių maiste jų neretai būna. Bet sorų gali valgyti visi, todėl verta geriau susipažinti su jomis.

Gausu antioksidantų

Soros - geras B grupės vitaminų šaltinis, taip pat jose yra daugiau nei 50 proc. per dieną reikalingos mangano dozės. Soros aprūpins organizmą geležimi, magniu, fosforu, cinku, o jie visi yra vertingos ir reikalingos mineralinės medžiagos. Soras tikrai reikia priskirti prie maisto racione pageidaujamų produktų, nes jos pasižymi nemaža antioksidantų koncentracija ir dideliu jų aktyvumu.

100 g sorų (nepagaminto produkto) maistinė vertė

  • Energinė vertė - 353 kcal
  • Angliavandeniai, bendri - 72 g
  • Ląstelienos - 3,2 g*
  • Krakmolo - 68,2 g
  • Cukrų - 0,6 g
  • Baltymų - 11,2 g
  • Riebalų - 2,9 g

* Priklausomai nuo sorų rūšies būna ir daugiau (iki pat 12,5 g)

Neturi glitimo

Vengiate glitimo dėl celiakijos ar dėl kitų priežasčių? Soros tikrai gali tapti jūsų sąjungininkėmis. Jose nėra glitimo, nes jos priklauso prie miglinių šeimos sėklinių augalų grupės, todėl šio produkto galima drąsiai valgyti. Reikia tik įsitikinti, ar grūdai ir miltai nėra perdirbti vienoje gamykloje su glitimo turinčiais produktais.

Sorų daugiausia auginama Afrikoje ir Azijoje. Besivystančiose šalyse užauginama 97 proc. visų sorų.

Sorose esama vandenyje netirpios ląstelienos, galinčios slopinti tulžies akmenų formavimąsi.

Kaip jos atrodo?

Soros panašios į mažus apskritus grūdelius, ir aš jas tikrai galėčiau supainioti su kukurūzų koše. Prisipažinsiu, man anksčiau atrodė, kad sorų ir kukurūzų košės - sinonimai. Galbūt taip buvo todėl, kad abiejų košių pavadinimai panašūs, nes kukurūzų košė taip pat vadinama polenta.

Sorų grūdelių spalva varijuoja nuo baltos iki pilkos ir nuo geltonos iki raudonos. Kol kas esu ragavusi tik geltonų.

Priklausomai nuo pagaminimo būdo, soros gali būti panašios j bulvių košę, ryžius, bulgurą ar perlines kruopas.

Soros, kukurūzai, maistas, sveikata, mityba

Panašumas su kukurūzų koše (polenta)

Reikia pasakyti, kad košės yra panašios ne tik pagal pavadinimą ir išvaizdą, taip pat yra panaši jų maisto vertė ir pritaikymas kulinarijoje.

Polenta - tai smulkinti kukurūzų grūdai, geras B grupės vitaminų šaltinis, taip pat joje yra geležies, magnio, cinko ir fosforo. Polentos sudėtyje esama ir tokių vertingų antioksidantų kaip liuteino, zeaksantino, kavos rūgšties ir kitų, kurie naudingi sveikatai, ypač akių ir odos būklei.

100 g kukurūzų košės (nepagaminto produkto) maistinė vertė

  • Energinė vertė - 365 kcal
  • Angliavandenių, bendrų - 75,4 g
  • Ląstelienos - 3,9 g
  • Krakmolo - 69,3 g
  • Cukraus -1,5 g
  • Baltymų - 9,3 g
  • Riebalų-3,8 g

Polentą irgi galima gaminti tiek kaip sūrų, tiek saldų patiekalą, tik, jei įsigysite greitai pagaminamos kukurūzų košės, turėkite omenyje, kad jos maistinė vertė bus mažesnė, nes išorinis apvalkalas ir gemalas bus pašalinti. O parduotuvėse kaip tik tokios daugiausia ir siūloma, nes retas žmogus turi laiko virti košę kone valandą.

Soros, kukurūzai, maistas, sveikata, mityba

Jei lyginsime sorų kruopas su visų grūdo dalių kukurūzų kruopomis (su grūdo apvalkalu ir gemalu), tai abi košės lygiavertės. Tačiau, jei lyginsime sorų su greitai pagaminama kukurūzų koše (gaminimo laikas - iki 10 min.), tuomet soros tikrai yra vertingesnės.

Sorų košei pagaminti prireiks apie 20 min. - tai nei daug, nei mažai, bet galite būti tikri, kad pagamintas maistas bus vertas laukimo. Tiesa, noriu pabrėžti, kad valgyti sorų kasdien nepatarčiau, nes jose esama taip pat antimaistinių medžiagų, kurios trukdo kai kurių mineralinių medžiagų absorbcijai (tai nėra svarbu, kai mityba įvairi).

Eva Kataja

Šaltiniai:

  1. http://www.fao.Org/3/t0818e/T0818E0b.htm
  2. J Food Sci Technol, 2014 m. birželis; 51(6):1021-1040
  3. Tarptautinis žurnalas „Ko gydytojai tau nepasako“. Medžiaga parengta pagal straipsnį „Soros“.

Kaip pagaminti sorų?

1) Pirmiausia nuskalaukite sorų grūdus siete. Jei norite turėti purių grūdų, tai galima daryti keletą kartų.

2) Berkite į puodą 1 dalį (pvz., 100 g) ir įpilkite 3 dalis (300 ml) vandens, sultinio, pieno ar ko nors kito.

3) Virkite maždaug 20 min.

4) Jei norite, kad soros turėtų į bulvių košę panašią konsistenciją, kartkartėmis pamaišykite jas. Savo ruožtu, jei norite, kad konsistencija būtų panašesnė į ryžius, uždenkite puodą ir palikite kaitintis.

Idėjos receptams

  • Gaminkite kaip košę pusryčiams, pietums ar vakarienei, gardindami džiovintais vaisiais, riešutais ir sėklomis.
  • Sumalkite nepagamintų sorų maisto trintuvu ir turėsite sorų miltų, kuriais galima drąsiai papildyti tešlą gaminant duonos ar keksiukų.
  • Virtomis ir ataušintomis soromis galima papildyti daržovių salotas su vištiena arba tofu. Palaistykite jas mėgstamiausiu užpilu (pvz., aliejaus ir citrinų padažu), ir patiekalas paruoštas.
  • Pakeiskite soromis ryžius ar bulves - tai bus puikus garnyras prie karštų patiekalų.

Maisto medžiagos grūdiniuose augaluose be glitimo:

Soros, kukurūzai, maistas, sveikata, mityba

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-11-28 laikas 08:58 Receptai Kreminis Juodojo Šokolado Pudingas
Virtuvė tavo namuose. Skaniai ir saldžiai: kreminis juodojo šokolado pudingas. Pasigaminkime namuose skanų pudingą. Paruoštą masę supilstykite į mažus indelius ir palaukite, kol atvės iki kambario temperatūros. Atvėsus, dėkite į š...

Skaityti daugiau

2018-09-12 laikas 08:43 Receptai Vaistažolių mišiniai miežio gydymui
Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Miežis liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai miežio gydymui, receptai nuo miežio, miežio gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradi...

Skaityti daugiau

2017-11-08 laikas 14:26 Receptai Skatinanti prakaitavimą arbata (ramunėlės, juoduogio šeivamedis)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas, prakaitavimas. Ingredientai: ramunėlės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-14 laikas 13:49 Kanados vyriausybė paskelbė planus eutanazuoti karo veteranus siekdama sumažinti išlaidas
Kanados Bendruomenių rūmuose karo veteranas Kelsi Sheren atskleidė nerimą keliančią informaciją apie Kanados vyriausybės planus eutanazuoti karo veteranus siekiant sumažinti išlaidas.

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 19:19 Pensilvanijos moteris laikinai laimėjo prieš privalomąjį išmaniųjų skaitiklių įdiegimą
Pensilvanijos moteris, kurios negalia pablogėjo dėl išmaniųjų skaitiklių skleidžiamo belaidžio spinduliavimo, laimėjo laikiną teismo sprendimą, leidžiantį jai toliau naudoti mechaninį skaitiklį, kad išvengtų spinduliavimo. Teisėjas taip pat įpareigoj...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau