Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Balandžio » 28

Duonos pelėsis naudingas ar žalingas?

Taip tikriausiai yra nutikę ir jums. Atidarote tik vakar pirktos duonos maišelį, o ant pirmos riekės jau matote melsvus pūkuotus taškus – duona supelijo. Tačiau juk mus mokė, kad maisto švaistyti nevalia, o pelėsis – tai dar ne pasaulio pabaiga, todėl dėmę galima tiesiog nupjauti. Bet ar taip elgtis protinga? Mokslininkai teigia, kad dažnai taip darydami apie šį tą nepagalvojame.

Šis klausimas turi dvi puses. Visų pirma reikia pagalvoti, ką norime pasiekti išpjaudami papelijusią duonos vietą: bandome pašalinti sveikatai žalingą pelėsį ar tiesiog jo nenorime matyti. Prie sveikatos dar grįšime, o štai pelėsio šalinimas iš duonos nėra toks jau paprastas veiksmas, kaip manėte.

Duonos pelėsis naudingas ar žalingas?

Pelėsis yra grybas. Tai, ką matote ant savo duonos, yra siūlinių grybų kolonijos. Taigi, paviršinis plaukuotas taškas nėra visas grybas – po juo driekiasi visas hifų, geriau žinomų grybienos vardu, tinklas. Marianne Gravely, Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamento specialistė, pastebi, kad dėl duonos minkštumo pelėsių hifai prasiskverbia labai giliai ir išsiraizgo dideliame plote – didesniame nei matoma melsva dėmė.

Kietame maiste pelėsiui prasiskverbti gilyn prireikia daugiau laiko, todėl nuo bulvių, morkų, sūrio ir panašių produktų paviršinį pelėsį galima nupjauti.

Jei duona pjaustyta, gali būti, kad pelėsiui pereiti iš vienos riekės į kitą prireiks daugiau laiko, todėl, jei norite pašalinti pelėsį, pakaks išmesti kelias riekeles. Jei supelijo nepjaustytas duonos kepalėlis, nupjauti teks nemenką gabalą, jei tikrai norite būti įsitikinę, kad nesuvalgysite pelėsio hifų.

Tuo tarpu kietame maiste pelėsiui prasiskverbti gilyn prireikia daugiau laiko, todėl nuo bulvių, morkų, sūrio ir panašių produktų paviršinį pelėsį galima nupjauti ir apie jį negalvoti. Bet galbūt jį galima nurakinėti ir nuo duonos gaminių? Dažai žmonės mano, kad pelėsis ant duonos yra visiškai nekenksmingas, juk kai kurie maisto produktai specialiai gaminami su pelėsiu. O galbūt tai mirtinai pavojinga?

Viskas priklauso nuo jūsų pačių sveikatos. Kai kurie žmonės yra alergiški grybams ar pelėsiui konkrečiai. Jiems supelijusi duona, net kai matomas pelėsis yra nupjautas, gali sukelti pavojingas ar tiesiog nemalonias alergines reakcijas. Kai kurios pelėsio rūšys yra nuodingos, pasitaiko, kad jos apsigyvena ir ant duonos. Visgi, suvalgyti didelį kiekį nuodingo pelėsio yra beveik neįmanoma.

Suvalgius bet kokio pelėsio gali pykinti, o retesniais atvejais gali pasireikšti ir kvėpavimo takų ligos. Sveiko žmogaus imunitetas nuo to apsaugo – jei žinote, kad jūsų imuninė sistema yra susilpnėjusi, reikėtų būti dar atidesniems. Pelėsis gali sukelti ir įvairias mikozes – grybelinius susirgimus. Tačiau daugeliui žmonių nedidelis suvalgyto pelėsio kiekis, kokį gautumėte suvalgę riekelę duonos be matomų pelėsio kultūrų, neturi jokio poveikio.

Bet ar šįkart jūs būsite tarp to daugelio žmonių, kurie neigiamų pasekmių nepastebės? Specialistai pataria būti atsargiems ir atsikratyti supelijusios duonos. Jos nereikėtų ir uostyti – atrinktas riekeles (ar visą duoną, jei pelėsis pasklido) reikėtų įdėti į plastikinį maišelį, jį užrišti ir išmesti. Tuomet reikia nuvalyti paviršius, prie kurių duona lietėsi, ir kruopščiai nusiplauti rankas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-07 laikas 18:44 Receptai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-06-02 laikas 18:14 Receptai Burokėlių traškučiai Skaniausi tą pačią dieną!
Burokėlių Traškučiai - Skaniausi tą pačią dieną. Gaminčiau dar kartą! Porcijų skaičius: priklausomai nuo kantrybės, kiek pridžiovinsite, tiek ir turėsite...

Skaityti daugiau

2020-06-27 laikas 12:58 Receptai Kalakutienos ir ryžių troškinys su morkomis ir žaliaisiais žirneliais
Ganėtinai paprastutis troškinys, kuriame pagrindine gaida sužaidžia prieskoniai. Tad derinkite pagal savo skonį, bandykite ir eksperimentuokite. Mums, kario mylėtojams, tikrai labai skanu ir net nesudaro didelio skirtumo ar naudos...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-24 laikas 08:21 Geriausi gėrimai ir maistas prieš miegą: natūralūs būdai greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę

Geriausi gėrimai ir lengvas maistas prieš miegą, padedantys greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę: ramunėlių, melisos, levandų arbata, šiltas pienas, auksinis pienas su ciberžole, bananas, avižinė košė. Moksliniais tyrimais patvirtinti natūr...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:06

Juodųjų kmynų nauda sveikatai: mažina cholesterolį, apsaugo širdį, kontroliuoja svorį ir gydo uždegimus. Sužinokite vartojimo būdus, įsisavinimą, patarimus ir rizikas remiantis tyrimais iš Osakos universiteto ir kitų. Natūralus sprendimas diabetu...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau