- 28.03.2020
- 3.9 Reitingas
- 2146 Peržiūros
- Komentarai
Lietuvoje ir kitose valstybėse dėl koronaviruso paskelbta nepaprastoji padėtis. Kad neužsikrėstų ar neužkrėstų kitų, žmonėms gali tekti ištisas savaites praleisti namuose. Todėl reikia apsirūpinti ne tik kruopomis, kitais ilgo galiojimo maisto produktais, bet ir vienu galingiausių prieskonių, saugančiu nuo kenksmingų bakterijų bei virusų, – česnaku.
Česnakai nuo senų laikų Lietuvoje ir visame pasaulyje vartojami ne tik kaip prieskoniai. Jie turi ir gydomųjų savybių: didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms, virusinėms infekcijoms, ypač gripo virusams. Dar neištirta, ar česnako fitoncidai sumažina koronaviruso aktyvumą, tačiau gripo profilaktikai jo poveikis įrodytas: tereikia į nosį įkišti vatos tamponą, suvilgytą česnako tyrele.
Dabar, kai siaučia virusai, daugiau česnakų reiktų vartoti su maistu – jei nereikia išeiti iš namų. Gydytojai pataria 2–3 skilteles česnako suvalgyti vakare, užgeriant rūgpieniu. Kai kurie gydytojai ligų profilaktikai siūlo supjaustytą česnako skiltelę kiekvieną rytą nieko nevalgius nuryti nekramtant ir užgerti 2 stiklinėmis vandens. Tuomet iš burnos nesklis blogas kvapas.
Įrodyta, kad česnakas mažina arterinį kraujospūdį, gerina širdies darbą.Vos viena skiltelė česnako su aptepta sviestu duona ryte pagerina apetitą, stimuliuoja virškinimą, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, didina virškinamojo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą.
Česnakų preparatai skiriami aterosklerozės profilaktikai ir gydymui, nes mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Daug kartų įkvėpti lakūs sutrintos česnako skiltelės fitoncidai gydo gripą ir anginą. Česnakus reikia vartoti esant žarnyno neveiklumui (atonijai), jei pučia pilvą (esant meteorizmui).
Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina visas bakterijas, esančias burnos ertmėje. Jeigu česnako skiltelė valgyti jums per aštri, ja įtrinkite sumuštinių duoną arba valgykite su kiaušiniais, įtraiškykite į salotas. Sutrintas česnakas pridės aitrumo sriubai – tuomet jis negrauš gomurio ir nepraras gydomųjų savybių.
Česnakų sultimis ar sutrinto česnako košele gydomos karpos, nuospaudos, taip pat ilgai negyjančios, pūliuojančios žaizdos. Įkandus vabzdžiui česnakas padės malšinti niežulį, sumažins patinimą.
Yra daug imunitetą stiprinančių receptų, į kurių sudėtį įeina česnakas.
Česnakai su raudonuoju vynu
Į permatomą butelį ar stiklainį įdėkite 12 stambiai supjaustytų česnako skiltelių ir užpilkite 3 stiklinėmis sauso raudono vyno. Uždarykite ir pastatykite ant lango dviem savaitėms, kasdien 2–3 kartus supurtykite. Po dviejų savaičių perkoškite ir supilkite į tamsų butelį. Laikykite šaldytuve.
Užpiltinę vartokite po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną visą mėnesį. Ši užpiltinė ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda iš organizmo pašalinti druskas, šlakus, gerina darbingumą, valo kraują, stiprina kraujagysles, širdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir tonizuoja organizmą, gerina medžiagų apykaitą.
Tibetietiškas receptas
Tibeto vienuolyne užrašytas jaunystės eliksyras, t.y. česnako antpilas. 350 g česnakų reikia sutrinti ir užpilti 200 ml gryno spirito, sandariai uždaryti ir palaikyti tamsioje vėsioje vietoje 10 dienų. Po to nusunkti ir supylus į stiklainį palaikyti tamsoje dar 4 dienas. Pirmą dieną reikia vartoti lašą per pusryčius, 2 lašus per pietus ir 3 lašus per vakarienę. Kiekvieną kitą dieną porciją didinti 3 lašais,kol galiausiai 10-ą dieną pasieksite 25 lašus. Paskui reikia gerti po 25 lašus, kol antpilas baigsis. Kiekvieną porciją reikia gerti su 50 g rūgštaus pieno produkto,geriausia kefyro arba jogurto.
Parengė Valda Dagilė. Rašo valstietis.lt
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau