Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Balandžio » 12

Kasmet šis sveikatos sutrikimas gali paveikti daugiau nei 50 proc. pasaulio gyventojų

Kai kuriems galvos skausmas reiškia, kad gali tekti išgerti aspirino. Tačiau daugelį iš mūsų kamuoja nuolatiniai ir rimtesni galvos skausmai; naujajame tyrime apskaičiuotas šio sutrikimo mastas visame pasaulyje, ir duomenys yra stulbinantys.

Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto epidemiologų vadovaujama komanda apibendrino epidemiologinius galvos skausmo tyrimus nuo 1961 m. iki 2020 m. pabaigos; duomenys apėmė bendrą galvos skausmą, migreną ir įtampos tipo galvos skausmą ir atskleidė, kad 52 proc. mūsų kasmet kenčia nuo vienokio ar kitokio galvos skausmo sutrikimo.

Apžvelgtos 357 publikacijos daugiausia buvo iš dideles pajamas gaunančių šalių. Komanda įtraukė tyrimus, kurių dalyviai buvo atrinkti ne tik iš klinikinių tyrimų, bet ir iš įvairių aplinkų, įskaitant įmonių darbuotojus, universitetų studentus ir ligoninių personalą.

Apskritai autoriai apskaičiavo, kad pasaulyje migrena paplitusi 14 proc. atvejų, o įtampos tipo galvos skausmai - 26 proc.

"Kiekvieną dieną 15,8 proc. pasaulio gyventojų skaudėjo galvą", - niūriai pabrėžia autoriai.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad visų tipų galvos skausmai dažniau pasireiškė moterims nei vyrams, o didžiausias skirtumas buvo tarp migrenos (17 proc. moterų ir 8,6 proc. vyrų). Moterys taip pat dažniau nurodė, kad galvos skausmas yra nuolatinė sveikatos problema: 6 proc. moterų nurodė, kad joms skauda galvą 15 ar daugiau dienų per mėnesį, palyginti su 2,9 proc. vyrų. 

Daugelyje analizuotų tyrimų buvo atlikti savi pasaulinio galvos skausmo paplitimo įverčiai, tačiau jie buvo labai skirtingi.

Modeliavimas parodė, kad 6 proc. migrenos įverčių skirtumų galima paaiškinti skirtingais tyrimų paskelbimo metais, o paplitimo įverčiai didėjo, kai publikacijos buvo paskelbtos vėliau. Tačiau nebuvo jokio ryšio tarp publikavimo datos ir kitų galvos skausmo tipų. 

Nors atrodo, kad migrenos atvejų daugėja, komanda pažymi, kad tai nėra vienintelis galimas paaiškinimas.

"Akivaizdus migrenos paplitimo didėjimas laikui bėgant gali būti realus, galbūt susijęs su aplinkos, fiziniais, elgsenos ar psichologiniais pokyčiais, tačiau labiau tikėtina, kad jis susijęs su metodologiniais pokyčiais per daugelį metų, lėmusiais geresnius prieinamumo ir įtraukimo metodus bei patobulintus diagnostinius instrumentus", - teigia autoriai.

Atsižvelgę į tokius metodologinius veiksnius, kaip atrankos klausimai, imties dydis, publikavimo metai ir tai, kaip buvo taikomi diagnostiniai kriterijai, autoriai galėjo paaiškinti 29,9 proc. migrenos įverčių variacijos, o kitų galvos skausmo kategorijų atveju - mažiau. 

Kadangi dauguma apžvelgtų tyrimų buvo atlikti dideles pajamas gaunančiose šalyse, kuriose veikia geros sveikatos priežiūros sistemos, autoriai įspėja, kad šių išvadų negalima apibendrinti kiekvienai šaliai. Jei pavyktų surinkti daugiau duomenų iš vidutines ir mažas pajamas gaunančių šalių, gautume tikslesnius pasaulinius įverčius. 

Nors vis dar išlieka tam tikrų neaiškumų dėl tikslių duomenų apie galvos skausmo paplitimą pasaulyje, apžvalga ir kiti tyrimai nuosekliai rodo, kad galvos skausmai yra didžiulė našta visame pasaulyje.

2019 m. atlikto tyrimo "Pasaulinė ligų našta" (angl. Global Burden of Disease) iteracija parodė, kad vien migrena yra antroji pagal dažnumą neįgalumo priežastis, o tarp jaunesnių nei 50 metų moterų - pirmoji, todėl galvos skausmo sutrikimai yra didelė visuomenės sveikatos problema visame pasaulyje. 

"Nustatėme, kad galvos skausmo sutrikimų paplitimas visame pasaulyje išlieka didelis, o įvairių tipų našta gali paveikti daugelį. Turėtume stengtis sumažinti šią naštą vykdydami prevenciją ir gerindami gydymą", - sako Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto neurologas Larsas Jakobas Stovneris (Lars Jacob Stovner).

"Kad galėtume įvertinti tokių pastangų poveikį, turime turėti galimybę stebėti paplitimą ir naštą visuomenėje. Mūsų tyrimas padeda suprasti, kaip tobulinti mūsų metodus".

Tyrimas paskelbtas žurnale "The Journal of Headache and Pain". 

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.08.2018 laikas 19:43 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai užkimus
Užkimus liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai užkimus, receptai nuo užkimimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais...

Skaityti daugiau

16.11.2017 laikas 10:36 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (alavijas, beržas, liepa)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: medėjančio alavijo lapai, beržo pumpurai, liepos žiedai, medus, alyvuogės.

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu
Gaminame. Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu. Iškeptas riekeles dedame į lėkštę. Jas galima patiekti su šviežiomis uogomis, bananais, arba apšlakstytas medumi ar tirpintu šokoladu. Labai paprasta ir skanu!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau