Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Gruodžio » 16

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

Kadangi  jau privaloma etiketėse pažymėti, kiek cukrų yra maisto produktuose, galime lengvai apskaičiuoti, kiek jų suvartosime, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Jos teigimu, žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti 25 g. „Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos“, – aiškina I. Drulytė. 

Kiek cukrų galima suvartoti per dieną

– Kas yra cukrus ir cukrūs?

– Reikia mažinti ne cukraus, o laisvųjų cukrų vartojimą. Cukrūs yra monosacharidai ir disacharidai, o žmonės juos žino kaip gliukozę, fruktozę, pieno cukrų laktozę ir mums žinomą cukrų sacharozę. Kai sakome, kad reikia mažinti cukrų vartojimą, omenyje turime ir pridėtus cukrus (gliukozę, fruktozę, sacharozę), ir natūraliai esančius tokiuose produktuose, kaip medus, vaisių sultys, sirupai, vaisių sulčių koncentratai. Beje, nesaikingas jų vartojimas yra problema ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

– Į laisvųjų cukrų sąvoką įeina natūraliai vaisiuose ir daržovėse esantys cukrūs?

– Patys vaisiai ir daržovės yra išskiriami, nes jie turi daug kitų savybių, pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, kurių vartojimas labai skatintinas.

– Skaičiau, kad stiklinėje šviežių sulčių gali būti iki 5 arbatinių šaukštelių cukraus.

–  Iš tikrųjų stiklinėje sulčių, vaisvandenių ar netgi daugumos geriamų jogurtų cukrų kiekis panašus. Tarkim, 100 g gėrimo yra 10 g cukrų (10–12 proc.). Kadangi  visoje Europos Sąjungoje nuo gruodžio 13 d. privaloma maistingumo deklaracija (etiketėse pažymėtas cukrų kiekis maisto produktuose), galime lengvai apskaičiuoti, kiek tų cukrų yra.

– Ką cukrūs daro organizme, kai patenka natūraliai iš vaisių ir daržovių ir kai suvalgome gryno cukraus?

– Poveikis tikriausiai panašus, tik kai valgome gryną cukrų, jo lengviau perdozuoti. Kai valgome vaisius, jo kiekis yra didesnis, bet gauname kitų reikalingų medžiagų – skaidulinių, vitaminų, mineralinių. O išspaustose šviežiose sultyse jau yra koncentruoti cukrūs. Be to, spausdami sultis, skaidulas išmetame, o skystį, kuriame labai daug cukrų, išgeriame. Todėl vaisių sultys – tas produktas, kurį gerdami turime labai pagalvoti apie cukrų kiekį.

– Yra žmonių, kurie mėgsta kiekvieną rytą išsispausti sulčių.

– Morkose, žinoma, bus mažiau cukrų. Bet saldžių vaisių sultyse, ypač vynuogių ir apelsinų, cukrų kiekis didelis, todėl bendra rekomendacija vaisių sulčių išgerti nedidelę stiklinėlę.

– Ar gamintojai, kurie išpilsto sultis į butelius, neprideda papildomai cukrų?

– Į sultis negalima pridėti. Jei produktas vadinasi sultimis, ten cukraus nepridedama.

– O jei sulčių gėrimas, nektaras?

– Tada gali būti ir pridėtinių cukrų: dalis – vaisių cukrų ir dalis – pridėtinių. Nors poveikis organizmui panašus, su gėrimais mes jų daugiau suvartojame, nes gėrimo daug daugiau išgeriame negu suvalgome kieto produkto.

– Kodėl gamintojai taip mėgsta prikrauti cukraus, pavyzdžiui, į varškės sūrelius, jogurtus ir kt.?

– Gamintojai turi paprastą atsakymą – skanu, žmonės perka, vaikai mėgsta.

– Pasaulio sveikatos organizacija visuomet skatina maisto pramonės atstovus gaminti sveikesnius produktus. Mūsų gamintojai atsižvelgia į PSO rekomendacijas?

– Manau, kad kažkiek atsižvelgia. Tai dabar vadinama „maisto reformuliavimu“ – maisto sudėties keitimu. Taip siekiama sveikatai palankesnio poveikio tikslingai mažinant riebalų, ypač transriebalų, druskos ir cukrų kiekį. Visos šalys yra skatinamos ieškoti būdų, kaip kažkiek paspausti gamintojus, kad jie gamintų tokius produktus.

– Kaip skaityti etiketes, kad sužinotume, kiek produkte yra cukraus?

– Kaip sakiau, nuo gruodžio 13 d. įsigaliojo prieš penkerius metus priimtas reglamentas, kad ant visų maisto produktų su nedidelėmis išimtimis privalo būti maistingumo deklaracija (anksčiau ji buvo neprivaloma) ir nurodytas cukrų kiekis.

Taigi paėmę jogurto indelį deklaracijoje matome, kad 100 ml skysto jogurto yra 10 g cukrų. Vadinasi, jei tokio jogurto išgersime 500 ml, jau suvartosime 50 g cukrų.

– 10 šaukštelių?

– Taip, 10–12 šaukštelių, nes PSO šaukšteliui duoda tik 4 g. Žmogui, kuris per dieną sunaudoja 2000 kalorijų, maksimalus cukrų kiekis gali būti 50 g, bet rekomenduojama siekti, kad jis būtų 25 g. Tad, jei išgeriame puslitrį jogurto ir gauname 50 g cukrų, nebegalime valgyti saldumynų, saldinti kavos, arbatos.

Atkreipkite dėmesį, kad labai lengva tuos cukrus suvartoti su gėrimais, juk karštą vasaros dieną stiklinė gėrimo nieko nereiškia. O žmonės, kurie mėgsta namuose gerti kompotus, juos lygiai taip pat prisaldina.

LRT su paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-22 laikas 10:27 Receptai Ruginė duona su kmynais
Šią ruginę duoną visada gaminu vyro pageidavimu. Tokia jam pati pačiausia iš visų, nepridėta daug sėklų, su rugine lengva rūgštele. Išmėginkite ir Jūs.

Skaityti daugiau

2019-11-11 laikas 23:22 Receptai Sočiam užkandžiui: česnakinės bandelės su sūriu
Į dubenį pilkite miltus, cukrų, druską, česnakų, kepimo miltelius ir viską išmaišykite. Dėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir surtinkite. Į tą patį dubenį pilkite pasukas, išmaišykite iki vientisos tešlos ir dėkite į šaldytuvą...

Skaityti daugiau

2019-12-31 laikas 15:36 Receptai Agrastų Uogienė Su Apelsinais
Du skanūs ir naudingi produktai uogienėje puikiai vienas kitą papildo. Uogienė iš agrastų su apelsinais gaunasi ryški, saldi su malonia rūgštele. Dėka pektino, esančio agrastuose, ji tiršta, malonios konsistencijos, patogi tepti a...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-13 laikas 14:58 🌊 Upelio čiurlenimas ir gamtos ramybė: 4K ASMR poilsiui ir meditacijai
🌊 Pasinerk į raminančią upelio čiurlenimo, paukščių čiulbėjimo ir medžių ošimo harmoniją su šiuo aukštos kokybės 4K ASMR įrašu! Švelnus vėjelio pūtimas ir gaivus gamtos oras sukuria tobulą atsipalaidavimo atmosferą. Puikiai tinka meditacijai, jogai, ...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 08:29 Kaip Laimėti Bet Kokį Ginčą: Trys Žodžiai, Psichologiniai Triukai ir Konstruktyvus Bendravimas
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip šie žodžiai veikia, remdamiesi moksliniais tyrimais, pateiksime praktinius patarimus ir įdomų pavyzdį iš Lietuvos. Taip pat aptarsime psichinės sveikatos ir kosmoso naujienas, kad straipsnis būtų emociškai įtraukia...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 07:23 Kaip Tapti Patraukliam ir Seksualiam: Psichologiniai Triukai, Praktiniai Patarimai ir Vidinis Žavesys
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip pažadinti savo vidinį žavesį, remiantis psichologiniais tyrimais, praktiniais patarimais ir įdomiais pavyzdžiais, įskaitant unikalų nutikimą iš Lietuvos. Taip pat aptarsime naujausias psichinės sveikatos ir kosmoso...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 07:10 Kaip Zodiako Ženklai Išgyvena Pavydą: Psichologiniai Modeliai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip kiekvienas ženklas susidoroja su pavydu, remdamiesi psichologiniais tyrimais, pateiksime praktinius patarimus, kaip valdyti šią emociją, ir pasidalinsime įdomiu pavyzdžiu iš Lietuvos. Taip pat aptarsime naujausia...

Skaityti daugiau

2025-06-12 laikas 06:57 Emocinė Manipuliacija: Kaip Apsisaugoti nuo Toksiškų Taktikų ir Atpažinti Jų Ženklus
Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius emocinės manipuliacijos metodus, pateiksime praktinius patarimus, kaip jų išvengti, ir pasidalinsime įdomiais pavyzdžiais bei moksliniais tyrimais iš užsienio. Sužinosite, kaip atpažinti „raudonas vėliavas“ ir...

Skaityti daugiau