Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Rugsėjo » 18

Australija klimato kaitos neigimą traktuos kaip ‘psichikos sutrikimą’

Australijoje žmonės, abejojantys žmogaus sukelta klimato kaita, nuo šiol laikomi "psichikos ligoniais", paskelbė psichologų tyrėjų grupė.

Saulėtosios pakrantės universiteto mokslininkai siekė paaiškinti, kodėl tiek daug žmonių ir toliau neigia tai, ką jie vadina "klimato kaitos tikrove, jos priežastis, poveikį ir būtinybę imtis švelninančių veiksmų".

Thenewamerican.com praneša: Tyrimo autoriai - Breanna Fraser, Patrick Nunn ir Rachael Sharman - siekė išsiaiškinti, kodėl klimato kaitos skeptikai galvoja taip, kaip galvoja, ne tik dėl vadinamųjų "sociodemografinių ir vertybinių veiksnių". Vietoj to tyrime buvo siūloma nagrinėti psichologinius veiksnius, susijusius su klimato kaitos skepticizmu. Tyrimo metu 390 australų dalyvių buvo klausiama, kodėl jie atsisako tikėti pasakojimu apie klimato kaitą.

"Šiuo mišriuoju metodu buvo tiriama, ar daugiau kintamų psichologinių veiksnių: kontrolės lokusas, informacijos apdorojimo stilius ir antirefleksyvumas, prognozuoja klimato kaitos skepticizmą be sociodemografinių ir vertybinių veiksnių", - teigiama tyrimo santraukoje.

Pasak tyrėjų, klimato kaitos skeptikai, norėdami paneigti tai, ką jie vadina "beveik visuotiniu mokslininkų sutarimu dėl klimato kaitos realumo ir poveikio", naudojo "psichinę gimnastiką".

Beveik visuotinį? Tikrai? O kaip dėl 1 100 mokslininkų, įskaitant Nobelio premijos laureatą, kurie neseniai pasirašė deklaraciją, skelbiančią, kad "klimato kaita nėra nepaprastoji padėtis"? Tarp šių mokslininkų buvo 134 pasirašiusieji iš Australijos - tos pačios šalies, iš kurios buvo apklausos dalyviai.

Tyrėjai nustatė vieną labai įdomų rezultatą: Tie, kurie iš tikrųjų tiria problemą, užuot aklai pasikliovę vyriausybės propaganda, iš tikrųjų buvo labiau linkę skeptiškai vertinti vadinamąją klimato kaitą.

"Priešingai nei prognozavome, žmonės, turintys aukštus analitinius gebėjimus, buvo netgi labiau linkę į tai žiūrėti skeptiškai", - teigė tyrimo autoriai Nunnas ir Šarmanas (Nunn and Sharman) "The Conversation" paskelbtame straipsnyje.

Įsivaizduokite - žmonės, kurie skiria laiko ir pastangų studijuoti klimato kaitos klausimą, yra linkę į skepticizmą.

Be to, tyrimo autorių nuomone, žmonės, vertinantys asmeninę laisvę, mažiau linkę tikėti visiškos klimato krizės idėja.

"Tie, kurių pasaulėžiūra labiau individualistinė, t. y. jų prioritetas yra asmeninė autonomija, o ne kolektyvistinė pasaulėžiūra, buvo skeptiškiau nusiteikę dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos", - teigė autoriai.

Arba, kitaip tariant, žmonės, mažiau linkę į komunizmą ir globalizmą, taip pat mažiau linkę nuryti pasakojimą apie klimato krizę.

Tarp kitų tyrimo išvadų:

Be to, kiti šie duomenys: vyresnio amžiaus žmonės buvo labiau linkę skeptiškai vertinti klimato kaitos realumą.

Taigi, vyresnio amžiaus žmonės, nusistovėję ir nesugebantys pakeisti savo nuomonės, yra svarbi priežastis, kodėl taip ilgai trunka vadinamųjų klimato kaitos veiksmų pradžia.

Konservatoriai buvo labiau linkę skeptiškai vertinti klimato kaitos realumą, priežastis ir poveikį.

Taigi, tyrėjų nuomone, konservatoriai paprasčiausiai nesugeba įžvelgti klimato kaitos "realybės".

Mažesnės aplinkosauginės vertybės buvo glaudžiai susijusios su visų rūšių skepticizmu.

Taigi, vyresnio amžiaus žmonėms ir konservatoriams tiesiog mažiau rūpi aplinka, teigiama tyrime.

Kitaip tariant, pasak tyrėjų, tam tikras piliečių naivumas yra naudingas parduodant pasakojimą apie klimato krizę.

Tyrimo autoriai teisingai pažymi, kad dalį kaltės dėl skepticizmo gali prisiimti ir patys klimato isterikai. Pavyzdžiui, skepticizmą skatina klimato kaitos bendruomenės praktika teikti akivaizdžiai klaidingas prognozes.

Tyrėjai pažymi, kad skeptikai žino, jog "prognozės netampa realybe [ir pateikia] tokius paaiškinimus, kaip "matydami, kad klimato kaitos šauklių prognozės yra visiškai klaidingos". Natūralu, kad tai suteikia pasitikėjimo skepticizmu.

Autoriai mano, kad tokios abejonės kilo dėl to, kad skeptikai "iš esmės nesupranta" modeliais pagrįstų klimato prognozių. Ar tas "nesusipratimas" kyla dėl to, kad tokie klimato modeliai niekada nebuvo skirti kaip prognozavimo priemonė?

Andrew Boltas iš "Sky News" atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo tyrimu bandoma klimato kaitos skepticizmą priskirti psichikos būklei. Jis kalbėjo apie šį tyrimą labai šmaikščiai:

Tačiau man įdomu, turiu prisipažinti, kodėl žmonės, turintys aukštus analitinius gebėjimus, žmonės, kuriems puikiai sekasi analizuoti dalykus, skeptiškiau vertina visuotinio atšilimo skelbėjus. Man tik gaila, kad Šarmanas iš tikrųjų neanalizavo šios dalies, nes manau, kad atsakymas būtų žavus.

Ir Boltas teisus. Nors tyrime nėra tiesiai šviesiai pasakyta, kad skeptikai dėl "nepaprastosios padėties klimato srityje" serga tam tikra psichikos liga, pats tyrimo egzistavimas ir abejotinos jo išvados yra skirtos pasėti sėklą, kad galbūt žmonės, kurie delsia sunaikinti pasaulio ekonomiką ir energetikos sistemas, kad įveiktų vadinamąją klimato krizę, galbūt tiesiog kenčia nuo tam tikros rūšies iliuzijų.

Taigi, nepaisant paties tyrimo išvadų, kad žmonės, turintys "aukštus analitinius gebėjimus, netgi dažniau skeptiškai vertino" klimato kaitą, tyrimo autoriai nori, kad mes manytume, jog tokie žmonės kelia grėsmę Žemei.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2017 laikas 09:34 Receptai – Patiekalai Krienas gydo peršalimą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Peršalimas, gerklės skausmas. Ingredientai: krieno , vandens, cukraus

Skaityti daugiau

24.09.2018 laikas 08:08 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą
Atsikosėjimą lengvina liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai lengvinantys atsikosėjimą, atsikosėjimą lengvina, atsikosėjimas, atsikosėjimo gydymas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

03.07.2019 laikas 21:24 Receptai – Patiekalai Pyragas kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Labai skanus. Tiesiog tirpsta burnoje. Pyragą galima gaminti su uogomis ir vaisiais. Žemiau, išsamus skanaus pyrago paruošimas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau