Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Futuristika » 2016 » Vasario » 13

Pirmą kartą idealiai sušaldytos ir atitirpintos žinduolio smegenys

Pirmą kartą iš kriogeninės būsenos atitirpintos praktiškai idealios būsenos žinduolio smegenys. Šis proveržis, atliktas su triušio smegenimis, priartina mus – nors tik vos vos – prie kriogeniškai išsaugotų smegenų atgaivinimo.

Po mirties organai ima irti, bet tai galima sulėtinti audinius atšaldžius, kaip kad sušaldome maistą. Bet lygiai kaip atitirpintos braškės sutęžta, sunku žemoje temperatūroje tinkamai išsaugoti ir žinduolius. Mumyse, kaip ir braškėse, daug vandens, kuris šaldamas formuoja ląsteles pažeidžiančius ledo kristalus.

Krioprotektantai gali apsaugoti nuo šios ledo keliamos žalos, veikdami kaip medicininiai anifrizai ir apsaugodami organus suledėjimo. Tai veikia su mažais kirmiais ir triušių inkstais, bet kadangi jį reikia suleisti greitai, smegenys paprastai dehidratuojasi ir susitraukia.

Nauja šaldymo technika

Dabar Gregory Fahy ir Robert McIntyre iš kompanijos 21st Century Medicine Fontanoje, Kalifornijos valstijoje, sukūrė techniką, apsaugančią nuo dehidratacijos ir išsaugančios smegenis kone idealios būklės. Nedelsiant nuleidžiamą kraują pakeitę cheminiu fiksatoriumi glutaraldehidu, jie gali nedelsiant sustabdyti irimą, ir krioprotektantus leisti lėčiau, taip išvengiant dehidracijos.

Tada smegenys atšaldomos iki -135 °C, pereina į stiklą primenančią būseną ir taip gali būti saugomos šimtmečius neirdamos. Bandydami šią techniką su triušio smegenimis, jas atitirpino po savaitės, ir Fahy bei McIntyre teigimu, tiriant elektroniniu mikroskopu, jos atrodė „visur puikiai“. Brain Preservation Foundation už šią techniką skyrė jiems 26 735 $ prizą.

Sušaldyti atsiminimai

Apžiūrėdami šių smegenų nuopjovas, jie pamatė, kad ryšiai tarp neuronų nepažeisti. Manoma, kad šie ryšiai – konektomos – būtinos asmenybės ir atsiminimų išsaugojimui. Alcor Life Extension Foundation Scottsdale, Arizonos valstijoje, komanda parodė, kad atitirpinti kirmiai išlaikydavo su maistu susijusius atsiminimus, jeigu šios konektomos nebūdavo pažeidžiamos.

Kenneth Hayworth, Brain Preservation Foundation prezidentas, padėjo patikrinti Fahy ir McIntyre technikos veikimą, bet pabrėžė, kad atitirpintos triušio smegenys nebuvo nefunkcionavo. „To ir nebuvo siekiama,“ sako jis. „Norėta pademonstruoti, kad delikati smegenų sinapsių ryšių struktūra gali būti išsaugota neribotai ilgai.“

Hayworthas teigia, kad šis tyrimas visiškai atmeta ankstesnius teiginius, kad krionika neveiks, nes neįmanoma išsaugoti tarp neuronų esančių sinapsių, saugančių atsiminimus.

Sušaldytų žmonių atgaivinimas

Vienas iš šios technikos apribojimų yra tas, kad glutaraldehidas, naudojamas cheminamim smegenų fiksavimui, yra mirtina cheminė medžiaga, sako Joao Pedro Magalhaes iš Liverpoolio universiteto, JK, koordinuojantis UK Cryonics and Cryopreservation Research Network. Tai reiškia, kad taip išsaugotų smegenų gali nepavykti atgaivinti, nors kai kurie mokslininkai yra įsitikinę, kad šį sunkumą glėtų padėti įveikti nanotechnologijos, sako jis.

Nors kriogeninio išsaugojimo technikos dar neištobulintos, pasaulyje tokios kompanijos, kaip Alcor kriogeniškai po mirties jau užšaldė daugiau nei 100 žmonių.

„Prizu apdovanota technika visiškai skiriasi nuo šių kompanijų naudojamos,“ sako Hayworth. „Tai tik pirmasis žingsnis ilgame rimtų tyrimų ir eksperimentų procese, kol bus įrodyta, kad žmonėms toks medicininis taikymas tinkamas.“

Žurnalo nuoroda: Journal of Cryobiology, DOI: 10.1016/j.cryobiol.2015.09.003

Helen Thomson
New Scientist

Jei manai, kad ši informacija buvo naudinga, pasidalink, prenumeruok ir padėkok...

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
02.12.2021 laikas 19:38 Tamsios dėmės ant kaklo: 5 natūralios priemonės, padedančios jų atsikratyti
Nors tamsios dėmės ant kaklo nekelia pavojaus sveikatai, jos gali traukti akį ir dėl jų kaklo oda gali tapti šiurkšti.

Skaityti daugiau

02.12.2021 laikas 19:30 Kodėl man miegant tirpsta rankos?
Kai naktį ramiai miegame, ilgai būname toje pačioje padėtyje. Tai gali sukelti rankos (plaštakos, riešo) tirpimą. Tačiau mėšlungis ir tirpimas gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių. Kai kurie iš jų yra gana rimti. Pavyzdžiui, tunelinis sindromas arba riešo kanalo sindromas....

Skaityti daugiau

02.12.2021 laikas 19:16 Šios bitės – tikras siaubas: turi dantis ir ėda mėsą
Menkai pažįstamos tropinių bičių rūšys išsivystė papildomą dantį, skirtą mėsai kąsti, bei žarnyną, kuris labiau panašus į grifų, nei kitų bičių.

Skaityti daugiau

02.12.2021 laikas 18:04 Aiškiaregis Krzysztofas Jackowskis žada evakuaciją, užkrėtimą ir karantiną
2021 m. gruodžio pradžioje pasaulyje palaipsniui išryškėjo ir susiformavo kelios labai rimtos problemos, kurių kiekviena kelia didelį susirūpinimą stebėtojams, kurie stebi būtent šią problemą.

Skaityti daugiau

02.12.2021 laikas 17:22 Kopūstiniai augalai ir jų naudingosios savybės
Visos kopūstinių augalų rūšys yra labai naudingos. Kopūstiniuose augaluose yra vitamino C, augalinių baltymų, skaidulų, kalio, kalcio, fosforo ir įvairių biologiškai aktyvių medžiagų. Tiesa, vienuose kopūstiniuose augaluose naudingųjų medžiagų yra daugiau, kituose - mažiau....

Skaityti daugiau

Žiedinių kopūstų apkepas su malta mėsa ir sūriu (video)
02.12.2021 laikas 15:37 Receptai | Patiekalai Žiedinių kopūstų apkepas su malta mėsa ir sūriu (video)

Paranormal Virtuve šiandiena jums siūlo pasigaminti patiekalą pagal receptą: Žiedinių kopūstų apkepas su malta mėsa ir sūriu (video). Skanaus!

Skaityti daugiau

29.11.2021 laikas 16:41 Receptai | Patiekalai Kalėdiniai sausainiai - tirpstantys seniai besmegeniai
Šiems sausainiams "seniams besmegeniams" galite naudoti tiek pirktinį meduolių prieskonių mišinį, tiek pasigaminti patys, sumaišę tarpusavyje šiuos ingredientus

Skaityti daugiau

29.11.2021 laikas 14:01 Receptai | Patiekalai Rosettes (rozetės) - traškūs ir saldūs sausainiai
Tai tarsi tikras skonis sugrįžęs iš vaikystės… Labai gerai pamenu, kaip dar mano mama man kepdavo šiuos traškius, burnoje tirpstančius saldžius sausainius.

Skaityti daugiau