Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Rugsėjo » 26

Amžinas klausymas: ar reikia plauti vištieną? Pasakė kartą ir visiems laikams

Vištiena yra itin mėgiama mėsa ir mitybos pagrindas daugeliui žmonių, pasiryžusių sveikai maitintis ir reguliuoti kūno svorį. Tačiau neapdorotoje vištienoje gali būti salmonelių ir kitų ligas sukeliančių mikrobų, todėl svarbu atsargiai su ja elgtis.

Ekspertai jau daugelį metų ragina laikytis tinkamos higienos tvarkantis su neapdorotais vištienos gabalėliais ir ne vienas žmogus mano, kad tai geriausiai daro tada, kai prieš ją kepdami mėsą nuplauna. Tačiau iš tiesų viskas yra priešingai, rašoma openfit.com.

„Jei nenorite savo virtuvėje paskleisti mikrobų, dėl kurių galite susirgti, niekada neplaukite žalios vištienos. Kai plaunate vištieną, užterštas vanduo gali taškytis ant jūsų maišytuvo, stalo, maisto ruošimo įrankių ir net drabužių.

Tai padidina mikrobų plitimą virtuvėje ir tikimybę susirgti. Tai ypač galioja tiems, kurių imuninė sistema silpnesnė, pavyzdžiui, mažiems vaikams, senjorams, nėščioms moterims ir tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis.

Daugelis žmonių mano, kad nuplaudami vištieną problemą išsprendžia, tačiau taip nėra. Plaudami vištieną vandeniu prisidedate prie bakterijų skleidimo ant rankų ir virtuvės plautuvėje.

Jei vištieną gaminti iš karto, visos bakterijos žus. Remiantis geriausių pasaulio šefų rekomendacijomis, tinkamiausia vištieną užvirinti du kartus: kai pirmą kartą vanduo užvirs, jį pakeiskite kitu ir tęskite virimo procesą.

Mėsoje esančias bakterijas nužudysite tik tada, jei kepsite ją bent 165 laipsnių temperatūroje“, – sako dietologė Samantha Thoms.

Laikas sužinoti, kaip tinkamai paruošti maisto produktus prieš pradedant gaminti patiekalus ir kokias klaidas darome kiekvieną dieną.

1. Kiaušiniai

Dažnai kiaušiniai dengiami specialia medžiaga, apsaugančia juos nuo bakterijų užkrato. Vanduo šią apsaugą suardo, todėl jų plauti negalima.

2. Mėsa

Kaip ir vištienos, kitų rūšių šviežios mėsos (jautienos, kiaulienos, veršienos, avienos) plauti nereikėtų, nes plaunant mėsą bakterijos pasklinda po virtuvės plautuvę ir ant rankų. Bakterijas sunaikinti galima aukštoje temperatūroje.

Patarimas:

Prieš ruošdami maistą vienkartiniais rankšluosčiais nuo mėsos paviršiaus pašalinkite jos sultis. Po to vandeniu ir muilu kruopščiai nusiplaukite rankas.

3. Makaronai

Būtų sunku pasakyti, kas gi buvo tas gudruolis, pakišęs mintį makaronus nuplauti. Virtuvės šefai mano, kad makaronų plovimas turėtų būti vertinamas kaip nelegalus veiksmas, neleidžiantis efektyviai absorbuoti padažą dėl nuo jų paviršiaus tokiu būdu pašalinamo krakmolo.

Išvirtus makaronus galima nuplauti tik tais atvejais, kai norima jų dėti į salotas ar apkepti keptuvėje giliu dugnu.

4. Grybai

Grybų negalima ilgai laikyti vandenyje ar jų mirkyti, nes jie labai greitai absorbuoja vandenį. Kus kas geriau juos greitai nuskalauti ir išdžiovinti ant popierinio rankšluosčio. Tai daryti patartina prieš pat pradedant juos gaminti. Jei elgsitės netinkamai, grybai praras elastingumą ir bus sugadintas jų skonis.

O dabar laikas sužinoti, kuriuos maisto produktus plauti prieš vartojant plauti būtina.

1. Vaisiai ir daržovės su valgoma odele

Jei vos pažvelgus atrodo, kad vaisiai ir daržovės su valgoma odele yra švarūs ir švytintys, tai dar toli gražu nereiškia, kad jų parsinešus namo nereikia nuplauti. Tiesą, pasakius, tai padaryti tiesiog būtina. Tiesa, juos plaukite nenaudodami muilo. Po šalto dušo vaisius ir daržoves nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ar vienkartine servetėle.

2. Konservų skardinės

Savaime suprantama, bakterijos negali patekti į neatidarytų skardinių vidų, tačiau jų neabejotinai pateks, jei prieš atidarydami skardinę jos nenuplausite.

3. Vaisiai ir daržovės su nevalgoma odele

Net jei šiuos produktus nulupate, bakterijų, buvusių ant jų odelės, neišvengiamai pateks ir ant valgomos dalies. Štai kodėl būtina prieš valgant visada nuplauti bananus, melionus, arbūzus ir kitus vaisius bei daržoves, kurių odelė nevalgoma.

4. Riešutai

Riešutus būtina nuplauti, net jei yra valyti. Niekada negalime būti tikri, ar jie buvo laikomi ir transportuojami tinkamomis sąlygomis. Maža to, plovimas padeda atsikratyti filino rūgšties, kurios yra šviežiuose riešutuose. Ši rūgštis naudojama apsaugoti riešutus nuo pesticidų, bet gali pridaryti žalos žmogaus organizmui.

5. Džiovinti vaisiai

Šie produktai – vieni nešvariausių. Tai ypač aktualu, kai perkami sveriami džiovinti vaisiai. Net jei įsigijote džiovintų vaisių dailioje pakuotėje, juos būtina prieš valgant kruopščiai nuplauti ar netgi kelias valandas mirkyti vandenyje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-01-31 laikas 11:26 Receptai Morkų kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Morka

Skaityti daugiau

2020-05-04 laikas 09:25 Receptai Nekepti šokoladiniai avižų sausainiai (video)
Į virimo puodą dėkite sviestą, pilkite pieną, berkite cukrų, druską, kakavos miltelius ir virinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir visi ingredientai susimaišys iki vientisos masės. Padidinkite ugnį ir pavirkite visą...

Skaityti daugiau

2019-06-08 laikas 06:21 Receptai Varškės ir uogų vyniotinis, kas nori sulieknėti, ar tiesiog prižiūrintiems savo figūrą!
Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ir t.t. – įdaro...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-03 laikas 09:45 Kaip Paprastas Geras Darbas Salone Pakeitė Motinos Gyvenimą Prieš Sūnaus Vestuves

Emocinga tikra istorija: kirpėja nemokamai sutvarkė motiną, turėjusią tik 12 eurus, prieš sūnaus vestuves. Ji tapo gražiausia šventės dalyve! Patikrinome tiesą – panašios virusinės istorijos iš viso pasaulio. Skaitykite patarimus motinoms, k...

Skaityti daugiau

2025-10-03 laikas 09:31 Motinos Kerštas: Kaip Atsakiau Sūnui, Palikusiam Mane Senelių Namuose

Emocinga ir įkvepianti istorija apie 75 metų motiną, kurią sūnus paliko senelių namuose gimtadienio dieną, siekdamas greičiau gauti paveldėjimą. Vietoj ašarų ji pasirinko veiksmą: užšaldė sūnaus sąskaitas, pardavė turt...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 12:29 Migracijos krizė Europoje: Vokietijos ir JK pamokos Lietuvai – ar laukia nevaldomas procesas 2025?

Ar migracija padarys Lietuvą nesaugia kaip Vokietiją ar JK 2025 m.? Analizė: Vokietijoje +5,5% nusikaltimų, migrantai 8,5% įtariamųjų; JK 12,4% kalėjimų migrantai, prievartavimų debatai. Kodėl Lenkija pratęsė apribojimus, Vengrija stato tvoras? Pr...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:59 Moliūgų sėklos prieš miegą: nauda, patarimai ir tiesa apie geresnį miegą

Moliūgų sėklos – puikus užkandis prieš miegą, turtingas magnio ir triptofano, kurie ramina nervus ir skatina melatoniną. Šiame straipsnyje patikrinome tiesą, paaiškinome naudas, rizikas ir receptus. Sužinokite, kaip įsisavina organizmas ir k...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:33 Vyresnio Amžiaus Žmonių Apgailestavimai: 5 Dažniausi Dalykai, Kurių Gailisi Senjorai Gyvenimo Pabaigoje
Vyresnio amžiaus žmonių apgailestavimai atskleidžia, ką mes dažnai praleidžiame: per daug darbo, neišsakytos emocijos, sveikatos nepaisymas, rizikos vengimas ir prarasti ryšiai. Remdamiesi tyrimais iš Kvinslando universiteto, Karlo Pilmerio „Legacy P...

Skaityti daugiau