Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Medicinos Naujienos » 2017 » Liepos » 21

Ištyrė 48 000 moterų ir 26 000 vyrų: pakeitus vos vieną porciją, mirties rizika sumažėja iki 17 proc.

Vos vieną mėsos porciją per dieną pakeitus į saują riešutų, ankstyvos mirtis rizika sumažėja iki 17 proc., rodo naujas tyrimas.

Mėsos porciją galima pakeisti į saują riešutų arba į šaukštą žemės riešutų sviesto, praneša dailymail.co.uk.

Riešutai

Tyrimui vadovavusi daktarė Mercedes Sotos-Prieto iš Ohajo universiteto teigė: „Norint sveikiau maitintis, nebūtina visiškai keisti mitybos.

Svarbiausi sveikos mitybos elementai – didesnės porcijos vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų gaminių, riešutų ir pupelių, mažesnės raudonos ir perdirbtų mėsos gaminių porcijos, mažiau saldžių gėrimų ir stipriai apdorotų kruopų ir grūdų, kaip antai, baltųjų ryžių ir baltų miltų.“

Kaip vyko tyrimas

Ohajo universiteto tyrėjų tyrime dalyvavo 48 000 moterų (30–55 m. amžiaus) ir 26 000 vyrų (40–75 m. amžiaus).

Tiriamieji iš pradžių ir kas ketverius metus pildydavo klausimyną. Tyrimas truko iš viso 12 metų. Tyrimo dalyvių prašyta atsakyti, kiek kartų per pastaruosius metus valgė vienų ar kitų produktų.

Paskui rezultatus lygino su trimis sveikos mitybos planais, kuriuos 2015 m. pateikė sveikatos apsaugos specialistai amerikiečiams.

Vienas iš naudingesnių sveikatai planų – Alternatyvios sveikos mitybos indeksas, kuriame – produktai, mažinantys chroninių ligų riziką. Antroje vietoje – Alternatyvi Viduržemio jūros dieta, kurios pagrindą sudaro daržovės, žuvis ir alyvuogių aliejus. Trečioje vietoje – kraujospūdį mažinanti dieta.

Pagrindiniai tyrimo rezultatai

Paaiškėjo, kad 20 poc. pagerinus mitybą ankstyvos mirties rizika sumažėja 8–17 proc.

Taip pat paaiškėjo, kad vieną mėsos porciją pakeitus sauja riešutų ar 1 šaukštu žemės riešutų sviesto, sveikata pagerėja 22 taškais iš 110 galimų.

Tyrimai parodė, kad tyrimo laikotarpiu suprastėjus mitybai, ankstyvos mirties rizika padidėdavo 6–12 proc.

Nė vienas mitybos planas nelaikytas sveikesniu už kitus, tiesiog Alternatyvios sveikos mitybos indeksas ir Alternatyvi Viduržemio jūros dieta 15 proc. sumažindavo ankstyvos mirties nuo širdies ligų ar širdies smūgio riziką.

Kraujospūdį mažinanti dieta neskatino valgyti daugiau žuvies ar kitų omega trys riebalų rūgščių turinčių produktų (chia sėklų), mažinti alkoholio.

M. Sotos-Prieto teigė: „Nebūtina laikytis konkrečios dietos, norint sveikiau maitintis. Esminiai sveikos mitybos pagrindai – didesnis kiekis vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų gaminių, riešutų ir pupelių, mažesnės raudonos ir perdirbtų mėsos gaminių porcijos, mažiau saldžių gėrimų ir stipriai apdorotų kruopų ir grūdų, kaip antai, baltųjų ryžių ir baltų miltų.“

Ištyrė 48 000 moterų ir 26 000 vyrų: pakeitus vos vieną porciją, mirties rizika sumažėja iki 17 proc.

Jei manai, kad ši informacija buvo naudinga, pasidalink, prenumeruok ir padėkok...

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
16.10.2021 laikas 22:04 Sveikas 16-metis berniukas Kalifornijoje mirė gavęs antrąją "Pfizer" vakcinos nuo koronaviruso dozę
Visiškai sveikas 16 metų berniukas Kalifornijoje mirė nepraėjus nė mėnesiui po to, kai jam buvo suleista antroji Pfizer-BioNTech kompanijos Wuhan koronaviruso (COVID-19) vakcinos dozė. Paauglys antrąją "Pfizer-BioNTech" vakcinos dozę gavo balandžio 3 d., o mirė balandžio 27 d....

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 20:34 Kaip nustatyti žmogaus charakterį pagal valgį?
Mums taip tik atrodo, kad mes viską žinome apie save. Kiekvienas žmogus - tai atskiras pasaulis, kurį reikia pažinti visą gyvenimą. Apie kažkokius charakterio bruožus mums papasakos artimieji ir draugai, kažką savyje mes pastebime patys, kažką nustatyti padeda įvairūs psichologiniai testai....

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 19:26 Su šeivamedžiu draugausi - ligų nežinosi!
Ne daug kas žino, kad, reguliariai vartojant juodauogius šeivamedžius, galima išgydyti mastopatiją, dusulį, krūtinės karkalus, kosulį, galvos skausmus, atkurti regėjimo ryškumą ir atmintį, išvalyti organizmą ir kraują, atsikratyti vidurių užkietėjimo, sulėtinti senėjimo procesus, įveikti pavasarinę ...

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 18:33 Trečiojo Reicho skraidančios lėkštės

Iš įvairių informacijos šaltinių - liudininkų pasakojimų, istorinės ir mokslo populiarinimo literatūros, Trečiojo Reicho archyvinių dokumentų - galima sužinoti, kad prieš Antrojo pasaulinio karo pradžią ir per jį vokiečių mokslininkai ir inžinieriai sukonstravo, pagamino ir išbandė disko formos s...

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 17:06 1993 metų filmas "Visa griaunantis" nurodė ateitį
Keista, bet dabar šis filmas, kažkaip įgauna naują prasmę apie ateitį, ir kur dabar valdžia keliauja ir kam tai naudinga. Štai keletas pastebėjimų iš daugelio. Jei pastebėsi, labai didelė policijos kontrolė. O, kaip vykdoma kontrolė?...

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 16:27 Receptai | Patiekalai Kepta žuvis: Raudės ir kuojos keptos kepimo popieriuje (orkaitėje)
Kai tik mano virtuvėje atsiduria raudžių ar kuojų, iškart bėgu kepti žuvies pagal šį receptą. Jis mūsų šeimoje labai seniai pamiltas ir mes jo niekada nekeitinėjame. Didžiausią darbą už mane atlieka orkaitė, ingredientai visai paprasti ir man tai labai patinka. Mėginam!...

Skaityti daugiau

16.10.2021 laikas 16:27 Receptai | Patiekalai Perlinis kus kus arba kuskuso kruopų salotos su avinžirniais

Kadangi pasitaruoju metu sulaukiu prašymų pasidalinti ne tik įvairiais saldžiais ar rimtais patiekalais, bet ir kuo sveikesniu nuo šiol kartas nuo karto tą ir bandysiu padaryto. Aš savo virtuvėje tikrai labai mėgstu eksperimentuoti, išmėginti ne tik naujus kepinius, bet ir kitų patiekalų receptus...

Skaityti daugiau

14.10.2021 laikas 10:49 Receptai | Patiekalai Šaltalankių arbata su imbieru - nauda ir kaip paruošti?
Pirmiausia reikėtų žinoti, kad šaltalankio uogos yra itin naudingos ir savyje turi daugy gydomųjų savybių. Juose galite rasti įvairių vitaminų, mikroelementų bei organinių rūgščių.

Skaityti daugiau