Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Gruodžio » 16

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

Kadangi  jau privaloma etiketėse pažymėti, kiek cukrų yra maisto produktuose, galime lengvai apskaičiuoti, kiek jų suvartosime, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Jos teigimu, žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti 25 g. „Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos“, – aiškina I. Drulytė. 

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

– Kas yra cukrus ir cukrūs?

– Reikia mažinti ne cukraus, o laisvųjų cukrų vartojimą. Cukrūs yra monosacharidai ir disacharidai, o žmonės juos žino kaip gliukozę, fruktozę, pieno cukrų laktozę ir mums žinomą cukrų sacharozę. Kai sakome, kad reikia mažinti cukrų vartojimą, omenyje turime ir pridėtus cukrus (gliukozę, fruktozę, sacharozę), ir natūraliai esančius tokiuose produktuose, kaip medus, vaisių sultys, sirupai, vaisių sulčių koncentratai. Beje, nesaikingas jų vartojimas yra problema ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

– Į laisvųjų cukrų sąvoką įeina natūraliai vaisiuose ir daržovėse esantys cukrūs?

– Patys vaisiai ir daržovės yra išskiriami, nes jie turi daug kitų savybių, pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, kurių vartojimas labai skatintinas.

– Skaičiau, kad stiklinėje šviežių sulčių gali būti iki 5 arbatinių šaukštelių cukraus.

–  Iš tikrųjų stiklinėje sulčių, vaisvandenių ar netgi daugumos geriamų jogurtų cukrų kiekis panašus. Tarkim, 100 g gėrimo yra 10 g cukrų (10–12 proc.). Kadangi  visoje Europos Sąjungoje nuo gruodžio 13 d. privaloma maistingumo deklaracija (etiketėse pažymėtas cukrų kiekis maisto produktuose), galime lengvai apskaičiuoti, kiek tų cukrų yra.

– Ką cukrūs daro organizme, kai patenka natūraliai iš vaisių ir daržovių ir kai suvalgome gryno cukraus?

– Poveikis tikriausiai panašus, tik kai valgome gryną cukrų, jo lengviau perdozuoti. Kai valgome vaisius, jo kiekis yra didesnis, bet gauname kitų reikalingų medžiagų – skaidulinių, vitaminų, mineralinių. O išspaustose šviežiose sultyse jau yra koncentruoti cukrūs. Be to, spausdami sultis, skaidulas išmetame, o skystį, kuriame labai daug cukrų, išgeriame. Todėl vaisių sultys – tas produktas, kurį gerdami turime labai pagalvoti apie cukrų kiekį.

– Yra žmonių, kurie mėgsta kiekvieną rytą išsispausti sulčių.

– Morkose, žinoma, bus mažiau cukrų. Bet saldžių vaisių sultyse, ypač vynuogių ir apelsinų, cukrų kiekis didelis, todėl bendra rekomendacija vaisių sulčių išgerti nedidelę stiklinėlę.

– Ar gamintojai, kurie išpilsto sultis į butelius, neprideda papildomai cukrų?

– Į sultis negalima pridėti. Jei produktas vadinasi sultimis, ten cukraus nepridedama.

– O jei sulčių gėrimas, nektaras?

– Tada gali būti ir pridėtinių cukrų: dalis – vaisių cukrų ir dalis – pridėtinių. Nors poveikis organizmui panašus, su gėrimais mes jų daugiau suvartojame, nes gėrimo daug daugiau išgeriame negu suvalgome kieto produkto.

– Kodėl gamintojai taip mėgsta prikrauti cukraus, pavyzdžiui, į varškės sūrelius, jogurtus ir kt.?

– Gamintojai turi paprastą atsakymą – skanu, žmonės perka, vaikai mėgsta.

– Pasaulio sveikatos organizacija visuomet skatina maisto pramonės atstovus gaminti sveikesnius produktus. Mūsų gamintojai atsižvelgia į PSO rekomendacijas?

– Manau, kad kažkiek atsižvelgia. Tai dabar vadinama „maisto reformuliavimu“ – maisto sudėties keitimu. Taip siekiama sveikatai palankesnio poveikio tikslingai mažinant riebalų, ypač transriebalų, druskos ir cukrų kiekį. Visos šalys yra skatinamos ieškoti būdų, kaip kažkiek paspausti gamintojus, kad jie gamintų tokius produktus.

– Kaip skaityti etiketes, kad sužinotume, kiek produkte yra cukraus?

– Kaip sakiau, nuo gruodžio 13 d. įsigaliojo prieš penkerius metus priimtas reglamentas, kad ant visų maisto produktų su nedidelėmis išimtimis privalo būti maistingumo deklaracija (anksčiau ji buvo neprivaloma) ir nurodytas cukrų kiekis.

Taigi paėmę jogurto indelį deklaracijoje matome, kad 100 ml skysto jogurto yra 10 g cukrų. Vadinasi, jei tokio jogurto išgersime 500 ml, jau suvartosime 50 g cukrų.

– 10 šaukštelių?

– Taip, 10–12 šaukštelių, nes PSO šaukšteliui duoda tik 4 g. Žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti, kad jis būtų 25 g. Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos.

Atkreipkite dėmesį, kad labai lengva tuos cukrus suvartoti su gėrimais, juk karštą vasaros dieną stiklinė gėrimo nieko nereiškia. O žmonės, kurie mėgsta namuose gerti kompotus, juos lygiai taip pat prisaldina.

LRT su paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-24 laikas 09:45 Receptai Turkiški Paplotėliai giozleme su špinatais ir sūriu
Paplotėlius kepkite ant įkaitinto aliejaus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant – supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Skanaus!

Skaityti daugiau

2018-09-03 laikas 08:47 Receptai Vaistažolių mišiniai pigmentinių dėmių blukinimui

Pigmentinių dėmių blukinimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai pigmentinių dėmių blukinimui, receptai pigmentinių dėmių blukinimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaist...

Skaityti daugiau

2020-06-07 laikas 18:28 Receptai Kvietinių Miltų Bandelės
Ištirpinkite ir atvėsinkite sviestą. Sumaišykite pieną, kiaušinius, mieles, cukrų, druską, kardamoną ir ištirpintą sviestą dideliame inde. Sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite persijotus miltus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-13 laikas 08:56 Česnakų stiebai: Cheminė sudėtis, nauda sveikatai ir kaip juos paruošti
Šiame straipsnyje atskleisime česnakų stiebų cheminę sudėtį, jų naudą ir galimą žalą organizmui, biologinį poveikį bei pateiksime skanių receptų, kaip juos panaudoti virtuvėje. Pasinerkite į šią kvapnią kelionę ir sužinokite, kodėl česnakų stiebai tu...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:24 Mėlynojo ryklio odos paslaptys: Kaip nanostruktūros keičia spalvą
Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia, kaip guanino kristalai ir melaninas sukuria šį unikalų efektą, o šios žinios gali revoliucionizuoti technologijas – nuo medicinos iki povandeninių technologijų. Šiame straipsnyje gilinsimės į šio fenomeno moks...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:04 Ahnenerbe: Paslaptys, mokslas ir nacistinės ideologijos šešėlis
Ši paslaptinga organizacija, veikusį Trečiajame Reiche, iki šiol kelia diskusijas. Nuo arijų rasės šlovinimo iki žiaurių eksperimentų koncentracijos stovyklose – kas iš tiesų slypi už „Protėvių paveldo“ draugijos veiklos? Šiame straipsnyje atskleisim...

Skaityti daugiau

2025-07-12 laikas 20:43 Pranašiški Sapnai ir Zodiako Ženklai: Mistinis Ryšys su Visata
Šiame straipsnyje atskleisime, kurie ženklai pasižymi pranašiškų sapnų dovana, kaip jie gali ją panaudoti ir kokios mokslinės bei ezoterinės priežastys slypi už šio fenomeno. Pasinerkite į mistikos ir astrologijos pasaulį!...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau