Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Gruodžio » 16

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

Kadangi  jau privaloma etiketėse pažymėti, kiek cukrų yra maisto produktuose, galime lengvai apskaičiuoti, kiek jų suvartosime, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Jos teigimu, žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti 25 g. „Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos“, – aiškina I. Drulytė. 

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

– Kas yra cukrus ir cukrūs?

– Reikia mažinti ne cukraus, o laisvųjų cukrų vartojimą. Cukrūs yra monosacharidai ir disacharidai, o žmonės juos žino kaip gliukozę, fruktozę, pieno cukrų laktozę ir mums žinomą cukrų sacharozę. Kai sakome, kad reikia mažinti cukrų vartojimą, omenyje turime ir pridėtus cukrus (gliukozę, fruktozę, sacharozę), ir natūraliai esančius tokiuose produktuose, kaip medus, vaisių sultys, sirupai, vaisių sulčių koncentratai. Beje, nesaikingas jų vartojimas yra problema ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

– Į laisvųjų cukrų sąvoką įeina natūraliai vaisiuose ir daržovėse esantys cukrūs?

– Patys vaisiai ir daržovės yra išskiriami, nes jie turi daug kitų savybių, pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, kurių vartojimas labai skatintinas.

– Skaičiau, kad stiklinėje šviežių sulčių gali būti iki 5 arbatinių šaukštelių cukraus.

–  Iš tikrųjų stiklinėje sulčių, vaisvandenių ar netgi daugumos geriamų jogurtų cukrų kiekis panašus. Tarkim, 100 g gėrimo yra 10 g cukrų (10–12 proc.). Kadangi  visoje Europos Sąjungoje nuo gruodžio 13 d. privaloma maistingumo deklaracija (etiketėse pažymėtas cukrų kiekis maisto produktuose), galime lengvai apskaičiuoti, kiek tų cukrų yra.

– Ką cukrūs daro organizme, kai patenka natūraliai iš vaisių ir daržovių ir kai suvalgome gryno cukraus?

– Poveikis tikriausiai panašus, tik kai valgome gryną cukrų, jo lengviau perdozuoti. Kai valgome vaisius, jo kiekis yra didesnis, bet gauname kitų reikalingų medžiagų – skaidulinių, vitaminų, mineralinių. O išspaustose šviežiose sultyse jau yra koncentruoti cukrūs. Be to, spausdami sultis, skaidulas išmetame, o skystį, kuriame labai daug cukrų, išgeriame. Todėl vaisių sultys – tas produktas, kurį gerdami turime labai pagalvoti apie cukrų kiekį.

– Yra žmonių, kurie mėgsta kiekvieną rytą išsispausti sulčių.

– Morkose, žinoma, bus mažiau cukrų. Bet saldžių vaisių sultyse, ypač vynuogių ir apelsinų, cukrų kiekis didelis, todėl bendra rekomendacija vaisių sulčių išgerti nedidelę stiklinėlę.

– Ar gamintojai, kurie išpilsto sultis į butelius, neprideda papildomai cukrų?

– Į sultis negalima pridėti. Jei produktas vadinasi sultimis, ten cukraus nepridedama.

– O jei sulčių gėrimas, nektaras?

– Tada gali būti ir pridėtinių cukrų: dalis – vaisių cukrų ir dalis – pridėtinių. Nors poveikis organizmui panašus, su gėrimais mes jų daugiau suvartojame, nes gėrimo daug daugiau išgeriame negu suvalgome kieto produkto.

– Kodėl gamintojai taip mėgsta prikrauti cukraus, pavyzdžiui, į varškės sūrelius, jogurtus ir kt.?

– Gamintojai turi paprastą atsakymą – skanu, žmonės perka, vaikai mėgsta.

– Pasaulio sveikatos organizacija visuomet skatina maisto pramonės atstovus gaminti sveikesnius produktus. Mūsų gamintojai atsižvelgia į PSO rekomendacijas?

– Manau, kad kažkiek atsižvelgia. Tai dabar vadinama „maisto reformuliavimu“ – maisto sudėties keitimu. Taip siekiama sveikatai palankesnio poveikio tikslingai mažinant riebalų, ypač transriebalų, druskos ir cukrų kiekį. Visos šalys yra skatinamos ieškoti būdų, kaip kažkiek paspausti gamintojus, kad jie gamintų tokius produktus.

– Kaip skaityti etiketes, kad sužinotume, kiek produkte yra cukraus?

– Kaip sakiau, nuo gruodžio 13 d. įsigaliojo prieš penkerius metus priimtas reglamentas, kad ant visų maisto produktų su nedidelėmis išimtimis privalo būti maistingumo deklaracija (anksčiau ji buvo neprivaloma) ir nurodytas cukrų kiekis.

Taigi paėmę jogurto indelį deklaracijoje matome, kad 100 ml skysto jogurto yra 10 g cukrų. Vadinasi, jei tokio jogurto išgersime 500 ml, jau suvartosime 50 g cukrų.

– 10 šaukštelių?

– Taip, 10–12 šaukštelių, nes PSO šaukšteliui duoda tik 4 g. Žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti, kad jis būtų 25 g. Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos.

Atkreipkite dėmesį, kad labai lengva tuos cukrus suvartoti su gėrimais, juk karštą vasaros dieną stiklinė gėrimo nieko nereiškia. O žmonės, kurie mėgsta namuose gerti kompotus, juos lygiai taip pat prisaldina.

LRT su paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-15 laikas 14:24 Receptai Kalakutienos (arba vištienos) ir grikių kotletukai

Iš pradžių smulkiai supjaustome svogūną, vieną trečdalį jo atsidedame į šalį, o kitus du trečdalius pakepiname keptuvėje su ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio druskos gerai įkaitintame aliejuje, kol taps skaidrus. Įtarkuojame č...

Skaityti daugiau

2020-12-20 laikas 09:03 Receptai Česnakiniai lašišos iešmeliai kepti orkaitėje
Tai nerealiai gardūs česnakiniai lašišos iešmeliai, kurie itin tinka įvairiems šventėms arba ypatingai vakarienei, kai visai nesinori ilgai užsibūti savo virtuvėje, bet norisi nustebinti svečius, artimuosius ir šeimos narius. Juos...

Skaityti daugiau

2019-08-04 laikas 17:42 Receptai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau