Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Civilizacijos Paslaptys » 2022 » Birželio » 19

Kaligulos laivai - rūmai ant vandens

Kaligulos laivai nebuvo skirti sargybai ar karui. Tai buvo prabangūs namai ant vandens, papuošti auksu, brangakmeniais ir statulomis. Čia ištvirkęs imperatorius rengdavo laukines, nežabotas orgijas, kurios dažnai baigdavosi svečių nužudymu ir žiauriu jų žmonų išprievartavimu.

Romos imperatorius Gajus Julijus Cezaris Augustas Germanikas, geriau žinomas Kaligulos pravarde, imperijai vadovavo tik ketverius metus - nuo 37 m. kovo iki 41 m. sausio. Tačiau istorija jį įsiminė kaip didžiausią paleistuvį ir ciniką, pasirengusį net savo mėgstamą arklį paversti senatoriumi.

Imperatoriaus pramogos

Jis buvo ryškumo meistras - tai apsirengdavo moteriškais drabužiais, tai pasirodydavo prieš pavaldinius Neptūno ar Veneros drabužiais. Jis mėgo stebinti, rengdavo piknikus ant sakurų šakų arba pirtyse, valgė iš gryno aukso, mėgo stebėti žiaurias gladiatorių ir žvėrių kautynes, mėgo vežimų lenktynes ir teatro spektaklius.

Tačiau ypatinga pamišusio imperatoriaus aistra buvo jusliniai malonumai. Per ketverius metus jis buvo vedęs keturis kartus, moterys neskaičiuoja, o tarp jo ydų blogi išminčiai nurodo polinkį į incestą. Kaligulai buvo priskiriami santykiai su trimis jo seserimis ir jis buvo kaltinamas homoseksualiais santykiais.

Dar viena jo yda buvo ta, kad jis buvo išlaidus ir mėgo leisti pinigus didžiulėms ir puošnioms arklidėms įsigyti ir išlaikyti, prabangiems teatro spektakliams ir didelio masto kariniams manevrams. Jam vadovaujant buvo pastatytas akmeninis Bulonės švyturys, kuris turėjo prilygti ar net pranokti Faroso švyturį Aleksandrijoje. Valdant Kaligulai pradėtas statyti tiltas per Reiną netoli Mainco miesto. Imperatorius atstatė senovines šventyklas Sirakūzuose, pirtis Bolonijoje, ketino restauruoti Polikrato rūmus Same ir iškasė kanalą per Korinto sąsiaurį.

Vienas brangiausių jo projektų - didžiuliai laivai, nuleisti į Nemi ežero vandenis, kalnų rezervuarą, esantį už 30 km į pietus nuo Romos, ugnikalnio kalderoje 325 m aukštyje. Kaligulos rūmai stovėjo ant ežero kranto.

Šie laivai neatliko jokios karinės ar saugumo funkcijos - tai buvo tikri antikinio ištvirkimo sodai, o viename iš jų galėjo būti pagoniškosios Nemėjos deivės Dianos šventykla.

Buvo sakoma, kad viename iš laivų augo sakralinis medis, nuo kurio nė vienas mirtingasis neturėjo teisės nusiskinti nė šakelės. Sakoma, kad jei vergas kada nors priėjo prie medžio ir nupjovė šaką, jam buvo suteikta teisė kovoti su miško karaliumi - pagrindiniu Dianos šventiku. Jei vergas jį nugalėdavo, jis nužudydavo kunigą ir užimdavo jo vietą. Deja, kunigai ilgai negyveno, o tuos, kurie, Kaligulos nuomone, užsisėdėjo savo vietoje, imperatorius įsakė nužudyti ir pasamdė tam banditus.

Kaligulos laivus mini romėnų rašytojas ir imperatoriaus biografas Gajus Suetonijus Trankvilas. Jis aprašo juos kaip didžiulius laivus "su dešimčia eilių irklų", kurie žibėjo brangakmeniais. Laivuose buvo pakankamai galerijų, salonų ir pirčių imperatoriui ir daugybei jo svečių. Laivuose taip pat buvo sodai su įvairiais vaismedžiais, gėlėmis ir vynuogėmis.

Laivai turėjo ne tik irklus, bet ir iš purpurinio šilko pasiūtas bures, o buvo valdomi keturiais vairiniais irklais, kurių kiekvienas buvo daugiau kaip 11 metrų ilgio.

Suetonijus minėjo, kad Kaligula su draugais dažnai lankydavosi laivuose, kur ištvirkaudavo, girtuokliaudavo ir rengdavo orgijas. Kartais veiksmai baigdavosi kankinimais ir net moterų ar vergų žudymu.

Archeologai mano, kad laivai buvo pastatyti apie 37 m. ir buvo tyčia nuskandinti arba nuskendo patys netrukus po Kaligulos nužudymo 41 m. sausio 24 d.

Kas ten apačioje?

Prie Nemi ežero gyvenantys žmonės žinojo, kad telkinio dugne ilsisi nežinomi laivai, kurių dydis glumino vaizduotę. Kartais valstiečiai tyčia užmesdavo tinklus, kad į krantą ištrauktų seno medžio gabalus arba metalo gaminius iš bronzos. Medieną neišmanėliai dažnai degindavo židiniuose, o bronzą parduodavo arba išlydydavo savo reikmėms.

Pirmą kartą laivų nuolaužas 1444 m. apžiūrėjo kardinolas Prospero Colonna, kuris surengė ekspediciją, vadovaujamą garsaus Renesanso mokslininko Baggisto Alberti. Jis liepė narams ištirti ežero dugną, surado vieną iš laivų ir net bandė jį iškelti.

Tam Alberti ežere įrengė plūduriuojančias statinių platformas ir pabandė laivą pakelti gervėmis bei lynais. Tačiau viskas, ką jam pavyko padaryti, tai ištraukti laivo priekį į krantą.

1535 m. italų karo inžinieriaus Francesco de Marchi, traktato "Apie karinę architektūrą" autoriaus, iniciatyva laivas buvo iš naujo ištirtas.

Inžinierius, vedamas nuotykių troškimo, prie Nemuno krantų atgabeno povandeninį varpą ir juo ištyrė vandens telkinio dugną. Jis patvirtino, kad jo dugne guli du didžiuliai laivai. Tačiau jų auginti neįmanoma - jie per dideli.

XIX a. pabaigoje ekspediciją prie Nemi ežero organizavo Didžiosios Britanijos ambasadorius lordas Džonas Savilas. Jis nesileido po vandeniu, o apsiribojo tik tuo, kad barbariškai kabliais nuo laivų nuplėšė didelius bronzinius papuošalus.
Santechnika ir grindinis šildymas

Tikriesiems Kaligulos laivų tyrinėtojams teko laukti dar 50 metų. Tik 1920 m. pabaigoje, kai Italijoje į valdžią atėjo Benito Musolinis, buvo nuspręsta atnaujinti tyrimus ir iš dalies nusausinti Nemi ežerą.

Italų atradimai tiesiog šokiravo mokslo pasaulį. Iš ežero dugno buvo ištraukti du didžiuliai laivai. Vienas iš jų buvo 73 x 24 metrų dydžio, o antrasis - šiek tiek mažesnis, 70 metrų ilgio ir 20 metrų pločio. Antrasis laivas buvo pastatytas taip, kad laivagalis ir priekis buvo vienodi: laivas galėjo plaukti bet kuria kryptimi.

Jie nebuvo suprojektuoti su kiliu. Buvo akivaizdu, kad jie pastatyti specialiai ežerui. Iš tikrųjų tai buvo prabangios vilos ant vandens. Šių plaukiojančių namų sienos buvo dekoruotos bareljefais, paauksuotomis vario čerpėmis dengtus stogus laikė marmurinės kolonos, o grindis puošė spalvotos mozaikos.

Visuose laivuose buvo vandentiekis, iš bronzinių čiaupų tekėjo šaltas ir karštas vanduo. Italai jau buvo santechnikos ekspertai: santechnikos elementai buvo funkcionalūs ir įmantrūs, su įvairiomis dekoracijomis, pavyzdžiui, keistų gyvūnų, liūtų ir vilkų galvomis. Taip pat buvo rastas švino vamzdis, ant kurio buvo užrašyta, kad laivas priklausė Gajui Cezariui Augustui Germanikui - toks buvo tikrasis Kaligulos vardas.

Be to, laive buvo įrengtas tikras vandeniu šildomų grindų šildymas. Po deniu buvo įrengta molinių vamzdžių, kuriais tekėjo karštas vanduo, sistema.

Archeologams pavyko rasti ir restauruoti daugybę objektų. Tarp jų buvo bronzinės žvėrių galvos su švartavimosi žiedais, imperatoriaus sesers statula, Medūzos Gorgonės galva, rankos formos talismanai, kurie buvo tvirtinami prie senovinių laivų, romėnų vilkės galva ir net siurbliai, kurie išpumpuodavo vandenį iš triumo.

Labiausiai archeologus nustebino iš ežero dugno pakeltos besisukančios platformos, kurias judino bronziniai rutuliai, riedantys lataku, arba kūginiai mediniai ritinėliai. Gali būti, kad jie buvo naudojami teatro pasirodymams prieš kilmingus imperatoriaus svečius arba tarnavo kaip dekoratyviniai elementai. Pavyzdžiui, ant jų galėjo būti pastatytos statulos.

Dar ne viskas prarasta

Abu laivai buvo restauruoti ir patalpinti Nacionaliniame romėnų muziejuje. Deja, jie neišgyveno Antrojo pasaulinio karo. 1944 m. naktį iš gegužės 31 d. į birželio 1 d. muziejus užsidegė ir buvo visiškai sunaikintas. Gaisro priežasties nustatyti nepavyko. Vieni kaltino Vermachtą, kiti - amerikiečius, kurie esą apšaudė muziejų iš artilerijos sviedinių, treti manė, kad dėl to kalti pabėgėliai. Bet kuriuo atveju iš Kaligulos laivų lieka tik dūmai ir didžiulis medinis inkaras, apkaltas metalinėmis juostomis.

Atrodo, kad šis nuostabus artefaktas prarastas visiems laikams. Bet ne, archeologai įsitikinę, kad Nemuno dugne guli dar vienas Kaligulos laivas. Apytikriai apskaičiuoti stulbinantys jo matmenys - apie 122 metrų ilgio. Senovės romėnų paminklo ieško Kalabrijos aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai ir karabinierių narai iš Romos.

Vieta, kurioje sudužo laivas, jau žinoma. Belieka tik iškelti palaikus į paviršių, kad juos būtų galima išsamiai ištirti.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.06.2019 laikas 09:57 Receptai – Patiekalai Gardžių kokosinių sausainių receptas
Gardžių kokosinių sausainių receptas. Pasigaminkime kokosinius sausainukus namuose. Skanaus!

Skaityti daugiau

21.08.2018 laikas 10:49 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai virškinimo gydymui
Virškinimas liaudies medicinoje, Virškinimas, liaudiškomis priemonėmis, receptas nuo virškinimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 18:33 Receptai – Patiekalai Grikių ir pievagrybių sriuba

Puode užviriname sultinį, dedame bulves, beriame nuplautus grikius ir verdame apie 10 minučiu. Į puodą sukrečiame keptuvės turinį ir dar verdame 7-8 minutes. Prieš baigiant virti sriubą paskaniname druska, pipirais ir suberiame...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau