Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Rugsėjo » 27

Vieniši ir nelaimingi žmonės sensta greičiau nei rūkaliai

Naujo "Deep Longevity" atlikto tyrimo duomenimis, psichikos sveikata turi didesnę įtaką senėjimui nei rūkymas ir tam tikros ligos. Nustatyta, kad vieniši ir nelaimingi žmonės, kurie blogai miega, yra ypač pažeidžiami dėl ankstyvo senėjimo.

Senstant ląstelėse kaupiasi įvairūs molekuliniai pažeidimai, kurie prisideda prie bendro organizmo senėjimo ir įvairių ligų išsivystymo. Vieniems žmonėms šie molekuliniai procesai vyksta intensyviau nei kitiems. Ši būklė paprastai vadinama pagreitintu senėjimu.

Laimei, pagreitėjusį senėjimą galima pastebėti dar prieš pasireiškiant pirmiesiems jo padariniams. "Deep Longevity" kuria modelius, kuriais remiantis epigenetiniais pokyčiais (metilo grupių prisijungimas prie DNR), chromosomų galų (telomerų) pokyčiais, genų raiška ir įvairių metabolitų koncentracija prognozuojamas senėjimo tempas.

Šie modeliai gali būti naudojami kuriant senėjimą stabdančius gydymo būdus. Tačiau dabar JAV ir Kinijos mokslininkų grupė įrodė, kad bet kokia tokia terapija turi būti skirta ne tik fizinei, bet ir psichinei sveikatai. Žurnale "Aging-US" paskelbto straipsnio autoriai vertino vienatvės, prasto miego ir nepasitenkinimo jausmo poveikį senėjimo tempui. Ir tai pasirodė reikšminga.

Mokslininkai taikė gilaus mokymosi metodus, kad sukurtų naują "molekulinį senėjimo laikrodį", pagrįstą 11 914 suaugusių kinų kraujo tyrimais ir biometriniais duomenimis.

Galiausiai mokslininkai nustatė, kad pagreitinto senėjimo požymių turi žmonės, patyrę insultą, sergantys kepenų ir plaučių ligomis, rūkaliai, taip pat pažeidžiami psichikos žmonės. Nustatyta, kad vienatvė ir nelaimingumas, nerimas ir prastas miegas net labiau didina žmogaus biologinį amžių nei nuolatinis rūkymas. Kiti veiksniai, susiję su spartesniu senėjimu, taip pat yra gyvenimas kaimo vietovėse, kuris gali būti susijęs su menku sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu.

Taigi, mokslininkų teigimu, psichologinis senėjimo aspektas negali būti ignoruojamas nei atliekant mokslinius tyrimus, nei kuriant senėjimą stabdančias gydymo priemones. Psichinė ir psichosocialinė būklė yra vieni iš patikimiausių sveikatos ir gyvenimo kokybės rodiklių, tačiau šiuolaikinėje sveikatos priežiūros sistemoje į juos beveik neatsižvelgiama.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
16.10.2019 laikas 16:41 Receptai – Patiekalai Medutis. Beprotiškai Skanus Medaus Torto Receptas

Siūlome pagaminti visų mėgstamą medaus tortuką neįprastu paruošimo būdu. Gaunasi beprotiškai skanus ir aromatingas tortas. Šiame recepte nereikia nieko kočioti, o pagal laiką užima ne daugiau 30 min.

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 19:27 Receptai – Patiekalai Gardūs Plikytos Tešlos Tradiciniai Eklerai

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:47 Receptai – Patiekalai Purūs kotletukai vakarienei iš cukinijos
Tokį skanėstą iš cukinijos tu vargu ar kada ragavai! Purūs kotletukai vakarienei. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau