Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Lapkričio » 5

Ar tiesa, kad bananai yra radioaktyvūs ir pavojingi sveikatai?

Žodis "radiacija" daugeliui žmonių kelia tikrą baimę. Tai nestebina, nes vaidybiniuose filmuose dažnai rodoma, kaip radiacija paverčia žmones mutantais - mažų mažiausiai sukelia mirtinas ligas. Iš tikrųjų radiacija yra visur aplink mus, nes net uolienose yra nedideli kiekiai radioaktyviųjų elementų. Galbūt girdėjote, kad net bananai, gabenami į Lietuvą iš šiltųjų šalių, yra radioaktyvūs. Šiame straipsnyje siūlome dar kartą prisiminti, kas yra radiacija, ir sužinoti, kurie maisto produktai yra radioaktyvūs. Ar bananai gali sukelti mutacijas, ar mums nėra ko bijoti?

Bananai laikomi radioaktyviausiu maistu, bet ar tai tiesa?

Kas yra radiacija paprastai

Spinduliuotė - tai bet koks spinduliavimas, energijos perdavimas elektromagnetinių bangų arba subatominių dalelių pavidalu. Ankstesniame straipsnyje jau išsiaiškinome, kad ne kiekviena spinduliuotė gali pakenkti žmogaus organizmui. Mums nerimą kelia jonizuojančioji spinduliuotė, kurią sudaro spinduliai arba dalelės, galinčios išplėšti elektronus iš atomų ir molekulių. Taip jonizuojančioji spinduliuotė pažeidžia organizmo ląsteles ir sunaikina DNR.

Jonizuojančioji spinduliuotė pažeidžia žmogaus DNR

Jonizuojančioji spinduliuotė pažeidžia žmogaus DNR

Jei norite daugiau sužinoti apie radiaciją, perskaitykite šią medžiagą. Jame trumpai aptariamos radiacijos rūšys ir kaip apsisaugoti nuo radiacijos. Atkreipkite dėmesį į tai, ką daryti radiacinės taršos atveju!

Radioaktyvūs bananai - mitas ar tikrovė?

Daugelyje maisto produktų yra radioaktyviųjų elementų, tai yra gryna tiesa. Suvalgius bananą į organizmą patenka mineralo kalio, kuris atlieka svarbų vaidmenį ląstelių veikloje ir nervų bei raumenų audinių formavimesi. Kartu su juo žmogus suvartoja nedidelį kiekį radioaktyviojo kalio-40. Kuo daugiau kalio žmogus suvartoja, tuo daugiau spinduliuotės gauna. Tačiau dozė visada yra nedidelė ir negali padaryti jokios žalos organizmui.

Valgant bananus į žmogaus organizmą patenka radioaktyvaus kalio-40

Valgant bananus į žmogaus organizmą patenka radioaktyvaus kalio-40, tačiau jis negali pakenkti.

Rimtai - net jei žmogus vienu prisėdimu suvalgys tuziną bananų, radiacija jam nepakenks. Tikėtina, kad gali kilti virškinimo problemų, tačiau kalis-40 nepakenks. Mokslininkai apskaičiavo, kad 100 gramų bananų yra apie 400 miligramų kalio. Tai mažiau nei džiovintuose vaisiuose, kurių 100 gramų yra iki 1200 miligramų kalio. Morkos (320 mg), bulvės (425 mg) ir daugelis kitų vaisių bei daržovių pagal kalio kiekį prilygsta bananams.

Kalio taip pat yra daugelyje kitų maisto produktų

Kalio taip pat yra daugelyje kitų maisto produktų

Radioaktyvųjį kalį-40 žmonės lengvai išskiria. Manoma, kad norint gauti pavojingą radiacijos dozę iš banano, reikia suvalgyti mažiausiai 250 000 vaisių. Nereikia bijoti bananų dėl juose esančio radioaktyvaus elemento.

Radioaktyvioji maisto tarša

Svarbu pažymėti, kad kai aplinka užteršta radiacija, kai kurie maisto produktai absorbuoja pavojingas medžiagas ir tampa pavojingi. Manoma, kad morkos, kopūstai, obuoliai, grybai, žuvis ir bet kokia mėsa avarijos atveju sugeria daugiausia radionuklidų. Radiacijos poveikis ypač pavojingas, kai ji sklinda iš kūno vidaus, o nuo išorinio apšvitos poveikio žmogų bent šiek tiek apsaugo drabužiai. Tačiau patekusios į vidų, radioaktyviosios medžiagos nuolat veikia ląsteles, ir tai sunku sustabdyti. Dėl šios priežasties reikėtų kuo atsargiau rinktis maistą, kai yra bet kokia aplinkos užterštumo galimybė.

Ar tiesa, kad bananai yra radioaktyvūs ir pavojingi sveikatai?

Radiacija užterštas maistas tampa pavojingas gyvybei

Jonizuojančiosios spinduliuotės lygiui nustatyti naudojamas Geigerio skaitiklis. Jei koks nors objektas žmogaus aplinkoje yra radioaktyvus, prietaisas pradeda spragsėti. Geigerio skaitiklio konstrukcija yra kuo paprastesnė - galutinė versija buvo išrasta 1928 m. ir nuo to laiko beveik nepasikeitė.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.11.2019 laikas 19:27 Receptai – Patiekalai Gardūs Plikytos Tešlos Tradiciniai Eklerai

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 23:04 Receptai – Patiekalai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

04.09.2019 laikas 14:34 Receptai – Patiekalai Receptas tiems, kurie nori skanių kotletų, bet tingi stovėti prie viryklės!

Aš gaminu būtent taip! Šis receptas skirtas tiems, kurie nenori stovėti prie viryklės ir tuo pačiu metu nori gauti skanius, sultingus kotletus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau