Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Liepos » 12

Toksiška ūkiuose auginama lašiša susijusi su didesne diabeto ir nutukimo rizika

Vartojant ūkiuose auginamą lašišą gali padidėti rizika susirgti medžiagų apykaitos sutrikimais, tokiais kaip diabetas ir nutukimas. Taip teigia Danijos, Norvegijos ir Prancūzijos mokslininkai, tyrę ilgalaikį išaugintos lašišos vartojimo poveikį pelėms. Jų išvados paskelbtos žurnale "PLOS One".

Šiame straipsnyje gali būti teiginių, atspindinčių autoriaus nuomonę

Tyrėjai pranešė, kad ūkiuose išaugintos atlantinės lašišos filė šertų pelių pilvukuose susikaupė riebalų, o jų riebaliniuose audiniuose susidarė daugiau uždegimo žymenų. Jie taip pat nustatė, kad pelių, gavusių ūkiuose išaugintos lašišos filė, kraujyje buvo daugiau cukraus ir atsparumo insulinui.

"Lėtinis ūkiuose auginamos riebios žuvies vartojimas prisideda prie atsparumo insulinui ir nutukimo. Mūsų duomenys rodo, kad ūkiuose auginamos lašišos filė vartojimas prisideda prie kelių medžiagų apykaitos sutrikimų", - rašė tyrėjai savo ataskaitoje.

Tyrimo duomenimis, nustatyta, kad sveikieji riebalai, tokie kaip eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA), kurių yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, padeda spręsti atsparumo insulinui ir širdies ir kraujagyslių ligų problemas. Tačiau ūkiuose auginamose lašišose esantys patvarieji organiniai teršalai (POT) mažina jų naudą.

"Ūkiuose auginamos lašišos turi daug daugiau riebalų nei laukinės lašišos, todėl gali sukaupti daugiau lipofilinių (arba riebalus mėgstančių) toksiškų cheminių medžiagų", - sakė Vašingtone įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija "Beyond Pesticides".

Tyrėjai su tuo sutiko ir pažymėjo, kad: "Atsiranda įrodymų, kad aplinkos teršalai, pavyzdžiui, POT, gali turėti įtakos jūros gėrybių vartojimo poveikiui sveikatai. Lipofilinių POT daugiausia yra žuvų lipidų frakcijoje, todėl tikėtina, kad jų koncentracija riebioje žuvyje yra didesnė nei liesoje."

Dėl netinkamos praktikos ir toksiškų cheminių medžiagų užteršiama lašiša

Organizacijos "Beyond Pesticides" duomenimis, dėl užaugintų lašišų toksiškumo kalta netinkama akvakultūros praktika.

"Veislinės žuvys... auginamos naudojant vieną iš rizikingiausių akvakultūros metodų - atviro tinklo aptvarus pakrančių ir atviros jūros regionuose. Šiuose aptvaruose tarp ūkio ir aplinkinės vandenyno aplinkos lengvai vyksta atliekų, cheminių medžiagų ir parazitų mainai."

"Paprastai šie aptvarai yra palyginti atokiose vietovėse, šiek tiek "paslėpti" nuo visuomenės akių. Tačiau šios žuvys gyvena labai perpildytomis sąlygomis, kitaip nei laukinės žuvys."

Ne pelno siekianti organizacija pridūrė, kad tokia tvarka "gali turėti pražūtingą poveikį jūrų organizmams ir augalams, sutrikdyti ekosistemos funkcijas".

Be akvakultūros sistemos, žalingą auginamų lašišų poveikį lemia ir toksiškos cheminės medžiagos, esančios žuvų pašaruose ir aplinkoje. Žuvims duodamame maiste gali būti įvairių vaistų, skirtų kontroliuoti ūkyje esančius kenkėjus ar ligas - dėl to "plačiai paplito ligos ir kenkėjų atsparumas".

Etoksichinas yra viena iš tokių cheminių medžiagų, kuriomis užteršiamos auginamos žuvys. Lašišos jo gauna su žuvų pašarais, nes jis naudojamas kaip konservantas, apsaugantis nuo gyvulinių pašarų riebalų rūgščių oksidacijos. Žmonės, vėliau vartojantys išaugintas lašišas, gali patekti į organizmą su šiuo XX a. šeštajame dešimtmetyje "Monsanto" sukurtu maisto konservantu.

Atlikus bandymus paaiškėjo, kad išaugintos lašišos sudėtyje etoksichino kiekis iki 20 kartų viršija leistiną kiekį vaisiuose, daržovėse ir mėsoje. Nepaisant teiginių, kad etoksichino vartojimas neturi įtakos žmonių sveikatai, tyrimai rodo, kad jis gali sukelti DNR pažeidimus žmogaus ląstelėse ir sukelti mutacijas.

CleanFoodWatch.com turi daugiau istorijų apie toksišką maistą.

Žiūrėkite šį dokumentinį filmą apie toksiškas Norvegijoje auginamas lašišas.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.12.2017 laikas 16:10 Receptai – Patiekalai Trynių kaukė pleiskanojančiai, vystančiai odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: sausos veido odos. Ingredientai: Kiaušinio trynys, Tamsaus medaus, Aliejaus, Citrinos sulčių, Avižinių miltų.

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 15:53 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai peršalus vaikui
Vaikui peršalus liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai peršalus vaikui, receptai vaikui peršalus, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

03.11.2017 laikas 13:10 Receptai – Patiekalai Paprastoji takažolė vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Džiovinta takažolė, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau