Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Pasaulis » 2022 » Liepos » 12

Toksiška ūkiuose auginama lašiša susijusi su didesne diabeto ir nutukimo rizika

Vartojant ūkiuose auginamą lašišą gali padidėti rizika susirgti medžiagų apykaitos sutrikimais, tokiais kaip diabetas ir nutukimas. Taip teigia Danijos, Norvegijos ir Prancūzijos mokslininkai, tyrę ilgalaikį išaugintos lašišos vartojimo poveikį pelėms. Jų išvados paskelbtos žurnale "PLOS One".

Šiame straipsnyje gali būti teiginių, atspindinčių autoriaus nuomonę

Tyrėjai pranešė, kad ūkiuose išaugintos atlantinės lašišos filė šertų pelių pilvukuose susikaupė riebalų, o jų riebaliniuose audiniuose susidarė daugiau uždegimo žymenų. Jie taip pat nustatė, kad pelių, gavusių ūkiuose išaugintos lašišos filė, kraujyje buvo daugiau cukraus ir atsparumo insulinui.

"Lėtinis ūkiuose auginamos riebios žuvies vartojimas prisideda prie atsparumo insulinui ir nutukimo. Mūsų duomenys rodo, kad ūkiuose auginamos lašišos filė vartojimas prisideda prie kelių medžiagų apykaitos sutrikimų", - rašė tyrėjai savo ataskaitoje.

Tyrimo duomenimis, nustatyta, kad sveikieji riebalai, tokie kaip eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA), kurių yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, padeda spręsti atsparumo insulinui ir širdies ir kraujagyslių ligų problemas. Tačiau ūkiuose auginamose lašišose esantys patvarieji organiniai teršalai (POT) mažina jų naudą.

"Ūkiuose auginamos lašišos turi daug daugiau riebalų nei laukinės lašišos, todėl gali sukaupti daugiau lipofilinių (arba riebalus mėgstančių) toksiškų cheminių medžiagų", - sakė Vašingtone įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija "Beyond Pesticides".

Tyrėjai su tuo sutiko ir pažymėjo, kad: "Atsiranda įrodymų, kad aplinkos teršalai, pavyzdžiui, POT, gali turėti įtakos jūros gėrybių vartojimo poveikiui sveikatai. Lipofilinių POT daugiausia yra žuvų lipidų frakcijoje, todėl tikėtina, kad jų koncentracija riebioje žuvyje yra didesnė nei liesoje."

Dėl netinkamos praktikos ir toksiškų cheminių medžiagų užteršiama lašiša

Organizacijos "Beyond Pesticides" duomenimis, dėl užaugintų lašišų toksiškumo kalta netinkama akvakultūros praktika.

"Veislinės žuvys... auginamos naudojant vieną iš rizikingiausių akvakultūros metodų - atviro tinklo aptvarus pakrančių ir atviros jūros regionuose. Šiuose aptvaruose tarp ūkio ir aplinkinės vandenyno aplinkos lengvai vyksta atliekų, cheminių medžiagų ir parazitų mainai."

"Paprastai šie aptvarai yra palyginti atokiose vietovėse, šiek tiek "paslėpti" nuo visuomenės akių. Tačiau šios žuvys gyvena labai perpildytomis sąlygomis, kitaip nei laukinės žuvys."

Ne pelno siekianti organizacija pridūrė, kad tokia tvarka "gali turėti pražūtingą poveikį jūrų organizmams ir augalams, sutrikdyti ekosistemos funkcijas".

Be akvakultūros sistemos, žalingą auginamų lašišų poveikį lemia ir toksiškos cheminės medžiagos, esančios žuvų pašaruose ir aplinkoje. Žuvims duodamame maiste gali būti įvairių vaistų, skirtų kontroliuoti ūkyje esančius kenkėjus ar ligas - dėl to "plačiai paplito ligos ir kenkėjų atsparumas".

Etoksichinas yra viena iš tokių cheminių medžiagų, kuriomis užteršiamos auginamos žuvys. Lašišos jo gauna su žuvų pašarais, nes jis naudojamas kaip konservantas, apsaugantis nuo gyvulinių pašarų riebalų rūgščių oksidacijos. Žmonės, vėliau vartojantys išaugintas lašišas, gali patekti į organizmą su šiuo XX a. šeštajame dešimtmetyje "Monsanto" sukurtu maisto konservantu.

Atlikus bandymus paaiškėjo, kad išaugintos lašišos sudėtyje etoksichino kiekis iki 20 kartų viršija leistiną kiekį vaisiuose, daržovėse ir mėsoje. Nepaisant teiginių, kad etoksichino vartojimas neturi įtakos žmonių sveikatai, tyrimai rodo, kad jis gali sukelti DNR pažeidimus žmogaus ląstelėse ir sukelti mutacijas.

CleanFoodWatch.com turi daugiau istorijų apie toksišką maistą.

Žiūrėkite šį dokumentinį filmą apie toksiškas Norvegijoje auginamas lašišas.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-10-11 laikas 07:20 Receptai Kiaušiniais ir sūriu įdarytos orkaitėje keptos bulvės (video)

Bulves nuplaukite, subadykite šakute ir dėkite į 200°C įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 – 40 minučių. Keptuvėje ant aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Bulves dėkite atgal į orkaitę ir kepkite da...

Skaityti daugiau

2020-11-22 laikas 23:36 Receptai Itališkas pyragas su kokosais, graikiniais riešutais ir kreminiu sūriu
Tai tikrai labai skanus pyragas, kurį aš patiekiau per savo vaiko gimtadienį, tai dauguma jį išvadino prabangiu tortu. Pamėginkite, jį tikrai nėra sunku pagaminti, o skonis puikus.

Skaityti daugiau

2018-09-14 laikas 07:42 Receptai Liaudiški patarimai klausos gerinimo gydymui
Klausos gerinimas liaudies medicinoje, klausos gerinimas, klausa, receptai klausai, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-09 laikas 18:53 Avižų nauda sveikatai: Gamtos dovana jūsų organizmui
Avižos – gamtos dovana, stiprinanti širdį, gerinanti virškinimą ir atstatanti energiją. Sužinokite, kaip jas vartoti ir kokios galimos žalos!

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:41 Mityba ir migrena: Kaip maistas gali padėti sumažinti galvos skausmus
Mityba gali sumažinti migrenos priepuolius! Sužinokite, kokie produktai padeda, ko vengti ir kaip gyvenimo būdas veikia galvos skausmus.

Skaityti daugiau

2025-09-09 laikas 18:27 Juodųjų ridikų nauda sveikatai: stebuklinga daržovė jūsų organizmui
Juodieji ridikai – tai ne tik skani, bet ir gydomoji daržovė, padedanti valyti kepenis, stiprinti imunitetą ir mažinti uždegimus. Sužinokite, kaip juos vartoti ir kokios galimos žalos. Ar kada susimąstėte, kokia galia slypi paprastoje daržovėje, kuri...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 18:20 Miško Ramybė: 4K ASMR Paukščių Garsai ir Medžių Ošimas Meditacijai
Pasinerk į miško magiją su šiuo 4K ASMR vaizdo įrašu! Klausykis švelnaus medžių ošimo, melodingo paukščių čiulbėjimo ir natūralių miško garsų, įrašytų ankstyvą vasaros rytą. Šis 4 valandų įrašas idealiai tinka meditacijai, jogai, atsipalaidavimui ar ...

Skaityti daugiau

2025-09-08 laikas 15:08 Konservų stiklainių apvertimas: kada tai būtina ir kaip tai daryti teisingai

Šis straipsnis paaiškina, kodėl ir kada reikia apversti konservų stiklainius po sterilizavimo, kaip skirtingi dangtelių tipai veikia procesą ir kaip užtikrinti maisto saugumą. Su praktiniais pavyzdžiais ir ekspertų patarimais. Konservavimas yra ne...

Skaityti daugiau