Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Balandžio » 17

Aštuonios pagrindinės diabetiko sveikatos taisyklės

Palaikyti patenkinamą diabeto kontrolę susirgus  kitomis ligomis bus lengviau, jeigu laikysitės čia pateikiamų aštuonių pagrindinių taisyklių.

1. Turėkite diabeto kontrolės planą kitos ligos atveju. Tikriausiai su savo gydytoju esate aptarę diabeto kontrolės ypatumus sunegalavus. Jei ne, laikas tai padaryti. Plane turėtų būti numatyta, kada iškviesti gydytoją, kaip dažnai tirti kraujo gliukozę ir acetoną šlapime, kaip koreguoti mitybą bei gydymą medikamentais.

Turėkite diabeto priežiūros specialistų telefonus, kuriais galėtumėte paskambinti ir naktį ar poilsio dienomis.

Aštuonios pagrindinės diabetiko sveikatos taisyklės

2. Nemažinkite gliukozės kiekį reguliuojančių vaistų. Dažnai žmonės mano, kad sunegalavus dingsta apetitas ir saikingiau valgant reikia riboti kraujo gliukozę mažinančių vaistų. Iš tikrųjų priešingai - organizmas reikalauja daugiau insulino. Kraujo gliukozės labai pagausėja, net jei valgoma nedaug. Todėl gydytojas gali patarti švirkštis daugiau insulino, o vartojantiesiems tabletes gali būti paskirtos insulino injekcijos, reguliuojančios  gliukozės pokyčius. Bet kuriuo atveju svarbu konsultuotis su gydytoju, vykdyti jo nurodymus. Patys neeksperimentuokite!

3. Daug gerkite. Vemiant, viduriuojant ar karščiuojant prarandama daug skysčių. Labai svarbu, kad organizme būtų reikiamas jų kiekis, nes tai padeda kontroliuoti  gliukozės kiekį. Gerti vandenį yra geriausia; taip pat rekomenduojamas daržovių ar paukštienos sultinys. Reikia vengti kofeino turinčių gėrimų, nes jie šalina iš organizmo skysčius. 
 
4. Laikykitės reguliarios mitybos plano. Kuo griežčiau laikomasi mitybos plano laiko atžvilgiu, tuo lengviau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Svarbus mitybos veiksnys - gauti reikiamą kalorijų kiekį iš lengvai virškinamo maisto.

Angliavandenių racioną galima papildyti bulvių tyre, ryžiais, skrebučiais be sviesto, javainiais. 

Baltymų šaltinis - neriebus pienas, varškė, naminis sūris, plakta kiaušinienė, natūralus jogurtas.

Vaisiai gali būti keičiami konservuotais vaisiais savo sultyse bei sultimis.

Atsisakykite tokių maisto produktų, kaip: pudingas, saldūs gaivieji gėrimai, konservuotos sriubos, tirpaus sultinio kubeliai, sūrūs traškučiai, bulvių tyrė bei kiti pusfabrikačiai.

5. Tikrinkite  gliukozės kiekį kraujyje. Sunegalavus reikia dažniau tikrinti  gliukozės kiekį kraujyje. Sergant jis gali būti didesnis nei įprastai. Todėl kraujo tyrimą reikia atlikti kas 3-4 valandas ar dažniau, jei nurodo gydytojas.

6. Tirkite acetoną šlapime. Susirgus diabetu, per didelis kraujo gliukozės kiekis mažina insulino gebėjimą aprūpinti ląsteles energija. Tuomet ląstelės jos gauna skaidydamos organizme sukauptas riebalų atsargas. Šio proceso metu organizme atsiranda jį nuodijantys ketonai. 
Išsivysto sveikatai pavojinga diabetinė ketoacidozė. Jei kraujo gliukozės yra daugiau kaip 13 mmol/l, jei pykina arba vemiama, būtina išsitirti acetoną šlapime. Sergant I tipo diabetu gydytojas gali patarti tai daryti kas 4 valandas. Jei acetono diagnostinė juostelė rodo vidutinį ar didelį acetono kiekį ir gausu kraujo gliukozės, būtina gydytojo konsultacija - reikia imtis skubių priemonių norint sustabdyti acetono kaupimąsi organizme. Pavyzdžiui, papildomai švirkštis insulino ir gerti daug vandens.

7. Fiksuokite tyrimų rezultatus. Ligos dienyne registruotini visi rezultatai ir naudotos priemonės. Tai padeda sekti ligos eigą: kraujo gliukozės, ketonų kiekio kitimą, nes dėl blogos savijautos prastėja atmintis. Šis informacijos šaltinis padeda gydytojui koreguoti diabeto valdymą.

Dienyne nurodykite:

- ligos požymius;

- skirtus vaistus, jų dozes;

- kitus medikamentus (pavyzdžiui, insuliną ir jo dozes);

- kraujo gliukozės tyrimų rezultatus;

- acetono šlapime tyrimų duomenis;

- kūno temperatūrą;

- mitybos planą;

- gydytojo konsultacijas ir patarimus.

Nepamirškite pažymėti dienos ir valandos.

8. Jei sveikata negerėja, skambinkite gydytojui. Savo diabeto dienyne pažymėkite, kad reikia konsultuotis su gydytoju, jeigu:

- sunegalavote ir savijauta negerėja;

- viduriuojate, vemiate ilgiau nei 6 val.;

- aptiktas vidutinis ar didelis acetono šlapime kiekis;

- kraujo gliukozė nemažėja daugiau kaip iki 13 mmol/l net papildomai švirkščiantis insulino (kaip liepė gydytojas); vartojant tabletes prieš valgį kraujo gliukozės buvo per 13 mmol/l ilgiau kaip 24 val.;

- ryškūs ketoacidozės požymiai: mieguistumas, krūtinės ar pilvo skausmas, apsunkęs kvėpavimas, „įkritusios“ akys, sutrūkinėjusios lūpos ar liežuvis; iš burnos sklinda acetono kvapas; nesugebate pasirūpinti savimi arba nežinote, kaip elgtis.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.06.2019 laikas 18:33 Receptai – Patiekalai Grikių ir pievagrybių sriuba

Puode užviriname sultinį, dedame bulves, beriame nuplautus grikius ir verdame apie 10 minučiu. Į puodą sukrečiame keptuvės turinį ir dar verdame 7-8 minutes. Prieš baigiant virti sriubą paskaniname druska, pipirais ir suberiame...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 18:46 Receptai – Patiekalai Vitaminų kaukė iš varškės
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Varškė, Citrinų sultys, Apelsino skiltelė

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 12:31 Receptai – Patiekalai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau