- 07.12.2016
- 1.0 Reitingas
- 6596 Peržiūros
- Komentarai
Cholesterolis – steroidų grupės organinė riebalinė medžiaga. Pagal cheminę struktūrą jis priklauso spiritams.
Terminai „gerasis“ ir „blogasis“ cholesteroliai atsirado tada, kai buvo atrasta, kad lipoproteidų (baltymų-lipidų kompleksai) atskiros klasės skirtingai dalyvauja aterosklerozės susidaryme. Hidrofobinės cholesterolio molekulės netirpsta vandenyje ir kraujo plazmoje - kraujas perneša jas tik lipoproteidų sudėtyje, liposomose, kurių išorinį hidrofilinį sluoksnį sudaro baltymai , o vidinį hidrofobinį – lipidai ir cholesterolis. Viena tokia mikrokapsulė gali savyje turėti iki 1500 cholesterolio molekulių. Cholesterolis, surištas su žemo ir labai žemo tankio lipoproteidais, imtas vadinti „bloguoju“, o surištas su didesnio tankio daug stambesnėmis lipoproteidų molekulėmis - „geruoju“. „Blogojo“ cholesterolio mažinimas maiste tapo pagrindine aterosklerozės profilaktikos priemone ir strateginiu tikslu.
Aterosklerozės kilmė ir vystymosi mechanizmas lig šiol galutinai neišsiaiškintas. Iki šiol nėra nei patikimos gydymo nuo aterosklerozės metodikos, nei jos profilaktikos. Kodėl medicina bejėgė prieš šią ligą? Pirmiausia dėl savo stereotipinio mąstymo, aklo tikėjimo autoritetais ir dėl ...farmacininkų ir dietologų interesų. Negalima teigti, jog tiesa apie cholesterolį nuo visuomenės yra slepiama – ji paprasčiausiai nėra propaguojama.
Aterosklerozės formavimosi procese kraujagyslės sienelės būklė turi ne mažiau reikšmės, nei lipidų apykaitos sutrikimai. Nepakeičiamos amino rūgšties metionino apykaitos tarpinis produktas yra homocisteinas. Kai jis dėl vienokių ar kitokių priežasčių (pvz. sutrikus fermentų gamybai) ima kauptis organizme ir pažeidžia kraujagyslės sienelės vidinę pusę. Endotelio plyšimus organizmas stengiasi „užlopyti“ cholesteroliu ir kitais lipidais. Kol visuotinai priimta „cholesterolinė teorija“ apie aterosklerozės kilmę, tol gydytojai ir pacientai, priešingai faktams, organizmo biochemijai ir sveikai logikai, žūtbūtinėje kovoje prakaituoja su medžiaga, be kurios gyvybė – negalima.
Spręskite patys ar cholesterolis jums priešų priešas ar neįkainojamas draugas:
Motinos piene - 1mg cholesterolio 1 ml pieno, jame yra ypatingas fermentas, padedantis vaiko organizmui tą cholesterolį įsisavint. Vaiko organizmui būtinas cholesterolis pilnaverčiui smegenų, nervų sistemos, skeleto, kaulinių audinių, imuninės sitemos vystymuisi ir metabolizmui.
Iš fiziologinės pusės žiūrint, suaugusio organizmas nuo vaiko, beveik nesiskiria, o pagyvenusio žmogaus organizmas – reikalauja dar didesnio cholesterolio kiekio dėl pablogėjusio jo įsisavinimo. Riebalų ir cholesterolio apribojimas vaikų, paauglių, suaugusių ir pagyvenusių maiste - viena iš vaikų vystymosi sutrikimo priežasčių, priešlaikinio suaugusiųjų senėjimo ir ligų priežastis, ir ankstyvos mirties nuo degeneratyvinių pakitimų pas pagyvenusius žmones priežastis. Procesas link kapinių pagreitėja, jei dieta be riebalų papildoma cholesterolio kiekį kraujyje mažinančiais vaistais.
Cholesterolis yra lytinių hormonų androgeno, testosterono, estrogeno, progesterono sintezės pagrindas. Nevaisingumas, amenorėja, menstruacijų sutrikimai, impotencija, frigidiškumas, ankstyvas klimaksas, lytinių organų ligos – visa tai dietos su stipriai sumažintu riebalų kiekiu ir vaistų nuo cholesterolio pasekmė.
Cholesterolis – bazė susidaryti tulžiai, kuri būtina virškinimui, įsisavinimui ir nepakeičiamų riebalų asimiliacijai iš maisto. Riebalų ir cholesterolio iš maisto trūkumas – žemojo tankio cholesterolio kiekio padidėjimo kraujyje ir didelio tankio cholesterolio sumažėjimo jame priežastis, akmenligės tulžies pūslėje priežastis (nepanaudota tulžis riebalų skaidymui sudaro smėlį ir akmenis iš tulžies druskų)
Cholesterolis – antioksidantas, jis saugo vidines ląstelės struktūras nuo ardančių laisvųjų deguonies radikalų.
Cholesterolis būtinas žarnyno gleivinės normaliam funkcionavimui (ne „activijas“ reikia pirkti, o pirmiausia susirūpint ar pakankamai naudojate savo mityboje įvairių riebalų). Dieta be riebalų padidina toksinų įsiurbimą iš žarnyno į kraują.
Kiekviename antinksčių žievės grame yra 1 mg cholesterolio. Kam tiek daug? Joje gaminami steroidiniai hormonai sintetinami iš cholesterolio – kortikosteroidai ir lytiniai hormonai dalyvauja medžiagų apykaitos reguliacijoje. Kortikosteroidai įtakoja daugelį procesų organizme, tame tarpe ir adaptaciją stresams.
Kiekviename galvos smegenų ir nervinių audinių grame yra 2 mg cholesterolio. Cholesterolis būtinas serotonino receptorių veiklai smegenyse, serotonino deficitas surištas su depresija, agresija ir savižudybėmis.
Vitaminas D sintetinamas įtakojant saulės šviesai iš cholesterolio. Vitaminas D, o tai reiškia ir cholesterolis, būtinas vaiko augimui, kaulų regeneracijai ir mineralizacijai, normaliai nervų sistemos veiklai, insulino gamybai, mineralinių medžiagų apykaitai, imunitetui, dauginimosi organams.
Mažytis statistinis pavyzdėlis: Prancūzijos gyventojų statistinė vidutinė gyvenimo trukmė ilgesnė už JAV gyventojų, tačiau cholesterolio kiekis kraujyje pas prancūzus yra didesnis. Manote prancūziškasis cholesterolis "kultūringesnis" ir ant kraujagyslių sienelių nesėda?
Dar keletas statistinių faktų:
2006 metų gruodį įvyko viena iš „cholesterolinių“ sensacijų, kuri ėmė kelti grėsmę daugiamilijardiniam statinų (vaistai, mažinantys „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje) bizniui. Anksčiau sukurtas „Ilgaamžiškumo genų projektas“ nutarė išstudijuoti choleterolio kiekį pas ilgaamžius – žmones pragyvenusius daugiau kaip 100 metų. Šis Alberto Enšteino vardo koledžo pradėtas projektas ištyrė 158 žmones Europoje, daugiausia žydus, genetiškai daugmaž vienodą vienodą etninę grupę, nuo 95 iki 105 metų amžiaus. Pasirodė, kad pas visus ilgaamžius buvo padidintas „blogojo“ cholesterolio kiekis, lokalizuoto labai stambiose cholesterolio dalelėse, chilomikronuose. Papildomas europietiškųjų žydų nuo 75 iki 85 amžiaus tyrimas aptiko griežtą koreliaciją tarp stambių lipoproteininių dalelių kraujyje ir intelektualių gebėjimų senatvėje. Tyrimų rezultatai, publikuoti Amerikos neuropatologų federacijos žurnale „Neurology“ 2006 metais gruodžio 26 dieną, sukėlė sensaciją daugelyje laikraščių ir žurnalų. Tuo metu farmacinė kompanija „Pfizer“, besiruošianti į rinką išleisti naują anticholesterolinį preparatą, sustabdė laikinai jo išleidimą. Kompanijos atstovas pareiškė, kad: „Žmonės nori išsaugoti savo intelektą senatvėje ir išvengti Alzhaimerio ligos, netgi jei tai susiję su nedideliu širdies ligų rizikos padidėjimu.“ Stambus farmacijos biznis šį kart susidūrė su blaiviu mąstymu. JAV 2003 metais pinigų kiekis išleistas vaistams viršijo pinigų kiekį išleistą maistui. Tokią masinę cholesterolinę psichozę gali išgydyti tik laikas.
Olandijos gerontologai 1986 metais savo stebėjimo objektu pasirinko Leideno miesto gyventojus. Iš 105 000 miesto gyventojų, 1285 iš jų buvo virš 85 metų amžiaus. Vidutinis jų amžius buvo 89 metai. 10 metų bėgyje šiems senoliams buvo tiriamas cholesterolio kiekis kraujyje. Tiriamuosius suskirstė į tris grupes – < 5 mmol/l, 5-6,2 mmol/l ir virš 6,2 mmol/l. Per tą dešimtmetį nuo vėžio, širdies -kraujagyslių ligų, infekcijų ir kt priežasčių numirė truputį mažiau nei pusė tiriamųjų. Mirtingumas nuo širdies – kraujagyslių ligų buvo vienodai pasiskirstęs visose trijose grupėse, nepriklausomai nuo cholesterolio kiekio kraujyje. Tačiau mirtingumas nuo vėžio ir infekcijų buvo mažesnis tose grupėse, kuriose cholesterolio kiekis buvo padidintas. Mažiausias buvo grupėje su maksimaliu cholesterolio kiekiu kraujyje.
Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) nustatytos bendrojo cholesterolio normos kraujyje ne daugiau kaip 5,2 mmol/l. Tokias normas nustatė medikai. Biologai gi kalba šiek tiek kitaip, jų norma 7,2 mmol/l. Kodėl nesutampa nesunku nuspėti – kuo mažesnė norma, tuo daugiau statinų vartotojų. Be to, PSO normos visiškai neįvertina galimų nacionalinių skirtumų. Norvegijoje, šalyje, kurioje žmonės pasižymi geros sveikatos rodikliais, 90% žmonių virš 45 metų amžiaus patenka į rizikos grupę, netgi 40% norvegų, jaunesnių kaip 20 metų pateko į rizikos grupę. Nekvepia absurdu?
Kitas tyrimas, atliktas Prancūzijoje su grupe senų moterų, gyvenusių senelių namuose. Vidutinis tiriamųjų amžius buvo 82,2 metai. Cholesterolio koncentracija jų kraujyje nuo 4 iki 8,8 mmol/l. Buvo tiriama penkis metus. Per tą laiką numirė 52 iš 92 moterų. Didžiausias mirtingumas buvo tų, kurių cholesterolio kiekis kraujyje buvo žemas. Minimalus mirtingumas, kurių kraujyje cholesterolio buvo apie 7 mmol/l. Tyrimo autoriai spėjo, kad padidintas cholesterolio kiekis seniems žmonėms pagerina cheminius ir fizinius ląstelių membranų parametrus ( taip, šis spėjimas tikrai vertas dėmesio ir yra arčiausiai tiesos. HS pastaba)
Evoliucija nėra kvaila – jei cholesterolis būtų toks kenkėjiškas sveikatai, ji seniai būtų atsijojusi visus individus su aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje– jie būtų paprasčiausiai išmirę, tačiau jie ne tik nedingo nuo žemės paviršiaus, bet ir sėkmingai perdavė mums savo genus su gebėjimu sintetinti senstant organizmo reikmėms dar didesnį cholesterolio kiekį.
O dabar sukluskite, svarbus momentas.
Kai kas panašaus įvyksta ir su augaliniais riebalais juos specialiai apdorojant. Veikiant aukštai temperatūrai jų molekulės jungiasi su vandenilio atomais – skysti riebalai virsta kietais. Taip gaunami margarinai, arba taip vadinami kulinariniai riebalai, kuriais maisto pramonė pakeičia brangesnius natūralius aliejus ar taukus. Tokie transformuoti riebalai yra kenksmingi žmogaus sveikatai.
Dar šiek tiek faktų apie cholesterolį, kurie kalba priešingai, nei dietologijos specialistai:
Bandymuose buvo fiksuojamos visos cholesterolio frakcijos.
Bandymų rezultatai parodė, kad nei pas 88 metų senuolį, valgiuso po 25 kiaušinius per dieną, nei pas valgiusius po penkis, nebuvo cholesterolio kiekio padidėjimo kraujyje. Pagal žymėtąjį cholesterolį buvo nustatyta, kad maisto cholesterolis apie 20% sumažino cholesterolio sintezę kepenyse (o tai reiškia, kad kepenys turėjo daugiau pajėgumų užsiimti kita, naudingesne veikla).
Cholesterolio perteklius buvo perdirbamas kepenyse į tulžies rūgštis ir buvo išskiriamas su tulžimi į žarnyną ( nuo ko virškinimas žmogeliui tik gerėjo). Senoliui, kuris valgė per daug cholesterolio, pastarasis paprasčiausiai buvo neįsisavinamas žarnyne ir keliaudavo lauk kartu su nesuvirškinta maisto dalimi. Kadangi cholesterolis netirpus vandenyje, jo įsiurbimas žarnyne – sudėtingas procesas.
Virškinimo sistema nesugebėjo susidoroti su tokiu pertekliumi ir cholesterolis keliavo per žarnyną tranzitu, kaip celiuliozė ar grybų pektinas. Didelis riebalų kiekis nespėjamas įsisavinti žmpgaus virškinimo sistemoje ir keliauja žarnynu tik sutepdamas jį ir dalinai lėtindamas kito maisto įsisavinimą (vengiantys riebalų storuliukai, sukluskite!). Ateityje paanalizuosime cholesterolio įtaką organizmo metabolizmui ir jo santykį su riebiosiomis rūgštimis.
Cholesterolio kiekis maiste (miligramais viename šimte gramų maisto): 1. Smegenys kiaulių 2500.00 mg
2. Kiaušinių milteliai 1900.00 mg
3. Kiaušinių trynys 1636.00 mg
4. Ikrai, raudonieji ir juodieji 588.00 mg
5. Kiaušiniai 438.00 mg
6. Viščiukų kepenėles 380.00 mg
7. Kepenys kiaulių 340.00 mg
8. Jaučių kepenys 300.00 mg
9. Veršių kepenys 300.00 mg
10. Sviestas, 82,5% riebumo 250.00 mg
11. Sviestas, 72 % riebumo 220.00 mg
12. Viščiukų širdys 170.00 mg
13. Ungurys 164.00 mg
14. Krevetė 152.00 mg
15. Ungurys, rūkytas 140.00 mg
16. Viščiukų oda 135.00 mg
17. Viščiukų skrandeliai 130.00 mg
18. Grietinėlės milteliai 130.00 mg
19. Kauno saliamis, parūkyas 124.00 mg
20. Grietinėlė, 35% riebumo 109.00 mg
21. Grietinė, 30% riebumo 106.00 mg
22. Dešra "Lietuviška", rūkyta 105.00 mg
23. Antiena 105.00 mg
24. Liežuviai kiaulių 101.00 mg
25. Sūris "Šėtos" 100.00 mg
26. Sūris "Nemunas" 100.00 mg
27. Jautienos mentė, vienarūšė 100.00 mg
28. Majonezas "Provansal" 100.00 mg
29. Lašiniai 99.00 mg
30. Nenugriebto pieno milteliai 97.00 mg
31. Kondensuotas pienas be cukraus 97.00 mg
32. Daktariška dešra 97.00 mg
33. Žarnos kiaulių 95.00 mg
34. Dešra "Servelatas", rūkytas 92.00 mg
35. Sūris "Emmental" 92.00 mg
36. Varškės sūris, 22 % riebumo 90.00 mg
37. Lašiniai, rūkyti 90.00 mg
38. Taukai, lydyti kiauliniai 90.00 mg
39. Viščiukų šlaunelės be odos 84.00 mg
40. Viščiukų šlaunelės 84.00 mg
41. Krakmolas, bulvių 00,00 mg
42. Grietinė 25% riebumo 81.50 mg
43. Kalakuytų šlaunelės be odos 81.00 mg
44. Viščiukai 81.00 mg
45. Kalakutų šlaunelės 81.00 mg
46. Vištiena 81.00 mg
47. Jaučių liežuviai 80.00 mg
48. Jautiena. II rūš. 80.00 mg
49. Kiaulienos mentė 80.00 mg
50. jautienos nugarinė, I rūš. 80.00 mg
51. Sūris "Parmesan" 79.00 mg
52. Elniena, kumpis 78.00 mg
53. Aviena 78.00 mg
54. Stirniena, kumpis 78.00 mg
55. Avienos kumpis 78.00 mg
56. Viščiukų sparneliai 77.00 mg
57. Dešra "Servelatas", virtas - rūkytas 76.00 mg
58. Skumbrė, konservuota pomidorų padaže 75.00 mg
59. Kiauliena riebi (šoninė) 75.00 mg
60. Sūris "Camembert" 73.00 mg
61. Žąsų krūtinėles 72.00 mg
62. Žąsiena 72.00 mg
63. Silkė, Atlanto, marinuota 71.00 mg
64. Faršas kiaulienos 71.00 mg
65. Lašiša 70.00 mg
66. Tunas 70.00 mg
67. Karpis 70.00 mg
68. Upėtakis, vaivorykštinis 70.00 mg
69. Jautienos kumpis, I rūš. 70.00 mg
70. Silkė, Atlanto, sūdyta 70.00 mg
71. Kiaulienos nugarinė su kaulu 69.00 mg
72. Kiauliena, pusriebė 68.00 mg
73. Kiaulienos sprandinė 66.00 mg
74. Kalakutų krūtinėlės be odos 65.00 mg
75. Triušiena 65.00 mg
76. Veršienos nugarinė 62.00 mg
77. Skumbrė 62.00 mg
78. Kiaulių kojos 60.00 mg
79. Plekšnė 60.00 mg
80. Sterkas 60.00 mg
81. Varškė, 18% riebumo 60.00 mg
82. Viščiukų krūtinėlės be odos 59.00 mg
83. Lydeka 59.00 mg
84. Jautienos filė, aukšč. rūš. 59.00 mg
85. Dešra "Panerio" 58.00 mg
86. Dešrelės "Pieniškos" 58.00 mg
87. Kiauliena neriebi 57.00 mg
88. Grietinėlė, 20% riebumo 56.00 mg
89. Upėtakis, margasis 56.00 mg
90. Kalakutiena 55.00 mg
91. Varškės sūris, 13 % riebumo 53.00 mg
92. Kiaulienos sardelės 53.00 mg
93. Šprotai aliejuje 52.00 mg
94. Plombyras, 15% riebumo 50.00 mg
95. Otas 50.00 mg
96. Margarinas "Hushals Eve" 50.00 mg
97. Moliuskas 50.00 mg
98. Lydeka, jūrų 50.00 mg
99. Menkės filė 50.00 mg
100. Menkė 43.00 mg
101. Majonezas, neriebus 40.00 mg
102. Varškė, 9% riebumo 37.00 mg
103. Grietinėlė, 10% riebumo 35.00 mg
104. Grietininiai ledai, 10% riebumo 35.00 mg
105. Kondensuotas pienas su cukrumi 34.00 mg
106. Šokoladas, pieninis 29.00 mg
107. Motinos pienas 25.00 mg
108. Lieso prieno milteliai 20.00 mg
109. Varškė, 5% riebumo 17.00 mg
110. Pieniniai ledai, 3,5 % rebumo 14.00 mg
111. Pienas, 3,5% riebumo 14.00 mg
112. Pienas, 3.2% riebumo 13.00 mg
113. Batonas 12.00 mg
114. Kakava su pienu ir cukrumi 12.00 mg
115. Ožkos pienas 11.00 mg
116. Rūgpienis, 2.5% riebumo 10.00 mg
117. Kefyras, 3.2% riebumo 10.00 mg
118. Pienas, 2.5% riebumo 10.00 mg
119. Rūgpienis, 3,2 % riebumo 10.00 mg
120. Saldainiai "Karakum" 6.71 mg
121. Pienas, 1 % riebumo 5.00 mg
122. Pasukos 4.00 mg
123. Traškučiai pieniški 3.00 mg
124. Liesas varškės sūris 3.00 mg
125. Liesas pienas 3.00 mg
126. Saldainiai "Griliažas šokolade" 2.64 mg
127. Bandelė "Sumuštinių" 2.00 mg
128. Riestainiai pieniški 2.00 mg
129. Išrūgos 2.00 mg
130. Liesa varškė 2.00 mg
131. Dauona "Sėlėnų" 1.00 mg
132. Duona "Ragaišis" 1.00 mg
133. Cukrus 0.00 mg
134. Obuoliai, džiovinti 0.00 mg
135. Obuoliai 0.00 mg
136. Melionai 0.00 mg
137. Mėlynės 0.00 mg
138. Mangai 0.00 mg
139. Mandarinai 0.00 mg
140. Persikai 0.00 mg
141. Serbentai raudonieji 0.00 mg
142. Vyšnios 0.00 mg
143. Kopūstai, žiediniai 0.00 mg
144. Abrikosai 0.00 mg
145. Vynuogės 0.00 mg
146. Trešnės 0.00 mg
147. Spanguolės 0.00 mg
148. Slyvos, džiovintos 0.00 mg
149. Slyvos 0.00 mg
150. Razinos 0.00 mg
151. Kriaušės, džiovintos 0.00 mg
152. Abrikosai, džiovinti 0.00 mg
153. Bruknės 0.00 mg
154. Braškės 0.00 mg
155. Bananai, džiovinti 0.00 mg
156. Agrastai 0.00 mg
157. Apelsinai 0.00 mg
158. Arbūzai 0.00 mg
159. Bananai 0.00 mg
160. Serbentai, baltieji 0.00 mg
161. Avokados 0.00 mg
162. Citrinos 0.00 mg
163. Datulės džiovintos 0.00 mg
164. Alyvuogės, konservuotos, juodos 0.00 mg
165. Alyvuogės, konservuotos, žalios 0.00 mg
166. Ananasai 0.00 mg
167. Kriaušės 0.00 mg
168. Kiviai 0.00 mg
169. Serbentai, juodieji 0.00 mg
170. Greipfrutai 0.00 mg
171. Gervuogės 0.00 mg
172. Figos, džiovintos 0.00 mg
173. Avietės 0.00 mg
174. Medus 0.00 mg
175. Muskatai 0.00 mg
176. Mielės 0.00 mg
177. Sultinys, mėsos ir kaulų 0.00 mg
178. Garstyčios 0.00 mg
179. Druska joduota 0.00 mg
180. Druska 0.00 mg
181. Actas 0.00 mg
182. Vynuogių sultys 0.00 mg
183. Pomidorų sultys 0.00 mg
184. Kečupas 0.00 mg
185. Pomidorų pasta 0.00 mg
186. Petražolės, lapai, džiovinti 0.00 mg
187. Mairūnai 0.00 mg
188. Lauro lapai 0.00 mg
189. Kmynai 0.00 mg
190. Pipirai juodieji 0.00 mg
191. Želatina 0.00 mg
192. Sultinys, vištienos 0.00 mg
193. Vanduo 0.00 mg
194. Obuolių sultys 0.00 mg
195. Morkų sultys 0.00 mg
196. Greipfrutų sultys 0.00 mg
197. Šampanas 0.00 mg
198. Vynas, raudonas, pusiau sausas 0.00 mg
199. Vynas, baltas, sausas 0.00 mg
200. Alus, 5,7 % tūrio alkoholio 0.00 mg
201. Alus, šviesus, 3.5 % tūrio alkoholio 0.00 mg
202. Chalva 0.00 mg
203. Saldainiai "Raudonoji aguona" 0.00 mg
204. Šokoladas, juodasis 0.00 mg
205. Portveinas 0.00 mg
206. Likeris 0.00 mg
207. Apelsinų sultys 0.00 mg
208. Ananasų sultys 0.00 mg
209. Kakavos milteliai 0.00 mg
210. Kava be cukraus 0.00 mg
211. Arbata, be cukraus 0.00 mg
212. Koka - kola 0.00 mg
213. Vaisvandeniai, gazuoti 0.00 mg
214. Degtinė, džinas, romas, viskis 0.00 mg
215. Irisai 0.00 mg
216. Špinatai 0.00 mg
217. Saulėgražos 0.00 mg
218. Duona "Lietuviška" 0.00 mg
219. Duona "Kauno" 0.00 mg
220. Duona "Kaimiška" 0.00 mg
221. Duona "Rugelis" 0.00 mg
222. Duona "Aukštaičių" 0.00 mg
223. Džiūvėsiai 0.00 mg
224. Makaronai be kiaušinių 0.00 mg
225. Sorų kruopos 0.00 mg
226. Miltai, ruginiai, šveistiniai 0.00 mg
227. Duona "Palangos" 0.00 mg
228. Aguonos 0.00 mg
229. Pupelės 0.00 mg
230. Pistacijos 0.00 mg
231. Migdolai 0.00 mg
232. Lęšiai 0.00 mg
233. Lazdynų riešutai 0.00 mg
234. Kokosų drožlės 0.00 mg
235. Kokosai 0.00 mg
236. Graikiniai riešutai 0.00 mg
237. Anakardžių riešutai 0.00 mg
238. Miltai, ruginiai, pasijoti 0.00 mg
239. Miltai, ruginiai, sijoti 0.00 mg
240. Rugiai 0.00 mg
241. Grikių kruopos 0.00 mg
242. Dribsniai, avižiniai 0.00 mg
243. Aliejus, sojų 0.00 mg
244. Aliejus, saulėgrąžų 0.00 mg
245. Aliejus, rapsų 0.00 mg
246. Aliejus, kukurūzų 0.00 mg
247. Aliejus, alyvų 0.00 mg
248. Margarinas "Rama" 0.00 mg
249. Kiaušinių baltymas 0.00 mg
250. Kviečiai 0.00 mg
251. Gemalai, kviečių 0.00 mg
252. Ryžiai, baltieji 0.00 mg
253. Ryžiai, rudieji 0.00 mg
254. Perlinės kruopos 0.00 mg
255. Miltai, kvietiniai 1600 0.00 mg
256. Miltai, kvietiniai 1050 0.00 mg
257. Miltai, kvietiniai 812 0.00 mg
258. Miltai, kvietiniai 550 0.00 mg
259. Manų kruopos 0.00 mg
260. Sėlenos, kviečių 0.00 mg
261. Kefyras, 2.5% riebumo 0.00 mg
262. Šparaginės pupelės 0.00 mg
263. Pipirmėtės 0.00 mg
264. Pievagrybiai 0.00 mg
265. Petražolės. šaknys 0.00 mg
266. Petražolės, lapai 0.00 mg
267. Paprikos raudonosios 0.00 mg
268. Morkos 0.00 mg
269. Kukurūzai, konservuoti be skysčio 0.00 mg
270. Kukurūzai 0.00 mg
271. Krienai 0.00 mg
272. Pomidorai 0.00 mg
273. Porai 0.00 mg
274. Svogūnai, laiškai 0.00 mg
275. Svogūnai 0.00 mg
276. Salotos 0.00 mg
277. Salierai, šaknys 0.00 mg
278. Rūgštynės 0.00 mg
279. Ropės 0.00 mg
280. Ridikėliai 0.00 mg
281. Ridikai 0.00 mg
282. Rabarbarai 0.00 mg
283. Krapai 0.00 mg
284. Bastučiai kininiai 0.00 mg
285. Kaliaropės 0.00 mg
286. Baklažanai 0.00 mg
287. Agurkai 0.00 mg
288. Žirneliai konservuoti, be skysčio 0.00 mg
289. Žirniai, džiovinti 0.00 mg
290. Žirneliai, žali 0.00 mg
291. Žemės riešutai, pakepinti, sūrūs 0.00 mg
292. Žemės riešutai 0.00 mg
293. Sojos 0.00 mg
294. Sėmenys 0.00 mg
295. Baravykai 0.00 mg
296. Baravykai, džiovinti 0.00 mg
297. Kopūstai gūžinai 0.00 mg
298. Kopūstai gūžiniai raudonieji 0.00 mg
299. Česnakai 0.00 mg
300. Cukinijos 0.00 mg
301. Burokėliai 0.00 mg
302. Bulvės, šviežios 0.00 mg
303. Bulvės 0.00 mg
304. Brokoliai 0.00 mg
305. Briuseliniai kopūstai 0.00 mg
306. Sezamo sėklos 0.00 mg
Remiantis: http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/apie_viska/Cholesterolio_reabilitacija
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau