Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Pasaulis » 2022 » Liepos » 12

Toksiška ūkiuose auginama lašiša susijusi su didesne diabeto ir nutukimo rizika

Vartojant ūkiuose auginamą lašišą gali padidėti rizika susirgti medžiagų apykaitos sutrikimais, tokiais kaip diabetas ir nutukimas. Taip teigia Danijos, Norvegijos ir Prancūzijos mokslininkai, tyrę ilgalaikį išaugintos lašišos vartojimo poveikį pelėms. Jų išvados paskelbtos žurnale "PLOS One".

Šiame straipsnyje gali būti teiginių, atspindinčių autoriaus nuomonę

Tyrėjai pranešė, kad ūkiuose išaugintos atlantinės lašišos filė šertų pelių pilvukuose susikaupė riebalų, o jų riebaliniuose audiniuose susidarė daugiau uždegimo žymenų. Jie taip pat nustatė, kad pelių, gavusių ūkiuose išaugintos lašišos filė, kraujyje buvo daugiau cukraus ir atsparumo insulinui.

"Lėtinis ūkiuose auginamos riebios žuvies vartojimas prisideda prie atsparumo insulinui ir nutukimo. Mūsų duomenys rodo, kad ūkiuose auginamos lašišos filė vartojimas prisideda prie kelių medžiagų apykaitos sutrikimų", - rašė tyrėjai savo ataskaitoje.

Tyrimo duomenimis, nustatyta, kad sveikieji riebalai, tokie kaip eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA), kurių yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, padeda spręsti atsparumo insulinui ir širdies ir kraujagyslių ligų problemas. Tačiau ūkiuose auginamose lašišose esantys patvarieji organiniai teršalai (POT) mažina jų naudą.

"Ūkiuose auginamos lašišos turi daug daugiau riebalų nei laukinės lašišos, todėl gali sukaupti daugiau lipofilinių (arba riebalus mėgstančių) toksiškų cheminių medžiagų", - sakė Vašingtone įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija "Beyond Pesticides".

Tyrėjai su tuo sutiko ir pažymėjo, kad: "Atsiranda įrodymų, kad aplinkos teršalai, pavyzdžiui, POT, gali turėti įtakos jūros gėrybių vartojimo poveikiui sveikatai. Lipofilinių POT daugiausia yra žuvų lipidų frakcijoje, todėl tikėtina, kad jų koncentracija riebioje žuvyje yra didesnė nei liesoje."

Dėl netinkamos praktikos ir toksiškų cheminių medžiagų užteršiama lašiša

Organizacijos "Beyond Pesticides" duomenimis, dėl užaugintų lašišų toksiškumo kalta netinkama akvakultūros praktika.

"Veislinės žuvys... auginamos naudojant vieną iš rizikingiausių akvakultūros metodų - atviro tinklo aptvarus pakrančių ir atviros jūros regionuose. Šiuose aptvaruose tarp ūkio ir aplinkinės vandenyno aplinkos lengvai vyksta atliekų, cheminių medžiagų ir parazitų mainai."

"Paprastai šie aptvarai yra palyginti atokiose vietovėse, šiek tiek "paslėpti" nuo visuomenės akių. Tačiau šios žuvys gyvena labai perpildytomis sąlygomis, kitaip nei laukinės žuvys."

Ne pelno siekianti organizacija pridūrė, kad tokia tvarka "gali turėti pražūtingą poveikį jūrų organizmams ir augalams, sutrikdyti ekosistemos funkcijas".

Be akvakultūros sistemos, žalingą auginamų lašišų poveikį lemia ir toksiškos cheminės medžiagos, esančios žuvų pašaruose ir aplinkoje. Žuvims duodamame maiste gali būti įvairių vaistų, skirtų kontroliuoti ūkyje esančius kenkėjus ar ligas - dėl to "plačiai paplito ligos ir kenkėjų atsparumas".

Etoksichinas yra viena iš tokių cheminių medžiagų, kuriomis užteršiamos auginamos žuvys. Lašišos jo gauna su žuvų pašarais, nes jis naudojamas kaip konservantas, apsaugantis nuo gyvulinių pašarų riebalų rūgščių oksidacijos. Žmonės, vėliau vartojantys išaugintas lašišas, gali patekti į organizmą su šiuo XX a. šeštajame dešimtmetyje "Monsanto" sukurtu maisto konservantu.

Atlikus bandymus paaiškėjo, kad išaugintos lašišos sudėtyje etoksichino kiekis iki 20 kartų viršija leistiną kiekį vaisiuose, daržovėse ir mėsoje. Nepaisant teiginių, kad etoksichino vartojimas neturi įtakos žmonių sveikatai, tyrimai rodo, kad jis gali sukelti DNR pažeidimus žmogaus ląstelėse ir sukelti mutacijas.

CleanFoodWatch.com turi daugiau istorijų apie toksišką maistą.

Žiūrėkite šį dokumentinį filmą apie toksiškas Norvegijoje auginamas lašišas.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-15 laikas 07:02 Receptai Mėsa lietuviškai - slaptas lietuvių receptas

Jei norite išbandyti kažką naujo, o jūsų kulinariniai sugebėjimai baigėsi. Yra slaptas lietuviškas receptas, kurio niekas garsiai nesako, bet visi žino! O jei nežinojai, pabandyk nustebinti šiuo paslaptingu receptu savo šeimos ...

Skaityti daugiau

2020-11-05 laikas 16:08 Receptai Nostalgiški šniceliai su bulvių koše ir burokėliais
Skaniems ir sotiems pietums - šnicelis su juoda duona. Šis nostalgija dvelkiantis patiekalas yra greitai pagaminamas ir neužims daug laiko.Iš šios normos pagaminsite 6-7 vidutinio dydžio šnicelius. Jeigu savo virtuvėje atrasite ra...

Skaityti daugiau

2020-06-26 laikas 18:37 Receptai Česnakų žiedkočių užtepėlė su lašiniais
Šitaip žiemojimui paruošti žiedkočiai žiemos sulaukia labai retai... Pabandykit ir patys tuo įsitikinsit. Gaminčiau dar kartą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-19 laikas 21:12 Vėjuotas Baltijos Jūros Papludimys: Meditacijai, Jogai, Sveikatai

🎧 Pasidžiaukime naujų vaizdo įrašu. Baltijos jūra, saulėlydis ir papludimys. Apsimiaukęs dangus, atrodo tuoj pradės lyti. Tolumoje tamsi debesys. Stiprus vėjas... kuris nešioje smėlį... Bet vėjas atneša šiltą tropinį orą... :) Maniau, šį vakarą sa...

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 18:30 Karšta arbata ir kava siejamos su stemplės vėžiu, tačiau paprastas triukas sumažina pavojų

Jūsų rytinė kava ar arbata gali būti tyli grėsmė, jei vartojama per karšta. Geriant aštuonias ar daugiau puodelių karštų gėrimų per dieną, stemplės vėžio rizika padidėja beveik šešis kartus. Temperatūra virš 65 °C (149 °F) yra klasifikuoja...

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:31 Kas Yra Tikrasis Grožis? Atraskite Grožį Be Filtrų
Šis straipsnis kviečia jus pažvelgti į grožį kitaip – kaip į vidinį švytėjimą, kuris atsiskleidžia, kai jaučiatės gyvi, laisvi ir autentiški. Remdamiesi naujausiais užsienio psichologų tyrimais ir realiais pavyzdžiais, atskleisime, kaip atrasti tikrą...

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:10 Kaip Nustoti Save Apgaudinėti ir Pakeisti Gyvenimą
Dažnai mes patys esame didžiausi savo kliūčių kūrėjai, nes apgaudinėjame save istorijomis, kurios skamba kaip tiesa, bet iš tikrųjų mus stabdo. Šis straipsnis atskleis, kaip atpažinti penkis dažniausius melus, kuriais save apgaudinėjame, ir pateiks p...

Skaityti daugiau

2025-08-17 laikas 20:13 Kaip Išspręsti Nuvertinimo Santykiuose Problemą: 5 Moksliškai Pagrįsti Būdai

Šiame straipsnyje aptarsime penkis moksliniais tyrimais pagrįstus būdus, kaip spręsti nuvertinimo problemą santykiuose. Remdamiesi naujausiais užsienio mokslininkų atradimais, papildysime praktinius patarimus emocingais pavyzdžiais, kurie įkvėps j...

Skaityti daugiau