Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2019 » Kovo » 30

Kaip maitintis kasos uždegimo metu

Kasa – tai nedidelis (20 centimetrų ilgio ir 3-4 centimetrų pločio), tačiau labai svarbus organas, be kurio žmogus negali gyventi. Kasa atlieka dvi funkcijas: gamina ir į kraują išskiria hormonus (pirmiausia insuliną, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje) bei gamina ir į plonąją žarną išskiria kasos sultis, kuriose yra fermentų, skaidančių baltymus, riebalus, krakmolą.

kasa, kasos gydymas, sveikatos patarimai, mityba, kasos uždegimas

Ūminis ir lėtinis kasos uždegimas – tai sunkios ligos, smarkiai paveikiančios visą žmogaus organizmą. Norint apsisaugoti nuo šių ligų, visų pirma reikia susirūpinti savo mityba: ji turi būti saikinga ir reguliari. Didelę įtaką daro ir alkoholis, kuris skatina išsiskirti skrandžio sultis, o pastarosios skatina kasos sulčių gamybą. Be to, nuo alkoholio žarnos gleivinė paburksta ir užspaudžia latako, kuriuo kasos sultys nuteka į žarną, angą. Taigi alkoholis, tiesiogiai neveikdamas kasos, gali padaryti jai didelę žalą. Norint apsaugoti savo kasą, būtina gydyti infekcijos židinius: tulžies pūslės ir latakų uždegimus bei pašalinti tulžies pūslėje esančius akmenis.

Ūminis kasos uždegimas (ūminis pankreatitas)

Ligonis, sergantis ūminiu kasos uždegimu, turi badauti ir yra gydomas vaistų injekcijomis. Sveikatos būklei gerėjant, jis palaipsniui pradedamas maitinti neriebiu, nesaldžiu ir nesūriu maistu. Net ir pasveikus ligoniui kurį laiką draudžiama vartoti mėsos, žuvies, daržovių ir grybų sultinius, riebią mėsą ir žuvį, keptus, rūkytus ir konservuotus gaminius bei kai kurių rūšių vaisius ir daržoves. Alkoholis – griežtai draudžiamas.

Lėtinis kasos uždegimas (lėtinis pankreatitas)

Esant įprastai lėtinio kasos uždegimo formai, ligonio maisto racionas yra visiškai pilnavertis ir tik paūmėjimo atveju gydytojai nustato specialią dietą. Įprastai siūloma valgyti neriebią virtą ar troškintą jautieną, vištieną, veršieną, triušieną, taip pat virtą arba kapotą žuvį. Papildomai galima valgyti kiaušinius, varškę, neriebius sūrius.

Riebalų kiekis apribojimas iki 60-70 gramų per dieną. Gaminant maistą, reikėtų vengti aliejaus, nes lėtinio uždegimo metu organizmas jo netoleruoja. Aliejų reikėtų pakeisti sviestu. Košių pagardinimui galima naudoti saikingą kiekį grietinės arba grietinėlės.  Angliavandenių kiekis per dieną neturėtų viršyti 350g.

Rekomenduojama dieta

Sergant lėtiniu kasos uždegimu, rekomenduojama valgyti 6 kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis ir renkantis skrandžio nedirginančius ir lengvai virškinamus produktus. Pastovus mitybos režimas skatina tolygiai nutekėti kasos sultis, taip palengvindamas kasos ir kitų virškinimo sistemos organų darbą.

Pusryčiai. Omletas iš dviejų kiaušinių baltymų , pieniška avižų košė ir arbata.
Priešpiečiai. 100 gramų varškės ir arbata.
Pietūs. Virta arba troškina liesa mėsa, bulvių košė, virti žiediniai kopūstai arba brokoliai ir skiestos sultys.
Pavakariai. 100 gramų varškės ir skiestos sultys.
Vakarienė. Virta vištiena, šiek tiek grikių košės ir virtų daržovių.
Prieš miegą: gabalėlis virtos žuvies ir stiklinė neaitraus gėrimo.

Niekas neišdrįso palikti komentarą.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar


TavoSkelbimai.lt Skelbimų lenta