- 24.04.2019
- 5.0 Reitingas
- 4793 Peržiūrų
- Komentarai
Kiaulpienės ne tik sunkiai išnaikinamos piktžolės, bet ir labai naudingi vaistiniai augalai. Beje, naudingos visos kiaulpienių dalys: šaknys, lapai ir žiedai.
Liaudies medicinoje kiaulpienėmis gydomos įvairių vidaus organų akmenligės, skrandžio ligos, hemorojus, nuolatinis vidurių užkietėjimas, malšinami įvairių kūno vietų patinimai. Šviežiais dar ne karčiais kiaulpienių lapais galima skaninti salotas. Sausus kiaulpienių lapus galima uždegti ir kvėpuoti jų dūmais. Kiaulpienių šaknyse yra sveikatai naudingų sulčių. Iš džiovintų ir pakepintų kiaulpienių šaknų nuo seno virdavo kavą. Beje, Kinijoje kiaulpienės iki šiol vadinamos daržovėmis, o Europos šalyse -sunkiai išnaikinamomis piktžolėmis.
Iš kiaulpienių galima paruošti daugybę naudingų ir skanių patiekalų. Tai pirmosios pavasario salotos, kuriose gausu vitaminų. Iš kiaulpienių šaknų ir lapų sulčių su medumi galima paruošti kraujotaką pagreitinančius ir kepenų darbą pagerinančius vaistus. Iš kiaulpienių galima paruošti net ir vyną. Kiaulpienių vyną nuo seno gamina Anglijoje, nes šis vynas pasižymi vertingomis gydomosiomis savybėmis. Tačiau bene garsiausias kiaulpienių patiekalas - kiaulpienių uogienė ir medus. Kiaulpienių uogienė stiprina kepenis, gerina jų veiklą, padeda gydyti šlapimtakių ligas. Kiaulpienių uogienėje yra antioksidantų, kurie iš žmogaus organizmo padeda pašalinti šlakus ir toksines medžiagas bei mažinti antsvorį. Kiaulpienių uogienės naudinga vartoti sergantiems hipertenzija, cukriniu diabetu, anemija,
geltlige. Teigiama, jog kiaulpienių uogienė efektyviai apsaugo nuo onkologinių ligų. Tačiau svarbiausia, kad kiaulpienės, skirtingai ne kiti vaistiniai augalai, neturi šalutinio žalingojo poveikio ir yra visiškai saugios. Todėl kiaulpienių uogienės galima valgyti ištisus metus.
Geltonus kiaulpienių žiedus patariama skinti saulėtą vidurdienį, nes reikia, kad visi žiedai būtų prasiskleidę. Kiaulpienių žiedus patariama skinti toliau nuo judrių kelių, kur nors atvirose pievose ar miško pievelėse. Negalima kiaulpienių žiedų skinti didmiesčiuose ar šalia pramonės įmonių, nes iš tokių žiedų paruoštoje uogienėje bus gausu žalingųjų cheminių medžiagų.
Kiaulpienių uogienę galima ruošti įvairiai. Pateikiame įvairius kiaulpienių žiedų uogienės receptus, iš kurių reikiamą galite pasirinkti pagal savo skonį. Į stiklainius supilstytą kiaulpienių uogienę reikia uždengti plastmasiniais dangteliais, laikyti šaldytuve, vėsioje vietoje ar rūsyje.
1 kiaulpienių uogienės receptas
• 370-400 geltonųjų kiaulpienių žiedų; • 2 stiklinių vandens: • 7 stiklinių cukraus.
Perplautus kiaulpienių žiedus suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, užkaiskite, virinkite 2 minutes. Nuovirą nukoškite per marlę, kiaulpienių žiedus nuspauskite. Į nuovirą suberkite cukrų, užvirkite, virinkite 7 minutes. Kiaulpienių uogienę išpilstykite į stiklainius, uždenkite plastmasiniais dangteliais.
2 kiaulpienių uogienės receptas
• 370-400 kiaulpienių žiedų; • 0,5 litro vandens; • 1-2 citrinų; • 1- 1,5 kg cukraus.
Nuspauskite šaltame vandenyje išmirkytus kiaulpienių žiedus suberkite į puodą, užpilkite 0,5 litro vandens, užvirkite, virinkite 15 minučių. Iki virimo pabaigos likus 3 minutėms, suberkite skiltelėmis supjaustytas, nenuluptas citrinas. Nuovirui leiskite nusistovėti parą laiko, nukoškite, kiaulpienių žiedus ir citrinas nuspauskite, suberkite cukrų, užvirkite 2-3 kartus, kol susidarys tiršta kiaulpienių uogienė.
3 kiaulpienių uogienės receptas
• 3 litrų talpos stiklainio kiaulpienių žiedų; • 2 citrinų; • 2,5 kg cukraus; • 2 litrų vandens.
Į puodą suberkite perplautus kiaulpienių žiedus, užpilkite verdančiu vandeniu, puodą uždenkite dangčiu leiskite nusistovėti parą laiko, nukoškite, suberkite kubeliais supjaustytas citrinas ir cukrų, užvirkite. Virkite ant silpnos ugnies, kol uogienė sutirštės.
4 kiaulpienių uogienės receptas
• 500 kiaulpienių žiedų; • 2 citrinų; • 12 vyšnių lapų; • 6 stiklinių vandens; • 1.5 kg cukraus.
Į puodą suberkite perplautus kiaulpienių žiedus, su žieve sutarkuotas citrinas ir vyšnių lapus, užpilkite vandeniu, nuolat maišydami ant silpnos ugnies virinkite 10 minučių. Nuovirui leiskite nusistovėti parą laiko. nukoškite, suberkite cukrų, nuolat maišydami ant silpnos ugnies virkite dar valandą laiko. Paruoštą uogienę supilstykite į stiklainius.
5 kiaulpienių uogienės receptas
• 400 kiaulpienių žiedų; • 1 kg cukraus; • 1 litro vandens.
Į puodą subertus kiaulpienių žiedus užpilkite verdančiu vandeniu, dangčiu uždengtame puode antpilui leiskite atvėsti, nukoškite, suberkite cukrų, nuolat maišydami ant silpnos ugnies virinkite 20 minučių. Kai užvirs, nugriebkite putas. Paruoštą kiaulpienių uogienę supilstykite į stiklainius, uždenkite plastmasiniais dangteliais, laikykite šaldytuve ar rūsyje.
Kiaulpienių uogienė su citrinos rūgštimi
• 300 kiaulpienių žiedų; • 1 kg cukraus; • 2 stiklinių vandens; • 1/2 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties.
Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Į jį suberkite kiaulpienių žiedus, išmaišykite, užvirkite. Dažnai maišydami, ant silpnos ugnies virinkite 20 minučių. Iki virimo pabaigos likus 2-3 minutėms, suberkite citrinos rūgštį (ar pusės citrinos sultis), užvirkite, užgesinkite ugnį. leiskite nusistovėti parą laiko. Kitą dieną kiaulpienių žiedus nuspauskite, nuovirą vėl užvirkite, virinkite 20 minučių.
Kiaulpienių uogienė su citrinomis ir apelsinais
• 250 g kiaulpienių žiedų; • 1,5 litro vandens; • 1 citrinos; • 2 apelsinų; • kiekvienam litrui nuoviro - 750 g cukraus.
Į puodą subertus kiaulpienių žiedus ir skiltelėmis supjaustytus apelsinus užpilkite vandeniu, ant silpnos ugnies dažnai maišydami virinkite valandą laiko, nuovirą nukoškite. Pamatuokite nuoviro kiekį, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, nuolat maišydami ant silpnos ugnies virinkite dar valandą laiko, atvėsinkite, uogienę supilstykite į stiklainius.
Kiaulpienių uogienė su pektinu
• 400 kiaulpienių žiedų; • 6 stiklinių vandens; • 6 stiklinių cukraus; • 1 citrinos; • 6-8 arbatinių šaukštelių pektino miltelių.
Į puodą subertus kiaulpienių žiedus užpilkite vandeniu, reguliariai maišydami virinkite 5-10 minučių, atvėsinkite, puodą uždenkite dangčiu, leiskite nusistovėti per naktį. Nukošite, suberkite cukrų, užvirkite. Maišydami ir nugriebdami putas, virinkite 10 minučių, atvėsinkite, suberkite pektiną, kaitinkite tol. kol uogienė sutirštės. Į ruošiamą uogienę supilkite citrinos sultis. Kiaulpienių uogienę supilstykite į stiklainius, uždenkite plastmasiniais dangteliais, laikykite šaldytuve ar rūsyje.
Kiaulpienių meilus
Perplautus kiaulpienių žiedus sluoksniuodami su cukrumi sudėkite į stiklainį. Cukraus reikia panaudoti maždaug 2 kartus daugiau nei kiaulpienių žiedų. Stiklainį uždenkite plastmasiniais dangteliais, saulėtoje vietoje palikite rūgti apie 2 savaites. Susidariusias sultis nukoškite, kiaulpienių žiedus nuspauskite. Kiaulpienių medų sandariame stiklainyje laikykite šaldytuve.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau