Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Vasario » 26

Burokėlis: kaip išsaugoti naudingiausias savybes?

Lietuvių pamėgtas burokėlis – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. Nuo Viduržiemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais, lauke, po žemėmis.

Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.

„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“.

Kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

JUMS REIKĖS:

  • 200 g virtų burokėlių;
  • šlakelio obuolių acto;
  • valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
  • druskos pagal skonį;
  • pipirų pagal skonį;
  • saujos kepintų kanapių sėklų;
  • saujos lazdyno riešutų;
  • 4 riekelių juodos duonos;
  • prieskoninių žolelių patiekti;
  • alyvuogių aliejaus patiekti.

Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta - įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.

Užtepėlės ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu.

Gaivusis mišinys su burokėliais

JUMS REIKĖS:

  • nedidelio burokėlio;
  • pusės meliono;
  • 1 kilogramo morkų;
  • 1kilogramo kriaušių;
  • 2 kilogramų obuolių.

Šiam gėrimui pasigaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus aukščiau minėtus ingredientus ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

Burokėlių, galimi, laikymo variantai:

1. Burokėlius galima laikyti medinėse dėžėse su smėliu, pyramidės principu, kaip ir morkas.

Burokėlius galima laikyti medinėse dėžėse su smėliu

2. Burokėlius galima laikyti smėlyje arba žemėje, būtinai medinėse dėžėse.

Burokėlius galima laikyti smėlyje arba žemėje, būtinai medinėse dėžėse

3. Burokėliai gerai laikosi su bulvėmis, dedame 2-3 aukštus.

Burokėliai gerai laikosi su bulvėmis, dedame 2-3 aukštus

4. Burokėliai labai gerai laikosi pjuvenose. Tarpus vienas nuo kito palikime apie 5 mm.

Burokėliai labai gerai laikosi pjuvenose

5. Burokėliai gerai laikosi apibarstyti moliu.

Burokėliai gerai laikosi apibarstyti moliu

6. Burokėlius galima laikyti ir apibarstydami druska, ar išmirkydami druskos tirpale ir juos išdžiovinus.

Burokėlius galima laikyti ir apibarstydami druska.

7. Galima laikyti ir polietileno maišuose. Laikymo metodas ginčitinas, bet veikia. Pirma sudedame į maišelį, užrišame ir leidžiame susidaryti kondencatui. Po to, atrišame ir paliekame atvirą maišą..

Galima laikyti ir polietileno maišuose

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-04-15 laikas 17:56 Receptai „Moussaka“ – Graikiškas Mėsos Ir Baklažanų Apkepas
Baklažanus supjaustykite riekelėmis išilgai, pagardinkite druska ir atidėkite į šalį. Bulves nuskuskite, supjaustykite riekelėmis ir apkepkite keptuvėje ant aliejaus, kol gražiai apskrus. Iškepusias bulves sudėkite ant popierinio ...

Skaityti daugiau

2020-06-24 laikas 09:45 Receptai Turkiški Paplotėliai giozleme su špinatais ir sūriu
Paplotėlius kepkite ant įkaitinto aliejaus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant – supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-11-07 laikas 09:20 Receptai 3 klasikinių pyragų rūšys ir 3 receptai
Galetė, meduolis, biskvitas, trupiniuotis, tarta, keksas, sluoksniuotis – pasaulyje yra šimtai skirtingų pyragų rūšių, kuriems negali atsispirti nė vienas smaližius. Tačiau, ar žinojote, kad daugelį populiariausių pyragų receptų g...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-05 laikas 18:23 Pentagrama: Magijos Simbolis, Reikšmė ir Naudojimas Ritualuose
Pentagrama – galingas penkiakampės žvaigždės simbolis magijoje ir simbol agyvoje. Sužinokite jos reikšmę: ryšį su penkiais elementais (žeme, vandeniu, oru, ugnimi, eteriu), Pitagoro Auksinį pjūvį ir harmoniją. Straipsnyje aptariama istorija nuo Salia...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 18:10 Antikvariniai Daiktai ir Dvasios: Kaip Pajusti Energiją Prieš Perkant

Ar antikvariniai daiktai gali būti apsėsti dvasių? Parapsichologė Sylvia Browne rekomenduoja prieš pirkimą pajusti daikto energiją rankose. Tikros istorijos iš JAV: dvasios apsėsta kėdė Viskonsine ir liūdesį keliantis žiedas Luizianoje. Sužinokite...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 10:56 Kaip balinti skalbinius namuose be chemijos: liaudiškas tirpalas
Sugrąžinkite idealų baltumą pilkoms ir geltonoms patalynėms bei apatiniams be brangių baliklių! Paprastas liaudiškas tirpalas iš druskos, vandenilio peroksido ir amoniako efektyviai pašalina pilkumą ir gelsvumą. Paruošimas užtrunka kelias minutes, mi...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:54 Kaip skalbti pūkinę striukę skalbyklėje, kad neprarastų formos ir purumo

Pūkinė striukė – šilčiausias pasirinkimas žiemą, tačiau daugelis bijo ją skalbti namuose. Sužinokite, kaip teisingai paruošti striukę, pasirinkti 30 °C švelnųjį režimą, naudoti skystą priemonę be kondicionieriaus ir svarbiausia – įdėti 2–3 kamuol...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau