Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Gruodžio » 14

Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus?

Kalcis ir kaulų sveikata

Daugelis stiprius kaulus sieja su kalcio vartojimu ir dažai teigiama, kad pieno produktai yra geriausias kalcio šaltinis ir automatiškai stipria kaulus. Deja, tai labai toli nuo tiesos ir pienas kaip kalcio šaltinis yra labai išreklamuotas norint parduoti daugiau pieno ir jo produktų. Apie pieno žalą atskirai esu rašęs straipsnyje - ‘Pienas -sveikatos šaltinis ar ligų sukelėjas’.

Kalcio papildai

Daug sveikata besirūpinančių žmonių vartoja papildus, ir kalcio papildai yra vieni populiariausių ir ypač tarp vyresnio amžiaus moterų, kurios turi didesnę kaulų lūžių riziką. Deja, daugelis papildų yra labai prastos kokybės ir jų pasisavinimas tiesiog apgailėtinai mažas (vos keli procentai tokio kalcio patenka į organizmą). Dažniausiai yra naudojamas kalcio karbonatas (jis yra labai pigus ir duoda gera pelną) - beveik tas pats kas kreida, su kuria anksčiau mokykloje buvo rašoma ant lentos. Daugelis koralinių kalcio papildų taip pat labai prastai pasisavinami ir jie dar kartais gali būti užteršti sunkiaisiais metalais.  Taip pat, kai kurie teigia (David Wolfe), kad kalcio papildų vartojimas prilygsta kieto vandens gėrimui. Dr. Thomas Levy teigia, kad kalcio papildų vartojimas yra pavojingas ir papildais suvartotas kalcis dažniausiai atsiduria ne kauluose, o ant kraujagyslių sienelių ir sukelia aterosklerozę (kraujagyslių susiaurėjimą ir sustandėjimą).

Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus?

Kalcio papildai neduoda naudos?

Dar daugiau, kaip parodė Harvardo Universiteto Medseserų tyrimas, didelis kalcio kiekis padidino kaulų lūžių skaičių. Moterys, kurios vartojo 900mg kalcio per dieną, patyrė du kartus daugiau kaulų lūžių nei tos, kurios vartojo tik 450mg. Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 36 000 moterų, viena grupė gaudavo 1000mg kalcio per dieną, o kita - palcebą (kapsulę, neturinčią kalcio ir tik neveiklias medžiagas). Taip pat abi grupės gavo vitamino D. Abiejų grupių kaulų lūžių skaičius buvo toks pat, kas reiškia, kad didelės kalcio dozės nedavė efekto.

Magnio ir kalcio santykis

Vien kalcio papildų vartojimas iškreipia ir taip jau daugelio žmonių organizme iškreiptą  kalcio magnio santykį ir taip sukelia dar daugiau problemų. Daugeliui žmonių labiau trūksta magnio nei kalcio, nes žemėje, kurioje auginamas maistas, magnio yra vis mažiau ir tik labai nedaugelis  ūkininkų naudoja magnio trąšas. Dėl kalcio ir magnio santykio yra įvairių nuomonių. Teigiama, kad kalcio ir magnio santykis turi būti 2:1 ir tuo pagrįstos daugelio šalių mineralų rekomendacijos. Tačiau kiti teigia, kad šis santykis turi būti 1:1 ar net 1:2 magnio naudai. Dideli kalcio kiekiai sumažina magnio pasisavinimą ir taip per ilga laiką sukelia jo trūkumą.

Kaulams reikia kitų elementų

Net ir geriausi kalcio papildai nėra vienintelis ir svariausias geros kaulų sveikatos veiksnys. Kaulams reikia kitų elementų, kurie yra daug svarbesni nei kalcis. Gerai dirvinis asiūklis (horsetail), kuris turi silicio, ir, kai kurių teigimu, yra daug naudingesnis nei kalcio papildai. Kitas geras natūralus silicio šaltinis yra liucerna (alfalfa).  Kaulų mineralizacijai dar reikalingi magnis, vitaminas K ir D, stroncis ir kt.

Stroncis skatina kaulų mineralizaciją

Keli tyrimai parodė, kad Stroncis yra daug svarbesnis norint turėti stiprius kaulus nei kalcis. Yra virš 200 tyrimų, tyrusių stroncio įtaką kaulų sveikatai. Mayo Clinic atliktas tyrimas parodė, kad moterims virš 80 metų duodant stroncio papildus kaulų lūžių rizika sumažėjo 59-iais procentais. Kitas tyrimas, publikuotas The New England Journal of Medicine, parodė, kad stroncio papildų vartojimas kaulų lūžių riziką sumažino 49%, lyginant su grupe, kuri vartojo kalcį ir vitaminą D. Čia yra straipsnis žurnale The New England Journal of Medicine, kuriame diskutuojama stroncio įtaka kaulų būklei. Ten buvo naudojama strontium ranelate forma.

Skaitantiems anglų kalba pateikiu nuorodą į dar vieną straipsnį apie stroncio naudą kaulams.

Kaip stroncis veikia?

Stroncis skatina naujo kaulinio audinio augimą. Patekęs į kaulinį audinį stroncis pritraukia kitus mineralus (kalcį, magnį ir fosforą). McGill Universiteto tyrimas parodė, kad  pavartojus stroncio papildus 6 mėnesius kaulinio audinio formavimasis padidėjo 172%.

Kodėl trūksta kalcio?

O kalcio žmonėms dažniausiai trūksta dėl nepasisavinimo ir perteklinio kiekio gyvulinių baltymų - jie sumažina organizmo ph ir jam neutralizuoti imamas kalcis ir kiti mineralai iš kaulų ir taip privedama iki osteoporozes.

Kalcio trūksta dėl blogos kepenų veiklos

Kad būtų pagerintas kalcio pasisavinamą reikia, kad būtų pakankamai tulžies (turėtų būti pagaminta 1-1,5L per dieną), daugelio žmonių kepenų latakai užsikimšę akmenimis ir taip tulžies gamyba ir nutekėjimas labai sumažėjęs - to rezultatas sumažėjęs kalcio, riebalų ir riebaluose tirpstančiu vitaminu pasisavinimas.

Kepenų veiklos gerinimas

Galima daryti kepenų ir tulžies pūslės plovimus, bet jei tai darysite, atsakomybę turite prisiimti patys. Saugesnis bet ne lėtesnis metodas yra vaistažolės. Tulžies gamybą skatina karčios vaistažoles: imbieras, tumerikas, kiaulpienes šaknys, todėl jas gerai vartoti po kiekvieno valgio.

Vitamino D Svarba

Kad pasigamintų pakankamai vitamino D, kuris kaip tik skatina kalcio pasisavinimą ir kaulų mineralizaciją, reikia vasaros laikotarpiu 20 minučių pabūti saulėje tarp 11-14 val. apnuoginus puse kūno ir be jokio  saulės kremo. Jie tik rankas - reikia būti ilgiau. Jei oda jautri, tai pradėti nuo 5 min. Bet Lietuvoje saulė  yra pakankamai aktyvi (vitaminui D gaminti reikia, kad UVB bangos būtų 280-320 nm ilgio) ir tai būna  balandžio - spalio mėnesiais, o nuo spalio iki kovo UVB spinduliai yra per ilgi ir jie nesugeba skatinti vitamino D gamybos. Čia yra vitamino D kalkuliatorius, galima pasiskaičiuoti, kiek laiko jums reikia būti, kad būtų pagaminta pakankamai vitamino D. Reikia įvesti gyvenamą vietovę, odos tipą ir t. t.

Kaip gaminamas vitaminas D?

Odoje yra cholesterolio darinys (7-dehydrocholesterol). UVB spinduliai(280-320 nm) stimuliuoja odoje esančius receptorius ir tai atidaro vieną iš keturių 7-dehydrocholesterol žiedų. Taip jis paverčiamas į colekalciferolį (vitaminą D3), bet tai dar nėra aktyvi vitamino D forma. Kepenys D3 paverčia į 25 dihydroxy D3 (pridedama viena OH molekulė), bet tai vis dar nėra aktyvi vitamino D forma. Paskutinis žingsnis įvyksta inkstuose, kur 25 hydroxy D3 paverčiamas į 1,25 dihydroxy D3 ( kalcitriolis). 1,25 dihydroxy D3 yra aktyvi vitamino D forma ir jos gamyba labai griežtai reguliuojama, ir todėl dauguma vitamino kraujyje circuliuoja kaip 25 ħydroxy colecalciferol. 1,25 dihydroxy D3 reguliuoja daugiau nei 1000 genų. Ir vienas iš jų yra skatinantis kalcio pasisavinimą iš žarnyno bei kalcio atidėjimą į kaulus (mineralizaciją). Vitamino D gamyba sumažėja vyresniems žmonėms (virš 70 metų), nes jų odoje yra mažiau 7-dehydrocholesterol, iš kurio gaminamas vitaminas D. Taip pat šie žmonės ir taip dažniausiai būna uždarose patalpose ir rečiau išeina į lauką.

Vitamino D papildai

Dar galima vartoti papildus, bet reikia bent 2000 tarptautinių vienetų per dieną ar net dar daugiau, bet geriausia gauti deginantis saulėje. Vitamino D taip pat yra riebioje žuvyje, žuvų taukuose, į kai kuriuos produktus yra pridedama vitamino D (margarinas). Iš papildų tai reikia kad būtų D3 (colecalciferol), o ne D2 (ergocalciferol), kuris išgaunamas švitinant grybus UVB spinduliais. Bet D2 pasisavinamas daug blogiau ir vartojant jo reikia daugiau, taip pat jo apykaita yra du kartus didesnė nei D3 ir todėl jis iš organizmo greičiau pašalinamas. Jei vartosite papildus, tai po kelių mėnesių gerai pasidaryti 25 Hydroxy vitamin D testą. Nes maža dalis žmonių vartodama dideles vitamino D dozes gali perdozuoti ir tai gali sukelti audinių kalcifikaciją. Bet tai atsitinka labai retai ir vartojant dideles dozes ilgą laiką.  Optimali  vitamino D (25 hydroxy vitamin D3) kraujo norma turi būti 50-65ng/ml arba 125 - 162 nmol/L (nanogramai (1g=1 milijardas nanogramų) viename mililitre).  Mažiau nei 20ng/ml ( arba 50 nmol/L) rodo žymų vitamino D trūkumą. Tiesa, kartais dėl laboratorijos įrengimų testai būna apgaulingai geri. Taip pat testas gali būti kitais vienetais - nmol/L.

Kas svarbiau: kalcis ar vitaminas D?

Kaip parodė vienas tyrimas, kalcio vartojimas daugiau nei 566 mg/dieną davė naudos tik toms moterims ir 626 mg vyrams, kurių vitamino D lygis kraujyje buvo 20ng/ml (25 dihydroxy vitamin D) ar mažiau. Tos moterys, kurios turėjo vitamino D 20ng/ml ar daugiau nei 566mg/d kalcio nedavė didesnio efekto. Tad dar kartą pasikartosiu, kad kalcio pasisavinimas ir atidėjimas į kaulus labai priklauso nuo kitų veiksnių ir vitaminas D yra vienas iš svarbesnių, nes jis pagerina jo pasisavinimą.

Magnio svarba kaulams

Dar kaulams labai svarbus magnis. Geriausia gauti iš maisto, magnio yra žalios spalvos daržovėse (salotos, brokoliai ir kt.), riešutuose ir raw cacao pupelėse, bet jų naudingumas yra kontraversiškas ir aš bent jau jų nevartočiau. Tiesa, reikia prisiminti, kad dėl intensyvios žemdirbystės dirvos labai stokoja magnio ir dėl to maiste jo yra vis mažiau. Iš papildų, tai, mano žiniomis, magnis gana gerai pasisavinamas per odą. Yra toks magnio aliejus/ magnio chloridas, kurį reikia tepti ant odos. Dar gana gerai pasisavinamas jonizuotas magnis, kuriame yra ir kitų elementų. Magnis atlieka daugiau nei 300 skirtingų funkcijų, tokių kaip gliukozės metabolizmas, energijos gamyba, enzimų gamyba, nervinių signalų perdavimas ir kt.

Natūralūs kalcio šaltiniai

Iš natūralių produktų kalcio daug yra žalios spalvos daržovėse, taip pat migdolų ir kituose riešutuose, taip pat carrob milteliuose, kurie gaminami iš carrob pupelių. Bet juose taip pat yra nemažai cukraus ir reikia, kad būtų termiškai neapdorota (raw organic carrob powder).

Jei jau taip norite kalcio papildų, tai jie turėtų turėti daugelį mano išvardintų elementų. Gana geras yra Perque Bone Guard Forte. Perque parduoda čia, bet reikia užsiregistruoti, nes kitaip šių produktų nerodys. Dar gana geras yra New Chapter. Bet jūs iš ten tikrai neprivalote pirkti - aš iš šių internetinių puslapių nieko negaunu.

Kas dar stiprina kaulus?

Dar kaulams labai didelę įtaką turi fizinis krūvis. Todėl norint turėti stiprius kaulus reikia sportuoti, gerai bėgiojimas ir kita fizinė veikla, kuri duoda krūvį kaulams. Vienas tyrimas, kuriame buvo tirti jaunį tenisininkai nustatė, kad dominuojančioje rankoje kaulų tankis buvo žymiai didesnis. Tai patvirtina, kad fizinis krūvis priverčia kaulus tapti stipresniais.

Čia yra labai geras Dr. McDougall straipsnis apie kalcio poreikį, pieno produktus ir kaulų sveikatą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/ar-kalcio-vartojimas-duoda-stiprius-kaulus-145.html

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.06.2019 laikas 08:20 Receptai – Patiekalai Šokoladiniai keksiukai. Šokoladinių keksiukų receptas

Pasigaminkime namuose, naminius keksiukus. Šokoladinių keksiukų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

29.06.2019 laikas 14:24 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti avienos šonkauliukai
Gaminame. Avienos šonkauliukai. Skardą išklojame folija, dedame šonkauliukus ir kepame apie 20-30 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skanumėlis... Skanaus!

Skaityti daugiau

15.06.2019 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Šokoladinių keksiukų receptas
Labai gardžių, burnoje tirpstančių, šokoladinių keksiukų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau