Moksliškai įrodyta, kad ligos gali būti perduodamos per bakterijas ir virusus. Tai, kad žmonės vieni nuo kitų užsikrečia gripu ar sloga nėra kažkas mistiško. Sunkiau paaiškinti tuos atvejus, kai simptomai atsiranda lyg iš niekur. Dar neįtikėčiau, kai jie pasireiškia didelei žmonių grupei vienu metu. Psichologai tokį reiškinį vadina masine isterija. Toliau skaitykite šiek tiek plačiau apie 5 įdomiausias masines

isterijas.

  • Salemo raganų teismas (1692 – 1693 metai). Ko gero, garsiausia pasaulyje masinė isterija prasidėjo, kai mažame Salemo miestelyje dvi mergaitės pradėjo patirti priepuolius, kurių tų laikų medicina negalėjo paaiškinti. Po to buvo paskelbta, kad mergaites apsėdo velnias, kurį prisišaukė vietinės moterys. Netrukus vis daugiau merginų pradėjo patirti keistus priepuolius ir dėlto buvo kaltinami miestelėnai (daugiausiai moterys). Netrukus buvo pradėtas teismas. Moterys, kurios neprisipažino, buvo nuteisiamos myriop. Ironiška, bet mirties nuosprendžio pavykdavo išvengti tik toms, kurios pameluodavo, kad yra kaltos. Daugiau nei 20 žmonių nužudyti, virš šimto buvo pasodinta į kalėjimą. Teismas baigėsi, kai mergaitės nustojo patirti priepuolius. Vėliau tyrėjai dėl pasikartojančių priepuolių kaltino viską: nuo įtampos, kurią kėlė nesibaigiantys karai su indėnais iki haliucinogeninių medžiagų turinčių grybų, kurie veisdavosi ant duonai kepti naudojamų kviečių grūdų.
  • Saulės stebuklas (1917 metų spalio 13 diena). Portugalijos piligriminio miestelio Fatimos apylinkėse trys maži vaikai pamatė Mergelės Marijos atvaizdą. Dar prieš šį įvykį gyventojai regėjo keletą antgamtinių reiškinių. Pasakojama, kad Mergelė Marija vaikams pranešė, kad netrukus pasirodys paskutinį kartą ir tas pasirodymas bus toks stulbinantis, kad niekas nedrįs abejoti jo autentiškumu. Tūkstantinė minia susirinko stebėti pažadėto stebuklo. Visą dieną lijo, tik vakarop saulės spinduliai pradėjo skverbtis pro debesis. Saulės šviesa buvo kitokia nei įprastai: keitė spalvas ir sukosi danguje. Atrodė, kad saulė šoka. Kai kurie liudininkai pasakojo pamanę, kad Saulė nukrito iš dangaus ir pralėkė pro Žemę. Mokslininkai spėja, kad žmonės masiškai matė šį reiškinį dėl laikinų regėjimo sutrikimų, kurie atsirado įtemptai žiūrint į šį dangaus kūną.
  • Halifakso pamišėlio siautėjimas Anglijoje (1938 metai). Lapkričio mėnesį policija pradėjo sulaukti daugybės pranešimų apie vyrą, puolantį žmones su mediniu plaktuku arba peiliu. Tariamų užpuolimų masiškai daugėjo, todėl vietinė policija pasikvietė pastiprinimą. Pareigūnams abejonių sukėlė žaizdos ant „aukų“ kūno. Žaizdos buvo tokios, kokias nesunkiai gali pasidaryti sau pats žmogus. Legendą apie pusprotį, laukinėmis akimis žmogų, naktimis puolantį bejėges moteris sukūrė žmogus, norėjęs sulaukti daugiau dėmesio ir užuojautos. Vėliau juo pasekė ir kiti.
  • Tanzanijos juoko epidemija (1962 metai). Mergaičių mokykloje Kašašos kaime trys mokinės staiga pradėjo nevaldomai kvatotis. Jos niekaip negalėjo nustoti, net tada, kai sudrausmino mokytojai. Dar keisčiau buvo tada, kai šiuo juoku užsikrėtė dar 90 mokinių ir taip pat pradėjo garsiai kvatotis. Juoko epidemija skirtingose kaimo vietose truko nuo kelių valandų iki 15 dienų. Policijos pareigūnai bandė surasti juoko priežastį, tačiau veltui. Dėl juoko epidemijos buvo uždarytos mokyklos, nes juoku pradėjo užsikrėsti ir kitos kaimo mokyklos. Priežastys iki šiol nežinomos. Juoko epidemija truko maždaug metus, po to paslaptingai baigėsi lyg niekur nieko.
  • Paslaptinga liga Šri Lankoje (2012 metai). Ko gero, naujausia masinė isterija įvyko 2012-ųjų lapkričio viduryje vienoje Šri Lankos mokykloje mokiniai ir mokytojai pradėjo justi į gripą panašius simptomus: sutriko virškinimas, pradėjo kamuoti kosulys, galvos skausmas bei odos bėrimai. Vien tik nedideliame Gampolos mieste daugiau nei 1000 žmonių atsidūrė ligoninėse dėl šių simptomų. Kilo visuotinė panika, nes keista liga pradėjo plisti po kitas mokyklas ir įstaigas. Medicina negali paaiškinti, bet ši liga praeidavo taip pat greitai ir paslaptingai, kaip prasidėdavo. Nerasdami paaiškinimo mokslininkai priėjo išvados, kad Šri Lankos gyventojai patyrė stiprią masinę isteriją, net sukėlusią fizinius simptomus.

Masinė isterija – ne toks ir retas reiškinys pasaulyje. Tačiau tikros priežastys, kurios ją sukelia iki šiol nėra išaiškintos. Masines isterijas gaubia paslapčių šydas ir skatina susimąstyti apie tai, ar tikrai mūsų gyvenimas ir likimas priklauso tik nuo mūsų pačių. Kokios jėgos skatina tai vykti?