Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Rugpjūčio » 4

Gelinių lakų mirtinas spindesys

Naujausios technologijos leidžia kone kiekvienam manikiūro salonui pasiūlyti nagų lakavimo geliniu laku paslaugą. Lakas dailus ir spindintis, nagai išlieka nepriekaištingai gražūs beveik 3 savaites. O kokį poveikį ši procedūra daro sveikatai? Tiesa kelia nerimą.

Gelinių lakų mirtinas spindesys

Nagų lakas turi seną ir spalvingą istoriją. Jis atsirado Kinijoje maždaug prieš 5000 metų, ir iki tada, kai XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje Freddie’o Mercury’o ir Davido Bowie’o įdiegtas gotų stilius padarė juodą nagų laką madingą, šį (taip pat ir raudoną) nagų laką buvo leidžiama naudoti tik Kinijos karališkosios šeimos atstovams, rašo Cate Montana.

Iki pat XX amžiaus nagų lakas daugiausia buvo gaminamas iš kiaušinio baltymo, bičių vaško, augalinių dažų, o tam, kad jis blizgėtų, nusilakavus nagus, juos reikėjo įnirtingai poliruoti. Dabar, pasirodžius laboratorinėmis sąlygomis sukurtiems chemikalams ir išradus fotopolimerizacijos procesą, moterys gali naudotis manikiūro svajonių gaminiu - tvirtais, ryškiaspalviais, ilgai išliekančiais geliais nagams, kurių ir kaina priimtina.

Apie Lietuvą tokių duomenų neturime, bet Didžiojoje Britanijoje 2016-aisiais geliniu laku manikiūrą darydavosi 23 proc. moterų. Nors ši paslauga populiari visose amžiaus grupėse, dažniausiai ją renkasi 25-35 metų moterys ir ispaniškos kilmės ponios. Dauguma moterų atnaujina nagų gelinę dangą vidutiniškai kartą per 2 ar 3 savaites, tačiau, pavyzdžiui, rinkos tyrimų agentūros Mintel Marketing apibendrintais duomenimis, 2013-aisiais vidutinė paauglė (12-17 metų amžiaus) minėtą procedūrą darydavosi beveik 5 kartus per mėnesį. Tiesa, dabar šis rodiklis linkęs mažėti, nes tokio amžiaus merginos labai stengiasi neatsilikti nuo aktualių mados tendencijų, o šiuo metu stilinga akcentuoti antakius, ne nagus.

Kiekviena moteris, bent kartą išbandžiusi gelinį nagų laką, patvirtins, kad jis lieka geros išvaizdos ilgiau už tradicinį laką, kuris pagamintas iš nitroceliuliozės dervos. Priklausomai nuo nagų augimo greičio, kuris kiekvienos moters yra skirtingas, bei nuo nagų priežiūros, gelinis lakas laikosi vidutiniškai 2-3 savaites, kartais net mėnesį. Paprastas nagų lakas pradeda luptis jau po kelių dienų ir neretai nuvilia klientę jau porą valandų po nagų lakavimo.

Neįsigilinus į niuansus galėtų atrodyti, kad gelinis lakas turi tam tikrų pranašumų ir kalbant apie sveikatą. Kai kurie gelinių nagų lakų gamintojai atsisakė medžiagų, kurių esama daugumoje paprastų nagų lakų - vadinamosios toksiškos trijulės: dibutilftalato (DBP), tolueno ir formaldehido. Deja-tik kai kurie.

Žmogus, naudojantis UV lempą geliniam nagų lakui džiovinti, per 10 min. gauna tiek pat spindulių, kiek lauke per minėtas 8 valandas.

Dibutilftalatas per nago guolį ir darant manikiūrą nustumtą ar nukirptą odelę susigeria į organizmą. Ši medžiaga - toksinas, sukeliantis reprodukcinės sistemos ir raidos sutrikimų, savo ruožtu toluenas yra tirpiklis, lakusis organinis junginys, kuris naudojamas dažams ir lakams. Toluenas gali sukelti inkstų nepakankamumą, kepenų ir tulžies latakų pažeidimų, taip pat sunkių raumenų pažeidimų (rabdomiolizę). Formaldehidas - tai gerai žinomas neurotoksinas, nuodinga, alerginė medžiaga.

Stengdamiesi išvengti ftalatų naudojimo, nagų lakų gamintojai ieško alternatyvų. Viena jų yra, pavyzdžiui, trifenilo fosfatas (TPHP) - cheminė medžiaga, kuri naudojama gaminant plastmasę, jos elastingumui didinti, tačiau tyrimai rodo, kad TPHP taip pat gali sukelti endokrininės sistemos sutrikimų (įsiterpdamas į hormonų veiklos procesus), trukdyti angliavandenių / gliukozės ir lipidų metabolizmui bei DNR atsikūrimo procesams; net maža jo koncentracija gali trikdyti normaliam metabolizmui ir ląstelių gyvenimo ciklams.

Kitas chemikalas, kurio esama daugelyje gelinių nagų produktų, yra vaškinis antioksidantas butilintas hidroksianizolas (BHA) - medžiaga, kuri galbūt ardo endokrininę sistemą. BHA naudojamas maisto pakuotėms, medikamentams ir kosmetikai gaminti.

Yra žinoma, kad graužikams jis sukelia navikus ir gali net skatinti žmonių stemplės vėžio raidą, jei vartojamas kaip maisto papildas.

Deja, ne visada, perskaičius etiketę, galima suprasti, ar gelinių nagų lakų ir kitų nagams skirtų dekoratyvinės kosmetikos gaminių sudėtyje esama kurios nors iš šių toksiškų medžiagų.

JAV, pavyzdžiui, nagų dekoratyvinės kosmetikos produktuose naudojamų ingredientų nereikia oficialiai patvirtinti, ir manikiūro salonuose naudojamų nagų lakų sudėties nereikia nurodyti.

Net tada, jei ingredientai gaminio etiketėje nurodyti, nėra jokios garantijos, kad iš tikrųjų išvardyti visi. Per JAV Djuko universiteto (Duke University Medical Center) Šiaurės Karolinoje ir pelno nesiekiančios aplinkosaugos organizacijos Environmental Working Group (EWG) bendrą tyrimą konstatuota, kad visuose aštuoniuose geliniuose nagų lakuose, kurie buvo tikrinami, buvo trifenilo fosfato, tačiau dviejų tokių nagų lakų etiketėse ši cheminė medžiaga nebuvo nurodyta. Visų tyrimo dalyvių, naudojusių minėtus lakus tik tyrimo reikmėms, organizmuose buvo rasta trifenilo fosfato.

Žalą galima sumažinti

Reguliarus nagų padengimas chemikalais bet kuriuo atveju negali būti absoliučiai nekenksmingas, vis dėlto esama kelių atsargumo priemonių, kurių galima imtis siekiant sumažinti riziką.

Naudokitės apsauga nuo UV spindulių. Dermatologe ir nagų specialistė Chris Adigun pataria įsitikinti, ar ji pakankamai plati ir dengia plaštakas. Be to, ji rekomenduoja nenaudoti pirštinių (su nukirptais pirštų galais), netgi tokių, ant kurių nurodyta, kad jos esą saugo nuo ultravioletinės spinduliuotės. Gydytoja įspėja: „Ne visada ženklinimu ant pirštinių galima tikėti. Daugelis Kinijoje pagamintų pirštinių neturi atitinkamo sertifikato, nors ant jų matyti žyma „UPF" (angl. ultraviolet protection factor-UV apsaugos faktorius). Pati specialistė geriausiais laiko kompanijos YouVeeShield gaminius (www.youveeshield.com). Jie pakankamai dideli, kad tiktų bet kokio dydžio delnui, be to, juos galima sulankstyti ir įdėti, pavyzdžiui, į piniginę. Dar vienas pranašumas - juos galima naudoti ir rankoms, ir kojoms.

Prieš procedūrą išsiimkite kontaktinius lęšius. Minkštieji kontaktiniai lęšiai absorbuoja garus, esančius ore, ir gali net subraižyti akies paviršių. Prieš prisiliesdamos prie akių po manikiūro procedūros, būtinai nusiplaukite rankas.

Neleiskite manikiūrininkei seną gelinį laką šalinti šlifuojant. Gelio frezavimas, dildinimas, šlifavimas traumuoja nagus, padaro juos poringus ir trapius.

Jei nepavyksta išvengti šlifavimo, kuo kruopščiau užsidenkite burną ir nosį, kad neįkvėptumėte smulkių dulkelių, kylančių šlifuojant.

Įsitikinkite, kad manikiūro salone naudojamos lempos šviesos bangų ilgis atitinka tą, kurį nurodė jūsų pasirinkto gelinio nagų lako gamintojas. Kiekvieno prekyženklio geliui džiovinti numatytas konkretus ultravioletinės spinduliuotės bangų tipas ir ilgis.

Rinkitės tokį saloną, kuriame yra gera ventiliacija.

Nesiveskite į saloną su savimi vaikų - jie ypač jautrūs toksiškiems garams.

Nevalgykite ir negerkite salone. Skysčiai ir maisto produktai absorbuoja ore esančius toksinus.

Tas pats plastikas - kitas pavadinimas

Nagų geliai priskiriami akrilatų medžiagų grupei - ypatingai monomerų (mažai molekulių turinčių medžiagų) ir oligomerų (kompleksinių monomerų) klasei, kurie lengvai jungiasi su kitomis molekulėmis, sudarydami polimerą. Tokie pusiau skysti monomerų ir oligomerų geliai, dar vadinami sintetiniais fotoiniciatoriais, džiovinimo metu veikiami ultravioletine spinduliuote (UVA spinduliais). Fotoiniciatoriai, esantys gelyje, absorbuoja UVA šviesą, o monomerai ir (ar) oligomerai laisvųjų radikalų grandininėse reakcijose susijungia, formuodami itin kietą ir patvarų polimerą.

Kad lako spalva neišblykštų, geliai papildomi ir cheminiais stabilizatoriais.

Geliai greitai formuoja polimerus, todėl tam, kad lakas nesukietėtų jau buteliuke, jis papildomas inhibitoriais. Norimą spalvą lakams suteikia įvairūs pigmentai.

Padengti nagų geliniu laku neįmanoma be specialios lempos. Šioje nedidelėje dėžutėje esama kelių lempučių, sukuriančių tokio bangų ilgio šviesą, kokios pakanka gelyje esantiems fotoiniciatoriams suaktyvinti, o šie skystą gelį paverčia kieta polimerine danga. Kaip tik čia ir glūdi didžiausia gelinio

lako problema - yra žinoma, kad UV spinduliai sukelia odos vėžį, melanomą, keičia odos atspalvį ir sukelia pigmentacijos dėmes, taip pat spartina odos senėjimą.

Mūsų dienomis gėlimams lakams džiovinti naudojami ilgų bangų UVA, o ne trumpų bangų UVB spinduliai, kurie yra dar pavojingesni. Iš pradžių gelio džiovinimo lempos neturėjo filtrų, todėl jos skleisdavo ir aukštos koncentracijos UVA, ir UVB spindulius. Dabar technologijos pažengusios tiek, kad šios lempos sugeba sulaikyti didžiąją dalį UVB spindulių, o bangų ilgis, kurias skleidžia dauguma manikiūro salonuose naudojamų lempų, būna 320-400 nm (nanometras -milijardinė metro dalis).

Šviesos diodai (kitaip vadinami LED lempomis) reklamuojami kaip saugūs. Todėl daugelis žmonių mano, kad lempos, kurios naudojamos geliniams nagų lakams džiovinti, nekelia kenksmingų UV spindulių. Deja, jie klysta. Šios vadinamosios saugios LED lempos skleidžia ir UVA, ir nedidelį kiekį UVB didele koncentracija.

Amerikiečių dermatologe ir nagų specialistė Chris Adigun nurodo: „UVA spindulių taikymas yra neatskiriama šio manikiūro dalis - jis neturi alternatyvos. Šiais laikais sukurtos naujos lempos, tačiau vienintelis skirtumas - gelis nudžiūsta greičiau, nes lempose naudojama UVA spinduliuotė yra stipresnė. Iš esmės niekas nepasikeitė - UVA lempa yra ir lieka UVA lempa.“

Jungtinėje Karalystėje, Hinkstone (netoli Kembridžo), yra Wellcome Trust Sanger institutas. 2009-aisiais jo mokslininkai ištyrė piktybinės melanomos genetinę medžiagą (genomą), o tai leido užfiksuoti visus pokyčius, įvykusius DNR makromolekulėse. Pradinės mutacijos - UV spindulių sukelti DNR pažeidimai - susiformavo daug anksčiau, nei pasirodė patys simptomai. Dar daugiau, per tyrimą lygindami UVA ir UVB sukeltus DNR pažeidimus, mokslininkai konstatavo, kad abi spinduliuotės rūšys sukelia DNR mutacijas, tačiau paaiškėjo, kad UVA sukelti pokyčiai buvo labiau mutageniški nei UVB sukelti pokyčiai, nes po jų sekė silpnesnė antimutageninė ląstelių atsakomoji reakcija.

Trapūs, skilinėjantys nagai, net visiškas nago atsiskyrimas nuo guolio ir pasikeitusi natūrali spalva - tai tik kelios iš potencialių problemų.

Tarptautinė komisija apsaugai nuo nejonizuojančios spinduliuotės (The International Commission on Non-Ionizing Radiatin Protection) nustatė, kad žmonėms, dirbantiems ne patalpose, leistinas buvimas UV spinduliuose yra 8 valandos. Per vieną tyrimą konstatuota, kad žmogus, naudojantis UV lempą geliniam nagų lakui džiovinti, per 10 min. gauna tiek pat spindulių, kiek lauke per minėtas 8 valandas. Be to, reikia turėti omenyje, kad neigiamas UVA poveikis kaupiasi ir sumuojasi.

„Nors ir per manikiūro procedūrą UVA spinduliuotė žmogų veikia trumpą laiką, ši yra labai intensyvi, daug intensyvesnė nei saulės skleidžiama UVA šviesa. Tokios šviesos, kokia yra šiose lempose, gamtoje išvis nėra, be to, jos poveikis būna kumuliacinis“, - nurodo Ch. Adigun.

Kitas amerikiečių dermatologas ir nagų specialistas Johnas Humeniukas lygina gelinio nagų lako džiovinimo lempas su soliariumu. Jis aiškina, kad gelio lempose šviesos bangų ilgis yra nuo 340 iki maždaug 380 nm, savo ruožtu UVA soliariumo lempose - nuo 320 iki 400 nm. Specialistas reziumuoja: „UVA nedegina taip stipriai, kaip pasenusios UVB lempos, tačiau taip pat gali sukelti odos vėžį, melanomą ir apskritai skatinti odos senėjimą.“

2009 metų liepą Pasaulio sveikatos organizacija priskyrė soliariumus prie aukščiausios vėžio rizikos kategorijos, apibūdindama juos kaip „žmogui kancerogeninius“.

J. Humeniukas sako, kad nežinia, kiek moterų darosi manikiūrą su geliniu laku kas 2 ar 3 savaites, tačiau visiškai aišku, kad kartoti šią procedūrą ilgus metus iš eilės nėra gera mintis. „Taip galite susirgti odos vėžiu ar melanoma, oda susiraukšlės, atsiras pigmentacijos dėmių. Viskas priklauso nuo to, kiek daug ir kaip dažnai leidžiate save veikti UV spinduliuotei“, - nurodo dermatologas.

Svarbus veiksnys yra ir amžius. Nerimas dėl to, kad jauni žmonės galėtų būti ypač neatsparūs UV spinduliuotės kenksmingam poveikiui, didėja, todėl dviejose JAV valstijose - Kalifornijoje ir Vermonte - dabar uždrausta degintis soliariume asmenims, kurie jaunesni nei 18 metų. Be to, imlumą UV spinduliuotei didina ir genetiniai veiksniai (paveldimumas) bei kai kurių vaistų vartojimas.
Svarbiausia, jei jau nutarėte kas 2-3 savaites padengti nagus geliniu laku (dauguma moterų elgiasi būtent taip), gydytoja Ch. Adigun rekomenduoja naudotis vadinamuoju UV apsauginiu skydeliu.

„Apsauginių priemonių nuo saulės naudojimas nėra nei efektyvus, nei pagrįstas, nes dauguma tokių kremų pradeda veikti bent po 20 min. nuo užtepimo, o vidury manikiūro procedūros jums niekas neleis laukti 20 min. Be to, apsauginio kremo nuo saulės efektyvumas bet kuriuo atveju bus nepakankamas, kadangi gelio lempos lempučių kuriama UVA spinduliuotė stipresnė už tą, kurią skleidžia saulė.“

Ne tik vėžys

Tyrimų duomenys liudija, kad jau po pirmo nago ištepimo geliniu laku nago plokštelė nusilpninama. Girdėta daugybė siaubo istorijų apie žalą, kurią gelis padaro nagų būklei. Trapūs, skilinėjantys, lūžinėjantys nagai, net visiškas nago atsiskyrimas nuo guolio ir pakitusi natūrali spalva - tai tik kelios iš potencialių problemų.

Jų nesukelia pati gelinė danga. Traumuojantis yra visas nago padengimo geliniu laku ir lako šalinimo procesas.

Jei moterys pamato, kad nagas pradėjo sluoksniuotis, būna per daug didelė pagunda tai, kas atrodo negražu, paslėpti po šviežiu gelio sluoksniu. Tai blogiausia, ką galima padaryti.

Kai kurie manikiūro specialistai neteisingai galvoja, kad gelis tik tada gerai laikosi ant nago, jei prieš užtepant nago paviršius nušlifuojamas - šitaip nagas tampa poringesnis ir geba geriau surišti polimerą. Todėl daugelis specialistų, prieš padengdami nagus geliniu laku, juos šlifuoja ir braižo, padarydami dar plonesnius. Kai gelinės dangos laikymosi laikotarpis artėja prie pabaigos ir ši pradeda trupinėti, kyla didžiulė pagunda nusilupti ją visai. Dermatologe Ch. Adigun įspėja - jei sutrūkinėję gelinės
dangos gabalai nuplėšiami, kartu su geliu nutraukiamos ir nago paviršiaus dalelės, dėl to nagas dar labiau nusilpsta ir suplonėja.

Kita problema yra acetonas - jis patenka į organizmą ne tik per kutikules, bet ir per traumuotą, nusilpusį nago paviršių. Acetonu prisodrinti vatos diskeliai naudojami senai gelinei dangai šalinti. Neretai moterys net 15 min. išbūna su pirštais, kurie tiesiog pamerkti į acetoną. Šis bespalvis, lakusis pramoninis tirpiklis gali sukelti kvėpavimo takų problemų (dirginti gleivines), Guillaino ir Barrė sindromą, nefrozinį sindromą ir inkstų kanalėlių disfunkciją.

Bet grįžkime prie nagų dengimo geliniu laku proceso neatskiriamo elemento - UV spindulių lempos.

Gelis tam tikrą laiką džiovinamas lempa, skleidžiančia konkretaus ilgio bangas, be to, kadangi kiekvienas gelinis produktas yra kitoks, gamintojai kiekvienam iš jų nustato ir tikslią džiovinimo trukmę, ir apibrėžto ilgio UVA bangas.

Ch. Adigun įspėja: „Problema ta, kad manikiūro salonai dažnai investuoja tik į vieną UVA lempą, o naudoja kelis skirtingus gelio produktus. Taip susidaro situacijos, kad produkto džiovinimo trukmė ir naudojamos UVA lempos spinduliuotės stiprumas neatitinka to, kas nurodyta produkto gamintojo specifikacijoje. Be to, kiekvienam produktui nustatytas ir specifinis ekspozicijos ilgis, kuris priklauso nuo lempos stiprumo, tačiau lempų stiprumo išvis nereglamentuoja jokios taisyklės.“

Ch. Adigun nuomone, jei gelis buvo deramai išdžiovintas, naudojant tinkamą lempą, tada, atėjus metui atnaujinti dangą, pakanka įvynioti gelinį nagą į lako tirpiklio kompresą ir gelio sluoksnis tiesiog nuslysta nuo nago. Jei produktas buvo džiovinamas jam netinkama lempa (o taip būna dažnai), kietėjimo procesas vyksta neteisingai, ir todėl vėliau laką būna sunku pašalinti. Tada manikiūrininkės imasi frezuoti ir dildyti, o tai nagus pažeidžia dar labiau.

Be to, dėl netinkamo džiovinimo tikrasis nagas pernelyg išdžiūsta, skilinėja, prasideda alerginės reakcijos, nagas tampa jautresnis ir minkštesnis. Jis gali net atšokti ar atsiskirti nuo nago guolio - ši būklė vadinama onicholize. Tai ne tik labai skauda ir neestetiškai atrodo, bet ir atveria kelią infekcijoms. Dermatologas J. Humeniukas tai lygina su įskilusia plytele vonios kambaryje: „Jei tarp nago plokštelės ir guolio esama plyšio, į jį patenka drėgmė, dėl to susidaro bakterijoms ir grybeliams palanki terpė.“

Viena iš dažniausiai paplitusių bakterinių infekcijų, atsirandančių dėl netinkamo gelinio nagų lako džiovinimo, yra Pseudomonas. Jį galima pažinti pagal melsvai žalsvos spalvos uždegimą, kuris formuojasi po nagu ir yra lengvai pastebimas nuėmus gelio sluoksnį. Deja, moterys, kurios mėgsta gelinius nagų lakus, retai mato savo nagus, nes kas kelias savaites jie ir vėl pradingsta po nauju gelio sluoksniu. Ir net, jei jos pamato ką nors neįprasto ar jei nagas tapo minkštesnis, pradėjo lūžinėti ar sluoksniuotis, būna per daug didelė pagunda visa tai, kas atrodo negražu, skubiai paslėpti po šviežiu gelio sluoksniu ir pamiršti.

Gydytoja Ch. Adigun perspėja: tai blogiausia, ką galima padaryti. Jei pastebite, kad su nagais kas nors ne taip, jokiu būdu neslėpkite problemos po lako sluoksniu - nei gelio, ne paprasto lako. Uždegimo pažeistą nagą (o nagą traumuoti gali net vienas bandymas padengti jį geliniu laku) kartais tenka gydyti net 6 mėnesius.

Jei prasidėjo infekcija, kreipkitės į dermatologą!

Protingiausia, ką galima daryti, naudojant gelinį ar bet kokį kitą nagų laką, - neperlenkti lazdos! Leiskite nagams atsikurti ir drėkinkite juos! Nelakuokite nagų geliniu laku daug mėnesių ar net metų be perstojo.

Receptas, kaip padaryti nagus natūraliai sveikus

Norite turėti natūralius, gražius ir sveikus nagus? Ir kolagenas, kurio esama kauluose, ir nagų keratinas - struktūriniai baltymai, tad sveiki nagai rodo ir tai, kad kaulų būklė yra gera. Geriausias būdas, kaip palaikyti nagus (ir kaulus) sveikus, - maitintis sveikai ir gerti pakankamai vandens.

KĄ VALGYTI, KAD NAGAI BŪTŲ GRAŽŪS

Produktai, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, ekologiška liesa mėsa ir vištiena.

Produktai, kuriuose gausu vitamino B12, omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių ir cinko (pavyzdžiui, lašiša, ančiuviai, silkės, skumbrės ir austrės).

Riešutuose, kiaušiniuose ir pupose daug biotino ir vitamino E; kiaušiniuose, be to, yra gausu vitamino D, kuris labai svarbus gerai kaulų ir nagų būklei.

Sėmenyse daugiausia mikroelementų, kurie reikalingi sveikiems nagams, be to, juose yra ir omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių.

Avižiniai dribsniai - nuostabus mikroelementų šaltinis. Juose yra, pavyzdžiui, vario, cinko, mangano, silicio dioksido ir B grupės vitaminų - jų visų reikia tam, kad nagai būtų sveiki.

Žaliosiose lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose, lapiniuose burokėliuose, pienių lapuose, žaliosiose pupelėse ir brokoliniuose kopūstuose gausu kalcio ir magnio - abu šie mikroelementai reikalingi ir kaulams, ir nagams.

Sėklos, bananai, avokadai ir šokoladas - puikus magnio šaltinis.

Gerkite daug šaltinio vandens ir išbraukite iš valgiaraščio gėrimus, kurie dehidratuoja organizmą, pavyzdžiui, kavą ir alkoholinius gėrimus.

Kaip stiprinti nagus namų sąlygomis

Siekiant kovoti su nagų infekcija ar pagerinti sausų nagų būklę

Arbatmedžio aliejuje ir neapdorotame kokosų aliejuje yra vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių, pasižyminčių antibakterinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis. Jie gali padėti gydyti nagus, jei šie pažeisti infekcijos. Papildykite arbatmedžio aliejumi bet kurį iš toliau išvardytų aliejų - jie taip pat drėkina ir stiprina nagus.

Prieš eidamos miegoti pamerkite pirštų galus į šiltą alyvuogių aliejų, sėmenų aliejų ar aliejų su vitaminu E ir masažuokite nagus apie 15 min. Po vonelės nenuskalaukite aliejaus šiltu vandeniu, bet apsivilkite medvilnines pirštines ir leiskite jam veikti visą naktį.

Sumaišykite obuolių sidro actą su tokiu pat kiekiu šilto vandens, ir gausite sveiką tirpalą nagų vonelei. Obuolių sidro acte ne tik yra vertingų mikroelementų, bet jis gali padėti gydyti nagus sergant grybelinėmis infekcijomis.

Nagų lakui nuvalyti

Maistinė soda yra puiki nagų valymo priemonė - sudrėkintu dantų šepetėliu švelniai nuvalykite nago paviršių ir vidinę pusę.

Citrinų sulčių ir acto mišinys yra geras tirpalas nagų lakui šalinti. Sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą citrinų sulčių su 1 valgomuoju šaukštu acto ir mirkykite šiame mišinyje nagus 5-10 min. Po to sudrėkinkite šiame tirpale vatos diskelį ir juo švelniai pašalinkite laką.

Rinkitės natūralius, netoksiškus lakus. Mūsų laikais rinkoje galima rasti nemažai netoksiškų nagų lakų. Rekomenduojame tuos, kuriuose yra mažiausiai cheminių medžiagų: Suncoat, Zoya, RGB ir Honeybee Cardens. Nors jie nesilaiko taip ilgai, kaip gelinis lakas, kasdien naudokitės kuriuo nors iš šių lakų, o gelį palikite ypatingiems atvejams.

Geliniai nagų lakai, kuriems džiovinti nereikia UV šviesos. Rinkoje esama ir tokių gaminių (tiesa, dėl viso pikto, perskaitykite etiketę, kad būtumėte tikros, jog juose nėra toksinų), o testai liudija, kad jie išsilaiko apie 4-5 dienas. Keli iš geriausiai žinomų prekyženklių: Sally Hansen Miracle
Gel, Cover Giri XL Nail Gel, Nails Ine. Gel Effects Polish.

Skaitykite etiketes! Net jei gamintojas tvirtina, kad visi ingredientai natūralūs, natūralumo suvokimas gali būti labai skirtingas - galų gale cianidas irgi yra visiškai natūralus anglies junginys. Atkreipkite dėmesį į tai, ar etiketėje nėra tokių pavadinimų kaip, pavyzdžiui, trifenilo fosfatas (TPHP), toluenas, formaldehidas ir dibutilftalatas (DBP).

ŠALTINIAI

www.youveeshield.com

www.dermatologyandlasercenterofchapelhill.com

www.humeniukdermatology.com

Gelinių lakų mirtinas spindesys

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
1
Sveiki, gerai, kad grožio pradeda dalintis tokia informacija, tikrai padeda, kadangi konkurencija ir pasiūla yra nežmoniška šiais laikais ir žmonės tikrai pasimeta....
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 07:42 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai klausos gerinimo gydymui
Klausos gerinimas liaudies medicinoje, klausos gerinimas, klausa, receptai klausai, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 20:53 Receptai – Patiekalai Keistos formos pyragas be kepimo nustebins kiekvieną!
Tai yra paprasčiausias ir greičiausias pyragas be kepimo, kurį visada galite gaminti su savo šeimos nariais. Keistos formos pyragas nustebins kiekvieną!

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 18:02 Receptai – Patiekalai Vyniotinis Su Aguonomis: Gaminimo Receptas

Tokie vyniotiniai išeina be galo skanūs. Jie švelnūs, su skaniu įdaru ir labai gražia glazūros plutele. Šie vyniotiniai -tikra šventinio stalo puošmena ir puikus desertas. Mes naudosime aguonų įdarą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.04.2024 laikas 21:39 Finansinis horoskopas 2024 m. balandžio 29 d. - gegužės 5 d. savaitei
Visą savaitę lėtoji planeta - Plutonas yra stacionarumo fazėje, pereinančioje į retro judėjimą, kuris sustiprina transformacijos procesus pasaulio bendruomenėje

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau