Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Balandžio » 19

Natūralios priemonės kraujospūdžiui mažinti

Padidėjusių kraujospūdžio rodmenų jokiu būdu negalima ignoruoti, vis dėlto reikia turėti omenyje, kad matavimais ne visada galima pasikliauti. Rodmenis gali padidinti fizinis krūvis ar bet koks stresas, net ir nedidelis. Kraujospūdis gali būti skirtingas įvairiu paros metu, be to, jį veikia temperatūra patalpoje, pilna šlapimo pūslė, valgymas ar skysčių gėrimas per paskutinę valandą. Kraujospūdis bus skirtingas priklausomai nuo to, ar stovite, sėdite, ar gulite. Net kalbėjimas matuojant gali kraujospūdį padidinti.

Norint nustatyti, ar nerimas dėl padidėjusio kraujospūdžio pagrįstas, jį reikėtų matuoti keletą kartų per 24 valandas, kol užsiimate kasdiene veikla (tai vadinama kraujospūdžio paros stebėjimu (monitoringu). Tyrimai liudija, kad tokie rodmenys daug tikslesni už vieną kartą rankiniu būdu išmatuotą kraujospūdį gydytojo kabinete ar ligoninėje.

Natūralios priemonės kraujospūdžiui mažinti

Jei po atidžių stebėjimų paaiškėja, kad kraujospūdis tikrai yra padidėjęs, jį galima mažinti keliais paprastais metodais. Vis dėlto prieš tai reikėtų išsiaiškinti, ar padidėjusio kraujospūdžio priežastis nėra kokia nors inkstų liga, ar hormoniniai sutrikimai. Štai būdai, kurie sėkmingai taikomi ir lėtiniam padidėjusiam kraujospūdžiui (hipertenzijai) gydyti.

HIPERTENZIJA - KAS TAI?

Lėtinis aukštas kraujospūdis (hipertenzija) yra tada, jei ilgą laiką spaudimo rodmenys yra 140/90 mmHg ir daugiau. Hipertenzijos simptomai paprastai nejuntami, tačiau ji gali sunkiai pažeisti kelis organus (pavyzdžiui, širdį, inkstus, smegenis) ir padidinti infarkto ar insulto riziką. Dauguma atvejų hipertenzijos priežastis nežinoma, nors ją gali paskatinti nutukimas, sėdimas gyvenimo būdas, rūkymas, per gausus druskos vartojimas, alkoholizmas ir stresas.

Mitybos keitimas. Net padauginus vaisių ir daržovių kasdieniame racione, galima iš esmės sumažinti kraujospūdį. Galbūt todėl, kad vaisiai ir daržovės yra geras kalio ir ląstelienos šaltinis. Tiek kalis, tiek ląsteliena mažina kraujospūdį. Dar veiksmingesnė yra vadinamoji DASH dieta, kuri skirta kaip tik hipertenzija sergantiems asmenims: joje pabrėžiama, kad reikia valgyti daug vaisių ir daržovių, bet sumažinti druskos ir riebalų vartojimą. Be to, svarbu apriboti alkoholinių gėrimų vartojimą ir neviršyti 14-os alkoholio vienetų per savaitę (moterims-devynių vienetų).

Kofermentas Q10. Tai stiprus antioksidantas, kuris gydant hipertenziją galbūt yra daug žadanti alternatyva tradiciniams medikamentams. Per vieną tyrimą, kurio dalyviai vartodavo 50 mg šio kofermento 2 kartus per dieną, jiems jau per 10 savaičių pavyko gerokai sumažinti ir sistolinį (viršutinį rodmenį), ir diastolinį (apatinį rodmenį) kraujospūdį. Per tyrimų apžvalgą, kurią Australijoje atliko Invazinės kardiologijos tyrimų grupė Melburne (The Cardiac Sur-gical Research Unit in Melbourne), padaryta išvada, kad „kofermentas Q10, neturėdamas esminio šalutinio poveikio, hipertenzija sergantiems asmenims geba sumažinti sistolinį kraujospūdį beveik 17 mmHg, o diastolinį - iki pat 10 mmHg".

Žuvų taukai. Vienoje analizėje, kurioje buvo iš naujo peržiūrėtas 31 placebu kontroliuotas bandymas, padaryta išvada, kad omega-3 nesočiosios riebalų rūgštys, kurių esama žuvų taukuose, veikia kraujospūdį priklausomai nuo dozės - juo didesnė dozė, tuo geresni rezultatai. Efektyviausiai kraujospūdį sumažinti pavyko per tyrimus, kuriuose buvo taikomos didelės omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių dozės (15 g per dieną), nors ir mažesnės dozės (apie 3 g per dieną) padėjo jį iš esmės sumažinti. Viename tyrime nurodyta, kad galbūt kaip tik DHR (dokozaheksaeno rūgštis) yra svarbiausias omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių komponentas, padedantis mažinti kraujospūdį.

Achillea wilhelmsii. Šis augalas, kuris auga Irane ir panašus į kraujažolę, iš esmės sumažina ir sistolinį, ir diastolinį kraujospūdį (lyginant su placebu). Eksperimento dalyviai 6 mėnesius vartojo po 15-20 lašų šio augalo vandens ir spirito ekstrakto 2 kartus per dieną. Nepaminėta, kad dėl to būtų pasireiškęs koks nors šalutinis poveikis.

Pomidorų ekstraktas. Hipertenzija sergantiems asmenims, kuriems per dieną duodavo 250 mg pomidorų ekstrakto (Lyc-O-Mato želė kapsulių, kuriuose yra 15 mg likopeno ir dar kitų karotenoidų), per 8 savaites pavyko gerokai sumažinti kraujospūdį.

Česnakai. Per vieną 11-os tyrimų metaanalizę konstatuota, kad česnakų preparatai padeda kovoti su hipertenzija daug efektyviau už placebą. Pabandykite per dieną suvartoti 600-900 mg česnakų miltelių.

Fizinė veikla protui ir kūnui. Verta įtraukti į savo kasdienę veiklą ir tokius veiksmus, kurie padeda atsipalaiduoti, pavyzdžiui, jogą, taidzi ar cigun. Įrodyta, kad šie meditaciniai pratimai sumažina kraujospūdį. Greičiausiai taip yra todėl, kad jie mažina stresą, kuris glaudžiai, ypač vyrams, susijęs su kraujospūdžio padidėjimu.

Šaltinis:

  1. Curr Hypertens Rep, 2008; 10:355-8
  2. Lancet, 2002; 359:1969-74
  3. J Hypertens, 1991; 9:465-73; J Hypertens, 1992; 10:195-9
  4. Can Fam Physician, 2004; 50:375
  5. Can J Cardiol, 2008; 24:465-75
  6. Mol Aspects Med, 1994; 15 priedas: S257-63
  7. J Hum Hypertens, 2007; 21:297-306
  8. Circulation, 1993; 88:523-33
  9. Hypertension, 1999; 34: 253-60
  10. BMC Cardiovasc Disord, 2008; 8:13
  11. Drugs Exp Clin Res, 2000; 26:89-93
  12. Am Heart J, 2006; 151:100
  13. J Clin Hypertens [Greenwich], 2007; 9:800-1; J Altern Complement Med, 2003; 9:747-54; J Altern Complement Med, 2008; 14:27-37
  14. Curr Hypertens Rep, 2001; 3:249-54
  15. Leidinys "Ko gydytojai tau nepasako"
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.11.2019 laikas 20:29 Receptai – Patiekalai Avižiniai sausainiai su bananais ir šokoladu

Dubenyje sumaišykite avižų dribsnius, smulkintus riešutus, kokosų drožles, visas sėklas, smulkiais gabaliukais smulkintą šokoladą, razinas, cinamoną, cukrų ir žiupsnį druskos. Atskirame inde šakute sutrinkite bananą. Įmuškite k...

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 20:43 Receptai – Patiekalai Minkštos varškės spurgos

Senas labai skanių, minkštų varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos.

Skaityti daugiau

07.09.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nusilpus regėjimui

Nusilpus regėjimui liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nusilpus regėjimui, receptai nusilpus regėjimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau