- 26.02.2020
- 5.0 Reitingas
- 918 Peržiūros
- Komentarai
Lietuvių pamėgtas burokėlis – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. Nuo Viduržiemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais, lauke, po žemėmis.
Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.
„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoporoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“.
Kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.
Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis
JUMS REIKĖS:
- 200 g virtų burokėlių;
- šlakelio obuolių acto;
- valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
- druskos pagal skonį;
- pipirų pagal skonį;
- saujos kepintų kanapių sėklų;
- saujos lazdyno riešutų;
- 4 riekelių juodos duonos;
- prieskoninių žolelių patiekti;
- alyvuogių aliejaus patiekti.
Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta - įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.
Užtepėlės ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu.
Gaivusis mišinys su burokėliais
JUMS REIKĖS:
- nedidelio burokėlio;
- pusės meliono;
- 1 kilogramo morkų;
- 1kilogramo kriaušių;
- 2 kilogramų obuolių.
Šiam gėrimui pasigaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus aukščiau minėtus ingredientus ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.
Burokėlių, galimi, laikymo variantai:
1. Burokėlius galima laikyti medinėse dėžėse su smėliu, pyramidės principu, kaip ir morkas.
2. Burokėlius galima laikyti smėlyje arba žemėje, būtinai medinėse dėžėse.
3. Burokėliai gerai laikosi su bulvėmis, dedame 2-3 aukštus.
4. Burokėliai labai gerai laikosi pjuvenose. Tarpus vienas nuo kito palikime apie 5 mm.
5. Burokėliai gerai laikosi apibarstyti moliu.
6. Burokėlius galima laikyti ir apibarstydami druska, ar išmirkydami druskos tirpale ir juos išdžiovinus.
7. Galima laikyti ir polietileno maišuose. Laikymo metodas ginčitinas, bet veikia. Pirma sudedame į maišelį, užrišame ir leidžiame susidaryti kondencatui. Po to, atrišame ir paliekame atvirą maišą..
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau