Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Kovo » 31

Gliukozaminas ir chondroitinas. Kaip iš tikro gydyti sąnarius!

Gliukozaminas, chondroitinas ir kolagenas yra vadinamieji chondroprotektoriai. Vyrauja nuomonė, kad šių preparatų reikia gerti kone nuo visų sąnarių ligų, tačiau negalavimo priežastis gali būti ne tik sudilusi kremzlė, bet ir uždegimas. Chondroprotektoriai nėra stebuklingi vaistai, atauginsiantys sudilusią kremzlę bet kurioje situacijoje - esama tam tikrų sąlygų, kada ir kaip juos vartoti, kam jie skirti ir nuo ko negali padėti.

Chondroprotektoriai - medžiagos, skatinančios medžiagų apykaitą kremzlių audiniuose, padedančios juos atkurti, mažinančios sąnarių kremzlių deformaciją ir saugančios jas nuo suirimo. Kalbėdami apie minėtas medžiagas, žmonės dažniausiai sako „gliukozaminas" - tai tarsi chondroprotektorių sinonimas, nepaisant to, kad gydytojai jau daug metų neberekomenduoja vartoti gliukozamino vieno, nes nepasitvirtino tokios terapijos efektyvumas. Geriausiai veikia kompleksinė terapija - gliukozaminas su chondroitinu, idealiu variantu - ir su kolagenu.

Gliukozaminas ir chondroitinas. Kaip iš tikro gydyti sąnarius!

Tyrimai, per kuriuos buvo taikomas vien chondroitinas, taip pat nuvylė.

Veiksmingiausio chondroprotektoriaus sudėtyje yra gliukozamino sulfato, chondroitino ir hidrolizuoto II tipo kolageno (kolagenui reikalingas antioksidantas - šiuo tikslu naudojama maža vitamino E dozė). Kitas efektyvus derinys yra gliukozamino sulfatas su chondroitinu (jiems nereikia antioksidanto). Mažiausiai efektyvus yra gliukozamino sulfatas vienas pats.

Tarptautinė osteoartrito tyrimų draugija (angl. OARSI) ir Europos antireumato sąjunga (angl. EULAR) nerekomenduoja vartoti senosios gliukozamino formos - hidrochlorido, nes jis itin neefektyvus, nors jo vis dar galima įsigyti vaistinėse, be to, vaistų gamintojai juo neretai papildo medikamentus nuo skausmo. Sulfatas daug geriau absorbuojasi kraujyje ir audiniuose, padeda kremzlėse sulaikyti skystį.

Norint geriau suprasti, kaip veikia chondroprotektoriai, reikia žinoti šį tą apie pačią kremzlę.

Sąnarių sujungimą gaubia elastinių raiščių kapsulė, kurios viduje sintetinamas sinovinis skystis, kuris maitina kremzlę, o kaulams judant, sumažina trintį (sutepa sąnarius). Kaulų galus dengia kremzlės, kurių svarbiausi komponentai yra kolagenas, proteoglikanai ir chondrocitai. Kolagenas garantuoja nuolatinį audinių atsinaujinimą, proteoglikanai - kremzlių amortizaciją (sintetina sinovinį skystį), chondrocitai reguliuoja kolageno sintezę (sintetina gliukozaminą, be kurio kolagenas negali susiformuoti) ir užtikrina sinovinio skysčio išskyrimą.

Iš kokių žaliavų gaunami chondroprotektoriai?

Gliukozaminas - monosacharidas, gamtoje gaunamas iš moliuskų chitino. Sužinoti, kokia jo kokybė, sunku, nes moliuskų kilmė maisto papildų aprašuose nenurodoma. Idealiu atveju jie turėtų būti iš tokių vandenų, kurie neužteršti sunkiaisiais metalais, moliuskai neturėtų būti užšaldyti, gliukozaminas turėtų būti gautas fermentacijos būdu. Gliukozaminas kremzlėje atlieka žaliavos funkciją proteoglikanų ir kolageno sintezei.

Chondroitinas gaunamas iš galvijų kaulų (kilmė nenurodoma). Idealiu atveju galvijai turėtų būti sveiki, maitinti žole ir daug vaikščioję (mažai judančių galvijų kauluose ir kremzlėse nedaug mineralinių medžiagų). Chondroitinas garantuoja sinovinio skysčio klampumą, reguliuoja kolageno sintetinimą ir slopina fermentą, kuris skatina kremzlių nykimą.

Kolagenas (hidrolizuotas II tipo kolagenas, HCI) gaunamas iš naminių gyvulių, pavyzdžiui, kiaulių, kaulų (kilmė taip pat nenurodoma). Ilgus metus buvo manoma, kad maistinis kolagenas negali duoti terapinio efekto, nes žarnyne absorbuojasi labai lėtai. Viskas pasikeitė išradus fermentuotos hidrolizės metodą, kuriuo gaunamas ypač veiksmingas hidrolizuotas kolagenas, galintis dalyvauti sintetinant kremzlių kolageną. Per vieną tyrimą su osteoartritu sergančiais pacientais įrodyta, kad hidrolizuotas kolagenas atkūrė kremzles 30 proc. geriau nei gliukozamino sulfatas. Per kitus tyrimus, taikant kolageną kartu su chondroitinu ir gliukozaminu, rezultatai buvo dar geresni. Tiesa, tai sakytina tik apie lengvą ir vidutinio sunkumo osteoartritą.

Gliukozaminas ir chondroitinas. Kaip iš tikro gydyti sąnarius!

Ar galime sau padėti su maistu?

Gauti gliukozamino bus sunku, nes moliuskai mums nėra įprastas maistas. Norint gauti chondroitino, galima dažniau virti ilgas (kelių valandų) kaulų ar žuvų (su ašakomis) sriubas ir šaltienas, valgyti pačių kremzlių, bet tai nebus tiesioginis chondroitino tiekimas sąnariams, kadangi jis iš maisto žmogaus žarnyne skyla į kitas medžiagas, iš kurių toliau formuojasi reikalingas chondroitinas.

Jei žmogaus virškinimo traktas nesveikas, valgyti virtas kremzles beprasmiška, nes jos nesuskils ir nebus absorbuojamos. Be to, kremzlių virškinimas yra labai didelis krūvis skrandžiui ir žarnynui, nes neturime tiek daug fermentų, kad galėtume jas lengvai suskaidyti.

Antra, jei sriubos žaliavos bus ne žvėriena ar ekologiška mėsa (gyvūnų, paukščių, žuvų), per ilgą virimo procesą iš kaulų į sultinį subėgs visi toksinai (antibiotikai, kiti preparatai, pesticidai ir pan.), kurių buvo gavę atitinkami gyvūnai.

Trečia, nepatartina dažnai ir ilgą laiką valgyti maistinės želatinos, nes tai skatina kraujo tirštėjimą (tai pavojinga asmenims, kurie serga tromboflebitu ar tromboze, bei turintiems akmenų šlapimo pūslėje).

Vartojimo rekomendacijos

Sąnarių skausmai gali turėti daugiau nei 1000 priežasčių, ir ne visais atvejais chondroprotektoriai pagelbės. Jie padės, jei kremzlės pradėjo dilti dėl amžiaus (kai kolagenas nebepajėgus atsinaujinti taip greital, kaip anksčiau, sumažėja sinovinio skysčio, dėl to kremzlės pradeda labiau trintis). Padės, jei kremzlės pažeistos mechaniškai dėl neadekvataus fizinio krūvio ar traumų. Tiesa, senjorams visi organizmo procesai vyksta itin lėtai, tad ne visada chondroprotektoriai sugebės atkurti kremzles.

Be to, sąnarių skausmą gali sukelti ir įvairūs uždegimai, infekcijos, medžiagų apykaitos ar hormoniniai sutrikimai (ypač moterims po menopauzės), autoimuninės ir onkologinės ligos, alergijos, toksinų ir šlapimo rūgšties nuosėdos sąnariuose ir kt. Skausmas nepraeis, jei nebus gydoma liga, o chondroprotektorių vaidmuo tokiose situacijose yra tik antraeilis. Pavyzdžiui, artritas - tai lėtinė uždegiminė liga, todėl būklės pagerėjimą galima pasiekti, jei vienu metu gydomi ir sąnariai, ir visas organizmas. Todėl, prieš pradėdami vartoti chondroprotektorius (kad ir todėl, jog tai brangūs maisto papildai), reikėtų darytis tyrimus ir išsiaiškinti tikrąją sąnarių skausmo priežastį.

• Chondroprotektorių vartojimo formulė paprasta - geriau mažiau, bet ilgiau. Per klinikinius tyrimus padaryta išvada, kad net labai didelės, bet trumpalaikės dozės nėra efektyvios - chondroprotektoriai turi susikaupti, nes kremzlės sluoksneliai auga iš lėto.

• Kai žmogui 30-50 metų, jam vienas kremzlės sluoksnelis auga maždaug 4 mėnesius. Nors tai atrodo labai mažai, net vienas sluoksnelis gali pagerinti judesius, ir žmogus jaučiasi daug geriau. Vis dėlto senjorams, pasiekusiems 70 ir daugiau metų amžių, reikia turėti omenyje, kad vienam sluoksneliui užaugti prireiks 8-12 mėnesių.

Chondroprotektorių vartojimo formulė paprasta - geriau mažiau, bet ilgiau.

• OARSI rekomenduoja vartoti chondroprotektorius nuolat, 6 mėnesius iš eilės, ir stebėti, ar situacija pagerės. Jei to nėra, laikoma, kad konkrečioje situacijoje jie nepajėgūs padėti (rekomenduojamas sąnario protezavimas). Vis dėlto praktikoje pastebėta, kad ne visiems

6 mėnesiai yra galutinė riba, - jei tik žmogaus organizmas sugeba atkurti audinius (jei sąnarių ląstelėse nėra pažeista DNR, arba kolageno sintetinimo mechanizmas, kai organizmas ima sintetinti netinkamą, t. y. atopinį, kolageną*), pagerėjimai gali pasireikšti ir po 9 mėnesių kurso, ir net po metų. Iš to reikėtų daryti išvadą, kad galutinė riba galėtų būti metai - jei tada efekto nėra, tolesnis chondroprotektorių vartojimas beprasmis.

• Tarp jaunesnio amžiaus asmenų, vartojančių chondroprotektorius, kremzlė gali atsinaujinti ir skausmai išnykti jau po 2 ar 3 mėnesių, bet tai nereiškia, kad kursą galima nutraukti — konstatuota, kad maždaug po tiek pat laiko skausmas neretai atsinaujina. Todėl geriau vartoti minėtų preparatų pusę metų, o po to daryti pertrauką.

• Vidutinio amžiaus žmonės, kurie jau turėjo problemų su sąnariais ar kuriems esama rizikos, kad tokių galėtų kilti, gali vartoti chondroprotektorių profilaktiškai. Ypač patartina tai daryti moterims po menopauzės. Profilaktinė dienos dozė: 200 mg gliukozamino, 200 mg chondroitino, 700 mg kolageno.

• Kremzlė negali maitintis ir atsikurti, jei sąnaryje nėra judesių, kadangi kremzlės paviršiaus suspaudimas ir atsilenkimas yra svarbiausios sąlygos medžiagų apykaitai ląstelėse. Vadinasi, kad ir kaip skauda, reikia stengtis judinti nesveiką sąnarį (pavyzdžiui, eiti pasivaikščioti).

• Kremzlė negali atsikurti, jei organizme trūksta vitamino C, - be šio vitamino nevyksta kolageno sintetinimas. Be to, antioksidantai, pavyzdžiui, natūralus vitaminas C ir bioflavonoidai, malšina uždegimą ir sąnarių skausmą. Daugiausia bioflavonoidų esama laukinėse uogose; jie išlieka ir uogas užšaldžius.

• Jei chondroprotektoriai nedavė norimo rezultato (skaudančių sąnarių kremzlės neatsistatė), tai nereiškia, kad jie vartoti

be reikalo - gliukozaminu, chondroitinu ir kolagenu naudojasi ir kiti organai (net kaulinis audinys ir kraujagyslių sienelės), tad būsite pagerinę jų kokybę.

• Chondroprotektoriai pripažinti nealergiškais, tačiau, jei šių maisto papildų komponentai nekokybiški ar blogai išvalyti, kai kuriems asmenims gali pasireikšti alerginė reakcija. Atsargiai minėtų medžiagų reikia vartoti pirmą nėštumo trimestrą (tik gydytojo nurodymu). Kol kas nesama tyrimų apie chondroprotektorių poveikį žindymo laikotarpiu.

Gliukozaminas ir chondroitinas. Kaip iš tikro gydyti sąnarius!

Jei sergate osteoartritu...

... rekomenduojamas maisto medžiagų kompleksas, slopinantis uždegimą ir atkuriantis kremzles.

Dienos dozė

Chondroprotektoriai: gliukozaminas (300-700 mg), chondroitinas (300-600 mg), hidrolizuotas kolagenas (1000-2000 mg).

Omega-3 nesočiosios riebalų rūgštys (700-1400 mg), kurios padeda slopinti uždegiminius procesus.

Vitaminas C (500-2000 mg) su bioflavonoidais (150-350 mg) - antioksidantai, skatinantys kolageno ląstelių sintezę.

Organizmo pH lygio reguliuotojas - mineraIinių medžiagų kompleksas (magnis, kalis, kalcis, cinkas, fosforas, geležis, selenas), kuris padarys sąnarių terpę šiek tiek labiau šarminę, padės šalinti šlapimo rūgštį ir pieno rūgštį, malšins skausmą.

B grupės vitaminai (300-1000 proc. paros normos), cholinas (500-1000 mg) - neutralizuoja homocisteino žalingą poveikį kraujagyslių sienelėms ir sąnariams (homocisteinas paspartina uždegimo procesus, o jo koncentracija organizme didėja, jei stinga B grupės vitaminų).

Magnio citratas (1000-1500 mg) - padeda nugabenti mineralines medžiagas tiesiai į sąnarius ir kaulus.

Jei turite D vitamino deficitą (tai reikia išsiaiškinti specialiais tyrimais), patartina vartoti ir vitamino D (2000-5000 TV), jis padeda malšinti uždegimą.

Anželika Kuznecova, baigusi Šiaurės vakarų valstybinį medicinos universitetą Sankt Peterburge, Rusijoje, profesionalaus sporto mitybos, dietinio maisto, maisto papildų specialistė ir konsultantė, ypač domisi sporto mityba ir biochemija.

Šaltiniai: Arthritis Rheum, 1999; IntJ Evid Based Heaithc, 2012; Sports Med, 2002; ACP J Club, 2006; Evid Based Complement Alternat Med, 2007; Equine Vet J Suppl, 2002; Int J CIin Pharmacol Ther, 2013; Regul Toxicol Pharmacol, 2007; Arthritis Res Ther, 2005; Adv Ther, 2009. Leidinys "Ko gydytojai tau nepasako".

* Tokią būklę gali sukelti įvairios autoimuninės ligos, pavyzdžiui, hipotireozė, artritas ir kt.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.07.2019 laikas 10:15 Receptai – Patiekalai Mėsos blyneliai, kuriuos gaminu daugelį metų vietoje bandelių
Toks receptas jus išgelbės, jei nemėgstate ilgai stovėti prie viryklės, tačiau tuo pačiu neatsisakant skanaus maisto. Blyneliai išeina labai sultingi, švelnūs ir labai skanūs!

Skaityti daugiau

16.09.2018 laikas 13:15 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo karpų
Karpos liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo karpų, karpos, karpų gydymas, receptas karpoms, vaistažolės karpoms, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 12:31 Receptai – Patiekalai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau