Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 8

Ant šio didžiulio trikeratopso rasta nešvarių kovų pėdsakų

Naujai pažvelgus į trikeratopso (Triceratops) skeletą, galima daryti prielaidą, kad kartą šiam dinozaurui į galvą smogė kitas jo rūšies atstovas.

Unikali trikeratopso galva su trimis ragais yra didelė šios rūšies šlovės dalis, tačiau mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti, kaip jis kadaise naudojo savo neįprastą, raukšlėtą kaukolę.

Didelės kaulinės skraistės triceratopso galvos gale dažnai būna išvagotos dūrių ir lūžių, todėl kai kurie ekspertai daro prielaidą, kad šis žolėdis buvo dygliuotas su savo rūšies gyvūnais, o gal net ir su savo plėšrūnais, tokiais kaip tiranozauras rex

Norėdamas apsisaugoti, trikeratopsas galėjo naudoti savo ragus kaip ginklus, o skraistę - kaip skydą. Tačiau yra ir kitų paaiškinimų.

Kai kurie ekspertai mano, kad kaklo skraistės pažeidimai yra natūralaus senėjimo požymiai, o kiti įtaria, kad skraistės yra dekoratyvinės, naudojamos siekiant padaryti įspūdį kitos lyties atstovams ar tos pačios lyties konkurentams.

Dabar į diskusijas įsitraukė vienas didžiausių kada nors rastų trikeratopso skeletų, kuris padarė didelį įspūdį. 

Skeletas pramintas Didžiuoju Džonu (Big John); 2014 m. jį aptikę tyrėjai pastebėjo, kad jo kaklo skraistė buvo visiškai pradurta.

Peršauta žaizda, rasta ant Big John'o kaklo keteros.
Peršauta žaizda, rasta ant Big John'o kaklo keteros. (Ferrara A. ir Briano I.)

Dabar ekspertai, pažvelgę į keterą pro mikroskopą, rado įrodymų, kad triceratopsas buvo užpultas savo rūšies atstovų, kai jam buvo atsukta nugara.

Anksčiau paleontologai, remdamiesi žaizdomis ant kaklo skraistės, sugalvodavo, kokiais būdais trikeratopai galėjo kovoti tarpusavyje. Pavyzdžiui, dinozaurai galėjo susikabinti viršutiniais ragais arba naudoti nosies ragą kaip ginklą.

Tačiau nė vienas iš šių kovos būdų nepaaiškina Didžiojo Džono žaizdos.

"Atrodo, kad žaizda veikiau buvo padaryta iš už Didžiojo Džono nugaros, kai varžovo ragas prasiskverbdavo pro skruostą, o tada nuslinkdavo link rostverko, suteikdamas šiam pažeidimui rakto skylutės formą", - rašo autoriai.

Galbūt vietoj to, kad kaklo apvadas gintų dinozauro kūną nuo užpuolimo galva, šie dideli kauliniai skydai saugojo trikeratopso galvą iš užpakalio.

Panašu, kad Didžiojo Džono atveju kaklo apvadas pasitarnavo savo tikslui. Galiausiai dinozauras iš kovos išsikapstė gyvas, tačiau jo sužeidimas buvo toks sunkus, kad net ir tada, kai trikeratopsas galiausiai mirė, tikriausiai maždaug po pusės metų, jis vis dar gydėsi.

Arba bent jau buvo pastebėti panašūs į žinduolių kaulų gijimo požymiai. Specialistai vis dar nežino, kaip dinozaurų skeletai atsigauna po žaizdų, tačiau jei šio tyrimo autoriai teisūs, tai gali būti nepaprastai panašu į tai, kaip gyja mūsų pačių kaulai.

Atlikus Didžiojo Džono žaizdos mikroanalizę nustatyta, kad aplinkinis kaulinis audinys buvo porėtas, su daugybe kraujagyslių. Žinduoliams ir paukščiams tai yra ženklas, kad formuojasi naujas kaulas. Mažos duobutės kaule taip pat rodo, kad kaulas buvo pertvarkytas, kad užgytų kai kurios skruostikaulio dalys.

Nežinia, kas galiausiai pražudė Didįjį Džoną, tačiau jo skruostikaulio išlikimas rodo, kad jis buvo labai išgyvenęs.

"Šis tyrimas patvirtina, kad tarp trikeratopų būta vidinių kovų", - apibendrina autoriai.

"Tolesni iškastinių liekanų su trauminiais pažeidimais histologiniai ir mikroanalitiniai tyrimai gali atskleisti šių roplių kaulų fiziopatologiją."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Scientific Reports". 

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2019 laikas 16:12 Receptai – Patiekalai Cukinijų Blynai Su Morkomis
Cukinijas ir morką sutarkuojame burokine tarka. Česnaką pjaustome labai smulkiai. Viską dedame į dubenį, mušame kiaušinius, išmaišome. Beriame miltus, druską, smulkintus žalumynus ir išmaišome. Cukinijų blynus kepame keptuvėje įka...

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 23:04 Receptai – Patiekalai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

05.09.2018 laikas 13:58 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai odos alergijos gydymui

Odos alergija liaudies medicinoje, Odos alergija, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo odos alergijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau