Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Gruodžio » 16

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

Kadangi  jau privaloma etiketėse pažymėti, kiek cukrų yra maisto produktuose, galime lengvai apskaičiuoti, kiek jų suvartosime, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Jos teigimu, žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti 25 g. „Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos“, – aiškina I. Drulytė. 

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

– Kas yra cukrus ir cukrūs?

– Reikia mažinti ne cukraus, o laisvųjų cukrų vartojimą. Cukrūs yra monosacharidai ir disacharidai, o žmonės juos žino kaip gliukozę, fruktozę, pieno cukrų laktozę ir mums žinomą cukrų sacharozę. Kai sakome, kad reikia mažinti cukrų vartojimą, omenyje turime ir pridėtus cukrus (gliukozę, fruktozę, sacharozę), ir natūraliai esančius tokiuose produktuose, kaip medus, vaisių sultys, sirupai, vaisių sulčių koncentratai. Beje, nesaikingas jų vartojimas yra problema ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

– Į laisvųjų cukrų sąvoką įeina natūraliai vaisiuose ir daržovėse esantys cukrūs?

– Patys vaisiai ir daržovės yra išskiriami, nes jie turi daug kitų savybių, pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, kurių vartojimas labai skatintinas.

– Skaičiau, kad stiklinėje šviežių sulčių gali būti iki 5 arbatinių šaukštelių cukraus.

–  Iš tikrųjų stiklinėje sulčių, vaisvandenių ar netgi daugumos geriamų jogurtų cukrų kiekis panašus. Tarkim, 100 g gėrimo yra 10 g cukrų (10–12 proc.). Kadangi  visoje Europos Sąjungoje nuo gruodžio 13 d. privaloma maistingumo deklaracija (etiketėse pažymėtas cukrų kiekis maisto produktuose), galime lengvai apskaičiuoti, kiek tų cukrų yra.

– Ką cukrūs daro organizme, kai patenka natūraliai iš vaisių ir daržovių ir kai suvalgome gryno cukraus?

– Poveikis tikriausiai panašus, tik kai valgome gryną cukrų, jo lengviau perdozuoti. Kai valgome vaisius, jo kiekis yra didesnis, bet gauname kitų reikalingų medžiagų – skaidulinių, vitaminų, mineralinių. O išspaustose šviežiose sultyse jau yra koncentruoti cukrūs. Be to, spausdami sultis, skaidulas išmetame, o skystį, kuriame labai daug cukrų, išgeriame. Todėl vaisių sultys – tas produktas, kurį gerdami turime labai pagalvoti apie cukrų kiekį.

– Yra žmonių, kurie mėgsta kiekvieną rytą išsispausti sulčių.

– Morkose, žinoma, bus mažiau cukrų. Bet saldžių vaisių sultyse, ypač vynuogių ir apelsinų, cukrų kiekis didelis, todėl bendra rekomendacija vaisių sulčių išgerti nedidelę stiklinėlę.

– Ar gamintojai, kurie išpilsto sultis į butelius, neprideda papildomai cukrų?

– Į sultis negalima pridėti. Jei produktas vadinasi sultimis, ten cukraus nepridedama.

– O jei sulčių gėrimas, nektaras?

– Tada gali būti ir pridėtinių cukrų: dalis – vaisių cukrų ir dalis – pridėtinių. Nors poveikis organizmui panašus, su gėrimais mes jų daugiau suvartojame, nes gėrimo daug daugiau išgeriame negu suvalgome kieto produkto.

– Kodėl gamintojai taip mėgsta prikrauti cukraus, pavyzdžiui, į varškės sūrelius, jogurtus ir kt.?

– Gamintojai turi paprastą atsakymą – skanu, žmonės perka, vaikai mėgsta.

– Pasaulio sveikatos organizacija visuomet skatina maisto pramonės atstovus gaminti sveikesnius produktus. Mūsų gamintojai atsižvelgia į PSO rekomendacijas?

– Manau, kad kažkiek atsižvelgia. Tai dabar vadinama „maisto reformuliavimu“ – maisto sudėties keitimu. Taip siekiama sveikatai palankesnio poveikio tikslingai mažinant riebalų, ypač transriebalų, druskos ir cukrų kiekį. Visos šalys yra skatinamos ieškoti būdų, kaip kažkiek paspausti gamintojus, kad jie gamintų tokius produktus.

– Kaip skaityti etiketes, kad sužinotume, kiek produkte yra cukraus?

– Kaip sakiau, nuo gruodžio 13 d. įsigaliojo prieš penkerius metus priimtas reglamentas, kad ant visų maisto produktų su nedidelėmis išimtimis privalo būti maistingumo deklaracija (anksčiau ji buvo neprivaloma) ir nurodytas cukrų kiekis.

Taigi paėmę jogurto indelį deklaracijoje matome, kad 100 ml skysto jogurto yra 10 g cukrų. Vadinasi, jei tokio jogurto išgersime 500 ml, jau suvartosime 50 g cukrų.

– 10 šaukštelių?

– Taip, 10–12 šaukštelių, nes PSO šaukšteliui duoda tik 4 g. Žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti, kad jis būtų 25 g. Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos.

Atkreipkite dėmesį, kad labai lengva tuos cukrus suvartoti su gėrimais, juk karštą vasaros dieną stiklinė gėrimo nieko nereiškia. O žmonės, kurie mėgsta namuose gerti kompotus, juos lygiai taip pat prisaldina.

LRT su paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-02 laikas 10:19 Receptai Vištienos kumpelių iešmeliai kepti orkaitėje
Vištienos kumpeliai man asmeniškai atrodo ganėtinai "nuobodi" mėsa, iš kurios nieko stebuklingo nepagaminsi. Bet labai pasistengus viskas įmanoma, tad šį kartą pagaminau labai skanius ir sultingus vištienos iešmelius, kuriuos kepi...

Skaityti daugiau

2020-11-28 laikas 11:14 Receptai Trinta saldžių bulvių, morkų ir imbiero sriuba

Na ir kur aš gi buvau anksčiau? Kodėl šitos sriubos recepto aš nežinojau? Į šią sriubą įeina visai paprasti ingredientai, kurių daug turi savo virtuvėje. Didelė tikimybė, kad neteks bėgti į parduotuvę ar užsakinėti internetu.

Skaityti daugiau

2020-12-01 laikas 11:39 Receptai Šiltos burokėlių ir silkės salotos (be majonezo)
Tai itin skanios šiltos silkės salotos, kurios tikrai atras vietą ne tik ant kasdieninio, bet garantuota ir ant šventinio stalo. Kepti burokėliai su silke labai ir labai geras derinys, rekomenduoju pasimėginti ir pasilepinti, jei ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-24 laikas 11:20 Teismas pranešė, kad Afganistano prieglobsčio prašytojas Štutgarte vidury baltos dienos šešis kartus dūrė peiliu į jauną moterį
Prokurorai teigia, kad 27-erių metų auka buvo atsitiktinai pasirinktas brutalaus peilio užpuolimo auka, po kurio ji patyrė šešis dūrius ir ilgalaikę traumą.

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 10:32 12 galingų kalėdinių magijos ritualų: meilė, pinigai, apsauga ir naujas gyvenimas
Kalėdos – galingiausias metų laikas magiškiems darbams. 12 paprastų, bet labai stiprių kalėdinių raganiškų ritualų padės paleisti senas nuoskaudas ir buvusias meiles, pritraukti naują meilę bei aistrą, padauginti pinigus ir apsaugoti namus visiems at...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 10:24 Nauja šukuosena keičia gyvenimą: kodėl moterys kerpasi prieš didelius pokyčius

Kodėl moterys prieš didelius gyvenimo pokyčius dažniausiai eina kirptis plaukų? Coco Chanel citata „Moteris, kuri kerpasi plaukus, ruošiasi keisti savo gyvenimą“ pasitvirtina šimtuose įžymybių istorijų – Twiggy, Jennifer Aniston, Rihanna ir daugel...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 10:16 Kaip išsirinkti piniginę, kuri traukia pinigus pagal Feng Shui 2025 m.

Kaip išsirinkti piniginę, kuri tikrai traukia pinigus? Pagal Feng Shui 2025 m. geriausios piniginės yra erdvios, pagamintos iš natūralios odos, rudos, juodos arba auksinės spalvos. Sužinokite, kodėl negalima laikyti pinigų mėlynoje ar žalioje pin...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 10:02 Mokslininkai įrodė: visos gyvos būtybės skleidžia nematomą šviesą – atrasta tikroji „aura“
Kanados mokslininkai 2024–2025 m. pirmą kartą istorijoje tiesiogiai išmatavo itin silpną fotonų emisiją (biofotonus), sklindančią iš gyvų pelių ir augalų. Paaiškėjo, kad gyvūnai švyti tik gyvi būdami, o augalai – stipriau patirdami stresą. Šis reiški...

Skaityti daugiau