- 20.12.2019
- 5.0 Reitingas
- 1178 Peržiūros
- Komentarai
Leidinyje “The Journal of the American College of Nutrition„ mokslininkai pristatė 6 taisykles, norintiems išvengti vėžio. Jie tvirtina, kad svarbiausia – augalinės kilmės produktų dieta.
Vaisių ir daržovių, mažiau alkoholio, pieno produktų ir perdirbtų mėsos gaminių gali sumažinti burnos ertmės, plaučių, krūties ir žarnyno vėžio riziką. Ar esate pasirengę laikytis kovai su vėžiu skirtos dietos? Štai keletas rekomendacijų, padėsiančių šį tikslą įgyvendinti, rašo time.com.
1. Norėdami sumažinti riziką susirgti prostatos vėžiu, sumažinkite suvartojamą kiekį arba visiškai atsisakykite pieno produktų.
Mokslininkai išsiaiškino, kad, 35 gramų pieno kiekvieną dieną suvartojimų baltymų (1,5 pokelio varškės) padidina prostatos vėžio atsiradimo riziką 32 proc., o 2 stiklinės pieno per dieną padidina šios ligos atsiradimo riziką 60 proc.
Atkreipkite dėmesį į tai, kad kalcio papildų vartojimas prilygsta pieno vartojimui. Daugiau nei 400 miligramus kalcio per dieną suvartojantiems vyrams rizika susirgti prostatos vėžiu padidėja 51 proc.
2. Norėdami sumažinti riziką susirgti burnos ertmės, ryklės, gerklų, stemplės, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos ir krūties vėžiu, sumažinkite alkoholinių gėrimų vartojamą arba visiškai jo atsisakykite.
Mokslininkai išsiaiškino, kad vienas gėrimas per savaitę padidina burnos ertmės, ryklės, gerklų, stemplės, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos ir krūties vėžio atsiradimo riziką 24 proc., o 2 ar 3 gėrimai per dieną padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 21 proc.
Atkreipkite dėmesį į tai, kad pavojų kelia visi alkoholiniai gėrimai (vynas, alus ir stiprieji gėrimai).
3. Norėdami sumažinti riziką susirgti gaubtinės žarnos ir tiesiosios žarnos vėžiu, venkite raudonos mėsos ir perdirbtų mėsos produktų.
Mokslininkai išsiaiškino, kad 50 g perdirbtų mėsos produktų (2 kumpio gabalėliai ar 1 dešrelė), suvalgyta per dieną, padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 21 proc. 120 g per dieną suvartojamos raudonos mėsos (1 nedidelis kepsnys) padidina storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką 28 proc.
Atkreipkite dėmesį į tai, kad gyvulinės kilmės geležis, nitritai, heterocikliniai aminai, per didelis amino rūgščių kiekis, esantis raudonoje mėsoje ir perdirbtuose mėsos produktuose, skatina vėžinių ląstelių augimą organizme.
4. Norėdami sumažinti riziką susirgti storosios žarnos, tiesiosios žarnos, krūties, prostatos, inkstų ir kasos vėžiu, venkite keptos mėsos.
Keturių rūšių heterocikliniai aminai yra susiję su storosios žarnos ir teisiosios žarnos vėžio atsiradimo tikimybe. Jie išsiskiria kepant mėsą, o jų kiekis didėja ilgėjant kepimo trukmei aukštoje temperatūroje.
5. Norėdami sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu, šios ligos recidyvo, vartokite natūralios sojos produktus.
Azijos ir Vakarų šalių pateikti duomenys rodo, kad sojos produktai mažina vėžio atsiradimo rizika. Kiekvieną dieną daugiau nei 11,3 g sojų baltymų suvartojančių kinių vėžio atsiradimo rizika sumažėjo 43 proc. lyginant su tomis moterimis, kurios per dieną vartojo tik 1,7 g natūralios sojos produktų.
Šanchajuje atliktas tyrimas parodė, kad krūties vėžiu sergančios moterys, per dieną suvartojančios 11 g sojų baltymo, gali sumažinti recidyvo pavojų apie 30 proc.
Natūralios kilmės sojos produktai: žaliosios sojų pupelės, fermentuota sojų pupelių masė, organiška sojų varškė, bet ne sojų baltymo koncentrato milteliai ar tabletės.
6. Norėdami sumažinti riziką susirgti vėžiu, vartokite daugiau vaisių ir daržovių.
Vaisiai ir daržovės, ypač žalumynai, padeda sumažinti pavojų susirgti vėžiu. Brokolių, raudonųjų ir paprastųjų kopūstų vartojimas padeda sumažinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu 18 proc. Daug karotino turinčias daržoves (morkas, saldžiąsias bulves) vartojančių moterų rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja 19 proc. Daug bet kokių daržovių ir vaisių vartojančių moterų rizika susirgti krūties vėžiu sumažėja 11 proc.
Didelio pomidorų kiekio vartojimas sumažina skrandžio vėžio atsiradimo riziką 27 proc. Česnakai ir svogūnai ženkliai sumažina skrandžio vėžio atsiradimo riziką, o vakariečių taip mėgstamas maistas (daug mėsos ir riebalų bei minimalus vaisių ir daržovių kiekis) šią riziką padvigubina.
Atkreipkite dėmesį į tai, kad dalis sojų pupelėse, žaliojoje arbatoje, ciberžolėse, vynuogėse, pomidoruose ir kituose augalinės kilmės produktuose esančių sudedamųjų dalių gali sureguliuoti apoptozę (natūralų nesveikų ląstelių sunaikinimo procesą), o tai svarbus vėžio prevencijos faktorius.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.