- 26.09.2020
- 2.8 Reitingas
- 1390 Peržiūros
- Komentarai
Vištiena yra itin mėgiama mėsa ir mitybos pagrindas daugeliui žmonių, pasiryžusių sveikai maitintis ir reguliuoti kūno svorį. Tačiau neapdorotoje vištienoje gali būti salmonelių ir kitų ligas sukeliančių mikrobų, todėl svarbu atsargiai su ja elgtis.
Ekspertai jau daugelį metų ragina laikytis tinkamos higienos tvarkantis su neapdorotais vištienos gabalėliais ir ne vienas žmogus mano, kad tai geriausiai daro tada, kai prieš ją kepdami mėsą nuplauna. Tačiau iš tiesų viskas yra priešingai, rašoma openfit.com.
„Jei nenorite savo virtuvėje paskleisti mikrobų, dėl kurių galite susirgti, niekada neplaukite žalios vištienos. Kai plaunate vištieną, užterštas vanduo gali taškytis ant jūsų maišytuvo, stalo, maisto ruošimo įrankių ir net drabužių.
Tai padidina mikrobų plitimą virtuvėje ir tikimybę susirgti. Tai ypač galioja tiems, kurių imuninė sistema silpnesnė, pavyzdžiui, mažiems vaikams, senjorams, nėščioms moterims ir tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis.
Daugelis žmonių mano, kad nuplaudami vištieną problemą išsprendžia, tačiau taip nėra. Plaudami vištieną vandeniu prisidedate prie bakterijų skleidimo ant rankų ir virtuvės plautuvėje.
Jei vištieną gaminti iš karto, visos bakterijos žus. Remiantis geriausių pasaulio šefų rekomendacijomis, tinkamiausia vištieną užvirinti du kartus: kai pirmą kartą vanduo užvirs, jį pakeiskite kitu ir tęskite virimo procesą.
Mėsoje esančias bakterijas nužudysite tik tada, jei kepsite ją bent 165 laipsnių temperatūroje“, – sako dietologė Samantha Thoms.
Laikas sužinoti, kaip tinkamai paruošti maisto produktus prieš pradedant gaminti patiekalus ir kokias klaidas darome kiekvieną dieną.
1. Kiaušiniai
Dažnai kiaušiniai dengiami specialia medžiaga, apsaugančia juos nuo bakterijų užkrato. Vanduo šią apsaugą suardo, todėl jų plauti negalima.
2. Mėsa
Kaip ir vištienos, kitų rūšių šviežios mėsos (jautienos, kiaulienos, veršienos, avienos) plauti nereikėtų, nes plaunant mėsą bakterijos pasklinda po virtuvės plautuvę ir ant rankų. Bakterijas sunaikinti galima aukštoje temperatūroje.
Patarimas:
Prieš ruošdami maistą vienkartiniais rankšluosčiais nuo mėsos paviršiaus pašalinkite jos sultis. Po to vandeniu ir muilu kruopščiai nusiplaukite rankas.
3. Makaronai
Būtų sunku pasakyti, kas gi buvo tas gudruolis, pakišęs mintį makaronus nuplauti. Virtuvės šefai mano, kad makaronų plovimas turėtų būti vertinamas kaip nelegalus veiksmas, neleidžiantis efektyviai absorbuoti padažą dėl nuo jų paviršiaus tokiu būdu pašalinamo krakmolo.
Išvirtus makaronus galima nuplauti tik tais atvejais, kai norima jų dėti į salotas ar apkepti keptuvėje giliu dugnu.
4. Grybai
Grybų negalima ilgai laikyti vandenyje ar jų mirkyti, nes jie labai greitai absorbuoja vandenį. Kus kas geriau juos greitai nuskalauti ir išdžiovinti ant popierinio rankšluosčio. Tai daryti patartina prieš pat pradedant juos gaminti. Jei elgsitės netinkamai, grybai praras elastingumą ir bus sugadintas jų skonis.
O dabar laikas sužinoti, kuriuos maisto produktus plauti prieš vartojant plauti būtina.
1. Vaisiai ir daržovės su valgoma odele
Jei vos pažvelgus atrodo, kad vaisiai ir daržovės su valgoma odele yra švarūs ir švytintys, tai dar toli gražu nereiškia, kad jų parsinešus namo nereikia nuplauti. Tiesą, pasakius, tai padaryti tiesiog būtina. Tiesa, juos plaukite nenaudodami muilo. Po šalto dušo vaisius ir daržoves nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ar vienkartine servetėle.
2. Konservų skardinės
Savaime suprantama, bakterijos negali patekti į neatidarytų skardinių vidų, tačiau jų neabejotinai pateks, jei prieš atidarydami skardinę jos nenuplausite.
3. Vaisiai ir daržovės su nevalgoma odele
Net jei šiuos produktus nulupate, bakterijų, buvusių ant jų odelės, neišvengiamai pateks ir ant valgomos dalies. Štai kodėl būtina prieš valgant visada nuplauti bananus, melionus, arbūzus ir kitus vaisius bei daržoves, kurių odelė nevalgoma.
4. Riešutai
Riešutus būtina nuplauti, net jei yra valyti. Niekada negalime būti tikri, ar jie buvo laikomi ir transportuojami tinkamomis sąlygomis. Maža to, plovimas padeda atsikratyti filino rūgšties, kurios yra šviežiuose riešutuose. Ši rūgštis naudojama apsaugoti riešutus nuo pesticidų, bet gali pridaryti žalos žmogaus organizmui.
5. Džiovinti vaisiai
Šie produktai – vieni nešvariausių. Tai ypač aktualu, kai perkami sveriami džiovinti vaisiai. Net jei įsigijote džiovintų vaisių dailioje pakuotėje, juos būtina prieš valgant kruopščiai nuplauti ar netgi kelias valandas mirkyti vandenyje.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.